Alla inlägg under december 2012

Av tommy norum - 12 december 2012 07:00

 

Socialdemokraterna har äntligen svarat på frågorna är rubriken i Kjell Kasås insändare i PD :s Synpunkt.

Att inte Socialdemokraterna har mer ordning och reda vad som händer inom politiken och kommunens ekonomiska tillstånd  när man satt med ett 75%  kommunalråd som skall tillvarata och vara uppdaterad vad som händer och i egenskap av oppositionsråd  kunna ge sina partibröder ordentlig information om läget. Det som borde vara grunden till det man lovar fullt ut i en valrörelsen  men som sen  visar sig  bli väldigt tunt när man kommer till en verkligheten som inte stämmer med det man tror  och när man bli tvingade att sanera upp ekonomin efter Centerns år vid makten.  


Det har jag ingen aning att det var så dåligt ställt med ekonomin  nog ett väldigt dåligt argument för Socialdemokraterna , när man suttit i smeten i 10 år utan att visa intresse att ta reda på fakta  kring hur kommunen sköts,  när man inte klarar av sina vallöften.  Det minsta man kan begära av våra förtroendevalda är väl att de visar ett sådant intresse av sin uppgift att  de hänger med och vet vad som försegår med hur våra skatter används i verksamheterna, eller ?


Sen kanske Kjell Kaså också skulle få sina partibröder att öppna sig när vi ställer dessa till svars för den ekonomiska situation kommunen nu befinner sig i.

1. Hur  tusan kan man låta en pensionsåtagande  som nu är uppe i 385 miljoner växa oss överhuvudet trots all information från ekonomikontoret år efter år utan att  reagera  ?


2. Hur kunde man iföra en kultur i verksamheterna där kontroll, uppföljningar , analyser hur våra skatter användes totalt saknades ?


3. Varför reagerade inte Centerpartiets ledarmöter i de nämnder där man struntade i både kommunlag upphandlingar, och där man bevisligen förde fullmäktige bakom ljuset i sina presentationer om läget ?


4. Varför lämnade kommunstyrelsen fram hyresförslag till fullmäktige trots att de visste att den bröt mot kommunallagen när de blev informerade av fastighetsingejör  Lennart Karlsson om det faktiska läget  ? 


5. Hur kan man år efter år investera med lånat kapital i verksamheter med ofullständiga underlag som nu visar sig ploppa upp med jämna mellanrum för att kunna slutföras  med mer pengar av den sittande majoriteten ?


6. Hur kunde Centerpartiet som ledande parti driva en kommun i fördärvet med verksamheter som i de flesta fall kostnadsmässigt ligger långt över  vad motsvarande kommuner  presterar utan att reagera förrän man har kniven på strupen ? 


7. Hur kunde man låta budgetar gå igenom till t.ex fastighetsunderhåll år efter år men sen användes till annat utan att någon reagerade ?  Ett facit som vi nu blir varse om när man gjort genomgång av kommunens fastighetsbestånd som visar sig behöva renoveras på grund av det dåliga underhållet eller säljas till underpris. 


8. Varför ljög kommunalrådet Kurt Svensson inför åklagaren i subventionsaffären i hamnterminalen ?  


När ni svarat på dessa frågor så har jag yterligare ett 20 tal som väntar på svar. 


Vad jag vet så har de här frågeställningarna varit uppe på tapeten i många år vid det här laget utan att Centerpartiet velat förklara  varför det gick så snett i deras politik .


Var det nonchalans , var det mot bättre vetande som bottnar i ett dåligt intresse för vad man håller på med ? 

Det vi medborgare får hoppas  är att den sittande Centerledningen får  svårt att komma tillbaka i kommunalpolitiken med det bagage de lämnade efter sig .  Och där har även Kjell Kaså en stor av ansvaret för i sin roll som politiker på sin tid när han var med och  lämnade över en kommun i ekonomiskt fritt fall. 


Man kanske skall vara lite aktsam när man får för sig att kasta sten i glashus. 


Av tommy norum - 11 december 2012 15:21

 


Det en ganska otrolig värld vi lever, i det som Liza Johansson åskådliggör i sin insändare i Synpunkt ,

nämligen att tjädrars väl och ve är betydligt viktigare än människorna.

Här har drygt  300 personer skrivit på protestlistor för den vindkraftsetablering som är på gång i Kingebol utan någon reaktion från våra myndigheter och politiker.

Men när nu tjädrarna i det tänkta  vindkraftsområdet blir störda då drar man öronen åt sig  och har åsikter i frågan som kanske stoppar det hela. 

Det är nog många som skakar på huvudet och ifrågasätter vad man håller på med.

Har man en sån massiv protest i området för att slippa dessa gigantiska vindsnurror  utan och bry sig, men om någon fågelskådare hör av sig och har synpunkter då vaknar man till. 

Varför inte slå två flugor i en smäll ni politiker som har möjlighet att stoppa det hela, då blir både tjädrarna och de boende runt området nöjda . Men med risk att några insektsvänner har synpunkter i frågan      

Av tommy norum - 10 december 2012 07:00



     " Vi behöver anpassa kostymen"



                      385 miljoner i pensionsskuld . Nästan 100 miljoner i övriga skulder.


Vi behöver anpassa vår kostym utifrån den ekonomiska verklighet vi lever i . Ord och inga visor från Åmåls  ekonomichef Patrik Eurenius i Åmåls magasinet..


Tänk att det var så svårt för våra politiska företrädare att ta till sig så enkel information som har basunerats ut från våra ekonomichefen de sista 10 åren utan att någon reagerat på allvar i något politiskt läger.


Vi prioriterat annat var svaret från en socialdemokratiskt kommunalråd för några år sen  när jag konfronterade honom om pensionsskulden .

Men ändå är det Centern som har huvudansvaret för den ekonomiska situationen vi nu befinner oss i och med sitt ledarskap i många år. Tyvärr har vi fortfarande  många av de ansvariga kvar som representant för medborgarna i de olika partierna. Här vill man inte ta till sig det ansvar man har som företrädare för medborgarna i sin förvaltning av våra tillgångar och avgå i detta läge.


När man så uppenbart inte lyckats i sitt uppdrag , när vi ser resultatet och ändå tror sig ha förtroende att sitta kvar tyder ju på en otrolig nonchalans mot medborgarna.


Att en liten klick politiker i respektive parti där vänskapsrelationer och ställningen i partiet avgör vilken som blir nominerade att ställa upp i kommunalvalen , där man inte bryr sig om följderna av sitt ledarskap man presterat under en längre tid, detta  är en skam för demokratin om man själv inte inser sina begränsningar och avgår.


Vi får väl se till att bojkotta de partier i nästa val som inte vill ta till sig att rensa ut de ansvariga som fört kommunens ekonomi i botten på grund av att man inte har förmåga och kompetensen att förstå när kostymen har växt ut år från år att det är dags för en förändring i den politik man fastnat i.


Märk väl,  ingen som opponerar sig och försvarar sin insatts i politiken, när jag gång på gång anklagar dem för att inte ha förstått sitt politiska uppdrag. 

       

      

 

 

 

 

 

 

Av tommy norum - 10 december 2012 07:00

SvD  KULTUR

         SÖNDAG



   


Av tommy norum - 8 december 2012 10:41

Arian Jalal gör ett försök att komma in på banan  igen med att öppna ny restaurang på en plats som gamla åmålsbor förknippar med Jarls Café och som var en populär samlingsplats under många år för Åmålsbor och turister. Vi får hoppas att inte våra myndigheter sätter stopp för en etablerad uteplats för sommarservering direkt i anslutningen till Åmåls ån som bilden här visar. Tyvärr så har inte vattendraget  samma dragningskraft efter den ombyggnad som utfördes för några år sen där all småbåttrafik upphörde för att i någon mån skydda våra fastigheter som gränsar till ån.

Jarls café på sin tid.



Tyvärr en stadsbild som som försvunnit för evigt och som gav en positiv bild av Åmål som en ren småstadsidyll. Kanske något att tänka på för våra politiker i en annan tid när vi sanerat vår ekonomi , återställa Åmålsån som den en gång var.




 

Av tommy norum - 7 december 2012 07:00

Robert Gustavsson hos Sven Melander 


http://www.youtube.com/watch?v=ZrWuNg0fpGQ

Av tommy norum - 6 december 2012 11:34

 


Särskilt boende

 
 

För den som inte klarar sig med hemtjänst finns särskilt boende med service, omvårdnad och sjukvård, speciellt avpassat för vars och ens behov. Det är kommunens biståndshandläggare som tar emot din ansökan, utreder och fattar beslut om särskilt boende.

( tyvärr en boendeform som våra politiker varit för generösa med och som kostar onödiga skattekronor)



Trygghetsboende

Trygghetsboende är för äldre som är för friska för äldreboende men som vill ha mer trygghet och social samvaro än vad de kan få i sitt nuvarande hem.

Termen trygghetsboende kom 2008 så denna boendeform är ny och utbudet fortfarande begränsat. Fler och fler servicehus omvandlas idag till trygghetsboende. Det krävs inget biståndsbeslut för att bo i trygghetsboende. Du hyr eller köper din bostad på eget initiativ.

( Det är den här boendeformen som de anhöriga med alla medel försöker förhindra sina anhöriga att behövas flyttas till fast de saknar behov av särskilt boende )



Ekonomin går före människan har de anhöriga som rubrik i dagens PD när de inte accepterar att deras anhöriga skall förflyttas till ett boende som är anpassat till  deras behov.


Att kommunen känner sig tvingade att se om sitt hus och få ordning och reda även i våra gamlas boende och att de anpassas efter vilka behov som finns, är en naturlig del i sanneringen av Åmåls kommuns ekonomi. Att Centerpartiet i vanlig ordning under sin tid som styrande, tog beslut som ligger långt ifrån sunt förnuft, ser vi även här när man beviljade boende  utan att det fanns behov av den erbjudna servicen vilket orsakar kommunen onödiga kostnader.


Nu är ju de politiska partierna ense om att man måste anpassa sig till den ekonomi som finns och att de äldre flyttas till ett boende som är anpassad till deras vårdbehov. Att sen de anhöriga på alla sätt försöker stoppa beslutet utan vill att de som vill skall också i fortsättningen få ta del av det särskilt boendet service fast man inte uppfyller att ha behovet.

Solidaritet och demokrati kan uppfattas på många sätt. Men upplevs den bara som rättvis om det är den enskildes behov som skall uppfyllas då kanske man bör tänka om. Våra politiker har fått förtroende att företräda medborgarna i grupp och vad som är bäst för oss och där prioriteringar är ett måste för att så många som möjligt får en rättvis del av våra gemensamma resurser. Vi har inte råd med gräddfiler i det ekonomiska tillstånd kommunen befinner sig i.

Och i den processen så kanske det känns frustrerande för en del som varit vana att bli prioriterade i service och omvårdnad utöver vad de anhöriga har behov av .    

  


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5 6 7 8
9
10 11 12 13 14
15
16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards