Alla inlägg under mars 2013

Av tommy norum - 11 mars 2013 22:12


Beslut om särskilt boende står fast

ÅMÅL: Trots kritik från Socialstyrelsen:

Åmåls kommun kritiseras för agerandet i samband med förändringarna på Åmålsgården. I praktiken spelar dock kritiken mindre roll. Kommunens beslut står fast skriver nwt i dag.
 
 

Vård- och omsorgsnämnden i Åmål måste spara pengar. I höstas beslutades att verksamheterna behöver minska sina kostnader med drygt 11 miljoner kronor.

En av åtgärderna är att göra om 40 särskilda boendeplatser till trygghetsboende.

 
 
 
 
Läs mera :  http://www.nwt.se    Dalsland
 
 
 
 
 
 
Gunnar Erlandsson är chef för vård- och omsorgsförvaltningen i Åmåls kommun.
FOTO: HELENA INGMAN

Av tommy norum - 11 mars 2013 07:00

Startskottet för båtsäsongen går när Allt för sjön öppnde  den 2 mars på Stockholmsmässan. Omkring 100 000 besökare väntas besöka mässan som samlar båtnyheter från Sveriges och världens alla hörn. 




  Vintern går mot sitt slut när vi nu ser att dagsmejan tar mer och mer av den snön som kommit under vintern. Nu kan man börja se fram mot årets sjöliv  med förhoppningar om en bättre sommar än den 2012.. Stockholmsmässans som nu är delas mellan  en vildmark och båtmässa drog mycket folk under veckan. Dagbåtar i många fall med aluminium som skrovmaterial dominerade utställningshallen. Ett tiotal segelbåtar fanns med på mässan, Inga svenska storvarv fanns med utan båtutbudet dominerades av utländska tillverkare av segelbåtar


.    

En som drar uppmärksamheten till sig på båtmässorna är den kontroversielle  Sven Yrvind  som med sina extrema båtkonstruktionen seglar  över Atlanten titt som tätt. Frågan är väl om inte den senast tar alla pris i det avseendet. Ett förstorat äggskal med minimala boendeytor, här finns inget som har med traditionellt båtkonstruktion att göra

http://www.svtplay.se/klipp/1027173/reportage-sverige-traffar-ensamseglaren-sven-yrvind


 

 Här har vi den senaste skapelsen. Vi har konstruktören själv till höger i bild.

    

 Så här tänker sig Yrvind i sin nya skapelse.

.  

Frågan är väl hur han skall uppfylla CE kraven om han nu får för sig att sjösätta båten.



Classic boat show var som vanligt välbesökt, kanske med en överrepresentation av en något äldre publik.


 

Klassisk campingbåt från 1950 talet med den obligatoriska utrustningen

.    

Mässans älsta båt var en Pettersonsbåt från 1906. Förövrigt till salu för 75000kr.

.       

Här har vi två klassiska  Amerikanska Chris Craft båtar, den till vänster 1930 talet och till höger 1970 tal 

 

 Här är dagens modell från av denna legendariska båtfabrik i Amerika


 

Bara att konstatera att utombordsmotorerna blir större och större

.  

Radiostyrda segelbåtar och lite kunskap i livräddning fanns också att ta del av på mässan.  

 

Stort intresse för båtprylmarknaden som fanns i en egen hall.

 

Vildmarksmässan ingång vaktas av en björn men var trots det välbesökt. Kanske är det så att naturupplevelseindustrin lockar mer och mer av den unga generationen där aktiviteter av olika slag ingår i konceptet..


  


     




    

Av tommy norum - 9 mars 2013 07:00



Detta skrevs i bloggen för 3 år sen



Har roat mig med att titta på investeringarna som Sammhällsbyggnadsförvaltningen är involverade i under några år .

Sinikativt för hela perioden från 2005 är att budgetar för vår infrastruktur är överbudgeterade, utfallet blir alltså under den budget som politikerna har beslutat om.


2009 var omkring 4,5 miljoner fördelat på 17 ställen, förhållandevis mest inom infrastrukturen som gator, beläggningar, reningsverk som stod för en större del av överskottet som uppstod i utfallet. Där i mot är det precis tvärtom inom fritidssektorn och andra turistiska investeringar, 19 ställen är underbudgeterade och där är ca 2.5 miljoner kr omfördelade till ett budgettillskott troligtvis utan några som helst beslut från fullmäktige.


Här sitter det en förvaltning med politiker som totalt har missuppfattat sin roll i samhället. Här finns det en uppenbar misstanke att förvaltningen har satt i system att överbudgetera investeringar i infrastrukturen för att sedan använda en del av överskottet till sina hjärtefrågor inom fritidssektorn i tron att så länge de håller budgeten inom förvaltningen så är allt frid och fröjd.


Svante Melander  kommunchef i kommunen ta nu en ordentlig genomgång med våra tjänstemän och politiker i förvaltningarna så de är införstådda med de bestämmelser som finns för att skydda kommuninnevånarnas intresse.

Det finns politiker i samhällsbyggnadsnämnden som har suttit i över 30 år och tydligen inte lyckas ta tills sig den informationen.


not: Tommy Jingfors vars insatser nu höjs till skyarna i PD:s krönikor och repotage för hans insatts i Borås  som fritidschef var i mångt och mycket pappa till den kultur som ställt till så stora bekymmer för kommunens ekonomi. Där tuta och kör var signum för hela förvaltningen, där uppföljningar av investeringar var obefintliga, där ordning och reda var något som totalt saknades, där bluff och båg i redovisningarna var vanligt förekommande, där ljug och dimmridåer för dölja sina misstag var vanligt. Förvaltningschefen fick vara snäll och ta sitt pick och pack och försvinna från kommunen när han förstod att våra politiker börjat sakna förtroende för hans sätt att leda förvaltningen. En utveckling som Svante Melander skall ha all heder av när han i egenskap av kommunchef läxade upp förvaltningschefen och där samtidigt politikerna med Thomas Olsson (f ) som ordförande  fick en information om hur man som politiker har att rätta sig efter i sitt politiska ledarskap. Kanske något som nu Svante Melander dyrt får betala genom att fått sparken från arbete.         






  

Av tommy norum - 7 mars 2013 08:17



 



Det är inte bara att  politikerna borde visa hänsyn när de sparkar våra tjänstemän de har också blivit hänvisade av Socialstyrelsen att göra detsamma när man tagit beslut om Åmålsgårdens boende läser vi i PD I dag.


Här har vi väl ett ytligare exempel på hur våra politiker kör över lagar och förordningar i sina beslut.


Här gömmer man sig bakom enhälligt tagna politikerbeslut men glömmer vad våra myndigheter har för synpunkter i frågan. De anhöriga har fått mycket skit i debatten av våra politiker där man påstår att det är bara en liten grupp av de boende som bråkar om beslutet. Nu har vi svart på vitt att de anhöriga var inte ute och cyklade utan med all rätt, när nu socialstyrelsen sagt sitt, opponerade sig mot beslutet.


Ewa Arvidsson

Ewa Arvidsson (S)


Kanske nu en ursäkt borde vara på sin plats från Socialdemokraternas ordförande i Vård och omsorgsnämnden

Ewa Arvidsson (S) som i egenskap av politisk ansvarig drivit frågan utan att ta till sig vilka förutsättningar man har att genomföra det hela.

Här har de anhöriga som opponerar sig mer setts som en samling bråkstakar i politikerkretsar när de vägrat att ta till sig felaktiga beslut.


Kommunallag, Socialstyrelsen , ekonomiska realiteter, är något som våra politiker har svårt och rätta sig efter. Är man bara politisk enig så får man tydligen bete sig hur som helst tror man.   

       

Av tommy norum - 7 mars 2013 07:00



 Efter att ha sett uppdrag granskning om hur Centerpolitiker i Leksand ser på sitt förtroendeuppdrag så kan man konstatera att det är inte bara i Åmål som man ljuger och lägger ut dimridåer och inte om bryr sig om kommunallagen. Även om penningrullningen  av skattemedel i  Leksand har helt andra proportioner så kan vi ändå konstatera att många gånger går de personliga intressena före kommunmedborgarnas.

Ett förhållande som man med alla medel försöker hemlighålla så långt som möjligt för skattebetalarna.  Det man kan fråga sig har Centerpartister i det kommunala sämre moral i sitt sätt att i sitt förtroendeuppdrag genom att låta sina egna intressen gå före de är satta att företräda. 

 I Åmål har vi sett att under lång tid Centern inte riktigt har haft klart för sig vilkas intresse de i första hand skall företräda i politiken.      

Av tommy norum - 7 mars 2013 07:00


Detta skrevs för 3 år sen i bloggen


kommunpolitik i den högre skolan



Efter att ha skrapat på ytan i Samhällsbyggnadsnämndens sätt att ta tillvara kommuninnevånarnas intresse så närmar sig frågan


.Kan verkligen politiker som till den milda grad missuppfattar sin roll  sitta kvar ?

Här har man en förvaltning som uppenbarligen struntar i de klara bestämmelser som omgärdar förhållandet till att ta tillvara kommuninnevånarnas intresse . Här gör man sken av att ha situationen under kontroll på svaret man gav i PD på min insändare, fast man ertappas med byxorna nere. Har Thomas Olsson och Kjell Lindstedt ord, resp vice  ingen skam i kroppen med det svaret som gavs, ett svar som närmast kan uppfattas goddag yxskaft där man försöker dölja sakförhållandena med svar som låg långt ifrån den situation jag beskrev i min insändare.

Att man inte tar i offerter, att man överskrider budgetar, att man först efter min insändare ordnar till ett utkast till ett hyreskontrakt för att i möjliga mån rädda ansiktet , och att man överför kostnader där de inte hör hemma. Att det sedan också efter kontroll av den självfinansierade småbåtshamnen sedan uppdagades att i sammhällsbyggnadsnämnden är detta tydligen mer  regel än undantag. 

Istället för att krypa till korset och medge sina misstag försöker man lägga ut dimridåer genom att ge desinformation till kommuninnevånarna. Tyvärr fick jag inte gå i debatt med Thomas Olsson och Kjell Lindstedt då PD stoppade mina inlägg i ämnet.

Kan ju hoppas att de politiska partierna i sina nomineringar till nämnderna efter nästa val verkligen beaktar kompetensen av våra ledarmöter och att de får klart för sig att de skall företräda väljarna och inte sig själva. 

T Norum

 

 not:   Thomas Olson ( fp) ordf,  Kjell Lindstedt  (S) v.ord,  Ulla Britt Johansson (C) , Leif larsson (C) , Micael Nore´n (S) , Jan Hagelbrand (S) , ledarmöterna i samhällsbyggnadsförvaltningen.

Tyvärr så var det partier som inte hörsammade det hela när man ser att det fortfarande finns folk som är med i politiken och uppträder i dag som om ingenting har hänt. Kanske delvis förklaringen finns här och i andra politiska konstalationer varför man vill ha bort Svante Melander när han informerade i klartext vad som gäller för våra förtroendevalda politiker att rätta sig efter i fortsättningen för att fullt ut ta vara på medborgarnas intresse, och inte sina egna i första hand.    

 

Av tommy norum - 6 mars 2013 13:15

   

Sparkad kommunchef får 780 000 kronor

ÅMÅL: Lämmel tillförordnad chef

Åmåls kommunchef Svante Melander tjänade 65 000 kronor i månaden. Nu har han sparkats och får ett års lön; 780 000 kronor, som plåster på såren skriver nwt
 
 läs mer http://www.nwt.se  Dalsland 
 
Minst en miljon får man  nog räkna med om man tar hänsyn till de sociala kostnaderna som  skattebetalarna får punga ut med för att personkemin inte stämmer.Ett något egotrippat beslut får man väl säga .
 

Men här handlar det inte om de egna pengarna utan här tar man ett ordentligt uttag ur kommunkassan för att man inte klarar av att samarbeta. . 

Nog fanns väl det andra lösningar för att låta oss skattebetalare gå skadelösa ur affären. Skamligt att ta så lättvindigt på hur man förvaltar våra gemensamma resurser och låta personkemin vara orsaken till en uppsägning som kostar skattebetalarna så mycket pengar, samtidigt som man då vet att Svante Melander skött sina åtagande väl att rensa upp efter politikernas lättsiniga sätt att se på sitt förtroendeuppdrag under en massa år och som kostat skattebetalarna miljoner i onödan om man följt de rutiner som nu har införts i kommunen.


Många politiker som blivit trampade på tårna från alla politiska partier när Svante Melander redogjort vad som gäller i deras förtroendeuppdrag. En del vill fortfarande tro att man kan göra lite hur som helst, kanske är det det som är roten till den uppkommna situationen. 

        

Frågan är väl om inte pengarna  gör betydligt mer nytta i vården Michael Karlsson än att  tillfredställa era egotrippade utgångspunkter för att ett samarbete skall fungera. Den andra cheftjänstemannen som nu på kort tid får lämna sina uppdrag i kommunen.  Kanske säger mer om vad vi har för politiker än hur våra tjänstemän sköter sitt jobb.  

t-norum. 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7
8
9
10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23
24
25 26
27
28 29 30
31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards