Alla inlägg under november 2013

Av tommy norum - 12 november 2013 07:00


SvD kultur



BERGLINS SÖNDAG





       

Av tommy norum - 12 november 2013 07:00

 


Andreas Norum som sadlade om från turistchef i Dalsland till att fixa till motorcyklar efter egen stil var med på mässan.   

           


 

 



 

      

  

Christian von Koenigseggs skapelse drog mest uppmärksamhet till sig på mässan . Den blott fyrtioettåringen har slagit bilvärlden med häpnad med sin skapelse . Med ett hästkraftantal över 1000 så är bilen en av världens snabbaste standardbilar. Prislappen på bilarna ligger runt 10 miljoners så för de flesta förblir det bara en dröm att få äga bilmonstret. 100 bilar har till dags datum kommit ur fabriken och nått sina köpare.


   

Morgan en av de få återstående bilbolag med engelska ägare och som dessutom går bra. Det familjeägda företagen har med sin i stort sett handbyggda sportbil försett världen med en bil med gamla traditioner och tillverkningsmetoder som håller än. Runt 7000 bilar rullar årligen ut  från fabriken . Ca 700 bilar finns det i Sverige.

  

Morgan har även  tillverkning av en äldre trehjuling och en ny modell av sportbil som kanske inte väcker samma entusiasmen i formspråket som den klassiska.

   


Detta monster byggd efter en ideer hur tävlingsbilarna såg ut på det tidiga 1900 talet . Med en 27 liters tolvcylindrig ,750 hästars och kompressormatad isotta Franschini motor som förut satt i en Capronibombarna som fanns i Skåne så tilltog bygget och som i sin slutversion rönt berättigad uppmärksamhet på bilträffar runt om i Sverige. Bill Lundkvist heter byggaren och är från Lundtrakten och har blivit vald till .- Årets Sportvagnsprofil med sin skapelse.

    

Fick pröva på ett åkdon som förekommer i TV serien Solsidan och har rönt uppmärksamhet. Att åka på 2 hjul som sitter bredvid varandra var en positiv upplevelse som får mersmak av att prova på igen. Med en åktid på 4 timmar så marknadsför man nu även modellerna för att kunna användas på golbanorna som förflyttare. Vem vet, kanske är det för de pensionärer som har svårt att gå, framtiden melodi.    


Av tommy norum - 11 november 2013 07:00



 


Stefan Löfven ( S ) anser att blockpolitik fördummar.

Har blockpolitiken fördummat Socialdemokraterna ?  

Socialdemokraterna med Stefan Löfven i spetsen börjar få kalla fötter när han börjar förstå omöjligheten att med Miljöpartiet och Vänsterpartiet ordna till ett gemensamt valmanifest som väljarna ställer upp på vid nästa val.


Så här har vi nu som medborgare välja mellan ett gemensamt valmanifest från de fyra borgliga eller rösta på någon av partierna på vänsterkanten utan att ha en susning vad som kommer ut av den konstellationen om man vinner valet.

  Frågan är väl om väljarna är beredda att köpa grisen i säcken utan kontroll vad som döljer sig i den.

Socialdemokraterna har i alla tider förlitat sig på blockpolitik där vänsterpartiet har varit stödtrupp utan något inflytande och där sedan Centerpartiet fick ta rollen som stödparti med ett visst inflytande med hjälp av utpressning , där förmåner för bönderna med RLF som organisation fick mer och mer gehör för sina krav som sannerligen inte gynnade konsumenterna där Sverige har haft en av Europas dyraste matpriser på grund av detta.

Bägge partierna såg sig representera stora grupper i sammhället där ursprunget från en folkrörelsen var den gemsamma nämnaren,  bönder med RLF och arbetarna med LO var de organisationer som eldade på för att få ut största möjliga egennytta av samarbetet.  Tala om blockpolitik.


Med ett minskat väljarunderlag bland bönderna så får nu Centerpartiet försöka stå på egna ben där man blir tvingad att anpassa sin politik till den stora massan, kanske inte så lätt att från ett i stort sett varit intresseparti för bönderna. Jag undrar om inte det är detta som gör att Centern håller på att ramla ur riksdagen , folk litar inte på deras politik fullt ut. Att sen Socialdemokraterna är upphovet till den blockpolitik där man eldat massorna med att skrämma för högerspöket under årtionden där man behandlade högern med retorik som man nu försöker skrämma väljarna att ta avstånd från Sverigedemokraterna och där man anklagar C, KD och FP att gå i moderaternas ledband. när man inte ställer upp på socialdemokraternas politik.


Undrar om det inte just är sådan retorik som cementerar blockpolitiken . Sanningen är väl att Socialdemokraterna kommer att få svårt att bilda en regering utan vänsterpartiet och inte ens då kommer man sitta säker att kunna regera när man läser opinionssiffrorna för Sverigedemokraterna som växer så det knakar.

Det kanske är i det perspektivet man skall se Stefan Löfvens utspel om ett blocköverskridande politik som kanske är den enda chansen för Socialdemokraterna att inta stadsministerposten efter valet.


Ett starkt vänster block utan majoritet eller ett nästan lika starkt borglig som regeringsalternativ. Den som avgör den frågan är nog Sverigedemokraterna om deras framgång av väljarsympatisörer fortsätter öka .


Blockpolitik fördummar säger Stefan Löfven .

Kanske är det därför Socialdemokraternas har så svår att komma tillbaka där kanske deras mentala tillstånd har försämrats efter årtionden av Socialdemokratisk blockpolitik under 1900 talet .

.

Av tommy norum - 7 november 2013 07:00

                                                                                         

klicka på bilderna för större storlek

Av tommy norum - 6 november 2013 17:18


 


Jesper Edvinsson tog mod till sig och kom till veteranträffen nu i Onsdags där han mycket ångerfull tog avstånd från sina klantiga inlägg på sin Facebook sida om den forna tennisklubbens seniorer som han kallade äckliga. Ingen förklaring mer att det tydligen helt slog slint i huvudet och omdömet i sitt sätt att utrycka sig erkände han.


Vi , ett tiotal samlade seniorer accepterade ursäkten och lämnar nu det hela till handlingarna ..

Av tommy norum - 6 november 2013 07:00


  

Gårdagens insändare i PD:s Synpunkt om tennis ungdomars framtid kanske mer speglar ett perspektiv utifrån den gamla tennisklubbens styrelses versioner hur klubben skall drivas för att få fram elitspelare.

Ett satsande som gick käpprakt åt helvete och där man lyckas förstöra klubbens ekonomi på några få år efter att tömt föreningen på alla tillgångar. 


Här har man haft tillgång till alla intäkterna i klubben som medlemsavgifter, hyror av hall och utebanor , man har fått sponsorbidrag , hyra från gymmet , ekonomiska bidrag från kommunen , man har haft 120 barn i ungdomsträning med vad det gav i intäkter ändå så lyckas man inte få ihop till lönerna för de två anställda utan blev tvingade att gå i konkurs. Om man är så naiv att man tror att man i fortsättningen i någon slags företagsform med två heltidsanställda tränare skall kunna driva ungdomsverksamhet och att gymmet som inkomstkälla skulle förändra den saken är nog drömmar som inte har någon chans i att kunna förverkligas någon längre tid.


1700 kr per månad bidrog gymmet med som hyresintäkt för tennisklubben, då ingick värme, varmvatten sociala ytor utöver gymsalen, omklädningsrum, el mm. Den hyresgästen kostade nog mer än det smakade för klubben men den gav ju en extra slant till de två heltidsanställda tränarna som tog hand om intäkterna i gymmet utöver de 65000 kr/ mån inkl sociala kostnader som klubben bidrog med till deras försörjning.


Det verkar mer som om insändaren är en partsinlaga av familjen Edvinsson och en röst för de bägge tränarnas framtida försörjning än en röst för tennis ungdomarna i Åmål. Versionerna att kunna lämna in barnen på tennislektion samtidigt som man kan gå på gymmet och ha uppsikt över barnen speglar väl lite av en naiv syn på problemet.


 Men om föräldrarna tror sig ha råd med en elitsatsning i ett privat företag utanför en ideell tennisklubb, där man drömmer och ser en ny Björn Borg i sitt barn, så kommer det att kanske kosta mer än det smakar för många föräldrar.

Men med erfarenhet och facit på vad det konceptet ledde fram till så befarar man den satsningen kommer att bli kortvarig.

Ett tips till föräldrarna är väl att inte binda sig med förskottsbetalning i för långa tidsperioder där man riskerar att förlora sina insatta medel om det visar sig att affärsplanen inte håller. Den fadäsen drabbades nämligen många av tennisklubbens medlemmar av när det visade sig att förskottsinbetalningar till hallhyrorna blev värdelösa efter konkursen under den förra klubbledningen där de två tränarna hade ansvaret för den praktiska verksamheten i klubben.

 Förövrigt så anser jag personligen att den idrottsverksamhet som bedrivs på gymmet troligtvis ställer till mer skada än nytta för både kropp och själ, där resultatet många gånger blir uppsvällda kroppar som  inte har ett dugg med idrott att göra utan mer för att få tillfredställelsen att få, i deras tycke, en snygg kropp att visa upp.


Den formen av idrottsutövande och med de idealen skall vi nog försöka hålla våra ungdomar ifrån så länge som möjligt. Den visar sig nog i mångt och mycket göra mer skada än nytta i framtiden och där många gånger gymlokalerna runt om i Sverige är inkörsport till droganvändning har det visat sig genom undersökningar där man tar till genvägar för att få ett bra resultat av sin träning.   


Det man skall vara uppmärksam på som förälder eller anhörig är följande:


Kännetecken vid ett missbruk av AAS kan vara:

  • Snabb och kraftig viktökning.
  • Oproportionelig muskelutveckling, framförallt kring bröst, nacke och skuldror.
  • Nytillkommen akne, framförallt på rygg, skuldror och bröst
    • Ödem (vätskeansamling) ofta i ansiktet vilket kan ge ett "plufsigt" utseende.
    • Ökad kroppsbehåring eller håravfall på huvudet.
    • Nedstämdhet/depression.
    • Fixering vid kost och träning.
    • Kraftiga svängningar i självförtroende och självkänsla.
    • Humörsvängningar såsom nedstämdhet, upprymdhet, irritabilitet och aggressivitet.
    • Personligen så tycker jag att den formen av idrott inte hör hemma i en lokal med ungdomsverksamhet där det finns risk att lockas in i en sport som det visats sig ha stora problem med droganvändning i sitt  utövandet runt om i Sverige.      
Av tommy norum - 5 november 2013 08:15

Så här skriver Jesper på sin facebook sida

Jag publicerade förra tisdagen ett inlägg som jag sedan tog bort. Jag ångrar mig jättemycket att jag ens la ut något så korkat! Det va i stundens hetta som jag uttryckte mig mycket dumt då jag själv tog illa up vad som stod i tidningen.

Jag ber iallafall om ursäkt till dom som tog illa upp och jag är uppriktigt ledsen.






Jesper Edvinsson

Måndag 4 nov 19:16

Hejsan!

Ni har helt rätt det va fruktansvärt dumt, korkat och oacceptabelt att skriva något sådant! Jag skäms för det och jag tänkte inte före jag skrev. Jag är ytterst ledsen över att ens något sådant har skrivits och jag kommer både be om ursäkt både här, på min facebook och på onsdag på liga. Jag ber hemsk mycket om ursäkt för detta och hoppas vi kommer kunna dra ett sträck över detta.

Mvh Jesper Edvinsson

















 
 
 
 
 
 
Det här kom på mitt mail igår 4/11. Vi får väl se om Jesper i alla fall dyker upp med en ursäkt på plats nu på Onsdag som han lovade.
 
 
Hej,
 
Från denna onsdag den 6/11 kommer Jesper inte längre kunna vara med och hjälpa till med veteranligan, då han kommer ha andra saker att ordna med.
Det innebär att ni kommer att få klara er själva.
 
Sprid detta så att alla vet vad som gäller framöver, då jag inte har så många mailadresser.
 
Med vänlig hälsning
Jimmie Edvinsson

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7
8
9
10
11 12 13
14
15
16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards