Direktlänk till inlägg 3 november 2011

Sista fasen i detaljplanen för Måkeberg finns nu tillgänglig.

Av tommy norum - 3 november 2011 12:33

  
 

Sista fasen i detaljplanen för Måkeberg och Norra Hamnplan där genomförandeplanen av området nu finns  tillgänglig . Man kan hoppas att våra politiska valda ombud sätter sig in i detaljerna som reglerar kommunens omfattande skyldigheter enligt det exploateringsavtal som finns upprättat mellan Måkeberg AB och Åmåls kommun. Att man gav bort marken gratis i och med de förpliktelser som man enligt avtalet skall stå för som äter upp hela intäktsbiten för försäljningen så är det ännu viktigare för våra valda ombud att koncentrera sig på kostnader och att den följer det ramavtal som man gått till beslut på. Vi har ju redan inlett investeringar i form av utvärderingar av en ny småbåtshamn som var knutet till projektet , vi ser nu att man har börjat på en ny gåväg utmed kajen som skall ersätta den stenbeläggning som nu finns. Vi kan ju hoppas att kommunen numera har bättre koll på sina investeringar utan att behöva flytta kostnaderna till där de inte hör hemma för att dölja slutresultatet för  kommunens medborgare. 750 000 kr är den summa som man hänvisar till i sina åtagande för projektet. Vad finns kvar nu av den summan efter allt konsultarbete som köpts in för att få detaljplanen på plats ?


En förändring av huskropparna på Hamnplan för att blidka Drakens bostadsrättsförening som kände sig instängda med huvudförslaget var nog en bra lösning. Jag tror nog att de boende i Draken skall se hamnplansutvecklingen som  ett lyft på  prisbilden i föreningens bostäder.  Hela Måkebergsförslaget är utan tvekan ett lyft för kommunens som bostadsort där det sjönära läget med båthamnen i blickfånget kommer locka hyresgäster till anläggningen. Ett nytt handelsområde inkorporerat med centrum och där moderna och lättillgängliga affärslokaler kommer att locka kunder till kommunen. Kanske är det så att Säffles nya handelscentrum  med miljöer som på inget sätt kommer att kunna matcha Åmåls småstadscharm kan  bli den utlösande faktor för en ökad handel  där en annorlunda affärsmiljö lång ifrån dessa sterila köpcentra kan vara den länk som gör att Åmål blir intressant som ett komplement i fortsättningen.

Att sen våra politiker tror att en utbyggnad av området skulle ge kommunen en skjuts i en befolkningsökningen är nog en illusion som inte har någon verklighetsförankring. Där är det nog bara nya arbetstillfällen som ger den effekten på kommunens utveckling. 

                    

Det här var bilder från den tävling  som gav lockelse till en miljö runt Måkeberg som fick våra politiker att tända på iden där resultatet sen blev att de skänkte bort hela markområdet för noll och ingenting.  

 
 
Ingen bild

Åke Olsson

5 november 2011 14:46

Min skepsis till Måkebergsprojektet kvarstår,trots att det tilltänkta nya Kulturhuset är borta i förslaget.Då tidigare industrietableringar har misslyckats,så vill nu Åmåls kommun nu ändra strategi och erbjuda attraktiva boendemiljöer,som lockbete till företagare att flytta hit.Höganäs skapades med samma tanke.Hur har det gått? Var kan jag läsa utvärderingen och resultatet? Måkebergintresse finns säkert hos många nu redan befintliga kommuninvånare i villor och bostadsrätter.Alltså en omflyttning av redan bofasta.Inflyttning utifrån blir marginell.Grundtanken att "vi ska bli fler" faller likt ett korthus.Arbetstillfällen först gäller ännu!Bemöt mig med motargument.Var finns ni beslutande politiker i debatten?

 
Ingen bild

Åke Olsson

12 november 2011 14:33

Att svara själv på egna synpunkter och frågor känns aldrig bra.Men då beslutande politiker och tjänstemän konsekvent bojkottar debattinläggen och väljer tystnad framför svar som ett bättre alternativ.En tystnad vilken urholkar demokratin och visar dålig respekt för oss väljare.Ordet medborgardialog tappar trovärdighet.Finns det inga motargument eller svar,så är det högst motsägelsefullt att rösta på ett Måkebergsprojekt ni inte själva tror på !.

 
Ingen bild

arnold

12 november 2011 17:16

Det kan ju vara så att politikerna inte ser Norums blogg som ett naturligt debattforum. PD är väl det forumet som fortfarande gäller.

 
Ingen bild

Håkan

12 november 2011 18:57

Är så himla trött på alla som är så kritiska till allt nytt i åmål.
Hoppas att vi får ett Måkeberg!

Kommer det någon som är villig att satsa egna pengar oavsett det gäller företagsetablering, boende eller annat så måste vår utgångspunkt vara att vi är positiva till detta. Den som satsar måste också tillåtas att tjäna pengar. Vem vill satsa om man inte kan vinna?

Givetvis ska vi kritiskt granska men i Åmål säger vissa med hög röst nej till förändring innan de ens vet vad den innebär! Läggs denna energi istället på att tillsammans komma med postiva förändringar. Är min övertygelse att vi får ett mer blomstrande Åmål.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards