Direktlänk till inlägg 25 augusti 2014

Skapas tillväxt med Miljöpartiets politik ?

Av tommy norum - 25 augusti 2014 07:00


Det är nog många som frågar sig samma sak när man hör vilka politiska förändringar man vill göra för att uppnå sina mål.    TN

Gustav, vem är du?”

 Leif R Jansson / TT

Foto: Leif R Jansson / TT

”Miljöpartiets språkrör verkar obekväma med frågan om ekonomisk tillväxt. Trots att den utgör grundbult i grön ideologi. Är Fridolin en liberal mittenpolitiker eller ett grönradikalt språkrör?” undrar Birger Schlaug.

VALET 2014
 
 
Birger SchlaugTidigare språkrör MP

Så är det då dags för Gustav Fridolin – underbarnet som intog MP:s kongresser redan som trettonåring – att få chansen till sin första partiledarintervju i SVT.

Själv har jag varit med om några stycken, hade oftast allt att vinna, ingenting att förlora. Gustav sitter i en position där opinionsmätningarna visar att partiet ligger bättre till än någonsin. Han har därmed allt att förlora.

Pressen är större än den någonsin var på mig.

Bakom partiledarnas trygga masker är det full fart på nervtrådarna. Det handlar om att valarbetarna skall vara stolta när de nästa morgon kommer till sin arbetsplats. Några få felsteg kan försätta ett parti i en ond cirkel. Inte minst när sociala medier kan driva upp tempot i den där cirkeln.

Rådgivare och strateger har således laddat partiledarna med lämplig dos slagord, lämplig retorik och de fraser som skall sägas.

Partiledarna riskerar att reducera sig till något robotlikt som drar sina mantran. De flesta har sina mantran. De skall levereras på ett spontant sätt – ingenting är så inövat som det spontana.

En av valets huvudfrågor handlar om vinster i välfärden. Det enda tydliga partiet är Vänsterpartiet. Retorik från andra partier – ”mångfald kan inte uppnås om vi inte tillåter företag som tar ut vinst” - ter sig lika larvigt som falskt ur ett internationellt perspektiv.

Ingen intervjuare lär undgått att även Gustav motsatt sig vinstförbud - och sedan blivit överkörd av partiets kongress.

Partiets innersta krets lär ha jobbat en del med hur Gustav skall hantera såväl denna fråga som regeringsfrågan. Innan han blev vald till språkör skrev han en hyllningsartikel om liberalen Karl Staaf (DN-Debatt) och pläderade för att MP skulle bli ett ”mittenparti”.

Innebär det egentligen att Gustav Fridolin hellre ser Folkpartiet i en regering än Vänsterpartiet? Det är en viktig fråga för många väljare.

Ekonomisk tillväxt hamnade plötsligt på den politiska dagordningen sedan MP:s kongress överraskat partiledningen med att valmanifestet skall slå fast att partiet vill utveckla ”ett hållbart ekonomiskt system som inte bygger på tillväxt”.

Något som borde vara uppenbart när alltmer av tillväxten upprätthålls genom dels hushållens ökande skuldsättning, dels den konsumtion som driver på klimatförändringar och leder till rovdrift på jordens naturresurser.

Eftersom tillväxt mäts exponentiellt är den förresten i längden omöjlig att upprätthålla, vilket till och med Nationalencyklopedin slår fast.

Samtidigt bygger samhällets system, strukturer och normer på idén om evig ekonomisk tillväxt. Därför är det klokt att fundera på hur vi skall ta sig ur behovet av tillväxt, vilket blir en enorm utmaning. Regering och socialdemokrater skyr frågan.

Och språkrören verkar obekväma med den. Trots att den utgör grundbult i grön ideologi.

Blir det en liberal mittenpolitiker eller ett grönradikalt språkrör som intervjuas ikväll?

Vilket det än blir så är det i vart fall en socialt engagerad blivande skolminister. Vilket underlättar för Löfven att skippa Baylan när nästa regering bildas.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6
7
8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards