Alla inlägg under maj 2014

Av tommy norum - 17 maj 2014 07:00


 


Vad håller partierna på vänsterflygeln på med kan man fråga sig.?


Socialdemokraterna medStefan  Löfven går ut och lovar heltid till alla kommunanställda om de får majoritet i kommunförbundet när man skall förhandla om lönerna. Men som vanligt får man väl säga så låtsas man som det inte kostar någonting. Antigen så ökar man arbetslösheten genom att tusentals halvtidanställda får ta sitt pick och pack och söka andra arbetsuppgifter när de blir överflödiga eller så helt plötsligt så ökar man kostnaderna för kommunerna med miljarder om man hux flux gör om alla halvtidstjänster till heltid utan att anpassa arbetsstyrkan till de arbetsuppgifter som finns. Men som vanligt vill man inte låta medborgarna ta del av en analys över löftet och hur de drabbar de kommunalanställda i slutskedet.


Vänsterpartiet går ut hård och vill i praktiken förbjuda privata initiativ i den offentliga servicen där man försöker i sin retorik göra gällande att om man tar bort vinsterna så får samhället ökade resurser.

Men han glömmer att de privata med samma pengar och med samma kvalité gör vinster så förbrukar de offentliga verksamheterna i ökade sjuktal och byråkrati och där ingen verkar vilja ta ekonomist ansvar över verksamheterna. Så om Vänster lyckas stoppa vinsterna i välfärden så betyder det att de privata initiativen kommer att försvinna och de så kallade vinsterna kommer att tas i anspråk i ökade sjuktal och ökad byråkrati men resurserna till verksamheterna kommer att bli konstanta.

Socialdemokraterna går ut och kräver samma bemanning i de privata men glömmer att de offentligt drivna har ca 30% högre sjukskrivning när de driver verksamheterna.


Antingen är man totalt obegåvad för att ta till sig verkligheten och med utgångspunkt från den göra en analys hur de olika förslagen drabbar medborgarna eller så struntar man i verkligheten och försöker med politisk retorik slå blå dunster i medborgarna.


 Men den som slår alla rekord i hur total omedveten hon är för verkligheten det är väl Gudrun Schyman som åker land och rike runt och med sina versioner försöker få folka att rösta på Feministiskt initiativ utan en susning hur förslagen slår mot ekonomin.


Skrämmande att 2014 politiker kan åka land och rike runt och med versioner och drömmar utan den minsta koll vad det kostar. Frågan är väl om inte Gudruns uttalande skvallrar om vänstern syn på sin roll i politiken. Vi kan inte ha pengar i högsätet, man får inte vara fyrkantig säger hon när hon föreslår arbetstidsförkortning, fri förskola, fri kollektivtrafik en nätt liten summa på mellan 68- 275 miljarder . Hon gillar inte frågorna kan man förstå när hon gör det lättvindigt för sig när hon med inställningen att man får inte öppna munnen utan att det kommer ett kvitto först. Det är absurt att man inte får prata versioner och idéer utan att behöva ta till sig de ekonomiska förutsättningarna säger Gudrun Schyman.


Det är väl inte för inte hon har fåt sin ekonomiska skolning i Vänsterpartiet med den inställningen där versioner ofta styr det politiska arbetet och där man lämnar de ekonomiska förutsättningarna utanför. 

Av tommy norum - 16 maj 2014 20:15


       Det var på den tiden loppmarknaden var en fest där Åmålsborna gick man ur huse för att uppleva.  




 


Av tommy norum - 16 maj 2014 07:00


 


Håller vänsterrörelsen på att bli ett hot mot Sveriges demokrati ?


Efter att vänstern i månader fått hålla på och störa SD-s politiska möten där man med våld försöker sabotera.

Rasism och intolerans som man hävdar att SD står för har fått vänstern ett fått ett ordentligt hjärnsläpp.

Nu har man till och med fått brevbärarna med sig när de vägrar att dela ut post som innehåller information från Sverigedemokraterna. Brevbärarna mot rasism vägrar att delta i SD valkampanj där också valsedlar ingår.


 Att demokrati handlar att fritt få framföra sina åsikter utan att behöva straffas eller att ta till blodutgjutelser och utan stadskupper det är demokrati där tolerans mot andra åsikter också ingår, det passar tydligen inte vänstern utan här sätter man sin egen agenda hur  demokrati skall tolkas. 

Tänk att det gått så långt att det efter Uppdrag granskning om vänsterslöddrens framfart där våld och hot var vanligt förekommande , där vänsterkrönikörer kräver att Sveriges Radio ska undvika vissa frågeställningar och där man vägrar att fördöma vänsterextremister utan att också framhärda det goda syftet med handlingarna.


Att sedan Jonas Sjöstedt först nu tar bladet från munnen och i milda ordalag fördömer handlingar som även vänsterns ungdomsförbund varit med och trappat upp och betett sig som inte på något sätt har med demokrati att göra.


Med den inställningen som ungdomsvänstern visar skulle jag inte vilja ta det partiet ens med tång när man så tydligt visar sitt rätta jag. Här beskyller man allianspartierna att vara odemokratiska och anser sig ha rätt att kladda ner eller riva deras affischer inför EU valet  för att inte deras åsikter skall komma fram till väljarna .


Var är vi på väg om Vänstern får bestämma ?

Kanske är det moderater eller folkpartister som drabbas nästa gång av Vänsterns bannbulla där postpersonal vägrar dela ut valsedlar eller är vi på väg mot ett Rysslands  a` Putin där till och med Sveriges Radio får finna sig i att bara låta en sida få plats i etern. Tydligen är det Vänsterns idealsamhälle att få bestämma vilken som skall få ut sitt politiska budskap. Är detta demokrati kan man fråga sig ?


Frågan är väl om inte vänstern är på väg att göra SD en björntjänst när man så flagrant tummar på demokratins hörnstenar och där väljarna verkligen får upp ögonen vem som egentligen är vargen i det svenska samhället.

Av tommy norum - 15 maj 2014 07:00



Då var det dags att plantera in Guldfiskar i trädgårdsdammen. En Zoo affär i Arvika fick äran att leverera fiskarna a´ 50 kr st.



 

10 stycken som kom från det här akvariet var beställda , men som det visade sig när vi satte ut dem i dammen bara var 9 . Leverantören bad om ursäkt när jag ringde upp honom och påpekade fadäsen där han förklarade att det var bara att hämta den som blev kvar i affären.

Här packas de i plastpåsar för att med bil transporteras till Åmål. 

Först skulle det acklimatiseras med  vatten från dammen och det vattnet de transporteras i ca en halv timme.  

 

Sedan var det bara att hälla i fiskarna i dammen och hoppas att de trivs och att ingen fiskmås får för sig att få ett skrovmål.

   

Guldfiskar är de mest härdiga fiskarna i en utedamm och kan till och med övervintra i om den inte inte bottenfryser, och det utan mat under hela vintern. En guldfisk kan bli ca 10 år i gynnsamma förhållande där de till och med kan föröka sig.

Av tommy norum - 15 maj 2014 07:00

Besökte Arvika i går för att köpa Guldfiskar till min trädgårdsdamm där vi som vanligt besökte Nordells kafé som ligger vid torget. som förövrigt bakar världens godaste limpa. . På hela Torget var det full handel från loppis , blommor, kläder, fiskaffär och det var liv och rörelse runt Torget.

Varför tog torghandeln slut i Åmål ? Var det för att våra lokala handlare var rädda för konkurrensen och såg till att kommunen satte priser på uthyrningsplatserna så högt att det skrämde bort handlarna från torget ?

Eller är det för att bilparkeringarna har tillåtits växa ut på bekostnad av torghandeln ?

Frågan är väl om inte torghandel är ett inslag i centrumbilden som gynnar en småstad som Åmål där liv och rörelse runt torget gör Centrum mer levande.


Så här såg det ut runt Torget i Arvika en vanlig Onsdag


     

Kanske något för vår nya Centrumutvecklare att ta tag i .

Av tommy norum - 14 maj 2014 21:47




Sjöstedt: Fel stoppa SD:s möte

2 timmar sedan

SVT.se" data-length="63" data-popout-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=532&articleId=2046374&type=embed&contextSectionId=192&autostart=false" data-json-href="/wd?widgetId=23991§ionId=532&articleId=2046374&format=json&type=embed&contextSectionId=192" data-embed-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=532&articleId=2046374&type=embed&contextSectionId=192&autostart=false" data-disabled="" data-available-on-mobile="true">

 

 

 

 

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt tar idag avstånd från sitt eget ungdomsförbund efter deras motdemonstration på Götaplatsen.

Det sätt på vilket Ung vänster uppmanade att störa Sverigedemokraternas möte i Göteborg igår var fel anser partiledaren.

– Om någon person på något sätt har stoppat ett annat parti från att ha ett möte är det allid fel, oavsett vilket parti det är, säger Jonas Sjöstedt (V).

Flera hundra motdemonstranter hade samlats på Götaplatsen i Göteborg på tisdagen i samband med att Sverigedemokraternas Jimmy Åkesson skulle hålla ett tal. Polisen omhändertog ett tiotal personer för störande av allmän ordning och efter att ha väntat i mer än en timme på att ta till orda valde Åkesson och hans följe att ställa in mötet och lämna Göteborg.

Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung vänster i Göteborg och Bohuslän var en och flera organisationer som på Facebook uppmanade att störa SD:s möte så mycket som möjligt med parollen "Let's crash this party".

– Om man går över en gräns där man stoppar andra partier att hålla ett möte då går man för långt, säger Jonas Sjöstedt (V).

SVT Nyheter har under onsdagen varit i kontakt med såväl Ung vänster i Göteborg och Bohuslän som förbundsledningen centralt, ingen har dock velat uttala sig.

Av tommy norum - 14 maj 2014 07:00

Kanske borde man lägga in ordet ansvar i värdegrunden för  kommunens policy, men tydligen tycker man det är modigt och omtänksamt när man inte vill ta ansvar för det man tar beslut om.  




Hamnterminalen kom upp på bordet i två insändare i PD i går.

Håkan Sandberg numera folkpartiet hade åsikter och menade att alla parter hade ansvaret för hur den affären gick till.  Men man kan ju undra hur vi medborgare kan avkräva ansvar för de politiker som sitter och tar beslut långt ifrån vad kommunallagen säger. Är ansvar ett ord som man säger sig ta så där rakt upp och ner och sedan fortsätter som ingenting har hänt.

När hamnterminalkontraktet togs i kommunstyrelsen så togs det beslutet trots att den dåvarande fastighetsingenjören Lennart Karlsson påpekade att kontraktet innebär en betydande subvention, att det stod i strid med det fullmäktigebeslut som klart deklarerade att alla kostnaderna i investeringen skulle tas via hyresintäkter och att det strider mot kommunallagen. Håkan du var också med och tog det beslutet, då som moderat, trots varningar och påpekande att ni bröt mot kommunallagen.

Ett kontrakt som skulle ha inneburit ca 10 miljoner i subventioner under kontraktstiden om inte branden satt stopp för eländet.

Vad i bestod det ansvaret för er som satt i kommunstyrelsen kan man fråga sig ? Var ni dåligt pålästa eller brydde ni inte er om vilka konsekvenser det skulle få för skattekollektivet trots att ni blev förvarnade.


Kurt Svensson och den dåvarande tjänstemannen förnekade till och med inför åklagare att det inte var frågan om någon subvention så inte ens där tog man ansvaret för vad man åstadkommit utan ljög åklagaren rakt upp i ansiktet. Kurt Svensson finns fortfarande med på Centerns vallista om i någon nerflyttad position. Att han sedan med den meritlista är rekommenderad till en nämndemanplats i vår domstol kanske ändå speglar hur våra politker ser på vad ordet ansvar innebär.

Vad jag vet så fortsätter ni i politiken i tron att det snart blåser över. Vad i består det ansvar ni påstås ta och hur utrycker det sig i så fall mot medborgarna. Lägger ni ansvaret på medborgarna att de skall rätta till det hela genom att inte rösta på er som gjort bort er i ert uppdrag. Inte så lätt för oss väljare när samma personer kommer upp på valbara platser år efter år i kommunalvalen utan att väljarna har en chans att kunna rösta bort dem . 


Så sluta att använda ordet ansvar som en klyscha som man sedan i praktiken inte är beredd att ta när man inte lyckas leva upp till det medborgarna förväntar sig i det förtroendeuppdrag man fått.

Har man aldrig så lite kurage och om man menar allvar i vad ordet ansvar innebär så avgår man när man förstår att man inte räcker till i sitt förtroendeuppdrag. I den privata sfären där får man sparken när man har ansvar för det som går fel i den offentliga där fortsätter man som ingenting har hänt.

.

Till Björn Arén vill ja säga. Läs på lite bättre innan du kommer med synpunkter i Dalbo-båt affären .

Det räcker inte bara att ha Sune Tholin som informatör, han har en förmåga att inte vilja ta med hela biten och vill gärna utesluta fakta som inte gynnar hans intresse. Min erfarenhet är nog att våra företagare är nog mer bittra på att våra politiker var beredda att subventionera en företagare med ett tiotal miljoner än att man nu är på väg att rätta till det hela och är nog i grunden nöjda att det kontraktet brann inne så att säga. Snedvriden konkurens det är inte något som gynnar våra lokala företagare varken i båt eller restaurangverksamhet.


 Och att det finns krafter som tycker att man kan slänga ut miljoner i skadestånd kanske utan anledning, det kanske ändå skvallrar om i vilka syfte man ger sig in i debatten. Inte är det för medborgarna eller våra seriösa företagare som nog har större förväntningar på hur vi skall förvalta våra gemensamma resurser.

 

Och att sedan en handfull företagare blivit utan den gräddfil, när den nya samarbetsparten Säffle kom in i bilden , där det förut utdelades arbeten utan upphandlingar i flera år. . Det skall vi medborgare nog vara tacksamma för att det upphörde, men till förtret för en del  lokala företagare som nu blir tvingade att vara med i en upphandlingsprocess för att få jobb.


Vänskapskorruption är vanligt förekommande i våra kommuner där man fördelar resurser efter sina egna eller andras intressen och där inte sällan kommuninnevånarna kommer i kläm när man prioriterar annat än kärnverksamheterna. .



Av tommy norum - 12 maj 2014 07:00



Fin vår med ett väderläge som ger förhoppningar om en bra båtsommar



       

Lennart Lurén trocklade ut våra båtar med säker hand  från vinteridet på Norverk.

 

Som vanligt gick sjösättningen smidigt med Magnus Skogh som dirigent i en av sina kranar

 

Här ligger Noblesse  tryggt vid byggan nyss påmastad.

   

Sten Nilsson passade också under helgen att få i sin turistbåt . Vinter har han ägnat sig år att byta ut sina två motorer , så nu gäller det att få ett bra sommarväder för att få  gång verksamheten.  

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards