Direktlänk till inlägg 26 oktober 2012

Vem har den politiska lösningen så att inte våra företag lämnar landet ?

Av tommy norum - 26 oktober 2012 07:00

     

Retoriken blomstrar i Säffle när där LO passar på och ge regeringen en känga när Volvo beslutat sig för att flytta sin produktion utomlands.

Kvällen huvudtalare var LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson som med inte skräder orden när han med kraftfull stämma öppet kritiserade regeringens arbetsmarknadspolitik.

 

Det här är ett dråpslag för Säffle och ytterligare ett av många varsel i den varselvåg som pågår. Regeringen säger att de gör allt de kan, men tycker ni att det här är att göra allt? Det är dags för regeringen att ta arbetslösheten på allvar och skapa jobb. Glesbygden måste leva vidare. Hela Sverige måste leva. Mitt budskap är: fortsätt kämpa för fabriken. Vi står på er sida.


Varför inte försöka analysera frågan med utgångspunkt för den verklighet som våra företag arbetar under. Det synes som sist inte skapandet av jobb som styr företagens beslut att lämna landet utan  lojaliteten till aktieägarna där huvudsyftet är att få så stor avkastning på det insatta kapitalet som möjligt som också är en garanti för fortlevnad av företagen .

Detta  vet  Socialdemokraterna och LO men det låtsas man inte om i retoriken utan här koncentrerar man sig på att kritisera regeringen i sitt budskap.

Var det inte under Socialdemokratisk regeringstid som varven fick lämna in med tusentals anställda som blev friställda där regeringen på den tiden under flera år vägrade att acceptera marknadskrafterna utan man lät kostnaderna rusa i väg med löner som gjorde det omöjligt för våra företag att  verka på den globala marknaden trots att miljarder med skattepengar pumpades in i verksamheten. ?

Var det inte socialdemokraterna som regerade när Tekoindustrin fick lämna in med  tusentals friställda av samma skäl ?

Om jag minns rätt då så gick dåvarande Lo chef ut och sa att vi skall inte ha industrier som inte kan ge de löner som vi kräver i våra avtalsförhandlingar de kan gärna lämna landet.

Jag undra om det inte är lite av samma läge nu när vi tror oss kan fortsätta ha ett kostnadsläge i våra företag som inte matchar våra konkurrenter. Ett pris vi får betala med den väl utbyggda sociala välfärden som vi anser oss ha rätt till.

Men vi har kanske kommit i ett läge där vi också får börja anpassa våra kostnader  efter omvärlden  medan vi går och väntar på att omvärlden skall anpassa sig till vår för att få lite jämvikt i konkurrensen   Annars finns det nog risk för att Volvos flytt från Säffle är bara en fortsättning på det som pågått i flera år nu.


Och jag tror nog inte att det är läge  ha samma inställning som LO under Tekokrisens dagar på 60 och 70 talet om vi i fortsättningen skall ha kvar vår industri inom landet.  


Lösningarna från politikerna är många, men om man tror att utbildning, mera skatter på miljardbelopp på sikt löser orter som Säffles problem som socialdemokraterna förordar eller om det är anpassning till vår omvärld där både en skattesats både till löntagare och företag närmar oss våra konkurrentländer  som regeringen mer förordar.

Det är det som väljarna skall avgöra nästa år.  

                        

 
 
Ingen bild

Dag Blomqvist

26 oktober 2012 09:21

Politisk lösning?

Nej, det tror jag inte är lösningen på problemet. Politik, menar jag. Politik löser nämligen inga problem. För det är bl.a politik som har fördärvat vår jord.

Hur löser man då problemet?
Jo, genom att börja analysera orsaken till problemet som ska lösas. Och när man kommit fram till varför bensintanken läcker ut bensinen; energin som ska driva bilen, så måste man laga bensintanken. Gör man inte det så har man efter en viss tid ingen energi alls att driva bilen med. Och då stannar bilen.

Egentligen är allt väldigt enkelt, men ändå så svårt. För vad vi ser är att tusentals och åter tusentals nu står där utefter vägarna och kan inte få något jobb.

Vad är det som har hänt? Ja, det är ju det som är problemet. Det vill säga: problemet är det som har orsakat det som har hänt. För det som händer har alltid en orsak till varför det händer. Egentligen: om det får en möjlighet att hända så händer det. Men ändå inte bara så enkelt. Saker och ting kan ha olika möjligheter att hända sig på men ändå händer det bara på ett sätt. Så frågan måste bli: Varför händer det på just det här sättet? Och varför händer det nu? Det kunde ju hända på ett annat sätt och på en annan plats och i en annan tid.

Vad som visar sig vid analysen är att allt är stadd i en pågående process. En process som fortgår hela tiden. Och när olika faktorer skjuts till, involveras, blandas in i processen så ändras förloppet och allt tar en annan vändning. Vad var det då som tillskjöts processen och fick sakerna att hända just på det här sättet så som det händer nu? Varför blir Kalle och Stina arbetslösa? Jo, därför att dom hade ett lönearbete som lönade sig bättre för företaget att låta utföra utomlands.

Varför utfördes det inte utomlands redan från början? Jo, därför att då var utlandet i krig. Och när alla de där krigen var slut så var allt sönderbomat och förstört utomlands. Medan man i Sverige hade intakta fabriker. Bensintanken här i Sverige hade inget hål.

Men nu, nu när krigen är slut och utlandet är mer eller mindre uppbyggt kan även utlandet tillverka det som Sverige blomstrade av. Och det nu till en lägre kostnad.

Så problemet är inte politiskt utan ligger i andra faktorers påverkan i processen som vi ser hända. Som t.ex den som nu i Säffle. Och den lokala processen är inte klar än för Säffles del. Pappersbruket t.ex har fått en frist på två år. Går den inte med större vinst innan dess så läggs också den ner.

Utsugarna i sammanhanget är också de involverade i en process liknande den som kleptomanen är involverad i när han börjar med att stjäla en knappnål och slutar med en silverskål. Allt växer liksom - även utsugarnas lidelser att få ut mera vinst, en vinst som dessutom ska växa från år till år, ur företeelser som är begränsade av jordklotets förmåga att vara. För jorden växer inte med tio procent per år. Jordens volym är mera konstant. Så därför borde ju utsugarnas lönsamhetskrav också vara mera konstant (blygsamt).

Så, polisitsk lösning? Nja, jag är inte riktigt säker på att det är politikerna som kan lösa arbetslösheten. För arbetsklösheten är bara ett litet förkrympt blad ute på en liten kvist på en gren på ett stort träd av händelseförlopp i tiden.

Jag menar att allt sitter ihop på ett annat sätt än politiskt. Lösningarna på det här ligger på ett annat plan och kommer att lösas med andra medel, och på andra sätt, än politiska.

Hade politik kunnat lösa det här problemet så hade det varit löst för länge sen. Politik är alltså dött. Politik har överlevt sig själv och saknar förankring i sakernas natur/i verkligheten vilket/vilken är det egentliga som utgör själva processen.

Det i den processen som växer sig starkare och starkare för var dag som går ser jag på med bävan. För jag ser ju åt vilket håll det lutar ...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5
6
7
8 9
10
11
12 13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards