Alla inlägg under januari 2014

Av tommy norum - 11 januari 2014 07:00


Klarar Jonas Sjöstedt att få medlemmarna i Vänsterpartiet att gå i takt på den 40:e partikongressen tro ?

Det finns Norrlandsmedlemmar som vill gå betydligt längre i Socialiseringstanken än partiledningen genom att förbjuda allt  privat företagande inom kärnverksamheterna.  

 

Av tommy norum - 11 januari 2014 07:00

  
Nu får vi se hur länge Svenska folket kan stå emot Vänsterpartiets charmoffensiv när de nu får massmedial uppmärksamhet genom V- kongressen i dagarna. Den som redan har kastat in handuken är före detta språkröret i miljöpartiet Birger Schlaug som anser att vänsterpartiet numera står för den politik som är den rätta för Svenska folket.



Sex timmars arbetsdag , bort med all privatisering inom den skattefinansierade kärnverksamheten som ger vinst . Socialdemokraterna får en känga för att man anpassat sin politik efter moderaterna och miljöpartiet för att upprätt ideologiskt förvirrat där man agerat för att driva fram regler som förvandlat skolan till en leksuga för spelare.

Birger Schlaug hyllar även Vänstern för att göra förändringar i det konsumtionssamhälle som växt fram, göra om Sverige för ett samhälle på räls istället för på vägarna.


Frågan är väl om medborgarna vill ha en samhällsutveckling där en lite grupp politiker bestämmer måhända i ett demokratiskt tänk vad som är bäst för oss medborgare.

Ett samhälle där de valda politikerna bestämmer om hur vi vill bo, var vi skall gå i skola, vem som skall sköta om oss när vi blir gamla, ett samhälle där vi medborgare blir helt utlämnade till politikernas tycke.


Undrar om inte det ändå är lite av en glorifiering av det förtroendeuppdrag man fått av medborgarna . Vi vet alltid bäst . Tyvärr så har vi alldeles för många exempel i motsatsen i det Svenska samhället där högst privata intressen sätter spår i hur våra skatter användes ute i kommunerna när man använder sina politiska förtroendeuppdrag till att tillfredställa sina egna funderingar vad som är viktigt för medborgarna och där man sedan låter kärnverksamheten få stå tillbaka.


En röst på Vänsterpartiet är väl att vrida tillbaka klockan sextio år när man trodde att är man vald  politiskt  då vet man vad som är bäst för medborgarna. Visioner är nog bra att lura medborgarna med men att försöka bena ut vart det leder till det får nog väljarna ta sig i kragen och med lite sunt förnuft försöka ta reda på själva.


Kanske skulle man ta en tillbakablick vilket ursprung vänsterpartiet har där revolution,, närheten till Moskva ända in på sextiotalet var helt okay, där till och med den förre vänsterledaren ansåg sig som kommunist i det längsta , där kontakter med Östtyskland utan att vilja se hur demokratin satts på undantag, där man inte ville se berlinmuren som ett hinder för flykt från kommunismen.

Även om inte Jonas Sjöstedt, den nuvarande partiledaren ingick i den trojka som anammade Sovjets härjningar i Europa så är ändå vänsterpartiets ursprunget från det forna kommunistpartiet lika om inte mer befläckat som parti än det man nu beskyller Sverigedemokraterna för i debatten.


Att det sedan finns vänster demonstranter som i högre utsträckning tar till odemokratiska medel för att påtvinga sin ideologi utan att moderpartiet vill låtsas om detta kanske ändå skvallrar om att revolutions tänket fortfarande latent finns kvar inom rörelsen .

Av tommy norum - 10 januari 2014 07:00


   

Av tommy norum - 9 januari 2014 07:00

Enligt massmedia skulle slussporterna nu ha öppnas i Säffle för att i någon mån dämpa vattennivåhöjningen uppe i Glafsfjorden. Men vid dagens besök var dessa stängda . Vad säger Sjöfartsverket tro ?    



     

Älvfåran bredvid slussen har en strid ström med vattenmassor som sveper förbi gångbron.

Av tommy norum - 9 januari 2014 07:00

Ett besök på Erikshjälpen i Säffle så kan man undra om inte den ordinarie handel får kännas vid en viss konkurrans om utbudet som tillhandahålls. Parkeringsplatsen är fylld till bristningsgränsen undanför industrihuset på Måndag, Onsdag och Lördagar som man har öppet.


   


Här finns allt, möbler, kläder, böcker, porslin, leksaker, skivor, dvd, väskor, fritid som skidor mm till humana priser. Här kan ungdomar som flyttar in i egen lägenhet lätt till en bråkdel av priset ute i handeln inreda ett helt hem.  


 .

  .   


En lampa i orientalisk stil bortskänkt av någon som på marknaden betingar ett pris på ca 50 000 kr kr

enligt personalen, fanns till salu för 20 000 kr.  

      

När man strosat omkring så kan man avsluta schoppingen med en kopp kafé l anslutning till affären.


   

Själv köpte ja och min hustru böcker från den fina samling som finns tillgänglig , där ordning och reda och ett sortiment som i stort sett innehåller alla inriktningar och smaker. Second hand eller begagnat har numera blivit en innegrej som sprider sig ute i landet. För konsumenten en ny möjlighet att komma över ett bra sortiment till ett billigt pris. För miljön är ju återvinning något bra i längden. För den etablerade handeln kan nog second hand butikerna i många fall uppfattas som en konkurrent.


    


Av tommy norum - 8 januari 2014 07:00


 



Kommunen har i omgångar med miljontals skattepengar försökt göra centrum attraktivt för att någon mån försöka bibehålla centrum som en handelsplats värd namnet.

Tyvärr har man inte lyckas på grund av att både sortiment, lokaler, pris och framförallt ett minskande utbud av affärer med attraktivt varusortement saknas, en verklighet som man tydligen har svårt att ta till sig.

 

Här har vi ett gäng som är ute och reser på vår bekostnad, men till vilken nytta


En stor delegation har besökte Holland med centrumspecialisten Kraft som i omgångar kommit med förslag om hur man skall lösa problemet med minskad handel i kommunen. Tyvärr utan resultat har det visat sig. Nu skall man slänga ut skattepengar på att anställa en centrumutvecklare en ide som man kan tänka sig kommer från representanter från handeln.

En tjänst som skall vara tidsbegränsad på ett år men som det finns stor risk att den blir kvar oberoende vilket resultat det kommer ut av den tillsättningen.

'

Hur vore det om man samtidigt anordnade en tjänst för att få våra småföretag att växa inom hantverk, inom verkstadsindustrin, inom jordbruket, bilverkstäder behöver också hjälp med marknadsföring, kanske också båtbranchen behöver en hjälpande hand för att utvecklas, inom turism har vi ju redan flera dyrbara organisationer som stöttar företagen men som fortfarande inte kan visa upp någon positiv utveckling mer än att det har förbrukats skattemedel för flera tiotals miljoner under åren.



Kanske bäst att jag tillägger att rekommendationerna var ett försök till ironi, så inte våra politiker får för sig att ta mig på orden. Man vet aldrig när det gäller politiker de verkar kunna hoppa på vad som helst för att visa beslutsamhet för medborgarna.



Kanske är det dags att våra politiker ändå ta en blick i backspegeln och där försöka analysera vad som blev fel.  

Varför skall kommunen ställa upp när handel och fastighetsägare ropar på hjälp. Det har kostat skattebetalarna  miljoner under åren i en bransch som helt saknar utvecklingsmöjligheter i lilla Åmål.   

Någon gång borde man väl ändå ta sig en funderare vad man håller på med när man år efter år slänger ut våra skatter till ingen nytta. Dessa behövs mer än väl i våra kärnverksamheter.     



 

Jag uppskattar att ca 60% av all omsättning i Åmåls handel i centrum  står de här tre företagen för, räknar man sedan in de återstående livsmedels affärerna så kanske omkring 70% av omsättningen sker inom livsmedelshandel av alla företag som är etablerade i centrum.  

                   


Det finns för nuvarande ca 15 tomma affärslokaler i centrum, många har varit utan verksamhet i många år.

Ständigt fylls det på med nya som lämnar in på grund av dålig lönsamhet.

Vi har över 40 affärslokaler som man inte med bästa vilja i världen kan få till stånd en lockelse för att få andra att besöka vårt centrum där banker, försäkringsbolag, hårvård, restauranger, begravningsbyråer, apotek, bokhandel, färgaffärer, affärer som uppskattas av lokalbefolkningen men som knappast har någon lockelse för andra att besöka Åmåls centrum. Vi har 11 restauranger, vi har 12 hår och skönhetslokaler,

 

 Den senaste lokalen som lämnade in med ett bra affärsläge, moderna lokaler kanske ändå speglar verkligheten när fastighetsägarna försöker fylla sina lokaler med handel i traditionell mening men får ändå krypa till korset med en hyresgäst som definitivt inte är någon lockelse för att folk att handla i centrum.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards