Alla inlägg under november 2012

Av tommy norum - 20 november 2012 07:00

 


En del anhöriga till de boende på Åmålsgården försöker på alla vis stoppa kommunens planer på förändringar i boendet. Här försöker man med näbbar och klor stoppa den process ( som en enig politikerkår står bakom ) genom bland annat  insändare  i PD .

I det senaste inlägget dras det upp en massa engångskostnader som skulle vara skäl för att stoppa det hela. Även om inte siffran 11 miljoner blir den slutliga optimala besparingen på kort sikt så får man ändå ge våra politiker  en eloge att äntligen tar tag i det faktum att kommunen har alldeles för stor kostym  i omsorgen i förhållande till andra  kommuner i Sverige. 

Genrös det kan man vara om man har ekonomiska resurser att spendera på vårt äldreboende utöver de krav som våra myndigheter har . Men i Åmåls situation med ett sviktande befolkningsunderlag, en stor arbetslöshet, och större och större del gamla som behöver mer och mer service.

Att det i det läget försöka stoppa  en organisationsförändring som är ett måste och där tyvärr en del kanske kommer i kläm i början i ett läge när man varit van att konsumera  tjänster i sitt boende som inte stämmer överens vad vi har för ekonomiska resurser till förfogande. 

Så kära medborgare den inslagna vägen där besparingar kommer att dugga tätt i stort sett alla kommunala verksamheterna en lång tid framöver  är något vi får leva med om det inte sker något positivt på arbetsmarknaden. 


Så när vi ser grupper av människor protestera är nog mer av egoistiska skäl där man heller  blundar för verklighet än tar till sig den.


Att vi sen under många år har haft politiker som inte varit kompetenta att  förvalta våra resurser på ett anständigt sätt och där en del fortfarande sitter kvar i fullmäktige och i de politiska nämnderna  och som låtsas vara  helt ovetande om sina roller i sammanhanget . Lite skrämmande  i ett längre tidsperspektiv med vetskap vad de kan ställa till med i fortsättningen.           

Av tommy norum - 16 november 2012 19:00



Att vara genuin är att vara äkta, öppen och trovärdig.


Omtänksam är att lyssna och bry sig om hur andra har det. .


Den som är aktiv är nyfiken..


- Den som är rädd och försiktig når sällan framgång. Därför ska vi vara modiga.


Jag undrar om inte våra politiker har ställt till det riktigt nu när de med sitt tagna versionsarbetet i Åmåls fullmäktige nu får möjlighet att  slå varandra i huvudet med argument där  man hänvisar till visionen, där omtänksam, äkta och trovärdig, där man skall stå för sina ord.  Ett gigantiskt spel för galleriet  där våra politiker försöker göra intryck av handlingskraft med sitt versionsarbete  men som väl inte har någon praktisk betydelse i verkligheten än att man har fått yttligare ett argument att ta till i den politiska debatten när besluten inte går som man tänkt sig.


Vi har redan nu innan bläcket ens har torkat på pappret över kommunens vision  det hörs röster i etern hur man inte bryr sig ta till sig sina egna tagna visionerna.


Vi ser i dagens PD att Sune Tholin tar disbyten med Håkan Skoogs som ett tecken på att man tar det där med visionstyckandet det tar kommunen med en klackspark där att bry sig om sina medborgare kommer på skam enligt Sune.. 


Vi ser att Håkan Sandberg ifrågasätter hur Socialdemokraterna körde över medborgarna i daghemsfrågan där omtanke och lyssna på andra tydligen inte var så viktigt i verkligheten.


Vi tror  att Socialdemokraterna kommer att fortsätta med samma skatteuttag utan en tanke på det de lovade före valet har något men den version de nu varit med att skapa där trovärdigheten och att man skall stå för sina ord är en del av honnörsorden i versionsarbetet.


Vi ser att trots stora protester från medborgarna i vindkraftsfrågan när man är beredd att köra över opinioner som anser sig störda av etableringarna så går man vidare  så det där att visa hänsyn till människor och miljön det är något som våra politiker totalt struntar i .


Men det kanske här visionen av modig kommer in i bilden , modig att gå emot sina egna tagna beslut i versionen utan att behöva bry sig..


Så vi kan nog förvänta oss att det politiska livet kommer att fortsätta som vanligt där  man mörkar eller ljuger för att skydda sina politiker kolleger,  eller där ideologin går före tagna versioner , där man inte vill ta sitt fulla ansvar och avgå när man bevisligen misskött sitt uppdrag och trovärdighet... Så vi kan nu räkna med att de politiska grälen mer kommer att handla om att man följer eller inte följer de politiskt tagna  versionerna än sakfrågorna i fortsättningen. Vilket absolut inte kommer att gynna medborgarna i slutändan.

.

      

Av tommy norum - 16 november 2012 07:45

 


Asyllagen behöver ändras är rubriken i Michael Mentgens insändare i PD i går .


Att låta enskilda fall vara utgångspunkt för en ändring i  en av världens mest generösa invandringspolitik att bli ändå mer generös låter inte särskilt klokt .

Här har Svenska befolkningen härbärgerat en familj i snart 8 år utan de kunnat visa på att ha ett skyddsbehov. Jag tycker att de  skall vara tacksamma för den behandling de har fått med gratis skolgång för sina barn, fri läkarvård , någonstans att bo och en ordentlig fickpeng under tiden att konsumera för.


Att utredningstiden varit långsam har invandrarna många gånger  själva att skylla på  när man konsekvent försvårar genom att dölja sina identiteter  och  hela tiden hävda att de är förföljda av myndigheter i länder de flytt ifrån .

Att uppmuntra sådana beteenden genom att ge dessa människor uppehållstillstånd för det de själva ställ till med kanske man borde ha i beaktandet när man spyr galla över vår asyllag.

Men nu har ju dessa förespråkare för orättvisorna verklighet möjlighet att visa sin solidaritet genom att hjälpa dessa invandrare som uppehållit sig i Sverige på fel premisser genom insamlingar  så de kommer i gång i sitt hemland och på samma gång visa att man menar alvar när man demonstrerar för den humanitet som man anser Sverige saknar..


Vi hörde  i går att man gjort polisrazzia i en flyktingförläggning i Västsverige där man tror sig uppdagat ett kriminellt nätverk från det forna Sovjet  vapen och narkotika och  stölder där man med  i lugn och ro kunnat bedrivit kriminell verksamhet i landet medan  våra  myndigheter  försett dessa med  mat, husrum o fickpengar .


Vid razzian så fann man också gömda identitet papper  som man undanhållit migrations myndigheterna för att få längre tid att i lugn och ro bedriva kriminella handlingar i vårt land.

Så det finns alltid två sidor på ett mynt och vilken sida som representerar den man värnar om det är det i regel  bara våra invandrar som själva vet. 


Att vi skall värna om invandrare som har flyktingstatus och har ett skyddsbehov det finns det nog ingen som opponerar sig emot men att det finns folkgrupper som bjuder in sig själva och genom bluff och båg försöker kringgå vår generösa asyllag det skall vi nog se upp med . .       


Av tommy norum - 11 november 2012 23:45

     


Ett mer urvattnat dokument för ett versionsarbete det lär man få svårt att hitta. Inte ett ord om ekonomin, inte ett ord om arbetslösheten, inte ett ord om att vi har en av Sveriges högsta skatter, utan om genuin, omtänksam och modig skall i fortsättningen vara honnörsord för kommunens versionsarbete. För mig låter det mer som ett versionsmål för Svenska kyrkan eller Rädda Barnen.


Hela resultatet av versionsarbetet understryker väl att det behövs nytt blod i politiken om vi skall ha någon chans att komma igen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

 

Från och med igår kväll har Åmål en vision. Kommunfullmäktige antog under onsdagskvällen det dokument som ska fungera som en vägvisare för Åmåls kommun. Men visionen är mycket mer än ett dokument - den är en gemensam framtidsbild, ett framtida önskat tillstånd. 
Visionen är inte bara till för de som arbetar inom Åmåls kommun. Hela staden ska känna samma sak, att vi har ett positivt tankesätt.  Den bygger på fyra ord som beskriver invånarna och livet här: genuin, omtänksam, aktiv och modig. 


Att vara genuin är att vara äkta, öppen och trovärdig. Invånarna i Åmåls kommun krånglar inte till saker och ting. De står för sina ord och är trygga i sig själva. Ordet genuin beskriver också vår fina stad och centrum. Dessutom handlar genuin om de naturupplevelser vi får i Åmål, både på sjön och på land. 


Omtänksam är att lyssna och bry sig om hur andra har det. Det handlar också om att visa hänsyn för människor och miljö. Den som är omtänksam vill att andra ska trivas i Åmål, både bofasta och gäster. Åmål ska vara en plats där människor mår bra. 


• Den som är aktiv är nyfiken. För Åmål är det viktigt att vi söker nya vägar. Vi ska inte vänta på att saker ska hända, utan se till att de gör det. Aktiv hör också ihop med det breda utbudet av fritidsaktiviteter och kulturlivet. Företagsamhet är något som utvecklar Åmål i en positiv riktning. 


• Den som är rädd och försiktig når sällan framgång. Därför ska vi vara modiga. Men vi menar inte kaxiga eller tuffa. Vi ska alltid vara mänskliga och våga kämpa för vår sak. Att vara modig är att våga prova och lära sig längs vägen. 
Om vi ska sammanfatta visionen i en mening blir det att vara Sveriges mest gästvänliga stad. Då handlar gästvänlig om mer än att locka besökare. Se istället ordet gästvänlig som ett sätt att vara mot varandra i Åmål. Varje invånare och besökare ska känna att här finns chans till mänskliga möten i en charmig miljö.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

not.

- Öppen ärlig och trovärdig skall vara honnörsord i fortsättningen.

Hur blir det med den skattesänkning som lovades av Socialdemokraterna före förra valet ? 


Omtänksam är att lyssna och bry sig om hur andra har det. Det handlar också om att visa hänsyn för människor och miljö.

Det där med att ta hänsyn till andra . Hur löste Socialdemokraterna den i barnomsorgsfrågan ?.  Vindkraftsfrågan ?


 - Om vi ska sammanfatta visionen i en mening blir det att vara Sveriges mest gästvänliga stad.

Försök konkritisera det den som kan. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Nu har ni chans att ha synpunkter på det versionsarbete som man filat på i snart ett år där alla partierna var representerade.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23 24
25
26 27 28
29
30
<<< November 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards