Direktlänk till inlägg 20 december 2011

Detta skrevs för ett år sen i bloggen -Ekonomiavdelningen informerar för vilken gång i ordningen om, risken med det växande pensionsåtagandet.

Av tommy norum - 20 december 2011 15:15

DETTA SKREVS FÖR ETT ÅR SEN I BLOGGEN.



 Vi får de politiker vi är betjänta av brukar man säga, när allmänheten inte vill gå in och ta sitt ansvar att ställa upp på politiska förtroendeuppdrag. Därigenom får vi personer som kanske inte har de bästa förutsättningar för sina uppdrag där många gånger det tas politiska beslut som man inte vill eller förstår följderna av.


Pensionsskulden i Åmåls kommun som PD informerar om i dag är sådant ställningstagande där politikernas förstånd inte riktigt räcker till för att kunna förutse följderna av. Trots att ekonomiavdelningen i ett tiotal år med skärpa informerat om hur de framtida pensionsåtagandena slår på kommunens ekonomi och där stora inskränkningar både i drift och investeringar står för dörren så har inte politikerna reagerat utan det förblir en årlig rubrik i PD om läget sen fortsätter man som ingenting har hänt. Själv har jag informerat om riskerna i insändare under åren utan någon reaktion.


Vid ett samtal med ett socialdemokratiskt kommunalråd om pensionsskulden för ett antal år sen  varför man inte tar tag i den,

 var svaret det är en prioriteringsfråga. En prioritering som nu kommer att sätta sina spår i försämrad service i kärnverksamheten, högre skatt och färre investeringar i infrastrukturen. Här har man nu facit på den lättsinniga ekonomiska politik som har bedrivits de senaste tio åren där en stor del av skattepengarna kommer att går till drift och kapitalkostnader i fritidssektorn och pensionsskulden, deponikostnader på sopstationen. Det som slår mig är att vi har till stor del fortfarande kvar de politiker som varit med på den prioritering som gjorts med våra skatter under ett antal år. Kan man hoppas på att även de har tagit till sig den oro för framtidens ekonomiska åtagande som ekonomikontoret framfört de senaste 10 åren och rättar sina beslut efter detta.  


Kanske skall man börja tala klartext för alla som vill ta del av våra skatter till olika projekt och inte lova runt och hålla tunt som Centern med Kurt Svensson var mästare på. 

 

Man kanske skall börja med Moa Björnsson projektledare för gamla kyrkan som är arg och besviken på kommunen för att de inte vill lägga ut 2.5 miljoner på kultursatsningen i kyrkan  och därigenom avsevärda driftkostnader i framtiden. Kanske en information både för henne och andra intressen, som pockar på våra skattemedel, att det är andra ekonomiska tider nu där kärnverksamheten är det som skall prioriteras i framtiden.

 
 
Ingen bild

insider

7 december 2010 16:42

Kanske dags att ta tagelskjortan på när nu den ekonomiska verkligheten är på väg att springa i kapp politikerna i Åmål. Det verkar som om politikerna inte kan eller förstår den ekonomiska situationen i kommunen som du informerat om i din blogg. Jag undrar, förstår man skillnaden mellan driftkostnader, kapitalkostnader förstår man hur investeringar bokförs och betalas ? Det har informerats till våra politiker i åratal av oss tjänstemän hur rena driftkostnader överförts till att bli en investering när man inte klarar budgeten. Man lånar till driften i kommunen. Ett förhållande som pågått i många år utan att politikerna tar tag i saken. Ett minikrav för att få förvalta kommunens miljarder under åren är väl att de lyssnar och förstår informationen som kommer från oss tjänstemän i ekonomiska frågor och tar beslut därefter.

 
Ingen bild

Skattebetalare

7 december 2010 20:33

Bedrövligt,bedrövligt har vi inga ekonomer i våra
företag som reagerar hur kommunen sköts ?
Centerns har ju totalt förstört ekonomin från det Socialdemokraterna på Mollvings tid sälde kommunens elbolag för att göra sig skuldfria.Nu är vi tillbaka på minus ruta 30 sen den tiden och ingen har reagerat.

 
Ingen bild

Rätt är inte fel

7 december 2010 20:55

När skall poltikerna kliva fram och berätta för skattebetalrna hur illa det är ställt??? Är det så illa som "insider" skriver ovan?? Finns det inte rundläggande kunskaper motsvaranade gymnasienivå i företagsekonomi? Skrämmade ! Tommy N, stå på dig, politikerna kan tydligen inte lämnas ifred för länge, då spårar det ur. Fortsätt granska och jaga, det TACKAR vi skattebtalare dig för.

 
Ingen bild

frågande

8 december 2010 13:51

Nu får väl våra politiker ta tjänstemännen som har fått i uppdrag att se över området runt gamla kyrkan i örat. Inte är väl det tjänstemäns uppgift att i massmedia föra opinion för projekt som de fått av politikerna att utreda.Det är politikernas sak att driva sina saker i respektive nämnder och få respons för sina hjärtefrågor. Tjänstemännen skall leverera ett beslutsunderlag och komma med sina invändningar i nämnderna inte i massmedia.
Det är tydligen inte bara politikerna som behöver en information om sina skyldigheter gentemot de är satta att serva i sin befattning.

 
Ingen bild

insider

11 december 2010 20:00

Tänk om man i stället koncentrerade sig på kostnaden för kommunen i stället för vad man får i bidrag.Kommunen med Kurtan i centrum har nog
lyssnat lite för mycket på dessa tjänstemän som i olika projekt lockar med bidrag som finns men har svårt att informera om totalkostnaden som tar resurser från kärnverksamheten. Verkar vara en skärpning på gång nu när en enig kommunstyrelse tar ställning i frågan.Kurt Svensson har i vanlig ordning svårt att ta beslut utan att lägga ut brasklappar till massmedia och förklara vad han vill men vad han är nöd och tvungen till,ett
förslag som han i vanlig ordning gått ut och lovat att utföra utan en susning om de ekonomiska omständigheterna runt förslaget.Mannen med ett stort talfel,han har inte förmåga att säga nej.
Ett talfel som kostad kommunen miljoner i på olika projekt som inte lever upp till god hushållning med våra skatter.










mårtillgångar skall

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards