Alla inlägg under oktober 2011

Av tommy norum - 13 oktober 2011 11:59


Fastighetsägarna i Centrum försöker då och då sätta krokben för satsningar utanför densamma för att skydda sina investeringar. De mesta nyetableringar som tillkommit utanför centrum har fastighetsägarna haft synpunkter på i rädsla för att deras hyresgäster skall bli utkonkurrerade och därigenom risken gå miste av hyresintäkter i sina fastigheter. Det senaste var väl Måkeberg där det finns planer på större affärsytor i byggnationen.


Åmåls centrum hotas åter av utarmning står det i fastighetsägarnas informationsblad till sina medlemmar.


Skulle man inte först sopa rent framför egen dörr rent bokstavligt för att få Centrum levande för alla medborgare. Här utestänger man en stor del av konsumentgrupper, de som har  rörelsesvårigheter.


En otrolig nonchalans i deras förvaltning av sitt fastighetsbeståndet när man inte tar sitt ansvar. Här riskerar man  att stoppa handelsutvecklingen i Åmål genom att inte vilja investera utan i stället cementera förhållandet i Centrum med ett utbud av affärshyresgäster som inte klarar av att en höjd hyra vid en investering för bättre lokaler. 


Hur man skall få till en utökad Centrumhandel med det beståndet som erbjuds nu ?


Här är ett axblock hur illa ställt det är med tillgängligheten i våra affärer och lokaler i centrum och där fastighetsägarna inte tar sitt ansvar med investeringar som förbättrar förhållandet.  


        



        



          

Skall Centrum ha någon framtid så är nog det första fastighetsägarna skall se till att göra den tillgänglig för alla. Det finns ett trettiofemtal affärs och andra lokaler i centrum som inte uppfyller måttet på bra tillgänglighet för medborgarna.

Skulle man inte börja i den ändan i stället för att försöka stoppa utvecklingen utanför centrum mot större utbud bättre lokaler både för konsument och anställda. .


Kanske dags för våra politiker att sätta ner foten och mer lyssna på konsumenternas krav i stället för profithungriga fastighetsägare som på alla sätt försöker stoppa utvecklingen genom att skydda sig själva från konkurens i sin uthyrning av affärslokaler. 




  

Av tommy norum - 11 oktober 2011 10:54

.

Det var mycket sagor i dagens PD. Den största står väl Sune själv för när han i sin krönika försöker förklara hamnterminalaffären med utgångspunkt från sin sagovärld.

Dagsläget är att kommunens advokat kommit fram till den uppseendeväckande slutsatsen att Dalbobåtar inte lidit någon skada.


Men stopp ett slag fortsätter Sune i sin krönika. 


Bröt inte kommunen samarbetsavtalet ? 

Nej det var branden där Jordabalken klart visar att alla avtal upphör vid en totalbrand

Att i det läget fortsätta att subventionera Dalbobåtar med en halv miljon om året vore nästan på  gränsen till brottsligt när den nya politiska konstellationen fick möjlighet att rätta till eländet som Tommy Jingfors och Centerns Kurt Svensson ställt till med, ett hyresavtal som inte låg i skattebetalarnas intresse utan i  Dalbobåtars som Sune Tholin fortsätter med en dåres envishet tycker skall gälla.  


Hade inte kommunen mage att å det skändligaste annonsera ut hela Skoghs affärsidé och rörelse ? 

Vad kommunen gjorde det var att annonsera ut fastigheten och i annonsen visa  andvändningsområdet för fastigheten. Ett helt naturligt sätt att marknadsföra sitt hyresobjekt som alla hyresvärdar anammar för att locka hyresgäster.


Blev han inte utmanövrerad i en läckande upphandling ?

Tyvärr var väl det så att blev någon utmanövrerad var det skattebetalarna. Här gick kommunen ut med en offertförfrågan där Dalbobåtar i stort sett gav ett pris  på samma nivå som tidigare alltså med en subvention på ca en halv miljon om året för att kunna driva företaget vidare.  En ny, den nuvarande hyresgästen, la  ett bud som gav ca 3 gånger så mycket och där skattebetalarna med råge fick tillbaka sina investeringar. Budet läckte med följd av att Dalbobåtar höjde sitt bud till att närma sig kostnaden för investeringen. I det läget sänkte den nuvarande hyresgästen sitt bud till att hamna strax över Dalbobåtars. De stora förlorarna var skattebetalarna som gick miste om en intäkt som  med råge skulle ha täckt våra investeringar i bygget.  


Inte lidit någon skada fortsätter Sune i sin krönika och raljerar med att advokaten borde anlitas till en sagostund på biblioteket. Jag undrar om inte Sune skulle passa bättre där med alla sina sagor han förmedlar i sina krönikor.


En som också skulle passa på biblioteket att berätta sagor är vårt nuvarande kommunalråd Socialdemokraten Michael Karlsson som fortfarande vill infria fri barnomsorg i kommunen. En av motiveringarna är att  försöka locka fler barnfamiljer till en kommun med en av Sveriges högsta kommunalskatter. Var föräldrarna skall få arbete det får man nog leta efter i sagornas värld.      

Av tommy norum - 10 oktober 2011 13:48

Håkan Juholt verkar ligga löst till i sin roll som partiordförande i det socialdemokratiska partiet.

Håkan juholt påstår för TT att de som gör gällande att har varnats 2009 för att tagit ut för mycket bostadsbidrag inte talar sanning. Aftonbladet  har i dagens tidning motsatta uppgifter och påstår att Håkan Juholt ljuger. Skulle det stämma så är det nog nog good bye med Håkan i den politiska gemenskapen.


Se artikel i Aftonbladet

http://www.aftonbladet.se

Av tommy norum - 9 oktober 2011 11:00

Tror Socialdemokrater och Vänsterpartiet att medborgarna är en samling idioter som inget förstår. Man kan ju misstänka detta när man vägrar att delta i TV programmet " Agenda "  där alla partierna var inbjudna.


Socialdemokraterna och Vänsterpartiet  tackade nej. Varför ?  Jo de ville inte stå på samma sida i studion som Sverigedemokraterna. Den principiella frågan var viktigare än att försöka få fram sitt politiska budskap till medborgarna.

För övrigt så anser Håkan Juholt Socialdemokraternas ordförande att uppställningen ger en felaktig visuell bild av de tre oppositionspartiern.  Det är inte oss SD är stödparti åt utan regeringen hävdar Juholt.

Jag måste säga att detta sandlådebeteende när man försöker ändra dagordningen i debattstudion på grund av att tittarna får fel vibbar när man ser att Sverigedemokraterna står på samma sida som den rödgröna oppositionen är väl verkligen att underskatta tittarnas förmåga att urskilja sagan från verkligheten.


Men det har ju alltid varit så i den socialistiska familjen att när det inte passar så slår man till för att tillrättalägga förutsättningarna som passar partierna bättre än det redaktör David Oscarsson på "Agenda" kunde erbjuda.

Men den här gången högg man i sten riktigt ordentligt när TV inte tog till sig oppositionspartiernas förslag, med resultatet att då vill vi inte vara med längre, säger S och V gemensamt.


Kanske lika bra det, med en fifflande sosse som i debatten skall försöka låta trovärdig i politiken och en vänsterpartiledare som ingen längre lyssnar på i väntan på en ersättare, det kunde väl bara sluta på ett sätt, klimax för de bägge representanterna i partiutfrågningen.    

Av tommy norum - 7 oktober 2011 14:07

 
Är Håkan Juholt en etablerad skojare ?

Man blir inte förvånad om hur makteliten försöker sko sig när den får chansen, det har vi  sett åtskilliga gånger de senaste åren nu senast när Håkan Juholts,

 -  Socialdemokraternas ordförande och stadsministerkandidat  - bedrägeri i bostadsförmåner avslöjats.

Socialdemokrater som utåt sett försöker ge bild av att de företräder de svaga i samhället, tar för sig som alla andra kanske till och med mer.

Vem minns inte Mona Sahlin den förra socialdemokratiska ordföranden som gråtande försvann från presskonferensen där hon försökte klargöra varför hon inte kunde skilja på hennes och statens egendom. Eller när hon inte brydde sig om att betala varken parkeringsböter eller dagisräkningar.


Tydligen har vi nu fått ett nytt rötägg som politisk ledare i det Socialdemokratiska partiet som lurat staten till att betala hyreskostnaden för den lägenhet som sambon Åsa Lindgren ägde när de träffades. Hur i allsin dar kan man ha förtroende för en politiker som i fem års tid skickat räkningen för boendet till skattebetalarna när han vet att lägenheten tillhör sambon som också bor där.

Ibland undrar man om politiker är läskunniga det gäller både i det kommunala som i riksdagen. Antingen är man dum i huvudet eller så är man en etablerad skojare som försöker sko sig utan skrupler på oss medborgare.

Kanske är det sambon Åsa Lindgren som har gett avtryck i Håkan Juholts  beteende eftersom hon själv har varit i klammeri med rättvisan.


Lena Mellins krönika i Aftonbladet idag försöker släta ut beteendet genom att påstå att det finns fler som skor sig.  Men de namn hon räknar upp William Petzäll Sverigedemokraterna och Annika Billström (s) de bryter inte mot några regler  utan följer det riksdagen beslutat om och ändå försöker Lena Mellin släta över Juholts bedrägeri genom att dra in moral och etik i sin bedömning om dessa.

Men det är inte lätt för en Socialdemokratisk reporter att svälja anklagelserna på ordföranden i det Socialdemokratiska partiet utan att få nämna andra som i hennes ögon skor sig, men inte utanför lagen och överenskommelser som riksdagen har bestämt utan här kommer det in andra referenser där Lena Mellins syn på moral och etik är det som dömmer och hänger ut personerna. Känns inte det igen i Hamnteminalsaffären i Åmål ? 


Kanske vore det dags för en kurs i moral och etik för våra riksdagsmän framförallt för de socialdemokratiska för de har i alla tider försökt ge sig själva en bild att vara förebilden för rättvisa, solidaritet och ställa upp för de svaga i samhället.

Ett förhållande som i praktiken gäller alla andra men inte sig själva har det åtskilliga gånger visat sig. Ett förhållande inte bara i rikspolitiken utan även i det kommunala. Vi kan ju bara se hur våra före detta (s) kommunalråd i lilla Åmål skott sig med  pensioner med politiska beslut i botten men långt utanför den solidaritet och rättvisa som de själva predikat om i valrörelserna.


   

Av tommy norum - 5 oktober 2011 16:28

Då var det dags igen. Stor aktivitet på båtägarna innan höststormarna börjar.

För varje år så blir sommrarna kortare känns det som och I år har den varit ovanligt kort när jag för första gången på 30 år  inte tillbringat minst 4 veckor på sjön.

Det är bara att  konstatera åldern tar ut sin rätt och en viss  mättnad på båtlivet infinner sig.


 Förra helgen blev det köbildning vid upptagningskranen som drivs av SSÅV.


  Här håller Hans Olsson på och förbereder avmastning


Jan Magnusson som här förbereder avmastning känner också en viss mättnad på sjölivet efter 25 år och överväger att sälja sin båt. 


 På Nordverk har vi båtupptagning med hjälp av Magnus Skoogh som ställer upp med sin mastodont kran. Här i samspråk med sin son som troligtvis blir tredje generationen som driver Skoogs kranars tradition vidare.


Här är Jan Larsson på väg upp ut vattnet.   


Gunnar Bäck kan andas ut, båten på plats i båtvagnen. 


Nicklas som driver Vänerbryggan med service och upptagning samt förvaring var med och tog upp kundbåtar. Vänerbryggan som också har uthyrning av minigrävare och små lastare var med med sin maskinpark och drog båtarna.


Här kommer min båt farande genom luften. Ingen riktig båtsommar den har mest legat ankrad utanför mitt sommarställe vid  Glafsfjorden. Nu väntar nästa fas i båtlivet  när man i Nordverkslokalen kan ändra, komplettera och underhålla båten och sedan gå hem och planera och drömma om nästa års seglatser som kanske aldrig blir av. Båtlivet det är en livsfilosofi som jag delar med många , ett intresse som under åren har givit mig många minnen, upplevelser, fått massor av vänner, sett vårt land från andra perspektiv som bara vi båtfarare  får uppleva och som jag skulle  önska att flera fick ta del av. Det skulle öppna vyerna för en del som tror att Åmål är unikt på något sätt med sin närhet till vattnet . 







Av tommy norum - 4 oktober 2011 08:54

   Revisionen missade Hamnterminalen  "stor rubrik i PD idag "

Det var inte bara hamnterminalen som slank förbi revisiorenas granskning utan i stort sett hela Samhällsbyggnadsnämndens verksamheten med Tommy Jingfors som chef och där folkpartisten herr Olsson höll i den politiska delen som ordförande.

Att begränsa sig till 2010 ( uppdraget gällde 2006-2010) då det i början på det året uppdagades och skrevs om i bloggen och i PD: Synpunkt ( på den tiden jag fick skriva och få in mina insändare) om dessa omdisponeringar i kontona och den allmänna slapphet i verksamhetens sätt att hushålla med våra skattemedel.

Då när kommunchefen Svante Melander tog tag i problemet och där Tommy Jingfors åtskilliga gånger blev uppkallad till stadshuset för att förklara sig.

Då när processen var på gång med bot och bättring i verksamheten där går revisorerna in och granskar.


Man gjorde det lätt för sig genom att välja det år som den elektroniska fakturahanteringen var på plats. Ingen grävning i arkiven där inte , som jag i min granskning fick de anställda att ställa upp på när jag försökte gå till botten med oklarheterna. Här kom man fram med gammal skåpmat som vår förre ekonomichef Fredrik Nilsson redan gjort politikerna uppmärksamma på genom sin utredning.  

Med den inställningen till sitt uppdrag då förstår jag resultatet av hela revisionen man  beställt slutade i ett fiasko. Om man skall få ett avslut på hela den här affären och gå vidare så fodras det att man lyfter på alla stenar så vi medborgare får klart för oss vad som har hänt och vad som gick fel och att de politiker och tjänstemän som har ansvaret får stå till svars när de tummat på regelverket som skall skydda oss medborgare för övergrepp.    

Av tommy norum - 2 oktober 2011 09:07

Bilden kommer från TV programmet - Här är ditt liv -


En av Sveriges största idrottsprofiler har gått ur tiden, 80 år gammal.

Sven Tumba legendarisk i både fotboll , golf, vattenskidor men framförallt i ishockey.

Han var en hockeyns trollkar som snitsade sig fram på utomhusrinkarna på 50 talet.


Vem har inte varit bänkad framför radioapparaterna och lyssnt på Lennart Hylands referat i VM, OS under många år och där huvudpersonen många gånger var Sven Tumba både på plan och utanför.

Vem har inte hört historien  när djurgården i fotboll mötte Malmö och där en försvarare i Malmö på bred skånska frispråkigt förklarade för Sven Tumba " håll dig på isen din jävla Stockholmare den här sporten är inget för dig " När Tumba gjort sitt tredje mål i matchen, sprang han fram till försvararen " Du, det var en kul sport det här.Vad kallar ni den...?  Ganska typiskt Tumba och som man uppfattar denna legend alltid frispråkig med glimten i ögat.


Vem minns inte hans egentillverkade hjälm ( spapshjälmen) som gjorde att vi som lirade hockey på den tiden tog efter och också  började skydda oss . Kunde den stora idolen Tumba bära hjälm utan att skämmas så kunde även vi. Säkerhetstänkandet var inte lika utbrett på den tiden. 


Själv har jag ett minne av Sven Tumba när han på Ingestrand i Arvika vid en uppvisning i vattenskidåkning badade med oss småkillar och lekte herre på täppan på en badflotte som låg och flöt ute i vattnet. En upplevelse för oss som har Tumba som idol. 

Hans meritlista var åtta SM- guld i ishockey med Djurgården, ett SM-guld i fotboll med djurgården 14 VM-turneringar som slutade med tre VM-guld. Han spelade 245 landskamper och gjorde 186 mål . Det rekordet står sig fortfarande. 


Tv programmet- Här är ditt liv med Lasse Holmqvist- där får man en inblick i Tumbas liv där man får ta del av en person som bjuder  på sig själv.

Sätt er framför Datorn en timme och njut av programmet som speglar en del av Tumbas liv .   htt://svtplay.se/v/1633007/sven_tumba_del_1  

Ni får garanterat en upplevelse nI sent kommer att glömma.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4 5
6
7
8
9
10 11
12
13 14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards