Direktlänk till inlägg 30 augusti 2012

Meningslös satsning på Vindkraft

Av tommy norum - 30 augusti 2012 07:00

 

Är det så här vi vill att vår natur skall uppfattas. foto från Edslekog

Varför inte ta till sig Kungliga vetenskapsakademiens energiutskott när de konstaterar det meningslösa satsningen på vindkraft.

Att satsa på en kraftförsörjning där produktionen inte stämmer överens med behovet  som gör att man tvingas sälja till ett negativt pris . Och där man i Sverige  går förbi marknadskrafterna genom att ge  vindkraftsleverantörerna en  garanterad inkomster i miljardklassen ( tack vare elcertifikaten  ) oavsett om strömmen kan användas eller inte och som i huvudsak gagnar utländsk industri. 


Att med  sådana gigantiska energiinvesteringar som håller på att göras i Sverige som redan har ett väl fungerande och fossilfritt elsystem är för vetenskapsakademins energiutskott helt obegripligt.


Varför inte satsa dessa 100 tals miljarder som elkunderna nu står för i transportsektorn där 35% av de fossila utsläppen sker idag frågar sig expertgruppen . Denna överdrivna utbyggnad av vindkraft är rent nationalekonomiskt en förlust då det visar sig att den inte behövs.  Extra kostnaderna för den förda politiken drabbar elkonsumenterna och om utvecklingen tillåts fortsätta kommer det bli ett elöverskott med subventionerad el export från Sverige. 


Är det meningen att vi elkonsumenter skall betala subventioner till exporterad el  med höjda konsumentpriser  för att hålla en vinkraftsindustri  under armarna som inte klarar sig på kommersiella villkor och som det visar sig inte leder till en bättre miljö med ett försumbart el tillskott. ? .


Kanske  är det dags att prata klarspråk med våra politiker som många gånger mer är intresserade av sin egen utkomst i vindkraftsutbyggnaden än med utgångspunkt från oberoende  källor ta till sig verkligheten och  från en analys av den fråga sig vad vi håller på med. 


Men som vetenskapsakademin påpekar så måste man ta till sig hela energibilden hur Sveriges elproduktion är uppbyggd för att förstå konsekvenserna. Frågan är väl om våra politiker klara av den processen med så många inblandade intressenter som talar med utgångspunkt från sina egen  egoistiska utgångspunkt  där vi har både markägare, vindkraftsindustrin som med lobbare nästlar in sig i den politiska finrummet där man erbjuder både det ena och andra för att få gehör för sina etableringar i kommunerna. 


Sluta lyssna på Vindkraftsindustrins lobbyister  som bara pratar i egen sak.  Ta till er oberoende analytiker som med utgångspunkt från verklighetens kostnader, elproduktions behov och inte  minst miljöaspekten  kommer fram till helt andra slutsatser än representanter för markägare, och  vidkraftsindustrin.    

    


  

 
ANNONS
 
Ingen bild

Tore Olsson, Åmål

1 september 2012 11:19

Varför hela tiden tjata om vindkraft den är väl väl så bra som andra utvecklingssatsningar. Vägar kräver mycket utrymme i vår natur. Vägnätet i Sverige täcker en ytstorlek som är jämförbar med hela Blekinge och då ett asfalterat Blekinge. Något som så klart stör ekosystemet och påverkar oss som älskar naturen.

tommy norum

1 september 2012 11:45

Infrastruktur med vägar är ett måste för att Sverige skall fungera. Men behöver vi Vindkraft och till det priset på 100 tal miljarder. Det tvistar de lärde om. En onödig investering påstår en del, värdelöst ur miljösynpunkt enligt en del, fult i naturen anser en del, skall verkligen elkonsumenterna subventionera el för att industrin i utlandet skall få billigare energikostnader anser en del, vem skall betala rivningskostnaderna på 100 miljoner efter 20-30 år när verken är förbrukade frågar sig en del.
Man får nog ta tag i hela biten för att kunna göra en bedömning med utgångspunkt från de fakta och från de farhågor som expertis runt om i Världen presenterar och som i regel inte vindkraftsindustrin vill ta åt sig och ge svar på.
Tyvärr så blir svaren i stil med dina egna argument i debatten där du jämför vägar med Vindkraft etableringar ur miljösynpunkt, en ny variant på argument för vindkraften som kanske inte så många tar till sig som ett seriöst inlägg om vi skall låta oss fortsätta utbyggnaden av Vindkraften i den takt som nu sker.

 
Ingen bild

Tore Olsson

1 september 2012 13:14

Det här är intressanta frågor att samtala om. Ja, jag tycker att vi skall vidareutveckla vindkraft som en del i annan utvecklig som vågkraft t ex. Jag anser inte att det går att använda begreppet ”betala rivningskostnaderna” på ett enskilt område i vår energiproduktion. Vem betalar för påverkan som orsakas av: vattenkraft, oljeförbränning eller det mest komplicerade som Kärnkraft! Vare sig vår generation kan eller har råd till detta. Men jag anser att vi ha råd att experimentera vidare med t ex vindkraft.
Mvh Tore Olsson

tommy norum

1 september 2012 18:01

Frågan är väl om vi överhuvudtaget behöver en energiinvestering som måste kompletteras med andra energikällor när de inte producerar. Det blir ju hela tiden en dubbelinvestering för att gardera oss när vindkraften slutar att producera el. Kärnkraft och vattenkraft är en mycket säker producent som man kan lita på i alla lägen. Vindkraft kan ju aldrig överhuvudtaget ersätta andra energikällor, de måste alltid finnas till hands när det inte blåser . Och investera i en elproducent som inte ens lyckas komma upp i mer än 25% av den installerade effekten i årsbasis skulle för vilket investerare som helst att backa om inte dessa subventioner i miljardklassen tillförs av elkonsumenterna till vindkraftsindustrin.
Så Tore det är inte frågan om experiment längre utan ett vansinne som kostar elkonsumenterna hundra tals miljarder i ökade elpriser. Utan att det ger ett enda dugg för en förbättrad miljö eller garantera vår energiförsörjning i framtiden .

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - Torsdag 21 nov 17:20

S: "Klimatpolitik måste överordnas allt annat"   Utrikes. EU kan komma att utlysa "klimatnödläge" nästa vecka, om Europaparlamentet stödjer förslaget. Vad nu den politiska signalen skall ge för avtryck på klimaten kan man fråga sig när Kin...

Av tommy norum - Torsdag 21 nov 10:20

  Ditt meddelande kunde inte skickas på grund av att det innehåller material som andra på Facebook har anmält som olämpligt kom upp när jag försökte dela inlägget. Att sedan inlägget var15 sekunder gammalt kanske ändå man får tankarna till vad medb...

Av tommy norum - Onsdag 20 nov 11:13

Dela gärna inlägget. Är själv förhindrad på grund av blockering  Ulf Kristersson tar bladet från munnen och ber Sverigedemokraterna om ursäkt samtidigt som han kritiserar Socialdemokraternas Stefan Löfven att inte vilja se sambandet mell...

Av tommy norum - Tisdag 19 nov 18:10

Dela gärna vidare det här inlägget är själv blockerad några dagar att dela och skriva på min facebook sida.     Ett parti som gör allt för att inte avslöja sin egen historia, bygger upp hela sin politiska existens  på att misskreditera andras när ...

Av tommy norum - Tisdag 19 nov 13:42

      Man kan inte etnifiera och säga att brottsligheten beror på att man är född på ett visst ställe eller har en viss hudfärg säger Stefan Löfven i sitt försvarstal till DN för fadäsen i Agenda vilket ju tyder på att Stefan Löfven fortf...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Augusti 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ t-norum med Blogkeen
Följ t-norum med Bloglovin'

Frågerutan

36 besvarade frågor

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se