Direktlänk till inlägg 21 december 2012

Hur länge har papperstidningarna sitt berättigande ?

Av tommy norum - 21 december 2012 07:00

 

Owe Rydh , PD:s redaktionschef, skriver i sin krönika den 20 december  att de sociala medlen skrämmer honom.  Det är nog ingen tvekan om att det inte bara är i PD:s redaktion som man börjar och få skrämselhicka  när vi läser utredning efter utredning där det spås att det papperslösa media samhället breder ut sig med oförminskad fart och där tidning efter tidning blir lämnade av sina läsare..

Speciellt bland de yngre som då kan lämna all ointressant information, när man går in på nätet,  som många tidningar fylls med,  inte av egen journalistik utan av köpt och som finns i var och varannan  lokaltidning för att fylla ut innehållet med.

Att visa bilder och förmedla nyheter av situationer som är flera dar gamla i en papperstidning när  händelser visas på nätet timmar efter det har hänt , och där idrottsresultaten med levande bilder både visar mål och intressanta situationen i matcherna är väl inte det lättaste för våra papperstidningar att konkurera med när man inte har någon webb tv att ta till i sin nyhetsförmedling. 

Så nu hör vi röster för mera skattepengar för att rädda våra papperstidningar där man då anser att demokratin tar stryk om inte kan garantera mångfalden i det fria ordet.  Hur fritt nu det fria ordet är har vi sett skräckexempel på i många tidningar när man i politiken och i insändarsidor censurerar obekväma inlägg som inte anses passa de syften man har för åsikt att förmedla i sina tidningar. 

Att det sen kan urarta i både det ena och andra med både ljug och beskyllningar när man använder nätet för att sprida sin sak . Tyvärr något också som förkommer bland oseriösa tidningar . Där kan man utesluta sanningar och information , mörkar tillstånd som borde vara av nyhetsvärde för den läsarkrets de har i sitt bevakningsområde. 

Men det är väl så när läsarna får tillgång till information från flera håll och kan jämföra informationsflödenas  sanningshalt genom att ta del av  andra  källor på nätet  så blir det nog svårare och svårare att driva papperstidningar med redaktioner som inte vill ta till sig det fria ordet fullt ut utan tar till censur när argumenten inte riktigt räcker till för att få förståelse för sin sak . Läsarna är ju inte dummare att de förstår när man bluffar läsarna i sin mediebevakning. 

Så äntligen kan vi säga att  åsiktsmonopolet via de traditionella medieföretagen fått en värdig konkurrent när man via nätet nu fullt ut kan förmedla sina åsikter utan att behöva granskas och censureras  av medlemmarna i det åsiktsmonopol som alldeles för länge fått härja i den mediala världen utan att ifrågasättas om de fullt ut tar det fria ordet på allvar.                     

 
 
Ingen bild

Dag Blomqvist

21 december 2012 22:38

Det är med blandade känslor jag läser ditt senaste blogginlägg om tidningarna.

Och med risk för att kanske gå dig emot i vissa kantiga hörn så skulle jag vilja nyansera det hela lite. Tidningarna är nämligen aktiebolag och skall ha som mål att gå med vinst. Detta ger naturligtvis den hämskon att de INTE KAN skriva HUR som helst om VAD som helst. Det ligger liksom i sakens natur. För om de ska kunna få intäckter så måste de blidka alla, inte minst annonsörer. Och då kommer sanningen och sakligheten i kläm. Vilket också har visat sig med råge och som du också påtalar.

Jag tar absolut inte tidningarna i försvar. Men jag vill inte ställa ut dem så som du gör eftersom de har så många att ta hänsyn till.

För det är ju så att om man går in och mökar ut skiten hos grisarna så luktar man gris när man kommer ut därifrån. Och det är inte alla journalister som vill lukta "gris". Därför måste de släta över och ta vissa saker endast med "tång" och regäla skyddshandskar på.

Du som vädrar dina åsikter i en blogg kan ju stövla in i vilket sammanhang som helst och sprätta skiten runt omkring dig utan hänsyn åt något håll alls. Och det är mycket lovvärt. Systemet tillåter det; just det forum du valt att arbeta igenom möjliggör detta.

Nu anser inte jag att tidningarna har någon annan plikt i samhället än att tjäna pengar. Därmed kommer ju kvaliten i nyhetsrapporteringen i kläm. Så klandra inte ut dem helt. Var istället glad åt att de ibland överhuvudtaget tar in en och annan insädare och synpunkt på sina sidor.

Det nyhetshämmande systemet papperstidningarna är inne i kan man alltid diskutera, men var finns alternativet? Hur ska tidningarna ges fritt spelrum och slippa ta dessa olika hänsyn?

Jag tror inte att en statsunderstödd press är lösningen så att de slipper ta hänsyn till någon/något alls och därför fritt kan skriva vad de egentligen borde skriva.

Så vad vi borde värna om är ju den nya möjlighet som just internet öppnar för nyhetsrapporteringen i samhället.

Sen kan man ju alltid ondgöra sig över VAD, eller vad som inte, meddelas via de olika kanalerna - men det kommer vi alltid att få dras med oavsett om nyheten kommer via en papperstidning eller via internet.

Men tids nog kommer även internet att stängas ner för alltför vidlyftig rapportering. Den som följt debatten i EU ser ju åt vilket håll det hela går. Och jag är glad att Sverige och ytterligare några länder sa nej till ökad kontroll över internet. Men i långa loppet kommet det inte att gå att ha ett fritt internet. För, som det verkar, så går hela världen mot ett världsamfund som har som mål att skaffa sig överhöghet över allt och alla.

Vänligen
Dag


.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5 6 7 8
9
10 11 12 13 14
15
16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards