Alla inlägg under september 2011

Av tommy norum - 13 september 2011 12:53

 

Tagit del av granskningsrapporten från de externa revisorer som fått uppdraget att granska  Samhällsbyggnadsnämndens sätt att sköta verksamheten.

Inom det regelverk som finns och som är beslutat i fullmäktige så kan man konstatera att  samhällsbyggnadsnämnden har tummat på de bestämmelser som avser inköp. Där kan man konstatera att ungefär hälften av dessa är gjorda utan avtalsstöd.

När det gäller den interna kontrollen så visade det sig finnas stora brister både inom nämndenivå och där intervjuade inte upplever att det finns något krav från kommunledningen på återrapportering eller liknande. Samhällsbyggnadsnämnden har 2010 inte redovisat någon uppföljning av den interna kontrollen enligt protokoll. 

Att sen kommunstyrelsen heller inte var intresserade av någon uppföljning visar saknaden av protokoll som påvisar detta faktum.

Det har också påvisats att i upprepade fall finns inköp utan att det funnits avtal som föregåtts av en offentlig upphandling.

Granskningen visar att Samhällsbyggnadsnämnden inte fullgjort den skyldighet som det interna reglementet föreskriver.


Man har granskat projektinvesteringar som i det stora hela har skötts bra .

Här har man konstaterat att kostnaderna stämmer överens med de igångsatta 

projekten och att de bokförda kostnaderna hör till projekten. Man har inte identifierat några fakturor som inte hör till projekten.


Men om det förhållande, det jag påpekat i bloggen vid ett flertal tillfällen,  projekt  hör till den verksamhet de är bokförda i det struntar man att ta reda på.


Den heta potatisen undviker tyvärr revisorerna i sin granskning när man  med fejkade rubriker i verksamheterna överfört en del projekt  där de inte hör hemma och där våra politiker får fel bild av verksamheternas ekonomiska utfall på grund av detta.

Vi har förutom Campingen också småbåtshamnen , gästhamnens verksamheter, vi har ridhus, skidbacke , olika investeringshjälp i klubbhus  mm  antingen göms eller påförs kostnader som inte hör hemma där. Vi har hyressättningen, vi har avtal, vi har det uppenbara att gå emot fullmäktigebeslut, inte bara att frångå de reglement som styr upphandlingar utan också totalt strunta i hyressättning som går i mot kommunallagen.   

Kanske var uppdraget för revisorerna att ta lite lugnt i granskningen det är många tår man trampar på i alla politiska läger i denna soppa av okompetens,  saknad av ordning och reda, att ta tillvara och förvalta våra gemensamma tillgångar så effektivt som möjligt. 

Det är inte bara Samhällsbyggnadsnämnden som man kritiserar utan hela den politiska ledningen  där man struntar i kommunens eget reglement som ytterst  är reglerat i Kommunallagen där kommunstyrelse och nämnder skall verka för god intern kontroll.

Detta faktum struntade Centerpartiet med följe totalt i under sin tid vid makten att råda bot på.   


Av tommy norum - 12 september 2011 12:38


Hur skall vi få bort dessa personer  i politiken som utan att förstå sitt uppdrag genemot sina väljare fortsätter utan att ta till sig att de totalt har gjort bort sig att ta tillvara väljarnas intresse.

Jag tänker på Folkpartiets Thomas Ohlsson som var ordförande i förra samhällsbyggnadsnämnden och där det dyker upp konstigheter efterhand där Herr Ohlsson har sitt finger med i spelet som ordförande i nämnden.

Det var han som skickade hyreskontraktet med Dalbobåtar till fullmäktige utan att informera om att det innehöll en betydande subvention på ca en halv miljon om året. Det var han som i egenskap av ordförande gav klartecken till ombyggnaden till strandcafét utan ordentliga kostnadsunderlag samtidigt som man inte gjorde klart med hyresgästen om ett kontrakt före igångsättandet. Det var han som sen i PD: synpunkt försökte genom en insändare få allmänheten att tro att allt gått rätt till men som sen visade sig vara rena bluffen eftersom kontraktet blev först på tapeten efter min insändare som påpekade förhållandet.

Det var han som i fullmäktige till Michael Karlsson (S) på frågan varför Campingen inte går ihop utelämnade viktig information till ledamöterna som borde vara relevanta i svaret. Att det fanns kostnader på miljoner både i ridhus, skidbacken, Örnäsvallen mm det uteslöts i informationen och den information som förmedlades var mindre beläggning som huvudorsak till underskottet.

Det var han som ansåg  sig bemyndigad att dela ut våra skatter till egenföretagare. Det var han som fortsatte med en kultur där ordning och reda var våra skatter tar vägen var obefintlig och där kostnader friskt fördelades runt i verksamheterna där det fanns pengar att hämta .

Med en seriös politisk ledning i Folkpartiet skulle han sparkats ut i kylan för länge sedan.


Denne man fortsätter i folkpartiets namn fortfarande att försöka få inflytande i kommunpolitiken. Att sen ordföranden i Folkpartiet -Thorin - inte har kurage att göra klart för vederbörande att hans tid borde vara ute i politiken. Istället så blev han på förslag av Folkpartiet erbjuden att ta plats  i den nya politiska organisationen som driver förvaltningen med Säffle.

I och med den utnämningen så har ju Folkpartiet verkligen blottat sig när man så

tydligt inte tar del av det facit som Ohlsson varit med att bidra med i den gamla Samhällsbyggnadsnämnden.


Här finns det tydliga tecken på att ordning och reda, ta hänsyn till kommunallag , informera fullmäktige på ett korrekt sätt mm det är inget som Folkpartiet tycker är så viktigt i det politiska arbetet. 

   

Av tommy norum - 8 september 2011 16:15

Jag blev en aning förvånad när jag slog upp sidan med  PD:s Synpunkt för att läsa insändarna. Döm om min förvåning när jag läser inlägget om skolan som var undertecknat Moderaterna i Åmål Ulf Hanstål.

Jag trodde i min enfald att Moderaterna lagt ner sin politiska verksamhet i Åmål med tanke på den totala tystnaden i etern som rått en längre tid.


Om Moderaterna skall vara med och ta en plats i det kommunala styret i framtiden får man nog vara med och leverera mer i den politiska debatten för att skapa förtroende för sina idéer , om man nu har några.

Tyvärr var väl inte dagens insändare någon höjdare för att få ökat förtroende för sin politik.

Här uppmanar man Socialdemokraterna att lösa frågan runt gymnasieskolan snarast. Ett något lättvindigt sätt att leverera politiska budskap i massmedia.  Egna idéer och lösningar i frågan som framtida tänkta moderatväljare kan ta del av var det sparsamt med i insändaren.


Om man tror att man kan  föra Moderat politik med det upplägget då finns det nog små  förutsättningar för  att växa i Åmål. 

Av tommy norum - 7 september 2011 15:17


 Då fick vi ytterligare en spik i den kista, i och med Najadvarvets konkurs, som så tydligt talar om hur kommunen har skötts de senaste åren och där hela den kommunala ekonomin är på väg att begravas i en lång räcka av skulder på grund av den misskötsel som Centern med Kurt Svensson med följe är pappa till men som man inte vill låtsas om.

Någon självrannsakan i den politiska debatten när det gäller Najad affären  har man inte hört från Centerpartiet utan man  kör på som om ingenting har hänt. 

I sin iver att få kommunen att växa har Centerpartiet totalt tappat allt sunt förnuft  när man nu har facit i hand och ser följderna efter deras härjningar i den kommunala ekonomin. Satsar på en skräddarsydd industrilokal för en nischindustri  där kapitalkostnaderna  på över en halv miljon i månaden nu förs över till skattebetalarna via de generösa borgenåtagande fullmäktige på sin tid ställde upp med och som nu sätter hela den kommunala ekonomin i gungning.


Det var Centerns  sätt att få mer arbetstillfällen till  kommunen. En satsning som kommer att få förödande konsekvenser för den kommunala ekonomin långt fram i tiden. 

Samma politiker finns fortfarande kvar och har synpunkter på hur ekonomin skall skötas i budgeterna men med ett förtroende hos allmänheten som väl börjar likna noll.


Det är rätt fantastiskt när man med facit i hand kan analysera de senaste mandatperiodernas utfall över sin politiska gärning  fortfarande stönar sig kvar

utan den minsta självrannsakan av det man ställt till med. Arvet med skulder, ingen ordning och reda, där man inte bryr sig om kommunallag, varken vill eller förstår eller brytt sig om de ekonomiska rapporterna om det ekonomiska läget i kommunen som ekonomikontoret under årtionden levererat.


Bedrövligt att man fortsätter och har synpunkter på hur kommunen bör skötas med det resultatet i bagaget från sin tid vid makten.

Skall Centern ha någon chans att återkomma i politiken får man nog rensa upp i politikerleden och sätta dit folk som besitter en kunskap som motsvarar det som väljarna efterfrågar för att kunna sköta verksamheterna i kommunen.


Den kompetensen har saknats länge i Centerpartiet har det visat sig.

Av tommy norum - 6 september 2011 11:11

 

Vore det inte på tiden att Sune Tholin tog till sig verkligheten som den är och inte i en ironisk påflugenhet ge våra beslutsfattare intrycket i sin krönika idag att de hyr ut lokaler hyresfritt under en lång tid. Hamnterminaldoktrinen kallas det i krönikan.

Skadar inte om Sune börjar läsa på, och  ger läsarna en korrekt bild av situationen.  Trappstegshyra heter det och har ingenting med att ge hyresrabatter under den tid som kontraktet gäller.

Annat var det på den förra hyresgästens tid då rabatterade kommunen hyran med ca en halv miljon om året som skattebetalarna fick stå för. Då hördes inga röster från PD:s ansvarige utgivare om hyressubventioner eller hyresrabatter. Varför kan man fråga sig ? 


Hunden rastas på arbetstid är rubriken på signaturen Thomas inlägg i Synpunkt.

Trots att han i en insändare under sommaren tog upp samma ämne så blir det ingen förändring..

Jag själv tog upp saken för ca 2 år sen i PD där samma företeelse och troligtvis samma person var inblandad  utan att det tydligen hänt något i frågan. Då fanns det också en hästägare som med tjänstebil åkte och utfodrade hästarna. Vad som har hänt på den fronten låter vara osagt. Men om man under en följd av år skapat en kultur där ordning och reda totalt saknats i organisationen och där vår högste politiske ledare själv ansåg sig ha rätt att ha kommunens tjänstebil till och från arbetet kanske inte gav de rätta vibbarna till de anställda i kommunen att följa reglementet.


Rötägg finns det inom alla organisationer som är med och snyltar utan att göra rätt för sig. Kommunerna är inga undantag snarare tvärtom. Här finns i många fall inga bevakningsstationer inbyggda i organisationen där utförda arbeten analyseras och med utvärderingar värt namnet ges tillfälle att ge utslag om det missköts.

  

I det här fallet kan vi väl konstatera att förståndet saknas tydligen både hos den arbetsledare och den arbetare som på ett sånt uppenbart sätt struntar i vad som är rätt och fel när man tar sig friheten att använda våra gemensamma resurser till privata göromål.

Vi får väl hänga ut vederbörande ansvariga för eländet med namn och adress i bloggen, kanske enda sättet att få slut på det hela.

Vore jag arbetsgivare i en sådan situation där man använder företagets resurser utan medgivande för privata saker som är lika med stöld  skulle på direkten medföra avsked.



Av tommy norum - 5 september 2011 17:28

Hammar herrgård strax norr om Värmlandsbro  nyss inköpt av det norska paret Hans och Karen Huley-Langseth blev en annorlunda upplevelse under skördefesten på Värmlandsnäs. Här var det hästar och konst som skall vara den  framtida försörjningen från gården.  

Galleriet som är öppet fram till 2 oktober visade norskan Helene Knoops konst.

En intressant konstnärinna att få ta del av.


 Självporträtt  ålder  29 år  2008  

 Bathings Nymphs  2008  var med på utställningen

-Venus pudica 1- 20010-2011

 - Woman Nursing Man-  2004-2005  

En produktiv konstnär med tanke på den katalog som fanns tillgänglig och där hennes alster presenteras. Bilderna i bloggen är hämtade från denna och där fotograferna är CF Wesenberg, Dagfinn Hobaek, Gerald Bliem.

Värt ett besök för den konstintresserade.














Av tommy norum - 2 september 2011 18:24

Politiker har vid olika tillfällen  förklarat att turism är viktigt och har skapat en organisation som skall leda arbetet för att ta tillvara och serva våra gäster som kommer hit.

Vi har en gästhamn där förhoppningarna bland våra tjänstemän och politiker är att få mer besök av båtar. Kommunen har med egna och EU  medel satsat på en farled mellan Dalslands kanal och Åmål  för att locka turistbåtar hit.

Kommunen har satsat och investerat med våra skattepengar i hamnen och för det  fått  bekräftelse att de är rätt ute genom att få hissa blå flagg för gästhamnen. En utmärkelse som innefattar att man har investerat i vissa serviceåtgärder med en viss standard, både med toaletter, duschar, el mm ingår i de åtaganden som avgör om man får hissa den blå flaggan.


All denna investering av våra skattepengar förutsätter då också att man på bästa möjliga sätt informerar, utbildar den personal som har ansvaret för vår gästhamn.

Här har det nu kommit tillkänna att  det finns klagomål där både städning av gemensamutrymmena under vissa perioder och tillgängligheten för att använda servicen har varit under all kritik,  där servicepersonalens arbetstider på Turistbyrån mer är anpassade till sig själva än vad som fordras för att serva våra båtgäster. Här kommer det båtar under kvällstid utan en chans att kunna få  de koder som gör att man får tillgång till toaletter och duschar eftersom Turistbyråns personal inte finns på plats. Här kommer det båtar sent, och åker tidigt utan att få en chans att kunna göra rätt för sig med gästhamnsavgiften. Hur många intäkter som man tappar på grund av detta kan man bara uppskatta.

Det finns båtägare som lovat att aldrig mer sätta sin fot i Åmåls gästhamn på grund av den nonchalans mot den tillgänglighet som man som båtägare fordrar om man skall vara beredd att betala en dyr gästhamnsavgift.


Skall man ha en turistorganisation värd namnet så är väl den första och viktigaste delen i den arbetsuppgiften att ta vara på våra turister på bästa möjliga sätt.

Här har man ca 2 månader, där vi har en förhöjd besöksfrekvens.  Det borde väl inte vara så svårt att anpassa arbetstiderna under den korta tiden för att våra gäster skall känna sig välkomna och få den service som de förväntar sig och är beredda att betala för, eller hur ? . 


Här har man i Dalslands Turist AB lagt grunden för ett gemensamt bokningssystem för stugor för att underlätta för våra turistgäster att få tillgång till utbudet och som också är till för att hjälpa våra turistentreprenörer som har uthyrning av stugor på sitt program. Ett program som också Turistbyrån i Åmål har tillgång till men inte är intresserade att använda.

Här i Åmål tar man inte sitt ansvar för våra turister eller entreprenörerna när man ett flertal gånger skickar kunderna vidare  till tex Bengtsfors i stället för att vara servicevänlig och ställa upp med ett telefonsamtal och hjälpa till i bokningarna.

Det finns också stugor att hyra i Åmål men intresserar tydligen inte personalen på turistbyrån.

Hur skall man få turister att stanna i Åmål med den intällningen till

service ?

Kanske det är dags för politikerna att ta de ansvariga för turistorganisationen i örat och göra klart för dessa vilka uppgifter de är satta att arbeta för.  


Kanske skulle man låta en oberoende göra en utvärdering av organisationen och försöka ge ett svar om den verkligen är värd de miljoner som vi skattebetalare får betala för att locka turister till Åmål.     

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6 7 8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28 29
30
<<< September 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards