Alla inlägg under juli 2012

Av tommy norum - 7 juli 2012 22:15

 

Nu har vi fått ytterligare en bekräftelse på Centerns oförmåga att driva kommunen när vi ser resultatet hur underhållet av Marinan sköts under åren. Här fanns det en organisation med kompetens för kommunens fastigheter där fastighetsingenjör Lennart Karlsson var ansvarig för fastigheterna åt kommunen.

Nu ser vi följderna efter den omorganisation Centern genomförde där man övelät fastighetsunderhållet till gamla Samhällsbyggnadsnämnden, efter Lennarts pensionering, och där man  totalt saknade erfarenhet  för uppgiften. Här har man i åratal budgeterat för ett nytt tak på Marinan, som också beviljats, och som troligtvis är boven i dramat, men som år efter år strukits för mer intressanta investeringar i  fritidssektorn. Här lade man ner flera hundratusen i ombyggnader både på toaletter, duchar för att gästhamnen kan föra blå flagg, en garanti för en bra service i hamnen, en ombyggnad och anpassning för turistorganisationen som nu visats sig var det samma som att slänga våra skattepengar i sjön om man kommer fram till att Marinan skall rivas.

Här har vi nu yttligare ett resultat av denna tuta och kör politik som Centern under många år bedrivit där man struntat i att underhålla våra gemensamma tillgångar.


Kan det vara en medveten  politik för Centern på sin tid , att bana väg för för ett Hotell på platsen  En lösning  som representanter för Centern  säger sig fortfarande vilja genomföra utan att ta hänsyn till de opinionsyttringar  som blev följden av förslaget.  Men först skulle man på skattebetalarnas bekostnad  riva Marinan och sedan flytta sjömacken för någon miljon för att sedan skänka bort marken och hyra dyrt i en nybyggnad sombyggs  av Seasades ägare.  Är det någon  ruter i våra valda fullmäktigerepresentanter så  vore väl på plats att låta de ansvariga förklara sig.

Vi har ju folkpartisten herr Ohlsson som bar det politiska ansvaret som ordförande i nämnden. Vi har också dåvarande kommunstyrelse med Kurt Svensson i spetsen som också har en stor del i ansvaret när man inte ser till att det finns kompetenta tjänstemän för  arbetsuppgifterna  man blir ansvarig för.  Marinan är bara en av fastigheterna som man misskött underhållet på  under Centerpartiets tid vid makten, där finns också stadshotellet och stadshuset mm mm. Underhåll det vad ett ord som man inte ens kunde stava till under den gamla Samhällsbyggnadsnämndens framfart under ett årtionde både i nyinvesteringar och i vår befintlig av medborgarna ägda fasighetsbestånd utanför Åkab  utan att den sittande ledningen rörde ett finger för att ändra på det förhållandet.  


Att i utredningsdirektiven av Marinans framtid ingår en undersökning av ett komplett  nytt  restaurangkök i byggnaden. Det kanske speglar  lite av politikernas oförmåga att ta till sig den verklighet som  finns i Åmål på det utbudet.

Låt Marinan förbli vad det är ett sommarcafé som uppskattas av både turister och Åmålsborna.

Vi har  matställen och ölutskänkning i kommunen så det räcker till och blir över. Vi har också en bränslestation som är bra placerad för båtägarna och kan så förbli , men är väl en nagel i  ögat för att det stoppar ett tänkt hotellkomplex på platsen. Låt småbåtshamnen vara en naturlig samlingspunkt för båtägare och dess intresse, manövrera inte ut oss båtägare i periferin och tillåt andra intressen ta över på  båtägarnas bekostnad.

        

Jag upprepar påståendet, jag förstår inte att de som varit med och misskött kommunen under alla dessa år fortfarande har mage att sitta kvar i politiken och låtsas som det regnar, och där vilja ha fortsatt förtroende. Det kan väl närmast ses som ett hån mot oss väljare om partierna fortfarande låter de personer som bar huvudansvaret i förra kommunstyrelsen och de som i sitt uppdrag visat sån nonchalans i sitt politiska ansvarsområde där man struntar i kommunallagen och sina egna uppsatta regler, där man struntar i fullmäktigebeslut,  fortfarande  finns med på nästa lista över valbara kandidater vid nästa val.


Av tommy norum - 3 juli 2012 12:02

Kommunen ansvarig för brandskyddet försöker Dalbobåtar genom Håkan Skogh få  till det  genom att hänvisa till hyreskontraktet i sitt  yttrande till Tingsrätten skriver Sune Tholin i PD  dag..


Mig veterligen finns ingen klausul i kontraktet som hänvisar till det påstådda .

Men däremot så står det tydligen i kontraktet att åtgärder som försäkringsbolag, miljö- och hälsoskyddsnämnd, byggnadsnämnd eller annan myndighet kan komma att kräva för lokalens  nyttjande enligt detta avtal ombesörjs och bekostas av hyresgästen. Ett hyresavtal som Håkan Skogh har skrivit under utan att vilja ändra på innehållet.


Om sen Håkan Skogh försöker springa ifrån sitt ansvar både för handhavandet av panncentralen, där både sotning och besiktning av anläggningen aldrig  utfördes enligt de myndighetskrav som reglerar saken får väl domstolen till sist avgör vad som gäller.


Att sen Force majeure i avtalet som Håkan Skogh har skrivit under fritar hyresvärden att fullfölja sin del av avtalet och från skyldigheten att erlägga skadestånd om hans åtagande inte alls eller endast till onormal hög kostnad kan fullgöras på grund av krig eller upplopp, arbetsinställelse, blockad, eldsvåda explosion, ingrepp av offentlig myndighet eller annan jämförlig händelse som hyresvärden inte råder över och inte heller kunnat förutse. 


Att sen jordabalken fritar hyresvärden från hyreskontraktet vid en totalförstörelse vid t.ex brand blir ju så att säga ytligare lök på laxen för att kommunen skall ha stor chans att gå skadelösa ur affären.


En befängd idé påbackad av Sune Tholin i PD där man först försöker behålla det gamla kontraktet som kostade skattebetalarna ca en halv miljon om året för att hålla Dalbobåtar under armarna. 

När inte den proceduren gick hem så försökte man stoppa den nya hyresgästen genom att påstå att det inte har gått rätt till.  När även det misslyckades försöker man nu få till det att Håkan skogh skall ha del av värdeökningen på fastigheten med nära 8 miljoner som första tjing  i alla fall skall hans nerlagda arbeten på 3.8 miljoner ersättas.


Vi får väl se hur verklighetsbaserad de kraven är efter den revision man utfört på Hamnterminalen  av  de ersättningar Håkan Skogh har kvitterat ut under åren .


Vi får väl också se om inte dagens utspel har lika lite supstans  i verkligheten än det som vår förra kommunchef Bosse Larsson försökte med i PD för en tid sen när den subventionerade hyran på det förra hyresavtalet var på tapeten. Där försökte man både med snöröjning och  det som hörde till affärsidén  att förvara båtar i hallen vintertid och arbetet däromkring överföras som en del av hyreskostnaden som skattebetalarna skulle stå för. Att sen snöröjningen runt fastigheten är reglerat i hyresavtalet där det klar framgår att den skall stå och bekostas av hyresgästen det låtsades man inte om. 


Ibland undrar man om gänget runt Håkan Skogh är läskunniga ?         

Av tommy norum - 3 juli 2012 07:00

 

Det är bara att konstatera att det är valfriheten inom den offentliga servicen som kommer att dominera  den politiska debatten i framtiden. En valfrihet som ses som ett rött skynke i LO borgen där den nye bossen Karl -Petter Thorwaldsson  och  CO   med alla medel försöker låsa upp Stefan Löfven  (s)  i sin politik genom att i praktiken vara beredda  att ta bort  valfriheten i det offentliga genom att avskaffa vinsten i privata bolag  vars verksamhet betalas av våra gemensamma skatteresurser.

Här försöker man återta den position som dominerade under en lång Socialdemokratiskt  tid i maktens boningar där man ansåg att  valfrihet för  medborgarna hur man vill disponera  våra skatter i den gemensamma välfärden bara skall tillhöra politikerskrået.  LO ser väl farhågorna  i och med  att det uppenbara slöseriet i den offentligt kommit fram på bordet,  där kommuner och landsting med samma pengar inte klarar av att få ordning i sin ekonomi utan ständiga skattehöjningar medan  de privata uppenbarligen kan dela ut vinster med samma kvalité på sin service .

Uppenbarligen ser man farhågor i att processen med  mer privata initiativ kommer att öka och där de  privata  kostnaderna mer och mer komma att styra ersättningsnivåerna för tjänsterna.  En utveckling som kommer att bli dödsstöten för offentlig driven vård  i fortsättningen. 

Vi ser redan hur man i våra vårdcentraler runt om i landet kan driva verksamheten med utgångspunkt från  medborgarnas behov, inte efter de anställdas som i många fall blockerat förnyelse med både helg och kvällsöppet  som nu införts i många vårdcentraler efter privatiseringen och där de offentligt drivna tvingas följa efter . 

En utveckling som man inom LO till varje  pris vill stoppa  när man i ett scenario ser  sina förbund tappar mark  och inflytande på arbetsplatserna  minskar i takt med  mångfalden av olika arbetsgivare ökar .

  I den situationen så är LO:s val  lätt ,  påhejad  av vänsterpartiet ,  det blir medborgarnas frihet i ren socialistisk anda som får stryka på foten när de fackliga intressena anses stå över medborgarnas. Men när vi vet att  en sjättedel av våra skolor , en tredjedel av våra läkarbesök ,en fjärdedel av vår specialistvård  sker av privata vårdgivare med en sammanlagd omsättning på 68 miljarder så kanske det blir svårt att övertyga medborgarna om att de fackliga intressena går före friheten att få bestämma själv över sin situation i den offentliga sfären..

Det  blir nog  inte lättare att få respons för sina idéer  när vi nu vet att det finns inga skillnader i kvalitén  på de tjänster som erbjuds på marknaden , än att de privata kan göra vinster  där de offentliga med ständiga skattehöjningar tvingas  dränera medborgarnas  ekonomiska resurser för att uppehålla en godtagbar standard i sin servicen till medborgarna..                    

Av tommy norum - 1 juli 2012 11:20

 

Hjeltegatan - Kungsgatan.

 

Torgtaan-Kungsgatan


Åmålsborna har fått  nya cirkulationsplatser för att underlätta trafikströmningen i centrum.

Torgatan - Kungsgatan och Hjeltegatan - Kungsgatan har man fått till det så gått det går i det begränsande utrymmet som var disponibelt  för ändamålet. Skeptiska röster om förändringen har

noterats, men med lite sunt förnuft och ta in lärdom hur man skall bete sig i rondellerna  så kommer

onekligen  åtgärderna att förbättra genomströmningen för fordon som kommer från  Hjeltegatan och Torggatan  och vill in på Kungsgatan. Vanans makt kan göra sig påmind nu i början när bilister inte uppmärksammat den nya situationen  i trafikmiljön. Först in i rondellen har förtur , vilket kan ställa till det i början för vissa som inte uppmärksammat förändringen. Själv höll jag på att bli ramad vid två tillfällen  vid korsningen Torgatan, Kungsgatan när jag lite för självsäkert  påkallade plats för bilister som kom farande på Kungsgatan och inte uppmärksammat den nya ordningen på platsen.  Lite ödmjukhet från min sida och inte självsäker påkalla förtur  i situationen kanske vi lite till mans skall tänka på i inledningsskedet innan vi vant oss för det nya som kommer att i viss mån underlätta för oss bilister genom att få en jämnare trafikrytm i Centrum.       


Av tommy norum - 1 juli 2012 07:15

 

Här släpper man fram rikstadspolitiker i lokalpressens insändarsidor där enskilda kommunpolitiker får vara med och stoltsera med sitt namn  där informationen mest hamnar om rikspolitik .

Man kan inte hur länge som helst föra kommunalpolitik i slutna rum och utelämna väljarna från idéerna  som förhoppningsvis skall utmynna i ett bättre samhälle för medborgarna.   Tyst som i graven i de väsentliga frågorna men där hundkoppel och andra triviala beslut debatteras det så  flitigare ,  men om vår ständigt sämre ekonomi och åtgärder som i nuläget och på sikt skall rädda nästa generation för att slippa städa upp efter oss det lyser med sin frånvaro i debatten.

Här låter man  kreti och pleti  ställa upp i politiken utan den minsta aning om vilka instrument man kan använda för att få en förändring , utan man fortsätter i samma spår utan det minsta ansvar för våra barn och barnbarns framtida åtagande.

En skrämmande utveckling där de politiska partierna har ett huvudansvar för att få rätt personer att ställa upp för politiska uppdrag. Man kan inte sitta med armarna i kors och tro att intresset för politik och därigenom återväxten kommer av sig själv utan man får som i våra idrottsföreningar  göra ordentliga  tidiga ungdomssatsningar för att skapa ett intresse, inte bara ideologiskt utan också  information om förutsättningarna och  vilka krav som ställs på våra politiker med det ansvar som följer med uppdraget.


Vi har i kommunen skrämmande exempel på hur politiker i åratal misskött sitt uppdrag men fortfarande sitter kvar som om ingenting har hänt och där de politiska ledningarna i partierna inte verkar bry sig om situationen.  Tyvärr så vill man inte gå i klinch i sakfrågorna i en debatt när  man uppdagas med byxorna nere utan möter det hela med total tystnad i förhoppning att väljarna skall glömma fadäserna man ställt till med i sin politiska verksamhet.


När reformutrymmet är lika trångt som mittfältet i Svensk politik är det de innovativa   och kreativa idéerna  det som kan avgöra om ett parti eller politiker väljs vid nästa val. Något som våra  Åmålspolitiker borde tänka på i fortsättningen..                                 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards