Alla inlägg under oktober 2014

Av tommy norum - 4 oktober 2014 20:04

Klicka på adressen för att ta del av den nya regeringen
http://pejl.svt.se/val2014/har-ar-regeringen-lofven

Sveriges nya regering

Av tommy norum - 4 oktober 2014 07:00




 


Bruce ett välkänt namn bland fartygsägare under hela 1900 talet. Vem har inte hört fiskebåtarna på västkusten när de med sina rökringar från skorstenen rörde sig på vattnet eller vänerskutorna som med sina brucemotorer och hjälpsegel hördes från flera sjömils avstånd på Vänern om vinden låg rätt. Vem kommer inte ihåg bogserbåten Rolfs ljud när han med sin Brucmotor drog pråmar och timmermosor på Byälven upp till Glafsfjorden.



   

Museé fartyget Rolf stationerad i Säffle är ett bra exempel på fartyg som hade Bruce motorer som drivpaket.




Lyssna och njut. 

 


Vem har inte hört det här ljudet i sin uppväxttid när vänerskutorna och bogserbåtarna trafikerade Byälven och Glafsfjorden ända fram på 1970 talet. De svartvita fotona är tagna ur boken 100 år med kraft från Säffle som Leif och Åke Bruce har författat och finns att skåda och läsa på Säffle bibliotek för de som är intresserad att ta del av en industri som har satt Säffle på kartan i fartygs och båtkretsar runt om i världen för lång tid framöver

 

Från vänster har vi gamla smedjan, gamla monteringen ( senare provkörningshall måleri och packeri)

 

Läktaren en del av norra maskinhallen på övre våningen . Mestadels revolversvarvar.

 

Här har vi en av fordonen som tillhörde Seffle Motorverkstad i en Lions parad i mitten på 1950 talet. 

Här är en bild tagen av den i Säffle kände fotografen Luvig Åberg tidigt 1900 tal med en leverans av en motor.

          

         

 

Här har vi familjen Bruce fotograferade 1931 av Ludvig Åberg


 

Här har vi personalen omkring 1937 

 

Här har vi en av de modeller som gjorde Bruce kännd över hela fartygsvärlden.      

  

Av tommy norum - 3 oktober 2014 19:26



De nya ministrarna har det visat sig vara vanliga människor med fel och brister i sitt förflutna liv. Om man skall ha större krav på personer som har fått ett förtroende att representera oss i riksdagen kan man fråga sig. Men riksdagsmän och kvinnor har väl en förmåga att locka till sig journalisters nyfikenhet för att skapa rubriker, en förhållande som vi vanliga mäniskor klarar oss undan när vi får parkeringsböter , kör för fort eller slarvar med uppgifter i deklarationen.

TN


SSU-fusk, skattefel och skandaler

11 minuter sedan

 TT

Foto: TT

Flera av ministrarna i Stefan Löfvens nya regering har varit i blåsväder i sina tidigare roller. Det handlar om allt från lägenheter till lunchkvitton – och flera skandaler kring Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU.

Stefan Löfven själv uppmärksammades 2004 för att han som biträdande förbundsordförande på Metall fick en lägenhet i förbundets fastighet.Han betonade att man följt regelverket men sa sig samtidigt ha förståelse för att människor reagerade.

– Javisst. Det är självklart. Bostadssituationen i Stockholm är ju absurd, sa Löfven till tidningen Dagens Arbete.

Shekarabi avgick

2004 uppmärksammades också misstänkta oegentligheter kring användningen av pengar i samband med att nya civilministern Ardalan Shekarabi (S) valdes till SSU-ordförande – och för övrigt efterträdde nya näringsministern Mikael Damberg (S).

2005 valde Shekarabi att avgå, och medgav felaktigheter kring kampanjen:

– I den kampanjen så begicks det fel. Jag är delansvarig för det, och andra är också delansvariga, sa han till SVT.

Så sent som i går avslöjade Svenska Dagbladet att Shekarabi inte fått igenom sin deklaration för 2013 på grund av felaktiga siffror för en bostadsförsäljning – något han själv förklarade med att han blandat ihop papper.

Även nygamle ministern Ibrahim Baylan (S) drogs in i skandalerna kring SSU, när Svenska Dagbladet 2005 berättade om dokument som visade felaktigheter kring omröstningar i Umeå, där Baylan var SSU-ordförande i slutet av 90-talet. Baylan själv sade sig inte minnas turerna.

Johansson fick kritik

2005 uppmärksammades också Baylans nygamla ministerkollega Ylva Johansson (S) för sin delaktighet i en spektakulär konkurs i it-branschen. Bolaget Att veta AB skulle enligt planerna blivit ”landets största enskilda satsning på e-lärande för vuxna på gymnasienivå” men blev i stället ett jättefiasko. Johansson fick bland annat kritik för att hon haft en lön på 116.000 kronor i månaden – vilket under en period motsvarade bolagets omsättning enligt DN.

Nya infrastrukturministern Anna Johansson (S) fick stå till svars när Uppdrag granskning för ett år sedan granskade Göteborgs representation i Cannes, eftersom hon attesterat ett uppmärksammat "lunchkvitto" från en klädboutique där bostadsbolagets vd köpt ett svart damplagg.

– Man har inte tittat på varje kvitto på den detaljnivån, svarade hon SVT.

Kontrollerade av Skatteverket

En dagsfärsk genomgång av SVT visar att flera ministrar haft att göra med Skatteverket under de gångna åren. Ylva Johansson fick till exempel en förseningsavgift för att hon i fjol lämnade in sin deklaration mer än två månader för sent, och biståndsminister Isabella Lövin (MP) fick i år sin skatt upptaxerad till följd av växelkursens påverkan på EU-lönen

Inrikesminister Anders Ygeman (S) blev 2011 upptaxerad efter en fastighetsförsäljning och bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP) gjorde 2007 ett otillåtet skatteavdrag. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) var 2008 inblandad i en tvist om ett viltvårdsområde i kammarrätten i Sundsvall, och Anna Johansson fick 2009 en betalningsanmärkning för en obetald skuld till ett larmföretag.

Regeringens värsta parkeringssyndare är Isabella Lövin som i år fått två och 2012 fick hela fem p-böter. Samtliga är betalda, vilket även gäller Anders Ygemans från 2012 och Mehmet Kaplans från i år. En rad ministrar har uppdrag i bolagsstyrelser, bland annat sitter Margot Wallström (S) i styrelsen för Icas ägarbolag Ica-gruppen. Samtliga statsråd har betalat tv-licens.

Texten uppdateras. Hör av dig till SVT om du har tips om vad vi borde granska kring den nya regeringen.

  • ReporterMikael Grill Pettersson mikael.grill.pettersson@svt.se
  • ResearchLinda Larsson Kakuli, Kenneth Ulander, Marléne Dahlin, Lotta Sima, Jonas Olsson, Johan Ekman

Publicerad:3 oktober 2014 - 16:27

Av tommy norum - 3 oktober 2014 07:00



På tal om människors lika värde, främlingsfientlighet, diskriminering, att ha respekt för andras åsikter.

Där man med våld försöker skrämma oliktänkande till rättning i ledet, utan också med orden där skrämsel för vad som komma skall om man inte tar till sig den rätta läran ingår i spelet i alla religioner . Det som skall vara det sammanhållande kittet i samhället har blivit den största faran för mänskligheten . Det som skulle vara länken i kulturerna har blivit precis tvärt om har det visat sig genom århundraden



 

Av tommy norum - 3 oktober 2014 07:00


       


Nytt rekord igen, när man läser statistiken över unika besökare till bloggen. 10 319 unika besökare under september.


En ökning med över 1000 besökare sedan Augusti i år. Med det antal unika besökare beräknat på Datorers IP adress där väl fler läsare till samma IP adress finns så borde rimligtvis ca 12-13000 läsare finnas där ute som tar del av innehållet i bloggen.

En ökning som borde göra ledningarna för de lokala papperstidningarna gröna av avund där man istället ser en vikande läsekrets runt om i Sverige. Vi får väl se hur länge intresset håller i sig. Den som är mest förvånad är nog jag själv att man med ett innehåll så blandat med politik, nostalgi i gamla kort , filmer och en del samhällsinformations kan få så stort intresse för den nya mediaformen men som har så många fördelar gentemot papperstidningar.

Kostar ingenting att ta del av innehållet, rörliga bilder, obegränsat utrymme till både insändare, kommentarer och dessutom direkt nyhetsförmedling där i regel papperstidningarnas nyhetsinnehåll redan är gamla innan de har trycks.

Ingen lätt uppgift för tidningsägarna runt om i Sverige att matcha det nyhetsflödet som inte har så många mer nyhetsvägar att ta till än det skrivna ordet och ett begränsat antal bilder.


Samtidigt skall vi vara rädda om de som finns kvar och på alla sätt uppmuntra dessa att vara kvar genom att prenumerera och köpa för det är nog så att man saknar nog inte kon förrän båset är tomt, ett faktum som vi  kommer att uppleva om papperstidningarna försvinner.

Av tommy norum - 2 oktober 2014 21:34

Frågan är om man inte skulle bojkotta Vänsterpartiet på samma sätt som man försöker marginalisera Sverigedemokraterna.

Att i decennier har hyllat den kommunismen i Sovjet med täta kontakter med regimer som har utplånat en stor del av sin egen befolkning för att nå fram till sina politiska mål.  Där åkte de Svenska kommunisterna skyttetrafik ner till Östtyskland få att få inspiration till den politik man tänkte föra om man kom till makten där bland annat Ohly den förre vänsterledaren under sin ungdomstid hade täta kontakter med moderpartiet i Östtyskland.

Att Tyskarna var inspärrade i sitt eget land där Stasi med angiveri skrämde Tyskarna till lydnad och där man fick bygga murar runt landet för att inte Östtyskland skulle bli avbefolkat det var inget som bekymrade kommunisterna i Sverige.

Så det som Sverigedemokraterna nu anklagas för att vara rasister och främlingsfientliga är som en ljum sommarvind i vad den hyllade Sovjetstaten var pappa till , inte bara mot sin egen befolkning utan även till grannländerna som de befriade från Nazisterna gick man in med militär makt och slog ner uppror som krävde demokratiska val.


Det är inte för intet som Socialdemokraterna ansåg sig tvingade att inför hotet av dessa komunistceller som efter andra världskriget bildades som en förberedelse till en maktövertagande med odemokratiska medel ta över Sverige  kände sig tvingade att bilda en olaglig spionorganisation på arbetsplatserna efter kriget för att hålla koll på kommunisterna.

Det kanske vi skall vara tacksamma för idag när vi ser resultatet av en lång Sovjetdominans i de forna Östadsländerna där länderna stagnerade till fattigdom mätt med det fria Europa som blomstrade.


Så frågan är väl om Västerpartiet överhuvudtaget skall ha åsikter om ett i stort sett nybildad parti som SD när man har en bakgrund där syftet var att med odemokratiska medel ta över makten i landet.

Tyvärr så fortsätter man den ideologin bland de vänstepolitiska ungdomsförbunden där brott anses som lhelt legalt bara den främjar det egna syftet att stoppa politiska krafter som inte passar in i deras egen ideologi. Nazism och kommunism det är två ideologier som ställt mest oreda i världen där miljoner fått lida och dödas för en politisk ideologi. Vad jag vet så har inte Sverigedemokraterna sina rötter i Nazismen medan Vänsterpartiet med andra namn har hyllat kommunismen i decennier. Så frågan är väl vilka vi skall marginalisera i Svensk politik med tanke på den bakgrund de visat upp inför världen.  TN



”Det hejdlösa kommunistkramandet”



5 timmar sedan

 Henrik Montgomery/TT

Foto: Henrik Montgomery/TT

”Rossana Dinamarca har tidigare tyckt att det är fel att enbart skuldbelägga kommunismen och idag är det fortfarande helt ok att titulera sig 'kommunist'. Man kan undra hur många Facebookvänner man skulle ha kvar om man plötsligt sympatiserade med en annan icke-demokratisk ideologi, som nazismen”, skriver Fredrik Olsson.

Kommunism
 
 
Fredrik OlssonSmåföretagare

Det har nog inte undgått någon att Björn Söder (SD) numera är riksdagens andre vice talman. Det är helt brukligt sett till valets utfall.

Problemet är bara att han är sverigedemokrat, vilket har fått blodet att koka både i plenisalen och i medier. Mest uppmärksamhet har vänsterpartisten Rossana Dinamarcas t-shirt med texten ”SD = Rasister” fått.

Att samma Dinamarca tycker att det är fel att enbart skuldbelägga kommunismen verkar däremot inte vara något problem. Det blev uppenbart när jag delade en bild på en tröja med texten ”V = Mördare” och siffror på hur många som dött under kommunistiska diktaturer.

Som svar fick jag en mängd kommentarer av typen ”det är längesen” och ”vänsterpartister hyllar faktiskt inte utrensningar”.

Det är runt tio år sedan dåvarande statsminister Göran Persson beordrade sin blockkamrat Lars Ohly att sluta kalla sig kommunist. Det var anmärkningsvärt med tanke på att Vänsterpartiet Kommunisterna strök sista halvan av partinamnet redan 1990, då man officiellt gjorde slut med kommunismen.

Ohly med vänner hade alltså haft gott om tid att bli salongsfäiga, men många vägrade tydligen att tvätta blodet från händerna.

I dag är det fortfarande helt ok att titulera sig ”kommunist”. I flera kretsar ses det till och med som arbetarromantiskt och belevat. Inte minst bland journalister där närmare åtta av tio röstar vänster i någon form.

Uppenbarligen är det inte heller någon konflikt mellan att vara höginkomsttagare och bo i mångmiljonvåning på Södermalm i Stockholm samtidigt som ett proletärhjärta klämtar i bröstet.

Men problemet slutar inte med den upplysta eliten. Också hos den bredare allmänheten är det fullt legitimt att krama kommunister. Även om de allra flesta drar sig för att själva komma ut ur den knallröda garderoben ser man med tämligen blida ögon på dem som gjort det.

Exempelvis tycker supportrarna att det är befogat med våld mot polisen och demonstranter som är av avvikande uppfattning. Man kan till och med sträcka sig så långt som att just polisen är fascister enkom för att de gör sitt jobb och skyddar dem som fått demonstrationstillstånd.

Och i sociala medier sluter hejarklacken upp och hyllar de demokratifientliga strömningarna.

Man kan undra hur många Facebookvänner man skulle ha kvar om man plötsligt sympatiserade med en annan icke-demokratisk ideologi, som nazismen.

Alla är naturligtvis inte svurna fiender till demokratin. Med undantag av några gamla romantiserande uvar och yngre revolutionärer lär merparten lida av klassisk historielöshet.

Den vedertagna uppfattningen är att nazisterna var bovarna och kommunisterna de goda. Det är en vulgär uppfattning med tanke på att det inte fanns några större människovänner i något av lägren.

Tittar man på statistiken ser det mörkt ut för den goda kommunismen i världshistorien.

Räknat i lik hamnar siffran på uppemot 100 miljoner offer. För att sätta det i perspektiv beräknas Spanska sjukan, den pandemi som bragt flest om livet i mänsklighetens historia, på sin höjd tangera kommunismens body count.

Hur det kan vara eftersträvansvärt att dela ideologi med och känna sympati för mänsklighetens fiender är och förblir för mig en gåta. 

Publicerad:2 oktober 2014 - 16:04


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24
25
26
27 28 29 30 31
<<< Oktober 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards