Direktlänk till inlägg 6 juni 2012

Låt prissättningen på offentlig verksamhet utgå från privata aktörers kostnader.

Av tommy norum - 6 juni 2012 11:17

Nu har vi fått bekräftelse på ytligare en verksamhet inom den kommunala sfären där slöseriet med våra skatter fortgår i Sverige. Vi har nu sett att skola ,vård och omsorg i privat drift kan göra stora vinster i sina företag när den schablonmässiga prissättningen sker med utgångspunkt från kommunernas kostnader.

Nu senast är de assistansservicen som kommit in på marknaden med privata utövare där stora vinster genereras på grund av slöseriet i den offentliga sektorn. Någon gång borde väl också dessa fanatiker mot att släppa in privata aktörer i kommunerna få upp ögonen på att dessa kan utöva tjänsten betydligt billigare och effektivare och lika bra som kommunerna.

 Den senaste utredningen om vård och omsorgssektorn som Socialstyrelsen kom med för någon vecka sen slår undan benen på dessa idealister som med enda argument hävdar att man inte skall kunna tjäna pengar på  skattefinansierade tjänster , de skall oavkortat gå till medborgarna, när  man nu konstaterar att det inte finns några skillnader i servicen  mellan privat drift och offentlig .


En ny prissättning kanske, där de privata genomsnittliga kostnaderna skulle vara normgivande, vilket nog vore  en katastrof för kommunerna om de skulle tvingas driva sin verksamhet med den utgångspunkten.  När  schablonersättningen  utgår från de kommunala kostnaderna och där de privata med den ordningen kan ta ut stora vinster borde ju få vilken intelligent person som helst att reagera på det uppenbara slöseriet inom det offentliga. Men  istället vill man förbjuda eller så koncentrerar man sig i sin argumentation på vinsterna , de vinsterna som utgår från en prissättning med utgångspunkt från ett slösande i det offentliga . Varför inte fokusera sig på grundproblemet där slöseriet i kommun och landstingssektorn banar väg för dessa många gånger omotiverade vinstuttag som sker i det privata .   


Nog blir det en konstig debatt när  man från Vänstersidan höjer rösten om det kommer ut vinster med  från skattefinansierade verksamheter i privat drift . Men man håller tyst om slöseriet i den offentliga sektorn  som genererar dessa vinster.Tjäna pengar det är fult i vänsterns ideologi men att slösa bort motsvarande det reagerar man inte för.


Bara att konstatera att för medborgarna blir slutsumman den samma dålig utnyttjande av våra  skatter.  




 


 

 
 
Ingen bild

Åke Olsson

6 juni 2012 14:50

Kan du ge mera konkreta svar varför slöseriet av skattemedel är så mycket större inom offentliga sektorn än hos en privat aktör.Varför kan en privat vårdcentral i Pajala eller ett privat apotek i Eda(Värmland)drivas billigare utan motsvarande slöseri,men med samma standard.Efter 10 år på Atlas Copco och 25 år på Södra skolan så kan jag ge ett tips "ta vara på varandras goda exempel"så slipper vi den något återkommande debatten att de röda ser allt privat som dåligt och det "nystartade arbetarpartiet"har svårigheter att se något gott i det offentliga.

tommy norum

6 juni 2012 20:22

Det enkla svaret är att vinstintresset driver utövare att så optimalt som möjligt organisera verksamheterna så att största möjliga vinst genereras . Den drivkraften finns inte inom den offentliga sfären där är många gånger de arbetande utövarna som sätts i centrum, inte kvalliten och kostnaderna
på servicen som levereras. Hur skall man annars förklara att i stort sett inom alla sektorer som man släppt in privata aktörer kan de med samma pengar och med samma kvallite kunna göra stora vinster.
I min egen bransch med eget sotningsdistrikt med taxor som kommunen bestämt var det inga problem med vinstuttag. I de få kommuner som var kommunaliserade bland annat Malmö som med samma taxa fanns det stora ekonomiska problem där kommunen fick gå in och stötta underskottet med skattemedel.
Dålig effektivitet, höga sjukskrivningstal, för många mellanchefer, dålig styrning är faktorer som spelar in. Inga ecitament att hålla byråkratin nere snarare tvärt om . Ju mer folk du får under dig i ju mer i lön.
Vill påpeka att det är systemet med politisk styrning i smådetaljer och dålig ekonomisk styrning i verksamheterna som ger det dåliga resultatet, inte att kommunalarbetaren på något sätt går och skrotar utan att få något gjort. Åke jag tror nog att det är många i de kommunala verksamheterna som skulle kunna komma med förslag som skulle effektivisera men av rädsla för att själv drabbas håller tyst.
Man behöver inte gå längre än till vår egen kommun där man låtit pengarna rinna ut i en massa år utan minsta kontroll av var pengarna hamnar. Det där med egna pengar och andras är nog en springande punkt för att få en förklaring till att det privata är överlägset i hur det ekonomiska utfallet till slut blir..

 
Ingen bild

?

11 juni 2012 08:26

Ja, Carema skötte sig ju bra

tommy norum

11 juni 2012 11:00

Missfoster finns det i alla verksamheter, även i de kommunala.
Men enligt den undersökning som socialstyrelsen har genomfört av landets vård och omsorgsenheter så finns det inga skillnader i kvallite mellan offentlig och privat vård. . Lite svårsmällt för en del vänstersympatisörer som ser rött så fort man nämner privata vinster. Tänk att man kan bedriva privat vård med samma pengar och samtidigt kunna ta ut en vinst . Vad skall man dra för slutsatts av den verkligheten ? Något att tänka över för frågetecknet.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards