Direktlänk till inlägg 25 oktober 2012

Förlusten i vindparken i Vänern utanför Karlstad värre än befarat

Av tommy norum - 25 oktober 2012 10:35



85,7 miljoner kronor fattas i vindparken

KARLSTAD / HAMMARÖ: Kommunerna kan få betala via sina kommunala bolag.

Det är vad som behövs för att täcka förlusterna och få igång de fem kommunala vindkraftverken på Gässlingegrundet.
Hammarö- och Karlstadsborna riskerar att få ta notan.


Det här skriver NWT på webben i dag Torsdag. 


NWT:s avslöjande om att Vindpark Vänern kraft AB är konkursmässigt bekräftades på en presskonferens i går.

– Värsta scenariot är att ägarna i slutändan får ta kostnaden, säger kommunstyrelsens ordförande i Karlstad och Hammarö, Per-Samuel Nisser (M) och Leif Sandberg (M).

Båda säger att det inte kommer att påverka den övriga verksamheten i respektive kommun. Och att det i första hand är kommunernas energi- och bostadsbolag som får ta kostnaderna.

Årets förluster 10,3 miljoner

Enligt avtalet med Winwind Sweden, som tog över serviceavtalet med vindkraftbolaget i slutet av förra året, garanteras en tillgänglighet på 95 procent.

Årets förluster i bolaget beräknas just nu till 10,3 miljoner på grund av att vindkraftverken antingen står stilla eller bara kan köras med reducerad kapacitet.

Växellådorna i fyra av de fem kommunala vindkraftverken måste bytas. Trots att vindkraftverken, som är dimensionerade för en livslängd 22 år, bara varit igång i tre år.

85,7 miljoner i skadestånd

Nu kräver det kommunala vindkraftbolaget konkursboet för Winwind Sweden på 85,7 miljoner i skadestånd:

* 67 miljoner för reparationer av verken

* 9 miljoner som kompensation för i värdeminskning

* 7,7 miljoner för framtida produktionsförluster

* 2 miljoner för tidigare produktionsförluster och underhållskostnader man själva betalat

Vad den usla kvalitén på vindkraftverken beror på vet man inte. Det ska man själva försöka ta reda på.

Ansvaret hos Winwind

Men man är tydliga med att man anser att ansvaret ligger hos Winwind.

Antingen hos dotterbolaget som begärts i konkurs. En konkurs som överklagats och ligger hos Svea hovrätt för avgörande. Beslut där väntas inom en vecka.


Kjell Martinson

kjell.martinson@nwt.se

054-19 96 44




 
 
Ingen bild

Dag Blomqvist

25 oktober 2012 20:54

Gässlingegrundet. Märkligt namn. Är det inte det? Ett lustigt sammanträffande, det är det, med tanke på den intelligenskvot en gås har ...

Ja man blir stum av förundran över vad politiker kan ställa till med. Det blir alldeles tyst inombords. Sen börjar ilskan bubbla som i en kokande gryta. Får nog stänga av plattan innan allt kokar över på spisen och blodtrycket spränger skallen på en.

Tänk, alla dessa påstötningar till politiker och kommuntjänstemän mot eländet som vindkraften medför. Alla polisanmälningar mot felande tjänstemän och almälan till Jo för direkta tjänste fel utan att myndigheterna tar i det ens vantarna på. Anmälan till JK som bara meddelar att de inte har tid med anmälningar - och inte heller bryr sig om ifall kommuner handlar mot lagen. Och anmälningar till Förvaltningsrätt, kammarrätt och nu i dgarna går en begäran om prövning av ett ärende i Bengtsfors till Högsta förvaltningsrätten. Få se nu om Högsta förvaltningsrätten bryr sig om ifall kommunerna bryter mot lagen i sin iver för vindkraften. För alla andra instanser har ju allt bara runnit av som vatten man häller på en gås.

Och alla arbetstillfällen som skulle skapas. Nu visar det sig att det är ett finskt bolag som skulle serva vindkraftverken i Vänern. Men till råga på eländet så har detta företag gått i konkurs. Och så går hela vindkraftsparken i konkurs. Upp som en sol och ner som en pannkaka - ett riktigt magpladask i böljan den blå, så valfläsket stänker åt alla håll.

Vad blev det av alla löften om en bättre planet? Ja, inte ens en tummetott blev det. Bara skulder på nästan 100 miljoner och en massa skort som står där ute i Vänern och förfular. Se där vilka briljanta satsningar våra folkvalda politiker gör nu för tiden.

Kanske det vore bättre om de fyldle sina fickor med spik, skrot och sten och tog sig ett hopp i kvällen för nu stänker allt i sitt smutsiga silverglans.

Ho ho sa ugglan på sin gren och vred på huvudet för att inte behöva se eländet.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5
6
7
8 9
10
11
12 13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards