Alla inlägg under maj 2014

Av tommy norum - 21 maj 2014 20:00

Läs och begrunda ni som skriker efter mer offentlig verksamhet hur illa man förvaltar våra skatter.

Något liknande har jag väldigt svårt att tro skulle hända i ett privat företag.


Kommentar: Här är järnvägens svarta hål

1 timme sedan

Peter Rawet, ekonomijournalist SVT

Peter Rawet, ekonomikommentator SVT Foto: SVT

Det är varken lövhalka, solkurva eller något av alla dessa naturens spratt som kommer att få ditt tåg att missa tågtidtabellen de närmaste åren. En gigantisk räkneblunder hos Trafikverket gör att landets järnvägar för år framöver kommer att förfalla om inte nya pengar skjuts till.

Missen, att bland annat tappa bort halva landets kontaktledningar vid beräkningen för underhåll, och valet att mörka felet visar att Trafikverkets ledning också saknar kontakt med verkligheten och därmed med uppdragsgivarna – resenärerna.

SVT kan i dag avslöja ett hål på 20 miljarder kronor i Trafikverkets beräkningar för underhållet av järnvägen de närmaste tio åren. I luften har Trafikverket tappat borta halva landets kontaktledningar till en kostnad av tolv miljarder kronor. Nere på marken har man missat att beräkna underhåll på växlar och spår för åtta miljarder kronor.

I det läget förklarar generaldirektören för Trafikverket, Gunnar Malm att det inte finns något problem.

– Det fungerar inte riktigt så. Lösningen på allt är inte mer pengar,  hävdar Gunnar Malm.

Man tar sig för pannan. Det svaret vill nog de flesta arbetsgivare ha av en anställd – att det inte ska kosta något. Men det är ett rent nonsenssvar. Det är varken en löne- eller anställningsförhandling, utan en bortförklaring till varför en myndighet har misskött sitt ansvar.

Kontrollsystem saknas

Hur man lyckats missa stora delar av det som behövs för att få tågen att rulla i sina beräkningar har det inte getts någon förklaring till. Men det tycks alltså saknas kontrollsystem som fångar upp gigantiska felberäkningar av denna dignitet.

Pisa-undersökningarna som visat att dagens svenska skolelever tappat i basala matematiska kunskaper tycks under en längre tid varit en verklighet på Trafikverket, samtidigt som ledningen varit oförmögen att säkra kvaliteten på informationen.

Denna information har också undanhållits regeringen. Det gör att läget inte bara blir kritiskt för alla resenärer som hoppats på att deras tåg i en nära framtid skulle komma fram i tid. Nu handlar det också om förtroendet för den myndighet och den chef som är ansvarig för haveriet i räknedosan. Nu måste haveriet begränsas just till just räknemaskinen så att inte oskyldiga resenärer skadas. Om nu inte tågen kommer i tid så är nu tiden kommen för att ta ansvar för tågtrafikens svarta hål.

Publicerad:21 maj 2014 - 13:15

Av tommy norum - 20 maj 2014 07:00





Invigning av Domusvaruhuset 1963

Mannekänguppvisning på furuhäll 1957

Mannekänguppvisning på Statt 1957


Av tommy norum - 20 maj 2014 07:00



     

     

     

             

       

Av tommy norum - 19 maj 2014 07:00


 SVD KULTUR



BERGLINS SÖNDAG 




                    

Av tommy norum - 18 maj 2014 20:05


Det är inte bara våra kommunpolitiker som avslöjas titt som tätt att ha dålig koll på läget.

Här går våra riksdagspolitiker ut i skolfrågan och är beredda att öppna plånboken för att skapa mindre klasser i lågstadiet. Om det finns ett behov av mindre klasser det har man tydligen inte en susning om.

När man tar del av skolverkets undersökning så visar det sig att vi redan har små klasser i internationell jämförelse och problemet är snarast att småkommunerna har svårt att fylla ut klasserna när det fattas elever.

Men i en valrörelse så kan man ta till vad som helst bara man visar att man är beredd och agera för en lösning.

Men att lova satsningar på något som inte behövs kanske är lite att gå över gränsen för att få trovärdighet för sina vallöften. 


  

Vanligaste klasstorleken: 19 elever

3 timmar sedan

I en klass går det i snitt 19 elever enligt siffror från Skolverket.

I en klass går det i snitt 19 elever enligt siffror från Skolverket. Foto: TT

Både blåa och röda politiker lovar att krympa lågstadieklasserna. Men den genomsnittliga klassen är redan ganska liten, internationellt sett. Och i många små kommuner är problemet snarare att det inte finns tillräckligt med elever.

Av tommy norum - 18 maj 2014 07:00


 


Det blev väl som väntat att regionskattechefen utredningsresultat blev det som gällde, när Generaldirektören Ingmar Hansson nu sagt sitt, vilket betyder att skattekontoret i Åmål skall läggas ner.

Som väntat var väl inte fackets invändningar relevanta där man menade Riksdagen skall ta regionalpolitiska ställningstagande. Knappast skattechefens problem, som enbart har ansvaret för sin region och att hålla sig inom budgetramarna och där väger nog de anställdas med facket som motpart ganska lätt med sådana argument. Lika lite som våra kommunpolitiker vägrar lyssna på medborgarna och föräldrar när man lägger ner skolor runt om på bygden där de med mad alla argument man kan komma på försöker ändra politikerna i deras ställningstagande men där ändå ekonomin blir det som till sist avgör hur besluten fattas.


 Det finns vissa likheter, eller hur Michael Karlsson, vad man som ansvarig har att ta ställning till , som t.ex i de kommunala bygdeskolornas vara eller inte vara. .

 

Det finns väl fler än en aspekt på flytten. Att i framtiden kunna rekrytera rätt kompetens och där väl Åmål med den arbetsmarknad som kommunen befinner sig i också kunna ge familjemedlemmar chans till ett arbete många gånger med hög utbildning men med en arbetsmarknad som i stort sett står stilla . Så ur den synvinkeln skall vi nog vara glada för att verksamhetscheferna i de statliga verken tar sin uppgift på allvar med ett konstant tänk av rationaliseringar och förändringar för att hålla jämna steg med utvecklingen där kostnaderna är en stor bit att ta hänsyn till. .

Vi har haft rationaliseringar i stort sett i alla verksamheter där också statliga som försvaret, posten mm där tusentals fått se sig om efter nya arbetsuppgifter , där privata företag fått flytta utomlands eller lägga ner för att man inte klarar kostnadsläget och där facken i stort sett i alla lägen protesterat och kommit med andra lösningar utan framgång .

Den enda som hållit sig undan rationaliseringar är kommunerna där man istället höjer skatten när det kärvar till sig i ekonomin.

Facken och de anställda ser med utgångspunkt från sina egna intressen medan de ansvariga i första hand inriktar sig på att kostnadsanpassa verksamheterna för att överleva. Och aldrig mötas de två kan man väl lugnt säga när det är ekonomin som först som sist styr.

Att sedan både fastighetsägare och anställda känner sig bittra är en naturlig reaktion över situationen och kanske det också saknas en framförhållning i tänket hos ledningen när man som skattekontoret i Åmål bytt lokaler tre gånger under några år där man nu senast flyttat in i gamla bryggeriet med ett hyreskontrakt som kanske ägarna får svårt att få till täckning av sin investeringen i lokalerna.

.

Av tommy norum - 18 maj 2014 07:00


Lördag eftermiddag blev det ett besök på trädgårdsmässan i Nysäter.


 Besökarna underhölls av ett spelmanslag under mässan.


   

Det fanns ett rikt utbud av ätbara produkter att smaka på i stånden. 


   

Det fanns inte bara ätbart, utbudet bjöd också av växter och trädgårdsprydnader av alla de slag. 

 

Barnen fick också sin beskärda del av upplevelsen runt mässan med ponnyridning

     

  

En välbehövlig kaffepaus i gamla Järnhandeln bar det sedan av med ett besök i
Hembygdsmuseet som bland annat innehåller ett polismuseum. Vi blev verkligen välkomna med 2 st medlemmar som vägvisare bland föremålen


 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards