Alla inlägg under augusti 2012

Av tommy norum - 11 augusti 2012 09:44

Dagens insändare i Pd där Svante Melander klargör förutsättningarna för den tunga trafiken till Sjöfartsverket när Sune Tholin i sin krönika ger sken av att de vill stoppa Håkan Skogh i sin etablering på området understryker väl bara vad viktigt det är för media att ge fullständig information om läget för att läsarna skall få rätt bild av situationen. Jag gick själv i den fällan när jag läste Sunes krönika att den befintliga infarten till Sjöfartsverket skulle användas och inte en helt annan infart med andra förutsättningar som Svante Melander så klart informerar om i sitt svar till Sune Tholin. Klart att under sådana förhållanden med de frågetecken som finns skall utredas ordentligt för att inte ställa till det för Byggnader som gränsar till den nya vägsträckningen. Kanske tycker man Sune Tholin liksom jag själv borde ta till sig det verkliga sakläget och informera med utgångspunkt från detta och inte göra sken av att  kommunen har andra syften med sitt agerande än det som Svante Melander informerar om i sitt svar till ansvarige utgivare för PD  Sune Tholin..  .    

ANNONS
Av tommy norum - 5 augusti 2012 07:00

 

Sten Lindströms reportage i PD om cheftjänstemännens budgetförslag  visar väl att vi behöver en utredare i kommunen som har i uppdrag att nagelfara vår kommunala verksamhet så tjänstemännen  slipper sitta och ha åsikter om sin egen förvaltning och komma med förslag som berör både anställda och verksamheten med utgångspunkt från en neutral position det är nog inte så lätt .


Ser man på vår turistansvarigs förslag så utgår man inte från vad som är bäst för kommunens  ekonomi  utan här fokuserar man sig mer på  förändringar i den egna organisationen och lämnar förslag som skulle göra större  utslag i den kommunala budgeten därhän.


Lämna Dalsland turist AB är huvudförslaget en besparing på ca  650000 kr / år

Men att som övriga kommuner låta Dalsand turist AB ta över även Åmål  skulle göra en besparing på ca 2.5 miljoner  den lösningen vill man inte låta politikerna ta del av.


Att lämna ut Örnäs camping till en privat entreprenör som troligtvis skulle göra att fullmäktige slipper år efter år  lämna bidrag till underskottet på en halv miljon om året.


Besparing och ökad  lönsamhet med  ca  850 000 kr när bidraget till Dalslands turist AB borträknad skulle då ske genom ökad lönsamhet med en samordning av marinan, gästhamnen, restaurang  och  investeringar i en tempererad pool .  Att man sen vill ha ytligare 200 00 kr för utveckling av turismen så så hamnar man på 650 000 kr som besparing. 

Att man inte tar hänsyn till en nyinvestering av en pool både i underhåll , energikostnader, och kapitalkostnaderna och driftkostnader med badvakter speglar väl kanske behovet av en neutral utredare som har medborgarnas intresse i fokus. 

Så det enda bidraget till en besparing blev väl i slutändan att lämna  Dalsland Turist AB den organisation som kom till på initiativ av politikerna i Åmål på sin tid för att samordna och spara skattepengar i slutändan.  


Skall bli intressant att ta del av det underlag som cheftjänstemannen i fråga tror sig göra en besparning och ökade intäkter på 1 ,5 miljoner .  En utredning som troligtvis innehåller en massa luft . Det man kan fråga sig varför inte dessa förslag om samordning har presenterats tidigare.  Det ingår väl i en cheftjänstemans arbetsuppgifter att på alla sätt göra verksamheten så effektiv som möjligt utan att man skall behöva hamna under galgen för att reagera. 


Varför finns inga förslag om en total översyn av var våra skattepengar hamnar i fritidssektorn där miljonbelopp betalas ut för att hålla våra föreningar under armarna. Fullmäktig tog ju beslut för en tid sen att 3 st i varje förening skulle kunna  få bidrag med  kommunala skattemedel för att delvis fylla upp skillnaden av det statliga bidraget. Kanske skulle man se över rutiner vilka får dessa bidrag .

Behöver  verkligen  våra föreningar 3 lönebidragare för att hålla verksamheten i gång. Här finns det miljoner och spara  i en verksamhet som ligger långt ifrån det vi kallar kärnverksamheten.. 


Ungdomsgården  Huset läggs ner och sparar hyran på 400 000 kr  ?  Vad händer med de anställda skall de ha fortsatt anställning ?  Om jag minns rätt så skulle en avslutning av Husets verksamhet ge en besparing på ca 2.5 miljoner.

     

.   


ANNONS

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Augusti 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ t-norum med Blogkeen
Följ t-norum med Bloglovin'

Frågerutan

36 besvarade frågor

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se