Alla inlägg under november 2011

Av tommy norum - 16 november 2011 12:46

 På tiden att de ansvariga i kommunen kommer till insikt vad som bör prioriteras i den kommunala verksamheten när man nu går ut och vill sälja Höghedens Skidcenter. Centerpartiets dåliga sätt att förvalta våra skattemedel under många år är Högheden ett bra exempel på. Trots erfarenheter av både eget ägande och andras ägares ekonomiska problem under många år att driva  anläggningen gick man in och satsade skattepengar i projektet. Någon utvärdering av kommunens förra ägarperiod var man inte intresserad att göra viket skulle ha visat det idiotiska att gå in i affären där påflöde av skattemedel årligen  är en förutsättning för att driva skidanläggningen.


Närmare en miljon kostade det skattebetalarna att ta över Högheden, en summa som vårt dåvarande  kommunalråd Kurt Svensson ( C ) inför fullmäktige bedyrade var den slutliga kostnaden för investeringen. För att  få politisk respons för projektet så presenterades, av vår dåvarande chef för Samhällsbyggnadsförvaltningen Tommy Jingfors,  en plan för skötsel och investeringar där slalomklubben skulle vara navet i hela uppgörelsen med skötsel och investeringar i anläggningen.

Bläcket hann inte ens torka på köpekontraktet förrän Tommy Jingfors kom med en önskan om få köpa en pistmaskin till anläggningen för ca 700000 kr. Hur det blev med det omfattande driftskontraktet där slalomklubben som skulle garantera skattebetalna att gå skadelösa ur affären fick man se i stjärnorna efter. För att inte helt tappa förtroenden inför politikerna så mixtrade Tommy Jingfors till det i bokföringen för att dölja investeringar för flera hundratusen på Högheden i andra verksamheter där ibland Örnäs Camping fick ta en stor del där han med fejkade rubriker gömde kostnaderna. 


Tittar man på investering och driftkostnader under den korta  ägarperioden så kommer man att upptäcka att det kostar mer än det smakar i alla falL mer än det lovades inför affären. Att vi har en av Sveriges högsta kommunalskatter är inte ett dugg förvånande med den prioriteringen av kommunala projekt långt utanför kärnverksamhet som Centerpartiet sysslade med under sin maktperiod. 

Av tommy norum - 14 november 2011 17:29

  
Mitt inlägg som handlar om vänsterns sätt att se på det privata där de med skattefinansiering är med och driver skola vård och omsorg . Kunde inte varit sämre timing för det inlägget med tanke på den debatt som blossat upp där riskkapiatalbolaget Carema satts under lupp i massmedia . Det finns väl ingen som försvarar upplägget att med bonusar och andra löneförmåner till de ansvariga i verksamhetenheterna  tumma på kvalitén  på vården för att sko sig själva. Bedrövligt minst sagt att inte ledningen i Carema förstår riskerna med ett sådant upplägg för att driva på förtjänsten.

Har man så dålig känsla för etik då skall man inte driva offentlig verksamhet i fortsättningen. Men att försöka dra alla privata aktörer under en kam, då är man nog ute och cyklar. Larmrapporter både i offentlig och privat regi duggar tätt på äldreboenden. Var det inte på ett kommunalt äldreboende i Piteå där de låste in dementa gamla på nätterna utan tillsyn på grund av nerdragning av personal ? Synes som sist är det politikerna som har det slutliga ansvaret för situationen. Upphandla tjänsterna bättre, reglera privatdriven skola vård och omsorg där också Socialdemokraterna har en del av ansvaret att inte detta har skett tidigare.

Göteborgs kommun gjorde en brukarenkät för äldreomsorgen i fjol. Där var de privata vårhavarna 3% högre i nöjdhet både bland de boende och anhöriga. Störst skillnad i enskilt favör var det när det gäller aktiviteter.

Det finns regler som säger att de gamla har rätt att komma ut varje dag, att de skall få nyttig och vällagad mat, att de skall slippa och lägga sig kl 18 . Tror ni att reglerna följs ? Denna fråga ställer Lotta Gröning i sin krönika idag i Expressen. Vad säger våra enhetschefer och personal inom vården i Åmål , får ni  tumma på reglerna på grund av att politikerna är för snåla med resurserna ? 

Av tommy norum - 11 november 2011 23:40


Offentlig verksamhet i privat regi är ett rött skynke för våra politiker på vänsterkanten. De vill helst slippa bli jämförda med det privata där man kan ta ut vinst och där de många gånger kan erbjuda bättre service till medborgarna med  samma skattepeng. Att man slösar bort våra skattepengar i offentlig verksamhet på onödig byråkrati och där klåfingriga politiker är med och styr och som sätter ideologin före resultat är helt okey. Men att med samma skattepenning  och med samma serviceresultat, kanske bättre, ta ut en vinst, det går inte för sig. Inte så lite dubbelmoral kan man tycka eftersom slutresultatet på slöseriet blir densamma för skattebetalarna.


Att sen vänsterdebatörer försöker få till att vinsterna som genereras, där den offentiga servicen drivs privat, istället borde användas till att anställa mer personal i den offentliga sfären vittnar ju bara om en total okunskap i problematiken. Om man tar bort de privata aktörerna då finns det ju ingen vinst att fördela, den äts ju upp  i den dåliga effektiviteten när den drivs i egen regi  utan att det blir en enda krona över. För debatörerna på vänsterkanten är väl inte så dumma så man tror att de privata aktörerna fortsätter utan att det genererar någon vinst att ta ut.

Att sen inte våra politiker har vett och kompetens att styra upphandlingarna på ett bättre sätt och inte enbart se till priset gör ju att man då och då blir påmind om förhållande som inte borde förekomma i de skattefinansierade offentliga sektorns verksamhet.

Varför inte ta lärdom av den effektivitet som skiljer, att man inom de privata aktörerna genereras det en vinst på samma arbetsuppgifter och med samma skattepeng, anpassa verksamheten och ta lärdom hur dessa drivs , då finns det inte längre några vinstmarginaler att driva offentlig verksamhet för privata aktörer.

 Detta skulle på en gång friställa miljarder av våra skatter till en förbättrad skattefinansierad service till medborgarna istället för miljardvinster för privata aktörer eller till slöseriet med våra skatter i dåligt styrda verksamheter där klåfingriga politiker är med och bestämmer. 

Att hela tiden bli påmind om dessa vinstmiljarder som årligen delas ut till våra privata aktörer grundat på en prissättning som är baserad på kostnadsläget i det offentliga måste kännas väldigt frusterande för politikerna på vänsterkanten. Tänk att gång på gång bli påmind om slöseriet med våra skatter utan att ha förmågan att kunna göra någonting åt det.

Nej då stoppar man heller huvudet i sanden och vill förbjuda de privata aktörerna i stället för att ta till sig erfarenheterna av deras sätt att driva verksamheterna. Kanske i förhoppning om att medborgarna inte skall genomskåda hur illa de har förvaltat våra gemensamma resurer under åren.           

Av tommy norum - 8 november 2011 10:05

Vilka har ansvaret för den ekonomiska katastrof som kommer allt närmare i vissa länder och som hotar att dra med sig hela världsekonomin i ett vakuum med risk för en nedgång i den ekonomiska utvecklingen och där en ökad arbetslöshet kommer som ett brev på posten utan att vi har den  minsta möjlighet att kunna påverka situationen ?

Vänsterpartiets nya tänkta ledare Jonas Sjöstedt har ju bilden klart för sig och skyller på Euron. Ett någon lättvindigt sätt att försöka analysera situationen. Det är väl hur man använder valutan som är det primära och där väl politikerna har det största ansvaret för den situation vi befinner oss i. Man behöver inte vara någon Einstein för att förstå sambandet mellan situationen som uppstår när det vid val, löftena haglar tätt, och att de sen med lånade pengar försöker tillfredställa medborgarna önskan för att få sitta kvar vid makten.

Vänsterpartiet är inget undantag när man går ut i valrörelser och lovar både mer anställda inom det offentliga, högre löner för lågavlönade och kvinnor, ohämmade investeringar i infrastrukturen, socialiseringar i banksektorn, högre sjukbidrag, högre pensioner, högre arbetslösersättning, stöttning av företag som går dåligt med miljarder för att säkra arbeten.

Vem och hur man skall betala alla reformer och löften den ekvationen har de ingen tillfredställande förklaring på .

Det är ju precis så de här problemländerna  har uppträtt, de lånar till reformerna, sen kommer de till en punkt när de inte klarar av att betala räntor och amorteringar då faller hela ekonomin som ett korthus.


Oansvariga politiker finns det gott om både inom kommunsektorn och i rikspolitiken har det visat sig genom åren inte minst här i Åmål.   

I Sverige har de flesta politiska riksdagspartier lärt sig läxan, det är bara vänsterpartiet som har lite svårt med matematiken för att få debet och kredit gå ihop. De håller på med ett akrobatiskt mästerverk i informationsbluff som tyvärr går hem bland en del väljargrupper och som fortfarande håller dem flytande strax över 4% regeln som gör att de slipper åka ur riksdagen.  

Av tommy norum - 3 november 2011 12:33

  
 

Sista fasen i detaljplanen för Måkeberg och Norra Hamnplan där genomförandeplanen av området nu finns  tillgänglig . Man kan hoppas att våra politiska valda ombud sätter sig in i detaljerna som reglerar kommunens omfattande skyldigheter enligt det exploateringsavtal som finns upprättat mellan Måkeberg AB och Åmåls kommun. Att man gav bort marken gratis i och med de förpliktelser som man enligt avtalet skall stå för som äter upp hela intäktsbiten för försäljningen så är det ännu viktigare för våra valda ombud att koncentrera sig på kostnader och att den följer det ramavtal som man gått till beslut på. Vi har ju redan inlett investeringar i form av utvärderingar av en ny småbåtshamn som var knutet till projektet , vi ser nu att man har börjat på en ny gåväg utmed kajen som skall ersätta den stenbeläggning som nu finns. Vi kan ju hoppas att kommunen numera har bättre koll på sina investeringar utan att behöva flytta kostnaderna till där de inte hör hemma för att dölja slutresultatet för  kommunens medborgare. 750 000 kr är den summa som man hänvisar till i sina åtagande för projektet. Vad finns kvar nu av den summan efter allt konsultarbete som köpts in för att få detaljplanen på plats ?


En förändring av huskropparna på Hamnplan för att blidka Drakens bostadsrättsförening som kände sig instängda med huvudförslaget var nog en bra lösning. Jag tror nog att de boende i Draken skall se hamnplansutvecklingen som  ett lyft på  prisbilden i föreningens bostäder.  Hela Måkebergsförslaget är utan tvekan ett lyft för kommunens som bostadsort där det sjönära läget med båthamnen i blickfånget kommer locka hyresgäster till anläggningen. Ett nytt handelsområde inkorporerat med centrum och där moderna och lättillgängliga affärslokaler kommer att locka kunder till kommunen. Kanske är det så att Säffles nya handelscentrum  med miljöer som på inget sätt kommer att kunna matcha Åmåls småstadscharm kan  bli den utlösande faktor för en ökad handel  där en annorlunda affärsmiljö lång ifrån dessa sterila köpcentra kan vara den länk som gör att Åmål blir intressant som ett komplement i fortsättningen.

Att sen våra politiker tror att en utbyggnad av området skulle ge kommunen en skjuts i en befolkningsökningen är nog en illusion som inte har någon verklighetsförankring. Där är det nog bara nya arbetstillfällen som ger den effekten på kommunens utveckling. 

                    

Det här var bilder från den tävling  som gav lockelse till en miljö runt Måkeberg som fick våra politiker att tända på iden där resultatet sen blev att de skänkte bort hela markområdet för noll och ingenting.  

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards