Alla inlägg under oktober 2012

Av tommy norum - 21 oktober 2012 07:00

   

Om nu våra politiker beslutar sig för att  ta  emot nya flyktingar så får man också vara beredd att med alla medel försöka intrigera dessa i vårt samhälle. Den uppgiften borde vara självklar om man pockar på att ställa upp för vår nationella  flyktingpolitik. 

Vi kan inte hålla på med en förvaring där våra politiker gärna vill framstå som att de äger lösningen på att få flyktingar och invandrare intrigerade i det Svenska samhället. Tyvärr går vi fortfarande och väntar  på de politiska lösningarna efter tjugo års okontrollerbar invandring.    

Har verkligen Åmåls kommun resurser för ett sådant åtagande när vi inte klarar av den arbetslöshet som florerar ibland våra ungdomar. När vi har en minskande befolkning med ett sämre skatteutag , när vi har en sviktande arbetsmarknad, när vi har en av Sveriges högsta kommunalskatter.  

Emigrationsmyndigheterna verkar då inte bry sig värst mycket om de flyktingar man placerar ut på olika ställen i Sverige. Vi har Glava i Arvika där befolkningen gör uppror, inte mot flyktingarna som har placerats där utan mot myndigheternas otroliga nonchalans där man  stjälper av en massa flyktingar ute på landsbygden utan en möjlighet att både kunna ringa , utan möjlighet att ta sig in till centralorten Arvika utan blir hänvisade till lokalbefolkningens goda vilja för att det hela skall fungera. 


Att i en högskattekommun som Åmål utan möjlighet att intrigera flyktingarna på ett vettigt sätt med arbete och där ett erbjudande om ett boende  försämrar för lokalbefolkningens möjlighet att byta boendeform när de hundratals egna hem som ligger ute till försäljning  får sin  lösning är nog inte den bästa utgångspunkten för att klara av uppgiften på ett acceptabelt sätt varken för Åmålsborna eller flyktingarna.  

  

Att ta in flyktingar som kanske på sikt kommer få den kommunala ekonomin  att gå i stå på grund av ökade sociala kostnader är något som våra lokalpolitiker få ta till sig ordentligt funderare över innan man tar beslut i frågan. 

Flyktingpolitiken kostnader den skall inte vältras över på kommunens skattebetalare  utan fullt ut betalas av staten.

I  Åmåls kommunverksamheter  läser vi dagligen om inskränkningar  för att få debet och kredit att gå ihop, skall sedan vår  nationella flyktingpolitik  utarma vårt kommunala ekonomi ytligare tror jag inte medborgarna är speciellt intresserade av. 

Klarar  inte staten att fullt ut stå för kostnaderna i framtiden för de stora flyktinggrupperna  som kommer till Sverige utan skyfflar över dessa till kommunerna där inskränkningar i den  sociala välfärden blir konsekvenserna för medborgarna och där kommunalskatten inte på något sätt kommer att spegla den service vi anser har rätt till med det skatteuttag som vi betalar.


Så innan ni tar beslut om nya flyktingar så se till att medborgarna går skadelösa genom att få garantier för full kostnadskompensation av staten nu och i framtiden.r Jag tror nog att ni politiker lång tid framöver har fullt upp att klara av de ekonomiska problem som ni har ställt till med  utan  behöva skaffa nya hål att stoppa våra kommunalskatter i .   

   

Så Michael Karlsson ( s) och övriga  politiska partier det är inte riksdagspartiernas  flyktingpolitik ni är satta att  bevaka i utan medborgarna i Åmål. 


Att vältra över kostnader på konkursmässiga kommuner som i Åmåls fall utan att de får full kompensation för kostnaderna av staten nu och i framtiden det är ingen solidaritet varken till våra invandrare eller kommunmedborgarna. 


            

Av tommy norum - 18 oktober 2012 12:52

 


Vi läser i PD i dag att kommunen inte går med på en förlikning i tvisten med Dalbobåtar.


Att det skall vara så svårt för PD:s journalister att ta ordet subventioner med i sina texter när man försöker ge en  bild av läget .Sten Lindström är inget undantag när han försöker återge bakgrunden till hur hela den låsta situationen uppstått. Efter branden fick Dalbobåtar första tjing på hyreskontraktet, Sten Lindström uttrycker det i sitt reportage, i en hyresnivå dubbel så dyr som han har betalat förut.

Ett kontrakt som då skulle täckt kommunens kostnader för investeringen fullt ut. Det som så klart fullmäktige beslutat om för att gå med på investeringen.

Vad har man för moral i sitt journalistuppdrag när man utelämnar en så viktig del i hela historien att Dalbobåtar bara betalade ca hälften av kommunens kapitalkostnader för investeringen, resten överlät man till skattebetalarna att stå för. Det är ju detta hela affären handlar om att göra rätt från början när man nu fick chansen genom att hyreskontraktet upphörde efter branden, rätta till klantigheterna som den gamla kommunstyrelsen med Centerpartiet som drivande kraft ställt till det med. 

Att sen ägaren till vår enda lokaltidning både med hot och skrämsel försökte påverka politikerna att fortsätta i galenskaperna men utan resultat får vi vara glada för som skattebetalare, att han sen spyr galla över våra tjänstemän och politiker när man inte rättar in sig i ledet och gör som han säger är inte fel att  ha den bakgrundsinformationen  i bakhuvudet när vi läser PD i fortsättningen, hans syn  på demokrati, sunt förnuft och hur man försöker komma förbi sanningen genom att inte låta läsarna ta del av den.  

Det uppenbara är ju att PD hela tiden försökt mörka hur den gamla samhällsbyggnadsnämndens  förvaltningschef, förövrigt en god vän med PD:s ägare, sätt att sköta verksamheten där det poppade upp både det ena och andra som inte hör till hur en förvaltning skall sköta sina ålägganden gentemot medborgarna , Hamnterminalen var en av dessa projekt.

Det var väl när den nya politiska ledningen fick upp ögonen på tokigheterna om hur samhällsförvaltningen sköttes under en lång tid som fick den gamla förvaltningschefen att förstå att han inte hade politikernas förtroende längre utan tog sitt pick och pack och försvann från kommunen.  Det skall vi skattebetalare var ytterst tacksamma för innan hann ställa till mer problem för oss skattebetalare. Det räcker nu, vi håller fortfarande på med den ekonomiska saneringen efter hans framfart.                    


        

Av tommy norum - 18 oktober 2012 12:45




LO lockar Vänstern med vinstförbud är rubriken i SVD  ledaren tisdag.


Bloggen  har över 1000 unika läsare i månaden.

Kan ingen av dessa förklara för mig varför LO och socialisterna i politiken  har så svårt att ta till sig fördelarna med att privata välfärdsföretag kommer in på marknaden och visar på det oerhörda slöseri som förkommer i vårt  sociala trygghetssystem där politiker och fack är med och styr. 

Tjänster som handlas upp med  utgångspunkt från en kommunal självkostnadsprincip där de enligt alla utvärderingar som gjorts  inte avviker från den  kommunala driftenheterna  att uppfylla kvalitetskraven i verksamheterna.

I stort sett så har bägge driftformerna ungefär samma intäkter som betalas med våra skatter men där de privata kan ta ut en vinst. Det är klart att våra socialistiska politiker  som tror sig ha oinskränkt makt över våra tillgångar i form av skatter är livrädda för att framstå som de slösare de är .

Här försöker man  med trollkonster få ta del av de vinster som genereras i det privata genom att förbjuda vinstuttag istället för att ta del av de erfarenheter som de privata lyckas åstadkomma att med samma pengar, samma  kvalité  få pengar över till ägarna.

Att försöka förbjuda vinstuttag för att dölja det slöseri som uppenbarligen förekommer i den offentliga verksamheterna är ju bara ett sätt att cementera våra politikers oförmåga att kunna driva den offentliga sektor lika effektivt som när man låter det privata ta över.

En fråga man ställer sig när politiker går ut och påstår att våra skatter skall gå till vår välfärd inte till att göda privata aktörer i vårt välfärdssystem är ju var tar de pengar vägen när de privata försvinner från marknaden och politikerna som anser sig bäst på att driva verksamheterna tar över.

Tror man sig kunna driva verksamheterna med samma effektivitet för att få ut så mycket som möjligt av våra skatter som de privata lyckas med nu ?  Då föreslår jag att man först börjar effektiviserar det offentliga till samma nivå som de privata. Då försvinner de privata aktörerna från marknaden i ett huj för då finns inga överskott att ta del av i fortsättningen när man har självkostnadspriset i de offentliga som utgångspunkt för upphandlingarna.

Att man har så svårt att fatta att det är slöseriet i det offentliga som banar väg för de vinster som genereras i det privata . Att då förbjuda vinstuttag och därigenom få de privata att försvinna från marknaden. Hur kan med den metoden få ökade resurser till välfärde det är mig en gåta. Men ser man vinster som något fult och slöseri som man accepterar men slutprodukten för våra medborgare blir det den samma i slutändan och då faller ju hela argumentet att våra skatter skall uteslutande gå till att serva medborgarna som en fjäder i en stormby.                         




Av tommy norum - 17 oktober 2012 07:00

 


Sverigedemokraterna  har nu befäst sin ställning som  fjärde största partiet läser vi i den senaste opinionsundersökningen , större än Folkpartiet, Krisdemokrater och Vänsterpartiet.

Inte ett dugg förvånande när våra övriga riksdagspartier  totalt ignorerar problemen med den kostsamma invandringen.

Vi har i Sverige världens största och dyraste flykting och invandringspolitik per invånare enligt statistik från EU. Vi har totalt misslyckas att ge våra flyktingar och invandrare ett drägligt mottagande när vi inte lyckas fullt ut  intrigera dessa i det Svenska samhället.


De etablerade partierna liksom massmedia vägrar att ta åt sig den verklighet som man håller på att skapa utan fokuserar sig heller på enskilda fall och låter dessa vara utgångspunkt från den politik som vi nu har.

Trots en ökande arbetslöshet där det förväntas  att hundra tusentals flyktingar  är på väg och som kommer att står och banka på dörren till vårt välfärdshus, trots att arbetslösheten ökar i takt med större invandring , trots att vi har sociala problem i våra storstadsområden där man helt tappat kontrollen över brottsligheten,  trots att det fattas bostäder, trots att vi har kostnader på  hundratals miljarder som tränger ut satsningar på våra pensionärer, på det sociala välfärden  där vi inte har råd att våra sjuka, arbetslösa och pensionärer få den ersättning som gör livet drägligare när man är utslagen på arbetsmarknaden.

Trots att många kommuner inte anser sig varken har råd eller bostäder för nyinkomna flyktingar och där man redan nu har stora problem med arbetslöshet så ignorerar en del av våra riksdagspartier detta genom att vilja tvinga kommunerna  ställa upp och ta ett ansvar som de inte klarar av. 

Jag undra om inte ni politiker har satt oss på en krutdurk som kommer att explodera förr eller senare när mer och mer av medborgarna får uppfattningen att ni vurmar mer för våra flyktingar och invandrare än de ni i val fått förtroende av att representera , medborgarna. 


Vi får väl se hur länge den taktiken håller, att inte vilja ta till sig problemen  på ett konstruktivt sätt, istället  fortsätter man  med denna gå på politik där man nu i tjugo års tid pratat om det multinationella samhällets som ett ideal  men där man istället fått ett mer och mer segregerat  boende som genererar  utanförskap för stora invandrargrupper och som har skapat ett vi och dom för många av våra medborgare som kämpat och arbetat  hela livet men sen känner sig utlämnad och orättvis behandlad när man pockar på stöd i sin livstillvaro.  


Sedan tror sig de etablerade partierna att de har lösningen på arbetslösheten genom allehanda konstgjorda åtgärder som till slut kommer att visa sig vara ett enda stort spel för galleriet för att bli valda.

Trots att det har skapats mer arbetstillfällen de senaste åren så ökar arbetslösheten. Råkar man nämna att det i viss del kan bero på en ökad invandring då får man på pälsen för att man delar upp Svenskarna i olika grupper när man i stället skall se alla medborgarna som en homogen grupp.

Men med en strutspolitik i invandrar och flyktingfrågorna där man inte vill se verkligheten som den är utan som man vill att den skall vara, det kan väl bara sluta på ett sätt.     


                  

Av tommy norum - 15 oktober 2012 07:00



SvD  KULTUR

  

BERGLINS SÖNDAG  


 

Av tommy norum - 13 oktober 2012 07:00

 

Våra myndigheter har det inte lätt att försöka leva upp till våra politikers ambitioner att försöka tillfredställa alla önskemål från olika håll.

När det gäller definitionen om vilka sjukdomar som skall anses vara av sådan art att man kan gå tillbaka till arbetet och där igenom förlora sin sjukersättning  har det under åren i massmedia kommit fram fall där den enskilde anser sig orätt behandlad av Myndigheterna. Enskilda fall som ger stora rubriker i massmedia som gav kalla fötter för våra politiker när de allt för ofta blev kallade känslokalla och inte brydde sig.

Så nu har våra myndigheter fått besked genom ett riksdagsbeslut , att nu är det inte sjukdomen i sig själv som skall vara grund för en bedömning, utan hur den sjuke uppfattar sin sjukdom som skall gälla.


Samtidigt har man genom stora undersökningar visat att den bästa medicinen både för individens väg till att bli frisk  och för att komma tillbaka till arbetslivet är att så fort som möjligt komma tillbaka för att inte förlora fotfästet på arbetsmarknaden.

Det gäller både cancer, stroke , sjukdomar som inte för så längesen var det samma som en avslutning på både arbetet och livet men som nu har sådan procentuell friskskrivningschans att det anses viktigt att så fort som möjligt komma tillbaka till sitt arbete än att gå i långa onödiga sjukskrivningsperioder som både för individen och samhället får långvariga negativa konsekvenser.


Ingen lätt uppgift för våra domstolar när de skall bena ut de dubbla budskapen vid tvister som politikerna gett som alternativ i bedömningen. Är det läkaren eller den sjukes uppfattning om sjukdomen som skall gälla för att få fortsatt ersättning av vårt sjukförsäkringssystem ?      


Av tommy norum - 12 oktober 2012 07:00

 

Ersätt 3 fas med riktiga jobb är rubriken i svaret från Socialdemokraterna till det lokala Centerpartiet i Åmål. 

Hur vore det om våra kommunalpolitiker ägnade sig åt problemen i den här kommunen  och där föra en dialog till kommuninnevånarna via PD :s insändarsida hur ni tänkt er att lösa de framtida utmaningarna när det gäller skola, vård och omsorg och vår ekonomi..


Här har  insändarskribenter i PD  skrivit  för  att få gehör för sina åsikter utan den minsta reaktion från våra politiker. Men när rikspolitiken kommer upp i insändarsidorna då vaknar man till och har åsikter. Ni är  faktiskt valda med mandat att företräda kommuninnevånarna och när dessa har funderingar på insändarsidorna då  är ni banne mig skyldiga att gå i svaromål och inte gömma er uppe på stadshuset utan att förklara er politik.

Jag tror inte PD:s läsare är intresserade av att  Michal Karlsson skall vara något eko för att föra fram Socialdemokratisk rikspolitik lika lite som de intresserade av Centerns rikspolitik.

Lite patetiskt får man väl säga när de blottar sig i sin okunskap i kommunpolitiken genom att gömma sig på stadshuset men  man gärna vill vara med och föra fram åsikter med sina namn när riksdagspartierna  ropar efter hjälp i sin marknadsföring .

Visa nu att ni bryr er och bemöt dessa frustrerade insändarskribenter som  anser sig orättvis behandlade i era politiska funderingar om hur ni tänker lösa våra problem.

Har man inte förmåga att förklara den ekonomiska situationen i Åmål  och med detta den politik man vill föra för att komma ur  eländet där man med raka rör gentemot medborgarna står för en politik som på sikt förbättrar läget och där man är beredd att trampa många på fötterna för att nå sitt mål , det är då  först man skapar förtroende för att vilja åstadkomma något.

Velande konflikträdda politiker är det värsta som kan drabba oss kommuninnevånare. Det betyder i regel, för att försöka göra  alla till lags så är risken stor att man hamnar långt ifrån det mål man vill uppfylla..             


     



Av tommy norum - 9 oktober 2012 07:00

  


Partiledardebatten blev väl bara en bekräftelse på sina egen ställning i hur man vill att politiken skall bedrivas i framtiden. Jag har svårt att tänka mig att någon av väljarna bytte sida i blocken av det som kom fram i TV rutan.


För mig blev Centerledaren Annie Lööf en positiv överraskning som dabattör-som jag verkar vara ensam om att tycka- vilket visade att hon en förmåga att föra fram sina åsikter på ett pedagogiskt sätt som borde fått tittarnas gillande i debatten. Vänsterpartiet med Jonas Sjöstedt blev väl ingen höjdare , med sin retorik försöka få tittarna att tro att  genom att ta bort de privata inom det offentliga skulle frigöra miljarder .

I vänsterideologin  där skall de privata aktörerna jobba utan vinst och där korkade vänstermänniskor tror att den vinst som man nu genererar på något underligt sätt skall komma samhället till del.  Eftersom de privata nu får betalt med utgångspunkt från en kommunal självkostnadsprincip och med samma intäkt och samma kvalité  kan ta ut en vinst så borde man inte vara någon Einstein för att begripa att går man över till att överföra dessa till kommunaldrift igen var tar då vinsten vägen, den som Vänsterpartiet bygger hela sin argumentation på att få över till annat.

För inte är väl vänstern  så dumma att de tror att de privata fortsätter att arbeta i den offentliga tjänstesektorn om man tar bort möjlighet att tjäna pengar ?

Det som klart framgick av debatten är ju att den röda sidan vill fortsätta att brandskatta medborgarna ytligare med nya skatter både i kilometerskatter och bränsleskatter , högre arbetsgivaravgifter, och högre moms inom restaurangsektorn och höja inkomstskatten där världens högsta marginalskatt inte räcker för de rödgröna utan här vill man ha in ytligare för att spendera i de offentliga verksamheterna. 


Vilken regering i Europa kan peka på mer sysselsatta nu än för 4 år sen. Ett faktum som  Stefan Löfven ( s ) inte vill ta till sig. Han vill heller tala om sysselsättningsgraden som nu är lägre på grund av en ökad invandring.

Samma Stefan Lövfven som anklagar regeringen att låna pengar till att ta bort bolagsskatten , gör samma sak för att höja sjukbidragen och arbetslösersättningen. Frågan man då ställer sig vilket gör mest nytta för att skapa fler arbetstillfällen ?


Invandrarpolitiken blev ju också på tapeten där SD:s Jimmy Åkesson fick våra partiledare att försöka förklara den politik som nu förs. Att de känner sig  obekväma i rollen att helt plötsligt få frågor som  lång tid har varit tabu att diskutera märktes tydligt när man heller tar till enskilda fall för att åskådliggöra och förklara den politik som förs istället med utgångspunkt från de sociala spänningar , svårigheterna att få in invandrare på arbetsmarknaden , de sjunkande skolresultaten , och den ökade kriminalisering mm. En liten öppning kan man skönja i politikerleden när Stadsministern ändå konstaterade i små ordalag att det finns ett problem som inte är så lätt att lösa.

Vårt försäkringsysten både vid sjuk och arbetslöshet så fanns det ett klar skillnad i de båda blocken synsätt vad som är bäst för Sverige. Höjda bidrag och bort med den bortre gränsen vid sjukskrivningar är de rödas förslag , medan alliansen mer håller på den inslagna vägen med lite justeringar i rädsla att Sverige hamnar på första plats i  världslistan över sjukskrivna igen och som har kostat gigantiska belopp för oss skattebetalare.


Socialdemokraterna retorik i pensionärsdebatten är att man sänker skatten dubbelt så mycket som alliansen (50kr-100kr)  försöker man ta poäng på men vill gärna  bortse från att  både pensionärer och vanliga löntagare  har betydligt lägre skatt nu än om Socialdemokraterna varit kvar vid makten. Nu skall vi inte titta bakåt utan framåt var en replik som slank ur  Stefan Löfven vid ett tillfälle. Men jag tror nog att väljarna först och främst skall se bakåt för att skapa sig en bild hur framtiden kan tänkas bli för oss väljare när vi väljer block. 

  

Det man kan konstatera som tittare till debatten är att alliansen har en gemensam politik som alla 3 partierna står för inför valet 2014.

Den rödgröna sidan kommer nog få svårt att få fram en gemensam nämnare att presentera förstår man efter hört de tänkta  kandidaterna till ett regeringsalternativ.. Frågan blir väl om väljarna vill köpa grisen i säcken utan att få se innehållet. Det vi kan konstatera är  ett högre skattetryck både för företag och privatpersoner det kan vi förvänta oss som vanligt från den sidan om man vinner valet. Frågan är väl om det bidrar till mer arbetstillfällen ? 


En ganska medioker debatt  där i mitt tycke Stefan Löfvens  (s ) insatts troligtvis inte kommer att  locka några nya väljarskaror till partiet. Jonas  Sjöstedt (v) var som vanligt ute och cyklade för långt ut på vänsterkanten för att skapa förtroende för sin politik.  Hägglund (kd) och Björklund ( f ) försökte så gott de kunde förklara  medan Annie Lööf  ( c ) gjorde ett säkert intryck där hon mer än en gång fick rycka in för att förklara vad  kollegerna  menade. Vår stadsminister Reinfeldt (m) gjorde inte bort sig och  Jimmy Åkesson (Sd)  fick den uppmärksamhet han förtjänar och där partikollegorna inte en enda gång försökte med orden invandrarfientlig  trampa på hans åsikter. 


Åsa Romson (mp) får nog ett tuff uppgift i framtiden att försöka få  landsortsbefolkningen att rösta på partiet, de  som inte bor i områden där man har tillgång till subventionerad kommunikation var 15.:e  min dygnet runt,  med  en ny skattehöjning på bränslepriset. Att man sen vill öka invandringen kanske ändå får en att tro att de inte riktigt hänger med i samhällsutvecklingen  som den har gestaltat sig de sista åren.                        .                       


   

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5
6
7
8 9
10
11
12 13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards