Alla inlägg under augusti 2014

Av tommy norum - 16 augusti 2014 07:00

  


Sunnanå hamn i Mellerud speglar väl på sitt sätt politikers optimism på sin egens kommuns förutsättningar för att expandera. Här har man skapat ett drömprojekt som fullt utbyggt skulle bli en höjdare för de boende där närheten till vatten och båtplatser skulle göra boendet unikt. Men med en kräftgång i utvecklingen på arbetsmarknad gör det osäkert för många att investera i ett nytt boende med de förutsättningar som bjuds i kommunen. Hade en liknande projekt presenterats i en expanderande kommun med framtidstro och en bra arbetsmarknad hade projektet varit färdigbyggt för länge sedan. Åmål är också i samma situation där medborgarna aktar sig för att sätta sig i en hög låneskuld i en kommun som har över 11% arbetslöshet och där man har svårt att se någon ljusning i den närmaste framtiden.


 

   

Så här presenteras det tänkta drömprojektet i Sunnanå hamn , där väl den högra nedre halvan kan anses vara färdigbyggt där det till hundra procent handlar om fritidsbebyggelse men som inte ger några skatteintäkter till kommunen

 

Längs ut i området ligger de flytpontonbyggda fritidshusen med egen båtplats utanför dörren men som också var upphovet till Länsstyrelsens ogillande i placeringen som uppdagades i en överklagan av hela projektet och där det kom fram att Melleruds politiker och tjänstemän inte var pålästa på bygglagen fullt ut när man godkände projektets

utformning .


Klicka på bilderna för större format

      


För att blidka länsstyrelsens tjänstemän så fick 2 pontoner flyttas in i en mindre lagun som gick in via en egen kanal där ett litet fiskaläger är placerat vid inloppet.. Inget dåligt byte för de fastighetsägare som blev drabbade av flytten vill jag påstå. Bakom husen längs in i lagunen kan man skymta det enda åretrunt boende i området. Tyvärr så saknas det fortfarande köpare till många av husen.


 

Det finns många åsikter om området där fritidshusen är placerade. I mitten på Augusti en vardag kan man i alla fall konstatera att området verkar dött med mycket få bilar på parkeringarna. Området lever väl upp i semestertider får man hoppas.

Klicka på bilderna för större format

 

 


Onekligen är området placerat i en miljö där båtar och vatten är navet i området och som av många är en förutsättning för att njuta av sommaren fullt ut.  

 


Men så här ser det ut nu i det projekt som skall bli åretruntboende men där man väntar på hugade spekulanter som skall fylla ut området som är cirkeln på presentationskartan av området  i början av inslaget och som kommer att göra det till ett litet paradis på sitt sätt. Men frågan är väl om utvecklingen i Dalsland och framförallt Mellerud gör att några vågar satsa i ett nytt boende på området..



Tyvärr så har nog våra politiker för stora förhoppningar på att det är nyproducerade områden som skall locka folk att vilja bo i kommunerna. Det är nog arbetsplatser med nya jobb som är motorn i en kommuns utveckling. Åmåls politiker hade ju stora förväntningar på Höganäs man har lika stora förväntningar på Måkeberg men om den typen av investeringar skall kunna ge resultat för en positiv utveckling så måste det nog komma till nya arbetstillfällen också . Annars blir det nog bara drömmar hos våra politiker och tjänstemän men som sällan aller aldrig uppnår det resultat man fantiserade om .





 



Av tommy norum - 16 augusti 2014 07:00


Sommaren lider mot sitt slut ser vi på besökssekvensen på våra turistmagneter där väl Håverud hör till de mest besökta turistmålen i Dalsland. En glassmedja hör till dragplåstren i Håveruds center. Förövrigt verkar det en aning dött runt hela anläggningen i dags datum. Det regniga vädret vid besöket var kanske en bidragande orsak till detta . 

Från att varit en av de mest solrika somrarna i mannaminne så får man väl säga att resenärerna på denna turbåt   fick maximal otur i vädersituationen när man lyckas pricka in en regndag vid sitt besök på kanalen.  
   
 

Av tommy norum - 15 augusti 2014 07:52


En röst på Centern innebär ökade subventioner till Vindkraften där elkonsumenterna får stå för notan. 

Frågan är väl om det är miljötänket eller markägarna man tänker på i första hand 


Vindkraften skapar spricka i regeringen

SVT.se" data-start="click" data-embed-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=533&articleId=1860420&type=embed&contextSectionId=5479&autostart=false" data-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=533&articleId=1860420&type=embed&contextSectionId=5479&autostart=false">Energiminister Anna-Karin Hatt vill inte svara på frågor om vindkraftsutbyggnaden. TT

2 min 58 sek
 
 
 
 

Energiminister Anna-Karin Hatt C vill inte svara på frågor om vindkraftsutbyggnaden. Foto: TT

Vindkraftsbranschen vill ha större och förlängda ekonomiska stöd. Subventionerna skapar en spricka i regeringen, KD vill avskaffa dem men Centern vill behålla dem även efter 2020. Efter kritiken från KD-håll vill energiministern nu inte svara på SVT:s frågor.


KD: Tror inte på eviga subventioner

Kristdemokraterna är som bekant en del av den borgerliga regeringen och har skrivit under alliansens energiuppgörelse. Trots det vill man till skillnad mot Centerpartiet på sikt ta bort subventionerna till den förnybara elen och vindkraften.

– Jag tycker att det har varit bra att vi har haft subventioner för att bygga upp förnybar elproduktion och nu är det här en mogen bransch och då tror jag inte på eviga subventioner utan då får man stå på egna ben, säger Mats Odell (KD) ordförande i riksdagens näringsutskott.









Av tommy norum - 15 augusti 2014 07:00


Vi skall nu börja skärskåda våra politiker som vill ha förnyat förtroende i sitt förtroendeuppdrag. Våra politiker skall inte få förtroende för vad de vill göra utan skall få ett förnyat för vad de har gjort.   




Leif Aronsson    Kurt Svensson

De här två Centerpartisterna som var med och styrde Kommunen förra mandatperioden, Leif Aronsson kommunfullmäktigeordförande och Kurt Svensson kommunalråd, tog inte sitt förtroendeuppdrag på riktigt  allvar när vi tar del av del av facit i deras gärning i sina förtroendeposter.  Här var det tuta och kör så får vi se vad som händer utan uppföljningar, utan analyser över framtida kostnader  i investeringar man genomförde, Ingen aning om fulmäktiges beslut om budgetars innehåll användes till vad de var avsedda till. Här struntade man i kommunallagen, man vilseledde fullmäktige för att få igenom sina beslut. En diger lista av konstiga beslut som de här två politikerna stod för och hade ett stort ansvar i att det fick ske på det sätt som det gjorde. 


 



Läser i Pd att slalomklubben vill ha hjälp av kommunen för investeringar i Högheden .


Kurt Svensson och Centerpartiet det var ni som gick in och köpte Högheden för en miljon och där Kur Svensson klart deklarerade i fullmäktige att kommunen skall inte ha några mer kostnader för anläggningen. Som vanligt var det tuta och kör så får vi se vad som händer som varit Centerns måtto i sitt styrande av kommunen en längre tid , bläcket hann inte ens torka på pappret för än det beviljades 500 000 kr för en pistmaskin, men var de pengarna försvann till kan man bara spekulera i.  Några miljoner senare, många gömda i andra verksamheter för att dölja kostnaderna så står vi där igen och skall sanera efter Centerns härjningar i den kommunal ekonomin på grund av total saknad av framförhållning och ordentliga analyser över framtida kostnader, I stort sett i alla investeringar i fritidssektorn så fanns det inga ordentliga beräkningar  i underhåll drift. Ett  faktum som visats sig blivit en dyrbar historia för skattebetalarna.  En diger lista som centerpartiet lämnade efter sig med icke avslutade investeringar som Socialdemokraterna fått avsluta, Slalombacken, Ridhuset, Simhallen , marinan, Industrihuset med båtfabriken en nätt liten summa på ca 50 miljoner som vi skattebetalare fick punga ut, Strandcaféet för att inte tala om när Centern fick igenom ett hyreskontrakt för hamnterminalen med en subvention på närmare en halv miljon per år ett tjugofem tal år  framåt i tiden trots att Centern med Kurt Svensson i fullmäktige gjorde klart för ledamöterna före investeringsbeslutet, att investeringen fullt ut skulle täckas av hyresintäkterna.


 Hur det gick med den saken har vi ju fått facit på när det visade sig att Centerns med Kurt Svensson totalt struntade i både kommunallagen och det beslut som fullmäktige tog att investeringen skulle helt betalas av hyresgästerna.

Leif Aronsson (c )satt som totalt obegåvad fullmäktigeordförande där han var  likgiltig eller  ovetande om vad hans roll som ordförande innebar när  han struntade i om besluten i fullmäktige efterföljdes.  Att det var en av hans viktigaste uppgifter för att medborgarna skall känna sig trygga i att våra politiker följer kommunallagen och att demokratins spelregler följs full ut, det var någon som Leif Aronsson inte brydde sig i sin roll. 

Frågan är väl om vi kommuninnevånare är betjänta att ha politiker i förtroendeuppdrag som både använder bluff och båg och totalt struntar i den roll de är satta att sköta när de förvaltar medborgarnas gemensamma tillgångar.


Både Kurt Svensson och Leif Aronsson är med Centerns nomineringslista till kommunalvalet..

Kanske säger en hel del hur centerpartiet ser på sina förtroendeuppdrag


 Kurt Svensson  och Leif Aronsson är välkommna att komma med inlägg i bloggen hur ni ser på mina analyser hur ni skötte ert förtroendeuppdrag. Ni får hur stor plats som helst för den saken. 


Så spring nu inte och göm er utan ta debatten och försvara er eller kanske ännu lämpligare att ni medger att ni inte riktigt räckte till i ert uppdrag. Men ta då konsekvenserna av det och lämna politiken innan ni ställer till mer oreda för oss medborgare.


 
Ingen bild

Åke Olsson

Fredag 15 aug 15:06

Apropå Högheden.Högriskprojekt sa Håkan Sandberg då(m)och Gustav Wennberg(s)vid beslut av köpet 2004.Dåvarande kommunalrådet Kurt Svensson var inte bekymrad.30.ooo per år i kostnad.Skulle det gå illa,kan vi avyttra fastigheten och få pengarna tillbaka.Alltså 925.000 i inköpspris +index+kostnader utöver30.000 i tio års tid.Dags att agera ni 17 ledamöter till hörande centerpartiet,folkpartiet,kristdemokrater vilka röstade för detta.

Av tommy norum - 14 augusti 2014 07:00


Det här skrevs i bloggen för två år sedan. När man ser hur man skött djurparkens anmälan om brott så undrar man om fortfarande polisen står och stampar i leran och inte kommer någon vart



Insändarsidorna går varma där rädslan för att  Dalsland inte skall överges av polisen i den nya organisationen. Det finns inget hot om nedläggning säger Stig Enarsson  platschef i Dalsland i ett uttalande i PD.

Kanske är det inte är antalet poliser vi skall fokusera oss på. Utan på kvaliten på de poliser som skall utföra sitt uppdrag.  

 

De glassätande poliserna har inget med innehållet i inlägget att göra.


Det jag inte begriper är att inte polisarbetet ute på fältet mer diskuteras när vi dagligen blir påminda om polisens fruktansvärda dåliga insatts att lösa vardagsbrott som t.ex bostadsinbrott.

Enligt en nyligen publicerad  utredning från  2011 så av 98 anmälda bostadsinbrott som följdes så lades ca 90% ner  efter 10 månader på grund av att man inte kom längre i utredningsarbetet. Som medborgare förundras man över hur polispatruller jagar insatser för att komma upp i sin kvot med ingripande med bälteskontroller stup i kvarten  medan man lämnar buset ifred när de länsar våra hem.


Hög tid att syna kriminalpolitiken säjer Jerzy Sarnecki kriminolog och Björn Fries socialpolitisk debattör i SVD brännpunkt. Polisens förmåga att förebygga brott och förbättra brottsoffrens situation kan öka väsentligt.

Förutsättningarna är ökade kunskaper om effektivare polismetoder. Detta saknas i dag : det sätt på vilka polisen mäter sina resultat  är inte sällan kontraproduktivt säger de båda debattörerna. Polisutbildningen bör ske på högskolenivå för att kunna genomföra forskningsbaserade polismetoder som också öka polisens förmåga till självreflektion.

Polisen bryr sig i regel inte om intern och extern kritik utan fortsätter som ingenting har hänt. Med klartext det går inte längre att rekrytera poliser med utgångspunkt från en låg skolnivå utan från en grundutbildning som matchar vad medborgarna kräver för att de skall lyckas med sitt uppdrag.

Ibland förundras man över som lekman när man läser om fall där polisarbetet mer verkar innehålla lättja och i allmänhet inte bry sig om omständigheterna runt fallen och där  förståndet  hos utredaren  uppenbarligen inte riktigt räcker till i många fall.

Vi läser ju nästan dagligen om klantiga polisutredningar som gör att buset går fria. Trots ökade resurser på fältet så kommer vi längre och längre bort från de mål som polisen skall uppfylla.


Så här kan det rimligtvis inte få fortgå i all evighet utan att någon reagerar kraftfullt över utvecklingen.   

    

.               

Av tommy norum - 13 augusti 2014 09:01

 
Ingen bild

rickard karlsson

Tisdag 12 aug 20:17

Gällande stulen killing
Förndersökning inleds inte .Det är uppenbart att brottet inte går att utreda.Det finns inga spår eller andra åtgärder att vidta som kan tänkas leda till att brottet klaras upp...läser jag i ett brev ifrån polisen idag..Beslutat av Katarina Paulsson
Vadå inga spår.. ...polisen har ju inte ens orkat besvära sej med att komma ut till djurparken ...eller ens öppna de mejl ifrån mej med indicier så det både räcker och blir över..
Varför har inte denna människa som strykt runt djurparken kvällstid med ett dokumenterat abnormt beteende och som nyligen annonserat efter nyslaktat lammkött ens förhörts..?

Av tommy norum - 13 augusti 2014 07:00

         

Sommarens torka kan säkert gå hårt åt i många trädgårdar. Men har man som här fått tillgång till vatten i obegränsad mängd via en vattenförening med vänervatten så kan man konstatera att det växer så det knakar runt om i trädgården. Har man dessutom tillgång till en damm så bidrar den också till fuktigheten som gör att växterna trivs och frodas. En trädgård där de få blommorna som finns får hålla tillgodo med krukor. 




     

Vildvinet är en tacksam växt för insyn och fin dekoration när det sprider sig på byggnaderna. Tar några år att få dem etablerade som man tänkt men är sedan en växt som behöver minimal skötsel mer än att man får försöka hålla vildvinet på plats annars vet man aldrig hur det slutar med tiden. 

    

 

Rododenron, Buxbom hör väl också till en grön trädgård , de sköter sig själva men där Buxbom då och då behöver en ansning för att få dem att växa till den form man vill att de skall ha.  

         



  


 

 

    



Trädgårdskonst och vad det är får betraktaren själv avgöra. En hink eller en vanlig trästam där naturen bestämt formerna eller några inköpta skulpturer, ett ankare  eller kanske trädgården i sig kan betraktas som någon form av konst. 


  Pärlan i en trädgård är onekligen en vattensamling av något slag , kan man sedan ordna med ett rörelsemönster med vatten fall, växter och pricken över i  fiskar som ökar statusen på dammen med ett ökad njutning i upplevelsen. Här samlas fåglar, grodor där till och med rådjur ibland har setts dricka vatten i dammen. Fiskarna växer så det knakar där man nu får ta sig en funderare på var de skall förvaras under vinterhalvåret


 

En liten fyr som med solceller laddar batterierna för att på natten lysa upp och spegla ljuset i det spegelblanka vattnet i dammen.

 

 

   


Har man sedan tillgång till en bra uteplats runt dammen med ett litet växthus som man kan odla vindruvor i

så har man väl kommit så långt man i stort sett kan komma för att ha en trädgård att trivas i.



Vattentunnan omgärdad med klätterrosor på trädgårdshuset har väl inte varit så ofta fylld i år men har ett bräddavlopp som för över överskottvatten till dammen via ett rörsystem. Soptunnan omgärdad med kaprifol för att både i någon mån dölja densamma samtidigt som den sprider en angenäm doft runt tunnan. 






        

   

              

              

                        

                                            

  

                                            


               

Av tommy norum - 13 augusti 2014 07:00



Antikmässan i Ransäter med mycket folk och utställare


           

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6
7
8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards