Direktlänk till inlägg 7 mars 2014

Kanske vindkraften är på väg att bli en valfråga. svt.se

Av tommy norum - 7 mars 2014 12:42


Tusentals nya kraftverk planeras – elköparna betalar




 http://www.svt.se/nyheter/regionalt/mittnytt/vindkraft-en-dalig-affar



Är det verkligen bara elkonsumenterna som skall stå för Sveriges Energipolitik när det gäller vindkraftsutbyggnaden .

Det kostar en genomsnittlig villaägare som har el som energislag ca 800 kr/ år i ökade kostnader. Om man nu pratar om solidaritet varför vältrar man över energi utbyggnaden bara på elkonsumenterna. Ju mer el du förbrukar ju mer bidrar du till energiutbyggnaden med förnybar energi . Är inte övergången till ett mer klimartsmart energi en nationell fråga som alla solidariskt skall vra med och bidra till på ett rättvist sätt. Kanske blir det en valfråga när partierna inför väljarna tar ställning till hur utbyggnaden till slut bör finansieras.      




Just nu byggs enorma vindkraftparker på många håll, tusentals nya vindkraftverk planeras nu.


Men vindkraft är i dagsläget ingen bra affär och skulle vara en ännu sämre om den inte subventionerades av alla oss elabonnenter.

Det är enkelt att gilla vindkraft, vind som får generatorer att snurra, inga utsläpp, förnyelsebar energi. Den svenska vindkraften byggs just nu ut i en rasande takt. Om några år kan vi ha 20 000 vindkraftverk i landet jämfört med 2 500 i dag och etableringen sker numera framförallt i Norrland. Bara i Jämtlands och Västernorrlands län planeras sammantaget över 3 000 verk.

– Då kommer man förmodligen att se vindkraftverk var man än är i länet, konstaterar Bengt Gruvin, sakkunnig i vindkraftfrågor på länsstyrelsen i Västernorrland.


 
 
Ingen bild

Dag Blomqvist

7 mars 2014 20:01

När jag läser hur andra ser på vindkraften blir jag så frustrerad att jag börjar koka inombords. Men jag stillar mig med att ordandet om vindkraften är blott okunskap. Desinformationen från vindkraftsindustrin har slagit igenom med full kraft. Och de politiker som suttit och sagt ja till detta visuella, audiella, ekonomiska, giftspridande och koldioxidutsläppande helvete har inte läst på alls. De är alltså de största analfabeter eftersom de saknar en allsidig kunskap om eländet. Och varför är det så? Jo, man saknar omdöme. Och man ids inte, lata och dästa som de är, ta reda på hur det faktiskt ligger till.

För Sverige har nu ett stadigt överskott av el och vi exporterade år 2012 över 20 TWh och år 2013 10 TWh och bara i år, alltså på bara två månader har Sverige exporterat över 3 TWh, medan vindkraftverken endast harplar ur sig inte fullt 10 TWh per år. Alltså går all vindkraftsel på export. Inte en enda TWsekund stannar i Sverige!

Elöverskottet väntas bestå de närmaste 10-15 åren då det byggts ut ny elproduktion motsvarande 10-15 TWh el under de senaste åren (huvudsak biokraft och vindkraft). Kärnkraften har dessutom effektiviserats och trimmats för att nå högre produktion än på länge. Faktum är att Svensk kärnkraft under de närmaste 10 åren förväntas producera mer än då Barsebäcks båda kärnkraftsreaktorer var i drift!

Vi behöver inte bygga en enda snurra till i Sverige!

Dessutom har Sveriges elanvändning inte ökat sedan 1990 talet och den minskar nu till och med något jämför med åren tidigare. Inget pekar på att trenden vänder uppåt under de närmaste 5-10 åren. Tvärtom talar mycket för en något minskad elanvändning på grund av energieffektiviseringar och rationaliseringar inom industri, samt effektiviseringar inom bostadssektorns elförbrukare.

Utbyggnaden av vindkraft kostar elkonsumenterna och i förlängningen hela samhället stora pengar. Om tex ytterliggare 10 TWh vindel (dubbelt mot idag) skall ut på marknaden kommer de under de 15 år de är berättigad till så kallade elcertifikat sammanlagt få över 30 miljarder ytterliggare i direkt stöd om vi räknar på dagens pris på elcertifikaten. Totalt skulle då vindkraften ha fått mer än 60 miljarder kronor i direkta stöd för sin fullständigt onödiga verksamhet.

På detta slipper ny vindkraft både fastighetsskatt (ca 7 öre /kwh för vattenkraft) samt även effektskatt (5.5 öre/kwh för kärnkraft)+ att det fortfarande utgår subventioner i form av skattelättnader för kommuner, kommunala bolag och privata företag som investerar i vindkraft för eget bruk! Detta innebär minskade skatteintäkter för staten.

Sammantaget dräneras alltså samhällsekonomin på stora belopp ifall vindkraften fortsätter att byggas ut i den takt som vindindustrin föreslår. Detta då elen idag, som sagt, tvingas säljas på export, för
(25-30 öre/kwh) som ligger på halva självkostnadspriset(ca 50-55 öre/kwh) för vindkraft.

Vindkraftsutbyggnaden genererar också, med tanke på den samhällskostnad den uppbär, väldigt få varaktiga arbetstillfällen och den tränger med största sannolikhet ut andra arbeten som kan tillföra samhället större nytta för både klimat och välfärd.

Några data på den klimatnytta som hävdas av vindindustrin, och bland vissa politiker, har man hitintills inte kunnat påvisa. De har i alla fall inte publicerats några konkreta siffror på vad i så fall denna "uppmätta" klimatnytta består av. Tvärtom! Vindkraften ensam släpper ut lika mycket, om inte mer, CO2 per kWh än både vattenkraften och kärnkraften tillsammans. Klimatnyttan är grovt överskattad. Det som i huvudsak styr handeln med koldioxidutsläppen inom EU är handeln med utsläppsrätter som redan nu fastställer ett tak för utsläppen inom EU fram till år 2020. Det spelar därmed ingen roll hur mycket eller lite vindkraft Sverige producerar!

För Sverige och dess förmåga att på sikt uppnå sina klimatmål och med den ett mål om en 40 % minskning av CO2 utsläppen fram till år 2030 är en fortsatt utbyggnad av vindkraft att betrakta som direkt kontraproduktivt. Detta då den enda reella möjlighet Sverige som land har att minska sina utsläpp är att minska utsläppen inom transportsektorn då elproduktionen redan idag är i princip CO2 neutral. Vindkraft innebär i dagsläget i huvudsak att det grävs, fraktas, huggs ner skog och transporteras stora mängder gods, allt detta med stora mängder fossila bränslen!

Men det är inte bara CO2 utsläpp man borde diskutera när det gäller vindkraftverk. Rotorbladen, alltså vingarna, är gjorda av glasfiberarmerad epoxy som innehåller bisfenol A. Ett gift som läcker ut och därmed sprids ut i naturen. Bara i Danmark kommer man att de närmaste nio åren måsta montera ned 4500 vkv eftersom de blivit för gamla och slitna. Politiker och miljöteknikbolag har börjat svettas över hur tusentals ton metall- och glasfiberskrot ska hanteras.

Och tar vi då och räknar lite på detta så blir det: 4500 vkv x 3 st. vingar = 13500 vingar á (minst*) 6 ton = 81 000 ton epoxi och glasfiber som man måste ta hand om. Till detta kommer att det idag inte finns någon teknik för att ta hand om vindkraftsvingar. [* på de stora verken på 200 meters höjd väger vingarna c:a 16 ton per styck.]

Vindkraftverken är således inte alls så miljövänliga som vindkraftsbolagen vill låta påskina i sina skönmålande och lögnaktiga miljökonsekvensbeskrivningar eftersom det hormonstörande ämnet enligt kemikalieinspektionen läcker ut ur plasten och hamnar ute i naturen där det ansamlas hos fiskar, djur och människor. Och att flera studier har antytt att ämnet är skadligt även i låga doser och att det kan: störa fortplantningen, öka risken för fetma, cancer, hjärt-kärlsjukdom, diabetes.
Det kan ge bestående negativa effekter på hjärnstruktur, -funktion, beteende, fortplantning, hos råttor och möss.

Bara av denna orsak bör vindkraftverken omedelbart förbjudas och redan byggda verk omedelbart nedmonteras.

Och lägg märke till alla audiella obehag det skapar för människor som bor i dess närhet. Enligt professor och f.d chefsläkare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, Göran Holm, är ljudet från vkv en direkt fara. Han förespråkar ett avstånd på minst 2 km till närmaste vindkraftver för bostäder. Vidare påstår han att ljudet som du inte hör är det farligaste. Det påverkar något i innerörat. Ljudet orsakar på sikt också hjärt och kärlsjukdommar och därmed riskerar de utsatta grannarna en för tidig död. Och barn som bor i närheten av vindkraftverk uppvisar sämre skolresultat än andra barn.

Förutom att fortsatt vindkraftsutbyggnad nu riskerar försvåra Sveriges generella klimatarbete lägger det också ett ”lock” på den svenska energipolitiken och försvårar i nuläget en saklig debatt bland politikerna kring den långsiktiga energipolitiken som skall trygga svensk elförsörjning om 25-30 år då nuvarande kärnkraftsrektorer definitivt har tjänat ut.

Och sist, men inte minst viktigt; alla konsekvenser på natur och miljö i skogslandskapet av att bygga storskaliga vindkraftsindustrier med upp till kanske 100 eller 200 stycken (i Norrbotten 1001 st vkv) mer än 200 meter höga vindkraftverk är inte tillräckligt belysta idag! Det går med andra ord inte att i forcerad takt bygga ut dessa enorma industrier om inte ALLA konsekvenserna är kända.

Jag tror att det politiska parti som öppet lovar att stoppa vindkraftsutbyggnaden, åtminstone inte ge mera bidrag till eländet, kommer att vinna valet i höst. Så jag uppmanar alla att avkräva politikerna klara besked var de står i vindkraftsfrågan.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards