Direktlänk till inlägg 7 oktober 2014

Nur blir det krig mellan alliansen och de rödgröna.

Av tommy norum - 7 oktober 2014 07:00


Man kan fråga sig vad Stefan Löfven S  har för tankegångar när han bjuder in det lilla vänsterpartiet att bestämma i frågor som träffas så hårt i hjärteroten i de borgliga partierna där frihet för medborgarna varit kärnpunkten i deras politik. Nu vill vänstersidan ta kontroll över medborgarna och bestämma över deras huvuden i fråga efter fråga. Vi får väl se när en vänsterminoritet i riksdagen försöker köra över en borglig majoritet där SD ingår och vad det får för konsekvenser för framtiden. Mitt tipps är fortfarande att den nuvarande regeringen avgår efter ett år och utlyser nyval när de inser att de inte klarar av att föra den politik som man gick till val på.  TN


Ett hårt slag mot den svenska välfärden”

 

”Snart kommer vi att vara tillbaka i den tid där enbart ett alternativ finns, vården stagnerar, värdigheten för äldre försämras och politikers makt över människors vardag ökar”, skriver Göran Hägglund.

Vinster i vården
 
 
 Fanni Olind Dahl / TT
Göran HägglundPartiledare (KD)

Dagens förslag från regeringen om att kraftigt begränsa privata aktörers möjligheter att bedriva skola, vård och omsorg blir ett hårt slag direkt mot den svenska välfärden. Privata aktörer, såväl vinstdrivande som icke vinstdrivande, har varit en viktig del av den svenska välfärdsutvecklingen på senare år.

Att på olika sätt kväva dessa entreprenörers initiativkraft och utvecklingspotential kommer att leda till mindre självbestämmande och sämre kvalitet i välfärden.

Vinster är i vänsterns värld lika med slöseri. Så är det förstås inte i verkligheten.


Inom exempelvis äldreomsorgen är det ofta så att företag bedriver omsorgen med en lägre ersättning än kommunens egen verksamhet. Olika kvalitetsmätningar som görs visar att det inte finns några större skillnader i kvalitet mellan privat och offentligt driven äldreomsorg.

När då privata utförare går med vinst och de offentliga med förlust, är det då inom det offentliga eller privata som det slösas med resurser?

Vinster kan återinvesteras i verksamheter, de gör att människor kan investera i välfärdsföretag, de beskattas och bidrar till den offentliga ekonomin.

Alla vill ha ordning och reda i välfärden, det är sant. Men det betyder inte att vi vill stoppa privata initiativ som gör välfärden bättre. Och det är precis det som händer med de röd-grönas förslag.

Med en lagstadgad vinstbegränsning får privata företag inom omsorgsbranschen ta en stor ekonomisk risk utan möjlighet att få något tillbaka. Möjligheten att med de premisserna ta banklån eller hitta investerare som vill satsa pengar i företaget kommer att vara nästintill omöjligt.

Denna fyrkantiga begränsning av vinster är ett mycket effektivt sätt att stoppa entreprenörer från att utveckla välfärden och att begränsa valfriheten för enskilda.

Förslaget om bemanningskrav stoppar också effektivt all form av innovation och kvalitetsutveckling inom området. Om man utvecklar metoder som effektiviserar och förbättrar omsorgen får man ändå inte använda dem. Utvecklingskraften är dessutom mycket lägre inom den kommunala verksamheten, vilket gör behovet av privata aktörer och entreprenörer än viktigare.

Det är också intressant att flera viktiga välfärdsområden inte nämns. På områden som personlig assistans och tandvård välkomnas de privata aktörerna av de röd-gröna. Hur kommer det sig att just dessa delar av omsorgen ska vara öppen för privata och vinstdrivande företag men inga andra?

För oss visar personlig assistans och tandvård just på vikten av en mångfald av utförare, och jag är helt övertygad om att mångfalden är lika viktig inom andra delar av välfärden.

Med ett stopp för privata aktörer kommer möjligheten att välja och välja bort att försvinna.

Snart kommer vi att vara tillbaka i den tid där enbart ett alternativ finns, kvalitetsutvecklingen avstannar, vården stagnerar, värdigheten för äldre försämras och politikers makt över människors vardag ökar.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24
25
26
27 28 29 30 31
<<< Oktober 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards