Direktlänk till inlägg 3 oktober 2014

Skall vi ha större moraliska krav på våra ministrar än vanligt folk ?

Av tommy norum - 3 oktober 2014 19:26



De nya ministrarna har det visat sig vara vanliga människor med fel och brister i sitt förflutna liv. Om man skall ha större krav på personer som har fått ett förtroende att representera oss i riksdagen kan man fråga sig. Men riksdagsmän och kvinnor har väl en förmåga att locka till sig journalisters nyfikenhet för att skapa rubriker, en förhållande som vi vanliga mäniskor klarar oss undan när vi får parkeringsböter , kör för fort eller slarvar med uppgifter i deklarationen.

TN


SSU-fusk, skattefel och skandaler

11 minuter sedan

 TT

Foto: TT

Flera av ministrarna i Stefan Löfvens nya regering har varit i blåsväder i sina tidigare roller. Det handlar om allt från lägenheter till lunchkvitton – och flera skandaler kring Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU.

Stefan Löfven själv uppmärksammades 2004 för att han som biträdande förbundsordförande på Metall fick en lägenhet i förbundets fastighet.Han betonade att man följt regelverket men sa sig samtidigt ha förståelse för att människor reagerade.

– Javisst. Det är självklart. Bostadssituationen i Stockholm är ju absurd, sa Löfven till tidningen Dagens Arbete.

Shekarabi avgick

2004 uppmärksammades också misstänkta oegentligheter kring användningen av pengar i samband med att nya civilministern Ardalan Shekarabi (S) valdes till SSU-ordförande – och för övrigt efterträdde nya näringsministern Mikael Damberg (S).

2005 valde Shekarabi att avgå, och medgav felaktigheter kring kampanjen:

– I den kampanjen så begicks det fel. Jag är delansvarig för det, och andra är också delansvariga, sa han till SVT.

Så sent som i går avslöjade Svenska Dagbladet att Shekarabi inte fått igenom sin deklaration för 2013 på grund av felaktiga siffror för en bostadsförsäljning – något han själv förklarade med att han blandat ihop papper.

Även nygamle ministern Ibrahim Baylan (S) drogs in i skandalerna kring SSU, när Svenska Dagbladet 2005 berättade om dokument som visade felaktigheter kring omröstningar i Umeå, där Baylan var SSU-ordförande i slutet av 90-talet. Baylan själv sade sig inte minnas turerna.

Johansson fick kritik

2005 uppmärksammades också Baylans nygamla ministerkollega Ylva Johansson (S) för sin delaktighet i en spektakulär konkurs i it-branschen. Bolaget Att veta AB skulle enligt planerna blivit ”landets största enskilda satsning på e-lärande för vuxna på gymnasienivå” men blev i stället ett jättefiasko. Johansson fick bland annat kritik för att hon haft en lön på 116.000 kronor i månaden – vilket under en period motsvarade bolagets omsättning enligt DN.

Nya infrastrukturministern Anna Johansson (S) fick stå till svars när Uppdrag granskning för ett år sedan granskade Göteborgs representation i Cannes, eftersom hon attesterat ett uppmärksammat "lunchkvitto" från en klädboutique där bostadsbolagets vd köpt ett svart damplagg.

– Man har inte tittat på varje kvitto på den detaljnivån, svarade hon SVT.

Kontrollerade av Skatteverket

En dagsfärsk genomgång av SVT visar att flera ministrar haft att göra med Skatteverket under de gångna åren. Ylva Johansson fick till exempel en förseningsavgift för att hon i fjol lämnade in sin deklaration mer än två månader för sent, och biståndsminister Isabella Lövin (MP) fick i år sin skatt upptaxerad till följd av växelkursens påverkan på EU-lönen

Inrikesminister Anders Ygeman (S) blev 2011 upptaxerad efter en fastighetsförsäljning och bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP) gjorde 2007 ett otillåtet skatteavdrag. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) var 2008 inblandad i en tvist om ett viltvårdsområde i kammarrätten i Sundsvall, och Anna Johansson fick 2009 en betalningsanmärkning för en obetald skuld till ett larmföretag.

Regeringens värsta parkeringssyndare är Isabella Lövin som i år fått två och 2012 fick hela fem p-böter. Samtliga är betalda, vilket även gäller Anders Ygemans från 2012 och Mehmet Kaplans från i år. En rad ministrar har uppdrag i bolagsstyrelser, bland annat sitter Margot Wallström (S) i styrelsen för Icas ägarbolag Ica-gruppen. Samtliga statsråd har betalat tv-licens.

Texten uppdateras. Hör av dig till SVT om du har tips om vad vi borde granska kring den nya regeringen.

  • ReporterMikael Grill Pettersson mikael.grill.pettersson@svt.se
  • ResearchLinda Larsson Kakuli, Kenneth Ulander, Marléne Dahlin, Lotta Sima, Jonas Olsson, Johan Ekman

Publicerad:3 oktober 2014 - 16:27

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24
25
26
27 28 29 30 31
<<< Oktober 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards