Alla inlägg under december 2012

Av tommy norum - 5 december 2012 07:00

 


Höftskott säger Sven Callenberg ( c) i budgetdebatten  där han lovar att bli socialdemokrat om budgeten håller. 

Man blir inte lite förvånad när politiker har så bestämda åsikter hur kommunen skall skötas när man tar del av facit av vad de lämnade efter sig till den nya politiska majoriteten med socialdemokraterna som största parti. 

Tyvärr tror jag inte Sven Callenberg ( c) eller Anne Sörqvist ( c ) och de andra som var med och styrde  kommunen de senaste tio åren är personerna med rätta förutsättningar och få förtroende hos allmänheten när de kommer med förslag  hur kommunen skall skötas när man ser resultatet efter deras tid i stadshuset.


Det är för tusan ni som bär  ansvaret för den ekonomi i fall som nu kommunen befinner sig i . Där sköt man år efter år problemen framför sig och genom nya lån  höll man ekonomin flytande.

Att våra verksamheter ligger långt över kostnaderna i  jämförbara  kommuner är ju ett arv efter Centerpartiets styre  men som man nu tror sig ha förtroende att komma med förslag för att lösa efter att har haft minst 10 år att på er ordna upp det hela.

Men icke, här lät man bli att ta ansvar för pensionsskulden som ökade år från år och där den kommande generationer får städa upp efter vanstyret som betyder kännbara  inskränkningar i den kommunala servicen. 

Nej här satsades det på kultur och fritid med lånade pengar, man lånade till och med till rent underhåll  medan man struntade ta ansvar för vår infrastruktur som vägar, vatten och avlopp. Här har vi ett gäng som totalt struntade i uppföljningar av investeringar , här gick man på beslut  på  ofullständiga  handlingar, man struntade i att ta in offerter, man struntade i egna tagna fullmäktigebeslut, man struntade i kommunallagen. 

Och ni fortsätter att föra Centerpartiets kommunalpolitik i tron att man har medborgarnas förtroende är mig en gåta när vi med facit i hand förstår att kompetensen inte riktigt räcker till för att tillgodose medborgarnas intresse fullt ut när man vi ser i vilket skick man lämnade över styret i Åmål med ett ekonomiskt kaos i bagaget att försöka få rättsida på.    

Så det där med att skjuta från höften Sven Callenberg, är något som Centerpartiet hållit på med de senaste 12 åren i sina mandatperioder utan att kolla hur träffbilden ser ut och med utgångspunkt från den ta beslut som rättar till den.

 

Tyvärr en dyr affär för oss medborgare när vi nu i åratal tvingas städa upp efter Centerns tid vid makten. Klarar inte medlemmarna att ändra på den laguppställning som nu företräder partiet så kommer Centern i fortsättningen troligtvis få svårt att få förtroendet till att komma tillbaka och styra Åmål i framtiden..  Vi får väl se om det gamla bondepartiet fortfarande har folk med bondförnuft när man tar ställning i frågan.     

Av tommy norum - 4 december 2012 07:00

 


Behövs det inte nya idéer inom den kommunala sektorn om vi skall få våra kommunalskatter att räcka till i framtiden ??  I en administration  där byråkratin bara växer  år från år och där  våra politiker  inte ens kan stava till  rationalisera  och där rädslan för att säga upp folk och se över verksamheterna istället löses med skattehöjningar i kommunen. 

Medan våra privata företagare i stort sett i vilken bransch som helst blir tvingade att se om sitt hus när de håller på att bli utkonkurrerade på den öppna marknaden så fortsätter vår kommun i samma spår och sätter ibland en ära att inte behöva säga upp folk istället för att rationalisera verksamheterna  .

Vi ser att privata aktörer många gånger gör ett lika bra jobb både inom skola och omsorgen men att man dessutom kan ta ut en vinst  på samma summa pengar som i de som drivs offentligt.  Här har det nu blivit en ideologisk fråga där slöseriet  med de offentliga medlen är helt acceptabla  medan vinsterna  som kan tas ur verksamheterna är något fult  och där västerkrafterna helst vill slippa att bli jämförda med  privata aktörer i de offentliga verksamheterna.


Vi kan ju hoppas att våra politiker i Åmål vaknar till och tar till sig ekonomiska verklighet och anpassar sig till den utan att snegla för mycket på ideologin som i regel är en bromskloss för förändringar.


Outsourcing är ett nytt ord  som fler och fler kommuner tar till i sina verksamheter där externa aktörer tas in i t.ex it - tjänster , bokföring och lönehantering , telefon och vaktmästartjänster för att öka kvalitén  och minska kostnaderna  och  se till att få rätt kompetens som ofta saknas internt .


Vi behöver nytt blod i de offentliga verksamheterna istället för att  folk blir sittande i decennier på samma poster och där antalet år i kommunaltjänst är mer avgörande i sin klättring på karriärstegen än kompetensen .

Där är de många gånger mer intresserade av att ta vara på  sina egna intresse än att göra förändringar som minskar kostnaderna för kommuninnevånarna. 


Så skall Åmåls kommun ha en chans att lyfta sig så får nog våra kommunpolitiker vara beredd att lyfta på alla stenar och inte låta sig styras av ideologiskt dravel  som i de flesta fall bara leder till stagnation

Av tommy norum - 1 december 2012 07:00

 http://www.svtplay.se/video/582916/del-12-av-17


Gå in på SVT PLAY och ta del av myglande politiker och tjänstemän i Götene där som vanligt politikerna har svårt att se sitt ansvar över det som hänt.

Nu sparkar man kommunchefen läser vi i massmedia. När de ansvariga politikerna behagar avgå återstår att se. Man vill gärna sitta runt matbordet och förse sig men när man begär deras avgång då ljuger man skyller på andra och gör sig osynlig i förhoppning att det hela snart går över.

Vi har paralleller med en del av våra åmålspolitiker som fortfarande inte tänker ta sitt ansvar över Åmåls ekonomiska situation och avgå. Här får reporten uppleva det jag själv upplevt när man konfronterar ansvariga politiker och tjänstemän med attetyden godag yxskaft. Tyvärr visar det sig att man många gånger inte har en aning vilka förutsättningar man har att verka under i sitt förtroende uppdrag.


Ni som inte har sett programmet ta er tid och skåda och upplev hur politikerna inte tar sitt förtroendeuppdrag på allvar när man struntar i stort sett allt som har med att förvalta våra gemensamma tillgångar enligt den kommunallag som är meningen skall skydda oss medborgare.        


Del 12 av 17

Sändes: ons 14 nov  -  Tillgänglig: 49 dagar   -  Längd: 57 min

Del 12 av 17. Kommungranskarna åker till Götene för att reda ut hur en park som skulle gått på sju miljoner nu kostat skattebetalarna mer än det tiodubbla. Det som uppdagas är en härva av dåliga investeringar, svågerpolitik och rena olagligheter. Programledare: Janne Josefsson.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5 6 7 8
9
10 11 12 13 14
15
16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards