Direktlänk till inlägg 30 december 2013

Vem förvaltar våra skatter bäst , privat eller kommunal drift inom skolan ?

Av tommy norum - 30 december 2013 07:00



 


Kanske borde våra politiker göra ett studiebesök hos Natur och miljöskolan och där ta lärdom hur man på bästa sätt förvaltar våra gemensamma resurser



Hur vore det om våra skolpolitiker gjorde en utbildningsdag hos Natur- och miljöskolan om hur man med skolpengen kan anordna en skola där man är i fas med ekonomi och ändå leverera ett bra skolresultat där alla verkar vara nöjda över situationen och utfallet.

De som inte är lika nöjda är väl de som på vänstersidan i politiken försöker förbjuda dessa skolor med motivering att inga skattepengar skall gå till vinstuttag. En nagel i ögat för dessa när man med samma pengar eller mindre och många gånger med bättre skolresultat även lyckas ta ut en vinst.


Det faktumet speglar ju bara den offentligt drivna verksamheternas svårigheter att anpassa sig till det ekonomiska utrymme man disponerar över.

Man har en dålig framförhållning, där man inte vågar anpassa skolpersonalen efter verksamhetens behov, man har inget personligt ekonomiskt ansvar utan skickar räkningen till skattebetalarna när man misslyckas att hålla sig inom budgetramarna.. Och när någon privat aktör missköter sig i sitt uppdrag så kommer högljudda kommentarer om förbud. Men vad händer om det är en kommunal aktör som har misskött sig ? Skall vi förbjuda kommunal verksamhet då ?    


Nu har ni politiker möjlighet att ta tillfället i akt när ni med framtagna nyckeltal har möjlighet att jämföra den politikerstyrda och den privata och jämföra skolresultatet med ekonomi vem som använder våra gemensamma resurser på bästa sätt. Trivsel både hos skolpersonal, elever och föräldrar. Jag blir inte ett dugg förvånad om det visar sig att den kommunala skolan kommer att ligga långt efter i de flesta parametrar. 


En jämförelse som våra vänsterpolitiker är livrädda för när det kommer att uppdagas slöseriet inom de kommunalt drivna skolorna.


Kanske på tiden att även våra politiker börjar ta det ansvaret, klarar man inte av att sköta uppgiften att förvalta våra skatter på ett effektivt sätt, då är det bara att konstatera att man är fel person att sitta och driva de kommunala verksamheterna.


Om inte annat så är det nog dags att man som i det övriga samhället efterfrågar en viss kompetens för den uppgift man är satt att sköta så tycker man sig se  att i det politiska livet finns inga sådana krav..


Demokrati i all ära men nog kan man som medborgare av de politiska partierna ändå ställa krav på en viss standard i de som ställer upp på politiska uppdrag. Det är lite si och så med den insikten ser man efter de resultat som kommit ur de politiska beslut som tagits de senaste femton åren i Åmål.   

 
 
Ingen bild

schwartzwald

3 januari 2014 17:09

Till sanningen hör också att den kommunala skolan skall vara för alla. Detta innefattar barn med problem av olika slag, nytillkomna svenskar med ingen eller mycket lite skolvana. Det skall även finnas plats när friskolor går i konkurs. Det är INTE som du skriver att den kommunala skolan inte vågar, den får inte lämna någon utanför. Det är däremot något som de privata skolorna kan göra. Det vore intressant om du kunde precisera vart slöseriet inom den kommunala skolan i Åmål finns. Jag tror nog att Buf skulle uppskatta den informationen.

tommy norum

3 januari 2014 19:44

För att generalisera så kan man konstatera att kommunerna har högre lärartäthet utan att för den saken kunna visa upp bättre skolresultat , kommunala skolor har generellt sett en högre sjukskrivningstal bland de anställda än friskolorna , kommunala har en betydligt högre lokalkostnader per elev, de har en betydligt kostsammare administration per elev. Att sedan både lärare och elever med föräldrar generellt trivs bättre i våra friskolor än i de kommunala är också ett faktum att beakta . Hur sedan skolpengen skall fördelas är också en tvistefråga där kommunerna har möjlighet att behovspröva skolpengen efter elevstrukturen i skolan . Sen talar direktiven till friskolereformen sitt tydliga språk att det är elever och föräldrar som väljer skola inte skolan som väljer elever, det borde det inte råda några tveksamheter om. . Att det sedan har förekommit klavertramp i detta visad ju Uppdrag Granskning tydligt för inte så länge sedan. Rötägg finns det tyvärr lite varstans i samhället när girighet tar överhand.
Så ta nu och ta fram siffror och ett nyckeltal för Åmåls friskolor per elev och jämför dessa med de kommunal så får du en del av svaret i vad slöseriet består i där framförhållning och också kanske en bättre personalpolitik och ett ekonomiskt personligt ansvar är parametrar som saknas allt för ofta i kommunala verksamheter, tyvärr för oss skattebetalare. .

 
Ingen bild

schwartzwald

4 januari 2014 12:31

Ja att lokalkostnaden är högre beror med största sannolikhet på att det krävs större lokaler till den kommunala skolan på grund av fler elever. Att det är en högre lärartäthet i den kommunala skolan kan knappast anses som något negativt, mer än för den kommunala ekonomin, men det är barnen som det skall investeras i. Förövrigt anser jag att det är stor skillnad på friskolor som drivs av ett engagerat lärarkollektiv och riskkapitalbolag. Sen kan jag hålla med dig om att det skulle krävas ett större personligt ekonomiskt ansvar inom alla kommunala verksamheter, Även en insikt om vilka som man är anställd att serva och hjälpa. Detta kanske är en annan debatt men det är själva grundstommen i de kommunala verksamheterna. Därför är jag glad att kommunens politiker och högre tjänstemän arbetar hårt med vision 2020.

tommy norum

4 januari 2014 15:45

Lokalkostnaderna per elev är det vi pratar om och har inget med det egentliga elevantalet att göra. Däremot kanske det förhåller sig precis tvärt om att den kommunala skolan har för stora lokaler till sitt elevantal. Kanske också det har med att skolorna såldes för ett antal år sedan till Åkab för att komma åt kapital för kommunens verksamheter. Nya hyror som sätts efter de nya kapitalkostnaderna som Åkab fick i och med affären. Den affären blev nog också grunden till att våra friskolor fick en högre skolpeng som är baserad på Kommunens genomsnittliga elevkostnader där en högre hyra för de kommunala också speglar ersättningen till friskolorna. Så den som drog det längsta strået i den affären var nog våra friskolor. Slöseri ?

 
Ingen bild

schwartzwald

4 januari 2014 18:48

Det är tyvärr på det viset att elevantalet inte är konstant beroende på att barnpopulationen varierar. Det betyder att i bland blir skollokalerna för stora och ibland för små. Så fram tills att någon kan påtvinga Åmåls befolkning att kopulera ett visst antal gånger för att hålla befolkningen konstant kommer det problemet att kvarstå. Att sedan Åkab tar ut hyra för sina lokaler är vanlig marknadsekonomi och inte speciellt konstigt. Slöseri, inte enligt mig, barn kan man inte slösa nog på.

 
Ingen bild

silvio

6 januari 2014 19:32

Åmålselever bäst i landet står det i nwt.se en eloge till Olle och Catrin väl...nu finns det svart på vitt och det va väl på tiden efter alla år att vi nu är bäst

 
Ingen bild

Annan

4 april 2014 23:24

Att lärartätheten skulle vara något positivt som isolerad företeelse är att inte se hela bilden. Då lärares antal undervisningstimmar är det som skapar lärartätheten. Vinsten med en hög lärartäthet ska vara att varje elev ska få mer individuell hjälp. Men hur hög lärarartätheten än är måste det ändå finnas tid för lärarna att planera för eleverna. När den höga lärartätheten skapas av högt antal undervisningstimmar, så som det är nu, äts vinsten av lärartätheten upp av bristen av möjlighet till att planera. Alltså är lärartätheten endast en pappersprodukt som mycket annat. Man ska vara varsam statestik och siffror, de kräver ett sammanhang och ärlighet som berättar om vilka parametrar som påverkat dem och hur de påverkar.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards