Direktlänk till inlägg 31 oktober 2011

Vad betyder mycket restriktivt i det politiska samtalet ?.

Av tommy norum - 31 oktober 2011 14:14

På Onsdag har politikerna i Åmål tolkningssamtal över hur " mycket restriktivt, restriktivt och återhållsam skall tolkas ".

Kommunen har i sin vindkraftsplan strukit i stort sett allt i var vindsnurror skall kunna få en gräddfil för en etablering genom att i sin vidkraftsplan utöver olämpliga områden klassa hela kommunen som övriga områden. Vindkraftverk mellan 4-6 verk skall i sin bedömning om etablering klassas med mycket restriktiv hållning när det beviljar ansökningstillstånd. Upp till 4 verk skall klassas restriktiv och enstaka skall klassas som återhållsam när man ger tillstånd för prövning.


När nu Kingebol har fått klartecken med sina 6 verk från fullmäktige för ett prövningstillstånd där miljöaspekterna kommer att ge utslag om en etablering blir godkänd så har fullmäktige i princip satt ribban hur man skall tolka mycket restriktivt. Om detta tolkningsförfarande skall bli det normgivande så betyder det att i stort sett hela kommunen öppnas för att ingå i ett prövningstillstånd där det är Länstyrelsen som har sista ordet genom sin miljöprövningen av projekten. De kommuninnevånare som har andra perspektiv för hur man skall uppleva kommunen än dessa giganter till verk på över 200 m som dominerar landskapsbilden, de blir blir totalt överkörda trots sina klara signaler i de senaste kommunalvalet.  


Vi kommer att få se både Fröskog och Edsleskog passa på att få prövning av sina vindkraftsverk när kommunen frånsäger sig vetorätten och låter Länstyrelsen och miljöprövningen vara det som ger utslag om det kommer en etablering till stånd, inte kommunen.

Skärp dig nu Michael Karlsson (S ), velighet är ingen bra egenskap för en politiker. Har man inte mer sunt förnuft i bagaget när man skall tolka resultatet i det  senaste kommunalvalet där väljarna klart sa ifrån vad de tyckte om Centerns och Moderaternas framfart i vindkraftsfrågan, då har man inget i politiken att göra. Det är inte fastighetsägarna som skall ha företräde åt vilken håll kommunen skall utvecklas utan medborgarna genom sina politiska ombud. 

Att inte Centerpartiet och Moderaters tar till sig tolkningen av valresultatet är en sak, men att Socialdemokraterna som kom till makten med sin inställning till vindkraftsplanerna det som var huvudorsaken till kommunalvalssegern, är en aning förbryllande.


 

Håller det här gänget på att kollra bort den  tydliga signal som valresultatet i kommunalvalet gav i vindkraftsfrågan ?.


 

Det här området på 6 st över 200 m höga verk gav fullmäktige klartecken för en miljöprövning trots att vindkraftsetableringar på 4 - 6 verk i övriga områden skall bedömmas efter en mycket restriktiv hållning för att få en miljöprövning . Detta betyder i klartext att politikerna har lämnat i från sig sin vetorätt och låta  miljöprövningen ligga till grund för en etablering. Det som i det politiska spelet hela tiden varit fastighetsägarnas och vindkraftsindustrins tanke för att slippa glåfingriga politikers omdömme när de försöker följa det tydliga valresultat

som klart sa ifrån hur man såg på en okritisk vindkrafts etablering på fastighetsägarnas villkor.  


Nu får vi se om vårt kommunalråd Michael Karlsson ( S )har pondus och stå imot påtryckningarna från fastighetsägarna och vindkraftsindustrin när de förespråkar att ta bort vetorätten för politikerna i etableringarna och i stället låta miljöprövningen vara det som bestämmer var vindkraftsverken skall etableras. En beslut som på ett eller annat sätt kommer att få stora politiska följder i framtiden för socialdemokraterna.  


           

 
 
Ingen bild

arnold

1 november 2011 07:53

Kan det verkligen vara en sådan katastrof om det byggs 4 vindsnurror på dessa ställen:
Markägarna får en inkomst men dom är få,
dom som bygger lika så,
innevånarna får el,
och Norum får lite fel.
Lyxproblem eller avensjuka och prestige.
En annan sak är hur lönsam en vindsnurra är? Det tar visst 30 år innan en sådan är betald. I Danmark där det dräller av dom stod huvudparten still de senaste vintrarna när det var som kallast. Skitig el fick inhandlas. Om producerad vindkraft kunde magasineras känns det som bra idé. Men innan detta är löst känns det så där.
Vattenkraft är ren och bra men av någon anledning är älvarna fredade. Då när besluten togs var det nog en bra idé men idag med brist på el vore det enkelt att riva upp dessa beslut och bygga ut vattenkraften. Ge de boende som berörs en bra ersättning och sätt igång. Att Sverge med dessa tillgångar ska behöva köpa i stället för att leverera känns el känns mycket dumt!

 
Ingen bild

t-norum

1 november 2011 10:04

Arnold jag har inget i mot vindkraft. Men det jag stör mig på att när man i ett val så tydligt klargjorde väljarnas svar i vindkraftsfrågan på hur man vill att kommunen skall uppfattas i framtiden genom att sparka ut Centerpartiet ur stadhuset. Har man demokratiska val och inte vill ta åt sig de klara signaler som det gav hur man vill att Dalsland skall uppfattas i framtiden när det gäller vindkraftsetableringar i landskapsbilden,då är detta beklämmande. Våra politiska val skall inte vara ett spel för galeriet utan en fingervisning till våra politiker åt vilket håll medborgarna vill att kommunen skall utvecklas.Tyvärr visar det sig att många politiker heller vill köra sitt eget race utan att ta hänsyn till vad stora medborgargrupper tycker. Vindkraftsfrågan i kommunen är ett strålande exempel på detta.

 
Ingen bild

arnold

1 november 2011 13:47

Jag har för mig att valt inte enbart omfattade vindkraft eller inte.
Har jag fel är väl Åmåls kommunval unikt. Det var nog hanteringen av innevånarnas skattepengar och sk. affärer som var mest till nackdel för dåvarande politiker.
Jag tycker att din blogg har sitt berättigande men du kan ju inte vända allt efter din åsikt utan att vara oemotsagd.

 
åmålsbo

åmålsbo

4 november 2011 20:34

till arnold du är ofta här på nätet jag håller med dig vi ska ha ström men vi måste aseptera dom som fårskuggljus även ett djud som ingen vill ha men om vi bor i centrum då kvitar det ju

http://url

 
Ingen bild

arnold

5 november 2011 08:11

Åmålsbo: Jag är för vattenkraft och där har vi i Sverige förutsättningar att vara självförsörjande. Av någon anledning är våra älvar fredade från utbyggnad. Gamla beslut som gällde utifrån den situation som rådde då. Idag när vi måste importera skitig el, har kärnkraftverk som mest repareras (till skillnad från Finland som byter delar/underhåll innan saker går sönder) och vindkraftverk inte är lönsamma förrän efter 30 år är det i min värd självklart att riva upp gamla beslut om vattenkraften och börja verka efter de förutsättningar som gäller idag. Att sedan Norum och några markägare ligger i luven på varandra säger väl mer om dom än om själva sakfrågan.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4 5
6
7
8
9
10 11
12
13 14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards