Direktlänk till inlägg 26 januari 2014

Vår invandrarpolitik fortsätter att ställa till problem ute i samhället.

Av tommy norum - 26 januari 2014 07:00


Det är väl så här våra politiska partier försöker få Sverigedemokraterna att uppfattas när de som enda parti vill begränsa invandringen till Sverige

Bara att konstatera att när man hör politikernas förklaring om hur det ser ut i våra invandrartäta förorter och hur man skall komma tillrätta med utanförskapet, där arbetslösheten är en stor del av problemet, fortfarande famlar i mörkret efter minst tjugofem års letande efter en lösning.


Men ingen vill ta en begränsning av flyktingmottagningen i sin mun utan här är det fortfarande satsningar på skolan och att trolla fram nya arbetstillfällen som gäller för en grupp medborgare där många kan varken  skriva, tala språket eller har förmågan att på egen hand ta vara på sig själva.

Sverige ligger i topp för att ta emot flyktingar i Europa och fortsätter den inslagna vägen fast problemen hopar sig med en ökad kriminalitet, dåliga skolresultat som i slutändan betyder att man inte platsar på arbetsmarknaden.




Vittnena skräms till tystnad i ett samhälle där droger blir en betydande inkomstkälla för de utslagna och där gängbildningar styr utan att polisen klarar av att försvara de svaga i de getton som växt fram under de sista tjugofem åren.


Och ingen av våra politiker vill ta ansvar för situationen när det ställs frågor utan man skyller på varandra eller övriga Europa som inte tar sitt ansvar i flyktingfrågan. Att man bevisligen tagit hit för många flyktingar under för kort tid och där politikerna bevisligen inte klarat av situationen med de problem som uppstått både socialt. utanförskap, kriminalitet, arbetslöshet , det örat vill man inte höra på utan fortsätter att förordna politiska lösningar som de senaste tjugofem åren med samma övertygelse tror sig haft lösningen på, medan resultaten visar precis tvärt om.


Kanske är det nu dags att se över flyktingpolitiken och mer fokusera sig på de samhällsproblem som den politiken ställt till med, göra en anpassning till vad vi klarar av att intrigera på ett humant sätt .


Vi måste i förlängningen se att antalet flyktingar har en direkt koppling till de problem som uppstått i samhället med dödsskjutningar, kriminalitet, arbetslöshet , man kan inte längre blunda och tro sig ha politiska lösningar på problemen utan att också ta till sig verkligheten, den som man så länge blundat för.


Uppdrag granskning tar åter upp problem i samhället som våra politiker helst vill sopa under mattan det  man så tydligt visar på som vad som händer i våra invandrartäta förorter. Kanske är det dags att börja närma sig Sverigedemokraterna där de i åratal pekat på de problem som uppstått men där de hela tiden blir kallade invandrarfientliga eller rasister. Kanske får man i stället använda ordet realister som i övriga Europa och hur våra nordiska grannländer tar sig an flyktingproblemen.


Ingen kan med bästa vilja i Världen påstå att den massiva invandring som förekommit i Sverige de senaste tjugofem åren skapat ett bättre samhälle där mångfalden i de kulturella skillnaderna skulle få landet att växa men som i verkligheten blivit precis tvärt om. Det vi skapat med den politiken är förstörda skolor, segregerade getton där en stor del av medborgarna lever på socialbidrag, kriminalitet och där utanförskap frodas, vi har ett samhälle där skottlossning i stort sett dagligen förekommer medan de politiska partierna slår varandra i huvudet med beskyllningar vems felet är.



Än har man inte kommit till samma insikt som en stor del av befolkningen länge förstått, utan man fortsätter på den inslagna vägens flyktingpolitik på bekostnad av ett Sverige som sakta men säkert förändras till det sämre i det som varit honnörsorden, skapande av det mångkulturella samhällets stora fördelar, har i stället blivit en stor belastning med en utveckling som skapat segregerade samhällen där innevånarna känner sig hotade och där en misstänksamhet sprider sig bland infödda Svenskar om vad dessa getton gett upphov till i det Svenska samhället.



De enda som inte verkar förstå sambanden med utvecklingen är en majoritet av de politiska partierna i Svenska riksdagen som fortsätter som ingenting händer utanför riksdagshusets väggar. Är det inte på tiden att vakna upp nu ur sin törnrosa sömn och göra något av situationen på allvar innan Svenska folket ordnar till en parlamentisk situation som ingen vet hur den slutar

 
 
Ingen bild

schwartzwald

27 januari 2014 20:45

Vad beror dessa problem på? Är det de sänkta skatterna för oss som har arbete? Är det de stora satsningarna på den Svenska skolan som borgerligheten talar om? Är det den sänkta krog och restaurangmomsen som skulle ge alla dessa arbeten? Är det de snabba handläggningstiderna av asylärenden? Regeringen hävdar att jobbskatteavdraget är den i särklass effektivaste åtgärden för att öka sysselsättningen . Men i 98% av fallen ger det ingen effekt alls. De 80 MILIJARDER som jobbskatteavdraget kostar varje år skulle kunna ge 240000 nya jobb i välfärden. Regeringens modeller bygger på ekonomiska modeller, inte studier av verkligheten. Där har vi en lösning till många problem i de segregerade problemen i vårt samhälle. Att kunna erbjuda människor arbete trodde man var alliansens prioritet nummer ett men det var som vanligt vid borgerliga regeringar. Sänkta skatter och marknaden sköter resten.
Man kan alltid generalisera och hitta ursäkter till varför och hur det har blivit som det blivit. Men orsaken är att vi lever i ett klassamhälle. Där de som har ska ha mer och de som inget har ska leva på almosor från frivilligorganisationer. Samhället har helt tappat focus på problemen. Hela samhällssystemet där vi förlorar vårat människovärde för att vi är födda i ett annat land är förkastligt. Eller ska vi ha det som i Ronny Erikssons text "ner med med det utländska och fram med det storsvenska" "bort med alfabete och sifferhelvete "bort med vetenskaperna länge leve aporna för vi är storsvenskar saliga i tron ner med det utländska fram för det storsvenska i vår svenska nation". Mycket ska ha mer och fan vill ha fler och aldrig blir helvetet fullt. P.S En fråga till dig Tommy när blir man en "infödd" svensk?

tommy norum

28 januari 2014 11:34

På din fråga vad problemen beror på så är det enkla svaret att vi efter tjugofem års invandring och flyktingpolitik fortfarande inte klarar att intrigera den massinvandring som skett under dessa år. Trots att vi aldrig har haft så många i arbete i Sverige som nu ca 100000 mer syselsatta än under Socialdemokraternas tid vid makten så klarar inte samhället att intrigera i samma takt som inflyttningen. Därav de problem som vi ser runt om i Sverige. Men att det är klassamhällets fel som påstås i kommentaren ? Men att tro att höjda skatter och ökade arbetstillfällen i välfärden skulle lösa problemet är det nog bara personer långt ut på vänsterpartiet som förespråkar och tror på, och de har ju aldrig haft förtroendet att få något att säga till om i Svensk politik som tur är får man väl säga. Så ett inlägg i debatten om att vi bör anpassa vår invandring till vad vi klarar av möts med påståenden som främlingsfientlighet, skattehöjningar, klasskamp, nya jobb i välfärden, och en avslutning med mycket skall ha mer och fan vill ha fler och aldrig blir helvetet fullt.
Bara att konstatera att debatten om vår invandrarpolitik följer samma mönster som vanligt där man vägrar att se hur verkligheten gestaltar sig ute i samhället med dödsskjutningar, kriminalitet, segregation, arbetslöshet sprider sig. Det enda våra politiker lyckas med är att skapa ett samhälle med vi och dem med den politik som förts under tjugofem års tid. Kanske borde man tänka om som våra Nordiska grannar och övriga Europa där man anpassar sin invandring till vad man klarar av utan att för det skull behöva bli kallad invandrarfientlig eller att vilja cementera klassahället. Och som svar på din sista fråga är en infödd Svensk de som är födda i Sverige punkt slut.

 
Ingen bild

schwartzwald

27 januari 2014 23:17

kom att tänka på ett mycket bra citat av Ingemar Hedenius som gäller hela debatten när det gäller främlingsfientlighet, vi, dom och utanförskap.
"Att alla människor har samma värde är det samma som att alla människor har samma mänskliga rättigheter och har samma rättigheter att få dem respekterade och att ingen människa i detta avseende är förmer än någon annan"

tommy norum

28 januari 2014 10:35

Och vad har det citatet med mitt inlägg i bloggen att göra ?

 
Ingen bild

schwartzwald

28 januari 2014 13:35

Det jag försökte förklara i mitt första inlägg var att det inte är ett invandrar problem. Eftersom du själv säger att är man född i Sverige så är man Svensk. Det är ett socialt problem när ungdomar i segregerade områden inte kan få adekvat utbildning och arbete fastän de är födda i Sverige och därför är Svenskar. Det finns människor i Sverige som är med i kriminella nätverk detta är inget invandrar problem det är ett ordningsproblem. Angående citatet så är det din syn angående SD och att deras politik på något vis skulle vara den rätta för att få bukt med sociala och segregerade besvärligheter i vårt samhälle. När deras människosyn inte likställer alla människors lika värde.

tommy norum

28 januari 2014 14:27

Man har tillgång till adekvat utbildning men klarar inte att ta åt sig den. Det är klart att det är ett socialt problem på grund av att vi inte klarat av massinvandringen i Sverige. Att det sedan också för med sig ett ordningsproblem är ju en direkt följd av denna politik.
När man förespråkar att anpassa invandringen till en nivå där man erbjuder våra nyanlända att får chansen till att komma in i det Svenska samhället på alvar, vilket vi totalt har misslyckats med den nuvarande invandrarpolitiken besvaras med att jag förespråkar en människosyn som inte likställer alla människors lika värde. Jag vill nog påstå att det är precis tvärt om när vi ser på resultatet av dagens politik. Dagens invandrarpolitik har förstört säkert två generationer av de nyallända som inte fått en rejäl chans till anpassning i Sverige. Den politiken finns det tyvärr många som vill fortsätta med trots att vi har ett facit över samhällsutvecklingen att tillgå.

Du får sluta att se spöken på ljusan dag och försöka komma till verkligheten och förstå att det är inte invandrarnas fel att situationen uppstått utan våra politiker som vägrar se verkligheten som den är ute bland medborgarna.

 
Ingen bild

schwartzwald

28 januari 2014 20:09

Verkligheten ja. Du påstår att de har tillgång till en adekvat utbildning. Arbetslösheten är dubbelt så hög bland de som inte gått ut gymnasiet som de som har en gymnasieexamen. 28% av de som inte har gymnasieutbildning saknar helt inkomst. Detta bara för att skolsystemet inte mäktar med att ge ungdomarna rätt förutsättningar. SKL menar att även om du har dåliga betyg i gymnasiet så fördubblar det ändå möjligheterna att få arbete jämfört med de som inte slutfört sina studier. Sju av tio som går på försörjningsstöd gör det för att de inte gått färdigt gymnasiet. Och detta har inget med etniskt ursprung att göra. Det har som jag sagt tidigare inget med invandringen att göra . Det är en prioriteringsfråga av regeringen. Skattesänkningar eller en gemensamt finansierad välfärd där alla är med och betalar.
För att kunna integreras i det svenska samhället krävs inte bara politiska beslut, det krävs även att vi som redan bor i detta vackra land vågar ta kontakt och att arbetsgivare vågar anställa människor med ovanliga namn.
Det är andra gången som du påstår att jag ser spöken på ljusan dag i våra ordväxlingar? Men jag tror varken på spöken,tomtar och troll. Men jag tror på människor oavsett hudfärg eller religionstillhörighet.

tommy norum

28 januari 2014 22:46

Alla som bor i Sverige har möjlighet att studera. Att det sedan visar sig att i områden med social oro, hög arbetslöshet har svårare att ta till sig den rättigheten på grund av yttre omständigheter är helt klart. . Men att ha som mål att ytligare fylla på med tusentals flyktingar som gör att man kommer längre och längre bort från en integrering värd namnet, det är inte mäniskovärdigt eller humant varken för våra invandrare eller de som bott här i generationer. Det finns ju ett facit på vad den stora invandringen ställt till för stora grupper i samhället. Den verkligheten kan du väl inte missat eller ? Och att ha åsikter om en begränsning av invandringen för att komma i kapp i integreringen har inget med klasskillnader, främlingsfientlighet och andra påståenden utan är bara en reaktion som grundar sig på en portion sunt förnuft, en vara som det blir mindre och mindre av i vår flyktingpolitik.

 
Nadja

Nadja

29 januari 2014 14:52

Vi har idag en invandring som ofta gränsar mot inhumanhet, för att vi borde ha en värdegrund där alla människor är värda lika mycket.
"Att alla människor har samma värde är det samma som att alla människor har samma mänskliga rättigheter och har samma rättigheter att få dem respekterade och att ingen människa i detta avseende är förmer än någon annan" är ett mycket vackert och humant citat. Vi lever idag i ett land där vår invandringspolitik inte alltid lever upp till de här målen men det beror knappast på att vi låter för många komma in i Sverige.
Det är snarare det omvända, hur ofta hör man inte skandalösa historier om personer som inte har blivit beviljade asyl och därför får åka tillbaka till sitt hemland där de lever tragiska liv? Idag finns det förmodligen ganska många papperslösa i Sverige, det innebär att de inte har sökt asyl för att de har blivit rädda för att vi kanske inte kommer acceptera dem. Att vi inte kommer förstå vad dem har gått igenom och därför söker de inte asyl. Idag finns det heller ingen laglig väg in i Sverige för flyktingar. När invandrare bortom EU-gränsen kommer in i Sverige idag är det på olaglig väg, säger inte det något om hur desperata de är och hur beroende av ett nytt liv de är.
Vilken invandring vill du begränsa egentligen?
En flykting är en person förföljd i sitt hemland, av olika skäl. 2010 var 90% av invandrarna flyktingar, de skulle om de blev tvungna att åka tillbaka torteras och bli förföljda (ja, möjligtvis för sin tro)
De har fått höra att Sverige är ett bra land att leva i, för där finns nästan inga rasistiska röster och fördommar mot invandrare. Här ska det vara lätt att komma in i samhället och alla accepterar dem och förstår hur tufft dem har haft det. Här förstår vi hur svårt det måste ha varit för dem att ta sig till Sverige. Här ska vi föra en human flyktingpolitik. Hur kan du vilja säga till dem, ja alla dem, att det inte finns någon plats för dem i vårt land. Och ja, fortsätter du sen, ni förstår kanske inte, men det här är för eran egen skull.
I vår invandringspolitik låter vi inte alla få stanna i Sverige, vi godkänner inte alla asylsökande. Vi har redan en begränsad invandringspolitik. Vi har redan en politik där vi sätter vårt eget värde högre än deras, för det är ju det vi gör när vi nekar dem en plats i vårt land. Och det gör vi för att vår integrationspolitik gör att vi har svårt att ta in fler. Det gör vi för att det finns många kommuner i Sverige idag som helt motsäger sin skyldighet att ta emot invandrare. Men att begränsa invandring ytterligare är som att ta ifrån dem hela deras rättighet till sitt eget liv. Det är som att säga; att det är ditt fel som föddes på fel plats vid fel tillfälle, varför ska vi låta det gå ut över oss.
Visst behöver vi jobba för en humanare integrationspolitik, men inte genom att ytterligare begränsa invandringen för det sänder dubbla budskap. Dessutom skulle det förmodligen bara öka andelen gömda och papperslösa vi har i vårt land idag.
Hur kan man anse oss mer värd än en annan människa när man har födds in i samma värld, hur kan vi neka denna människa tillgången till de mänskliga rättigheter man själv har haft tillgång till hela sitt liv.
Du snackar om sunt förnuft, hur anser du det vara sunt att sända tillbaka personer som har fått utstå förföljelse i sitt hemland tillbaks dit bara för att de blir en belastning på statistiken här i Sverige? Bara för att de blir en ekonomisk börda här i Sverige?

http://inget

tommy norum

29 januari 2014 16:20

Nu är det ju så att vi har en politisk majoritet som beslutat i demokratisk ordning hur våra asylregler skall tillämpas. Om det mot förmodan det finns grupper som inte accepterar den ordningen får man väl försöka få gehör för den uppfattningen i politiken. Att du förespråkar en mer generös invandring trots de samhällsproblem vi får väl ändå ses som en något kontroversiell åsikt numera och som jag vet inte något politiskt parti ställer sig bakom. Och Nadja, Vilma eller Schwartzwald hur vore det om du visar lite kurage och skriver under med eget namn. Att gå och gömma sig bakom en massa signaturer är väl ändå lite patetiskt får man väl säga.

 
Vilma

Vilma

29 januari 2014 15:00

Jag tycker inte man kan tala om någon massinvandring i Sverige
Vi har en befolkning med 14,7% utrikes födda, men då har vi haft invandring under en längre period. Och visst man skulle tala om massarbetslöshet om 14,7% var arbetslösa men målet för den politiken är full sysselsättning(alltså 0% arbetslöshet). Så om man har som mål att det inte ska finnas några utrikes födda i Sverige kan det vara rimligt att tala om massinvandring, men nu är det inte så, eller? Det är ju inte precis så att invandring i Sverige kommer leda till att svenskarna blir en minoritet.

http://ingen

tommy norum

29 januari 2014 15:55

Nej att tron att vi skall hamna minirotet var nog inte syftet utan hur vi skall kunna på ett humant sätt intigera våra flyktingar var nog syftet med inlägget. Tyvärr så har dagens flyktingpolitik skapat ett segregerat samhälle med en social utslagning där kriminalitet och utanförskap frodas som också gör att arbetslösheten och beroendet av socialbidrag gör att vi kommer längre och längre bort från att kunna intrigera våra invandrare. Förövrigt så tycker jag har mött på argumenten förut men med en annan signatur där man med siffror försöker få förståelse för sina argument men där man gärna lämnar innebörden i inläggen för att få fram sitt eget budskap om något helt annat. Skärpning Vilma eller vad du nu anser du skall ha som signatur i fortsättningen

 
Ingen bild

Dag Blomqvist

29 januari 2014 19:27

Det är inget fel på människor bara för att de är födda utomlands. Frågan handlar snarare om vi ska ta emot fler utifrån. Det finns säkert någonstans man kan hysa in dom. Men när alla sängarna i stugan är fulla, till och med skavfötters, blir det ju utedasset som måste tas i anspråk.

Och eftersom de som bor i utlandet också är människor är det inte humant att hysa in dessa i våra dass (läs: förorter).

Så hur ska vi göra? Ska vi ta emot hur många som helst utan att ha några bostäder till dom, eller ens något arbete som de kan försörja sig på att erbjuda dom? Vi har ju inte ens arbete till våra egna barn. Hur ska vi då kunna erbjuda hela världens behövande arbete?

Hörde på ett inslag på radion. Det var en man som bodde i en etta i Stockholm. Han hade inget arbete. Men han ville ha hit sin familj på sju personer (och det kan man ju förstå). Men exemplet talar för sig själv. Vem ska försörja dessa? Varifrån ska de få bostad när våra egna barn inte kan få tag på bostad i Stockholm.

Och så är det ju över hela Sverige. Givetvis inte i glesbygden. Där kan det ju finnas bostäder, men inga jobb.

Invandringen i all ära, men ibland måste man sätta ner foten och räkna efter om det är praktiskt möjligt att ta in fler behövande. Sen är det också en moralisk fråga: är det bättre moral att förskjuta sina egna barns behov för främlingarnas? Vem ska då ta hand om barnen? Ska dom kastas ut till ett annat land för att få arbete?

Och om vi ska lyssna till Jesus så menade han att det är inte tillbörligt att ta maten från barnen och kasta den åt hundarna. Varpå den vädjande kvinna replikerade: Men hundarna får ju äta smulorna från barnens bord.

Men då nu även smulorna från barnens bord slut, ja till och med brödet på bordet är slut, ska vi ändå bjuda in främlingen till bords? Det finns ju inget kvar att erbjuda, varken till barnen eller till främligen.

Nä, sätt stopp för invandring tills alla funnit sig till rätta; fått bostad och jobb och sen om det finns vakanser så kan vi öppna dörrarna igen. Men som det ser ut nu, och som Tommy så riktigt ovan beskrivet det, så är det inte alls varken humant eller moraliskt försvarbart att låta alla dörrar stå vidöppna för ytterligare invandring.

 
Ingen bild

Åke Olsson

29 januari 2014 22:22

Hett ämne med många heta åsikter.Tydligt alltför känsligt för våra folkvalda lokala politiker att våga ta ställning i egna ord.Varför är rädslan så stor att "locket på"gäller?Tystnad belönas med färre röster i höstens kommunval.

 
Ingen bild

schwartzwald

29 januari 2014 23:34

Ett snabbt svar till Blomqvist.
Och människan vandrar på jorden om och ingen vet,varifrån hon kom,och ingen vet vart leden bär,och ingen vet vad livet är.Men fram genom långliga strider det dagas väl bättre tider,då ingen är ond och ingen är god,men bröder som kämpa i ondskans flod och räcka varandra handen att hjälpa fram till stranden.
"Gustav Fröding"

Som svar till Tommy angående min synonym så skriver jag alltid under med nom de plume på grund av anledningar jag inte kan gå in på här.

tommy norum

30 januari 2014 00:06

synonymer menar du väl ?

 
Ingen bild

schwartzwald

30 januari 2014 18:00

Nej Tommy jag skriver ALLTID under med schwartzwald, Inget annat. Och angående asylreglerna så har landet Sverige skrivit under FN-s flyktingkonvention. Det är inget som förändras oavsett vilken majoritet som sitter i regeringställning. Mer information kan du läsa på regeringens informationssida www.manskligarattigheter.se

tommy norum

30 januari 2014 18:19

Nu är det inte FN som styr det här landet utan våra politiker med fri tolkningrätt.

 
Ingen bild

Dag Blomqvist

31 januari 2014 20:31

Schwartzwald skrev:

"Och människan vandrar på jorden om och ingen vet,varifrån hon kom,och ingen vet vart leden bär,och ingen vet vad livet är.Men fram genom långliga strider det dagas väl bättre tider,då ingen är ond och ingen är god,men bröder som kämpa i ondskans flod och räcka varandra handen att hjälpa fram till stranden."

Jaha, och vad vill du ha sagt med detta då? Menar du att du har rätt att bjuda in fler till måltiden än vad det finns stolar och bord till, än mindre att sätta fram på bordet åt dem? Tänk efter innan till vad det är du bjuder in dem till.

Om du bjuder in någon till din bostad för att där kosta på hen, vad det nu än är, så lägger jag mig inte i det. Det är din ensak att hjälpa hela världen om du vill. Men bjud inte in någon till din granne utan att fråga denne och samtycke först ...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards