Alla inlägg under januari 2013

Av tommy norum - 17 januari 2013 11:04

  

Då var det dags igen att ta fram spenderbyxorna för att sopa igen spåren efter vanstyret som våra politiker stått för under de senaste åren och där Centerns oförmåga att hushålla med våra skatter poppar upp som svampar ur jorden och det verkar aldrig ta slut på eländet.


Frågan är väl om man inte borde ställa de ansvariga politikerna till ansvar med rubriken trolöshet mot huvudman och där skattebetalarna får ikläda sig rollen som huvudman. Det senaste klavertrampet är nu Ånimskogs bygdegård där man upplät gården till en lekstuga för de boende utan den minsta koll vilka realistiska ekonomiska förutsättningar som låg i botten för att infria drömmarna om bygdegårdens framtid.


Här ryker det ytligare 2 miljoner av våra skatter som gjort betydligt mer nytta i kärnverksamheten än att genom borgenåtagande göda våra banker. Jag måste säja ingen dålig meritlista av felbeslut som Centern lämnat efter sig och som kostat skattebetalarna bortåt 50 miljoner att få fason på och ändå så återstår det som kommer att förfölja medborgarna i årtionden med försakningar i kärnverksamheten när våra kommunpolitiker totalt struntat i , pensionsskulden och infrastrukturens  behov av ekonomiska insatser och det i en kommun med en av Sveriges högsta kommunalskatter en minskande befolkning, en större andel äldre.


Att man har sådan oförmåga att inte  förstå sina egna begränsningar, när man i politiken gått sina egna vägar utan ett uns av eftertänksamhet eller sunt förnuft  och fortfarande tror sig har förtroende att sitta kvar  speglar väl bara att man mer tänker på sin egen utkomst än på de medborgare man fått förtroende av att representera men med facit i hand har inneburit en katastrof för kommunens fortlevnad.


Så ni som suttit med i kommunstyrelsen under de sista 15 åren och fortfarande tror er ha förtroende. Sluta medan tid är ni har ställt till tillräckligt för oss medborgare.          

Av tommy norum - 17 januari 2013 07:00

Uppdrag granskning ca 58 min : http://www.svtplay.se/video/949849/del-1

  

Jag vet inte om man skall skratta eller gråta när man sett Uppdrag Granskning, där man klär av våra biståndsorganisationerna Bris , Majblomman och Rädda barnen in på bara skinnet i går, i frågan om barnfattigdomen i Sverige.

Själv har jag och många med mig ifrågasatt denna barnfattigdom som spritt ut sig och där man nämner siffran 250 000 och som man som vanlig medborgare inte sett en skymt av i samhället där barn går i sommarkläder på vintern , inte får ordentligt med mat och där till och med svårigheten att ha råd med glasögon påstås i de undersökningar som gjort.

Här har organisationerna inte dragit sig för att manipulera  undersökningarna för att stämma in på det man efterfrågar. Ju mer fattiga ju mer bidrag.

Här tar sig Janne Josefson ut till våra getton utanför storstäderna men där påstår sig de boende inte se något av den definition på fattigdom som de tre organisationerna trummat in i kampanjer ett flertal år utan någon har ifrågasätt det hela. 

Börjar man och bena ut begreppen som Uppdrag granskning gjorde i reportaget så visar det väl att i stort sett alla påståenden som man kampanjar för är rena bluffen . Det värsta av allt är väl att våra politiker är så dåligt insatta i ämnena när det visar sig att hela Socialutskottet i Riksdagen svalt uppgifterna med hull och hår utan att ifrågasätta det hela.

Vem hörde inte Socialdemokraten Juholt som ny partiordförande i sitt Almedalstal  totalt gått på bluffen när han försökte ta politiska poäng av den ökade barnfattigdomen i Sverige.


Att i sin strävan att få in så mycket pengar som möjligt i sina kampanjer så drar man sig inte för att komma med osanningar bara det ger resultat i syftet att få in mer allmosor från Svenska folket.


I fortsättningen skall i alla fall Bris sluta med att använda barnfattigdom i sina kampanjer när man nu har kommit fram till genom uppdrag gransknings avslöjande att det kanske inte riktigt stämmer överens med de förhållande som våra barn lever under i Sverige.

Jag tror nog också att det är så de flesta medborgare uppfattar saken  eller ?.

     

Av tommy norum - 16 januari 2013 07:00

 


Vems mandat anser våra politker att de representerar i Åmål egentligen ?


Knappast medborgarna när vi förstå att de totalt ignorerar vad många närboende i den vindkraftsetablering som är på gång i Fengerfors har för åsikter i frågan.  Demokrati det är inte bara att vi medborgare får gå till valurnorna var fjärde år och välja vilka som skall representera oss i päronsalen.

Hela demokratisystemet förutsätter också att man lyssnar under mandatperioderna i vilken riktning väljarna vill gå.


Diktatur det är när politikerna gör som man vill utan att lyssna på folket, de vet alltid bäst i alla situationer. Nog skall vi ha demokrati hela mandatperioden och inte bara på valdagen ?


Att Socialdemokraterna i sitt valmanifest lovade en skattesänkning efter de höjning som de var ärliga nog att avisera före förra valet är en av det lurendrejeri som bottnar i dåligt pålästa politiker i vad de håller på med.

Att de sen före valet ställer sig bakom den vindkraftsplan som tjänstemännen tagit fram och som man gör sken av i valrörelsen skall ge en återhållsam utbyggnad av vindsnurrorna. Vilket på sitt sätt var en bidragande orsak att Centern sparkades ut ur maktens boningar utan pardon .


Att sen inför väljarkåren göra ytligare en förändring i den politiken genom att gå ifrån det man gav sken av skulle bli vägledande i vindkraftsfrågan är nog inte bara dumt inför nästa val utan också speglar väl Socialdemokraternas dålig politiska kompetens när man tror att man före ett val kan ge ett besked och efter gå helt andra vägar utan att det sätter sina spår i väljarsympatier.

Politikerförakt det är en farsot som sprider sig i de kommunen där politikerna går sina egna vägar och inte har förmåga att läsa medborgarnas besked om vilken inriktning man förväntas ta i sina politiska beslut. 

Politikerförakt det grundas av att man kör över istället för att lyssna och tar till sig.

Politikerförakt det kommer av när politikerna inte vill ta ansvar för de misstag som gjorts.

Politikerförakt det kommer av att man ljuger om faktiska förhållanden när man blir avslöjad med byxorna nere.


Vi har haft nog med sådana situationer i Åmåls kommun som gör att var och varannan medborgare i kommunen frågar sig vad i helskotta håller ni på med i Päronsalen. Skärp till er nu och börja lyssna även på de som vistas utanför stadshuset.                 

Av tommy norum - 14 januari 2013 06:45

 SvD  KULTUR

 

BERGLINS

SÖNDAG

 

 

Av tommy norum - 13 januari 2013 07:00

 


Centerpartiets idégrupp om visionerna för framtid  åskådliggör tydligt att i Sverige tror en del av våra politiker att det är deras idéer som skall visa inriktningen på den politik som skall föras i framtiden utan den minsta förankring på vad deras väljare själva har för synpunkter i frågan.


När nu en grupp centerpolitiker från Färgelanda går ut i massmedia och förklarar att de inte kan tänka sig att stå bakom Centerns idégrupps visioner, kanske med ordalag som mer får en tänka på Sverigedemokraterna, så hotas de med uteslutning i partiet.

Sven Callenberg ledamot av kommunstyrelsen I Åmål går också ut i insändare i PD och tar avstånd från idégruppens förslag,  kanske i mer nyanserade ordalag men där stolligheter och förhoppningsvis en tillnyktring av Stockholmscentern önskas när de har tagit kommandot i hur Centerns politik skall se ut i framtiden, ändå klargör han sin negativa inställning till hans partilednings sätt att framför den politik som skall gälla för framtiden.


Tänk att det i den politiska retoriken kommer fram åsikter som Sverigedemokraterna har använt i sin marknadsföring för sin invandrarpolitik nu helt plötsligt också anammas av vanliga Centerpolitiker. Var det inte ungefär i den riktningen som en moderat politiker i tron att inspelningsapparaten inte var påslagen under förra valrörelsen  uttalade sig om invandringen .


Tänk att det skall vara så svår att stå för sina åsikter i invandrarfrågorna i rädsla att man skall skada den image partiet  byggd upp om ett multikulturellt samhälle där man hela tiden inriktar sig på fördelarna men glömmer ta med de nackdelar som en sådan inriktning får med sig och som tydligen inte delas av många av de röstande i respektive parti men i risk att bli uteslutna, tiger .

Det är bara att konstatera att numera är Sverigedemokraterna det tredje största partiet i den senaste opinionsundersökningen lika stora som både centern och Kristdemokraterna ihop


Om man tror att framtidsversioner om månggifte och fri invandring skulle förändra den uppenbara risken att Centern kommer att försvinna ur svensk politik för gott så speglar väl det bara den kompetensbrist som partiledningen  besitter att tolka i vilken rikting partiets väljarna föredrar att partiet skall ha i framtidens politik . 

Ett parti som styrs av politiker utan att känna och förmåga att tolka vad deras väljare tycker, de har ingen lyckad framtid att se fram emot.


K-G Bergstöm i Expressen spår att SD kan nå till 10-20 %. Varför inte göra en ordentlig analys av ett sådant spådom istället för att stoppa huvudet i sanden som de etablerade partierna har en tendens till de senaste åren och börja närma sin inriktning i en politik som uppenbarligen fler och fler medborgare efterfrågar.            

Av tommy norum - 10 januari 2013 15:15


Skall Annie Lööf klara krisen i Centerpartiet eller får hon avgå ?


Håller hela Centerskutan på att kantra och hela besättningen riskerar att drunkna .  Ju längre man närmar sig 4 % i väljaropinionen ju mer nyliberala förslag kommer man fram till i den idéversion som nu är ute bland centermedlemmarna.


Vad skall man säga om slopat skolplikt, mångifte, fri invandring och ta bort arvsrätten eller ett platt skatt där medborgarna får ett mer likvärdigt skatteuttag . Jag tror nog de mesta skakar på huvudet av dessa förslag som kommit fram och som ger signaler för ett samhälle där sköt dig själv och skit i andra verkar bli det som Centern strävar efter i sin politik..

Det är väl ungefär så som Centern i Åmål har agerat när man kört kommunens ekonomi så totalt i botten.

Här har man mer tänkt på sina egna intressen i sina investeringar och som det sen visat sig fått katastrofala följder för medborgarna.

Sköt dig själv och skit i andra var väl också honnörsorden när man  struntade i den massiva opinionsyttring i vindkraftsfrågan där man heller lyssnade på sina centervänner bland skogsägarna än de övriga som bodde på landet.


Förövrigt ett förhållande som straffade sig hårt vid senaste valet.


Frågan är väl om Centern har något berättigande i ett framtida Sverige med den attityden till medborgarna.  Ett riksdagsparti som i hela sin politikiska gärning varit ett intresseparti för bönderna och som i decennier  hoppat från tuva till tuva i politiken för att klämma ur så mycket som möjligt av medborgarna och som resulterat i en av Europas dyraste matpriser i decennium efter decennium.


Där man nu också försöker ta sig in på energiområdet med dessa vindsnurror som mjölkar konsumenterna med onödigt höga energikostnader för att hålla några promille av befolkningen under armarna. Kanske dags att sparka ut Centern en gång för alla ur politiken så man slipper detta velande bland blocken för ett enda syfte ,  man skiter totalt i andra bara man själv får ut så mycket som möjligt till sina egna intressen.

Av tommy norum - 6 januari 2013 07:00

 


Hårda ord  i Stens Lindströms reportage i PD:s följetong på insändarsidorna  om boendeformen på Åmålsgården där massiv kritik används som rubrik i de anhörigas kamp mot kommunen när de också i fortsättningen vill uppbära en boendeform som både är dyr och i grunden helt onödig för en större del . Det som Sten Lindström använder i rubriceringen i sitt reportage är väl de 18 anhöriga som överklagar kommuns beslut mot en enhällig politiskt majoritet i frågan, eller ? 

Kanske man skall ta det  lite lugnt i rubriksättningen och inte låta sig påverkas av kvällspressen sätt att sälja lösnummer på..

 

Varför inte för en gångs skull, PD, ta reda på grundorsaken till problemet , bena ut varför politikerna i ett tidigare skede i en för kommunerna helt frivillig äldrevårdsform tillåter gamla ta del av en så kostsam vård för skattebetalarna utan att kunna påvisa att vårdbehovet finns för den formen av boende.


Det är klart att de boende vill fortsätta att glida omkring på en räkmacka när de nu har haft turen få en plats i särskilt boende utan att det finns behov. Jag har sagt det förut, kanske skulle man ta del av de ansökningshandlingar som är underlag för besluten och se om de stämmer överens med den verklighet som nu uppdagas, att det saknar kvalifikationer i vårdbehov för den typen av serviceboende i huvuddelen av de som utnyttjat servicen.


Är det våra politiker och tjänstemän som blivit lurade av de anhöriga när de uppgett vilket behov som krävs eller är det så att våra politiker och tjänstemän totalt struntat i att ta reda på det verkliga behovet. Det är en fråga som vi som skattebetalare och medborgare borde få reda på i vilken riktning än utfallet i ansvarsfrågan hamnar hos.


Det där med ordning och reda och sunt förnuft det är något som saknats i kommunens verksamheter de senaste årtiondena. Tuta och kör så får vi se vad som händer det har varit signum för Centerns politik under många år. Det är därför sådana här frågor dyker upp då och då men som våra politiker försöker avhålla sig ifrån och låtsas som det regnar i hopp att det hela  snart blåser över.


Så den naturliga frågan i sammanhanget är , varför ordnade man till en boendeform som är ett friviligt kommunalt åtagande utan att ta reda på de ekonomiska förutsättningarna och det verkliga behov som fanns när man delade ut platserna ? 

  

Men det blir väl som i hamnterminalfrågan och dess hyressättning när man inte brydde sig om kommunallagen . En total tystnad befinner sig i politikerleden i rädsla att man skall få ta ansvar och förklara sig vad man hållit på med i alla dessa år och där vår enda lokaltidning håller sig undan för att inte riskera trampa någon på tårna  i sin rapportering..


Man kanske skall börja med och ta reda på vem som var ordförande i Socialnämnden när besluten togs och under vilka förutsättningar platserna delades ut  ?  Kanske vore något för PD att ta tag i om man får och vågar.    

      

Av tommy norum - 1 januari 2013 07:00


     SvD KULTUR

 

BERGLINS

SÖNDAG


 


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18
19
20
21 22
23
24 25
26
27
28
29
30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards