Direktlänk till inlägg 29 november 2011

Liken fortsätter flyta upp efter Centerpartiets tid vid makten.

Av tommy norum - 29 november 2011 10:19

Ingen lätt uppgift för den nya gemensamma förvaltningen med Säffle att ta över efter vår samhällsbyggnadsförvaltning där Tommy Jingfors var chef. Socialdemokraterna på sin tid , då Molwig var kommunalråd och regerade med Moderaterna, såg till att sanera ekonomin  genom att sälja Elverket. Köpeskillingen på ca 70 miljoner användes då att amortera lånen med motsvarande belopp vilket gjorde kommunen  skuldfri.


Vi kan bara konstatera att Centerns tid vid makten har satt kommunen i samma dåliga situation igen med en låneskuld på ca 70 miljoner men den stora skillnaden vi har inget att avyttra som ger motsvarande belopp.


Med det budgetuppläggen som Säffle fick ta del av i sin gemensamma organisation med Åmål är det inte undra på att Tommy Jingfors fortast möjligt lämnade kommunen när han förstod vad följderna av sin tid vid chefsrodret har ställt till med, ett ansvar som han delar med politikerna som satt i nämnden.

Åmåls samhällsbyggnadsnämnd anvisade till det nya gemensamma gatukontoret  14,4 miljoner där 8,3 miljoner var kapitaltjänstkostnader. Med en minskad möjlighet för förvaltningschefen inom budgetramen omfördela pengar efter eget huvud, - det var detta som höll Tommy Jingfors flytande som förvaltningschef-  för att det i slutändan skulle uppvisas att budgeten hölls. Där har man numera  en projektredovisning med ordentliga analyser på framtida kostnader, uppföljningar och där överblivna pengar skall återlämnas och där investeringar som inte faller ut inom ramen får gå till fullmäktige och be om tillskott.  En ordning som skulle ha genomförts för minst 30 år sen.


Det lånades friskt till både det ena och andra bland annat underhåll av vägnätet med asfaltering. Ett sätt att kortsiktigt inom budgetramen få ut mer pengar till fritidsprojekt runt om i kommunen. Nu plötsligt kommer vi till en punkt i tillvaron när vi både skall betala driften i alla investeringar, lånen med ränta och sedan försöka få över pengar till fortsatt underhåll i vår infrastruktur som i fortsättningen måste gå via driftpengarna. 

Politiker och chefstjänstemän i den gamla Samhällsbyggnadsförvaltningen har verkligen satt den nya organisationen ihop med Säffle för en omöjlig uppgift att på samma gång försöka sanera ekonomin inom budgetramarna samtidigt som man skall upprätta en godtagbar service till medborgarna.

Tyvärr går nog inte den ekvationen ihop. Det blir nog så att Skattebetalarna får krypa till korset och betala för den oprofessionella sätt som politiker och chefstjänstemän har skött Samhällsbyggnadsförvaltningen i Åmål tidigare, där man drivit kostnaderna framför sig  i tron att det löser sig nog på något sätt. Ett förhållande som nu gör att vår gemensamma Teknik- och fritidsförvaltning med Säffle har svårt hålla budgeten med ett beräknat underskott på drygt 3 miljoner. 


Tommy Jingfors förstod att det var kört för honom när politikerna började tappa förtroendet , när de fick upp ögonen hur illa skött förvaltningen var, avtackades med buller och bång, där kanske inte alla var medvetna om följderna av hans sorti i Samhällsbyggnadsförvaltningen. 

Det blir nog så att Åmåls kommuninnevånare snällt få ta skeden i vacker hand, gneta och spara anpassa oss allt eftersom liken flyter upp efter Centerpartiets långa maktperiod i Stadshuset och där det blir mindre och mindre kvar till kärnverksamheten .

Men att inte de politiker som satt i gamla Samhälsbyggnadsnämnden tar sitt ansvar och försvinner från politiken för gott är för  mig en gåta.   

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - Torsdag 4 juni 08:40

  Socialdemokraterna  sprider skolpolitisk propaganda under falska förespeglingar. .             Socialdemokraterna har styrt detta land med systematisk slapphet och lagt grunden för ökad otrygghet, splittring och räd...

Av tommy norum - Onsdag 3 juni 16:47

De senaste veckorna har tonläget höjts -  den borgfred som präglat politiken tycks nu vara över. Både från vänster och höger har smockorna åter börjat vina. Stefan Löfven har pressats hårt om att det svenska Corona arbetet måste utvärderas i en ko...

Av tommy norum - Tisdag 2 juni 07:15

Nog är det ett vettigt ställningstagande av  Sverigedemokraterna när migrationspolitiken utformas och regleras på statlig nivå bör dess effekter ses som ett statligt åtagande. I förlängningen bör staten vara huvudman för såväl boendesituat...

Av tommy norum - Söndag 31 maj 19:46

      Åmål på 1950 talet        

Av tommy norum - Söndag 31 maj 08:35

Bilder från Bengtsfors på 1950 talet                  ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ t-norum med Blogkeen
Följ t-norum med Bloglovin'

Frågerutan

36 besvarade frågor

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se