Direktlänk till inlägg 21 november 2012

Lärarna bör först leverera innan man får på bättre lön .

Av tommy norum - 21 november 2012 07:00

 Åmåls kommun har i rankningen över Sveriges bästa kommuner inom skola klättrat ser vi i Sten Lindströms reportage i PD. 

Man måste ju säja att denna jojotendens ena stunden på 104 plats som i fjol och nu bland de 50 bästa kanske får en att ta hela undersökningen med en nypa salt. 

Onekligen så har kommunen ändå gått en bit på vägen för att komma upp i absolut toppen i rankningen.  Och det utan att kommunen gått Lärarförbundets önskan om bättre löner . Det kanske inte är lönerna som är det största problemet utan lärarna utbildning som sätter sina spår bland  hur eleverna tar till sig kunskaperna.


Finland vallfärdas av våra politiker och lärare  för att få inspiration till en bättre skola, där eleverna kommer ut med en relevant kunskapsbank för fortsatta studier.  Att lärarnas roll i det hela har stor betydelse är alla överens om. Men  att jämföra de Finska  lärarna som har en gedigen och lång utbildning  på 5 år och där yttligare ett år av efterstudier  är vanligt vilket gör att de får en kompetens att lära från grundskola till gymnasiet kanske inte är rättvist när vi vet att  Finland har nästan 100%  behöriga lärare med den utbildningen medan Sverige bara har ca hälften.


Där har man också en inlärningstid som praktikant som också ger svar på om vederbörande passar som lärare. Så att börja i ändan med högre lön i tron att det ger bättre kunskaper är nog lite att skjuta över målet.

En bättre  lärarutbildning  som också skall premieras med bättre lön  är nog melodin för att få folk att söka lärarutbilningen.


Men att ge dagens lärare 10 000 kr  i månaden som lärarfacken krävt  och tro att det ger en bättre skola är nog bara i drömmarnas värld. 

Ett nyexaminerad finsk lärare har ca 24 000 kr/ månad  och slutar på en genomsnittslön på ca 35 000 kr / månad , ungefär samma lön som lärarna i Skåne nu ligger på.


Medan landet i övrigt ligger lite efter.  Och om sen skolorna i Skåne kan uppvisa bättre studieresultat kanske vore något för de fackliga  representanterna att ta reda på och fundera över... 

                  

 
 
Ingen bild

Åke Olsson

21 november 2012 18:21

Efter varit arbetskamrat med en lärarkår under 25 år,har jag upplevt en tydlig tendens.Den tid ,vilken tidigare har gett utrymme för kunskap och lärande för barnen har minskat.Istället har yrket fått ett annat innehåll.Av otaliga klasskonferenser,SKOLA-24,och andra uppgifter på sidan om klassrumsundervisningen.Lärarrollen består idag av social uppfostran då dagens barn,långt ifrån alla men tyvärr alltför många,saknar respekt för de vuxnas livserfarenhet.Att en högre lön skulle förbättra detta känns främmande och förvånande.En lugnare och trivsam arbetsmiljö skapas ej av lönenivåer långt över vad andra yrkesgrupper får.Upplysningsvis ligger dagens lönenivåer mellan 25.000-31.000 per månad för Åmål kommuns låg och mellanstadielärare(årets avtal oräknat).Bra eller dåligt?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - Torsdag 6 juli 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - Tisdag 11 april 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - Söndag 9 april 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - Onsdag 8 feb 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - Lördag 4 feb 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23 24
25
26 27 28
29
30
<<< November 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards