Alla inlägg under augusti 2011

Av tommy norum - 14 augusti 2011 11:36







 Ett färdmål för en kulturell upplevelse som slår det mesta i sin väg är Lars Lerin muséet i Munkfors. Denna person har både böcker och framförallt akvarell i sitt konstnärliga skapande. Man kan inte låta bli att bli imponerad hur han med vattenfärg

får till motiv från de mest varierande miljöer på ett sätt som man inte trodde gick att utföra.Otroligt produktiv i sitt skapande.


Här kommer en del utställningsverk  från muséet                 

  

 

     Man kan inte låta bli att bli imponerad hur denne man med pensel och vattenfärg får fram bilder som är så detaljerade och utförda på ett så tekniskt fulländat sätt att man får intrycket av ett fotografi. Muséet är ett av de besöksobjekt i Värmland som kan jämföras med Mårbacka och Rottnerosparken. Ett uppskattat besöksmål förstår man  med alla turistbussar på parkeringen.    



 















Av tommy norum - 12 augusti 2011 21:09



Kan bli en dyr affär för oss skattebetalare om fastigheten Nygård AB som ägs av Åmåls kommun blir utan hyresgäst i och med konkursen i Najad.

Hyreskontraktet som löper till 2022 kan i värsta fall bli annulerat i och med konkursen. Då står vi där med en byggnad belånad till 50 miljoner där vi skattebetalare står som borgenär i affären.


Det vi kan förvänta oss är att om en ny ägarkonstellation övertar varvet och i fortsättningen vill producera båtskrov i Åmålsfabriken så blir den första åtgärden att få ner kostnaderna i alla led, troligtvis kommer då Åmålsfabriken med skrovtillverkning bli erbjuden fortsatt hyreskontrakt men med en väsentligt lägre hyra där det då blir skattebetalarna som får skjuta till resterande för att fastigheten ekonomiskt skall gå runt för ägaren Åmåls kommun.


 I det läget är det nog tid att ta bort synliga bevis på väggar där fotografier och andra attribut  i stadshuset vittnar om när kommunalrådet Kurt Svensson och tjänstemän tar åt sig äran för den nya fabriken som är en del av en lösning på arbetslösheten som man så gärna ville ta politiska poäng på.     

  

Av tommy norum - 10 augusti 2011 19:14



Man kan inte göra något annat än att skratta åt eländet i vår marknadsföring av kommunen när Bengt Ohlssons krönika  i DN tas upp i Sunes krönika i PD i dag.

Där både stadshotellet och en restuarang vid Vänern får sina kängor av Bengt Ohlsson men där det ändå finns en positiv bild av Åmål med citat " Ser mig omkring  i Åmål och upptäcker ett paradis" 

Om det sen är ironi i det konstaterandet får väl läsarna själva försöka avgöra.  


Förövrigt så fortsätter  rapporteringen om den kommunala statusen I PD  av våra kostnader  när Centerpartiet hade den politiska ansvaret  under sin tid vid makten göra sig påmind. Inte nog med att vi har en av Sveriges dyraste kommunalskatter även före den senaste höjningen, vi har också en av Sveriges dyraste kultur och fritidskostnader, vi har också nu en av de dyrasts kostnader för politikerna i Sverige. Vi ligger över genomsnittskostnaden för äldreomsorgen.


Sedan försöker man i insändare i Synpunkt få gehör för att stoppa de besparningar som duggar tätt och som är en förutsättning för att få ekonomin på fötter.

Om Centerpartiet har skött sina kort väl under sin maktperiod och anpassat kostnaderna efter de inkomster vi har så har vi sluppit dessa paniknedskärningar som måste till för att få ekonomin på fötter igen. Istället försöker man ta politiska påäng

på nedskärningar som är ett måste efter den totala misskötsel av kommunens ekonomi som Centern med följe stått för under det senaste årtiondet.

Att man inte skäms.


   

Av tommy norum - 10 augusti 2011 11:19


Det finns risk att den dåliga arbetsmarknaden späs på med ytterligare arbetslösa när nu Najadvarvet i Henån gått i konkurs.

Hur det skall gå med den fabrik som Åmål byggde i ett separat bolag skilt från ÅKAB ?


Skrovtillverkning av Najadbåtar borde också drabbas om än att det finns i ett separat bolag för detta.

Hur kommunen skall komma helskinnad ur affären med en byggkostnad på 60 miljoner där vi i värsta fall kan stå utan hyresgäst kommer de närmaste dagarnas kontakt med konkursförvaltaren ge svar på. Det finns en uppenbar risk för att den garanti på åtskilliga miljoner för en hyresperiod som moderbolaget Najad står för nu kan visa sig helt värdelös i och med konkursen.

 Det värsta scenariet är väl att vi står med en industribyggnad byggd för plastskrov utan en betalande hyresgäst.

Vad det finns för kommunalt borgenåtagande för bygget som i värsta fall kan drabba oss skattebetalare får vi väl vänta svar på.

 Utan att veta resultatet för denna konkurs så finns det alltid en risk när politiker går in med riskkapital i industrin där man med borgen och andra medel hjälper företagare, där huvudsyftet är att skapa nya arbetstillfällen i kommunen.

 Kanske skulle man i fortsättningen mer koncentrera sig på servicen och anpassa sig efter den utveckling som är så svår att bryta i glesbyggdskommuner där arbetslösheten sprider ut sig utan att politiker har det visat sig har någon rejäl chans att med kommunala medel bryta den trenden.

Det finns inga nu gjorda undersökningar som visar att politiker har de instrument som får glesbyggdskommuner att växa. 

Det har visat sig att kommunikationer,  närheten till storstäder med arbete,  högskolor, också förändringar i den lokala företagarstrukturen som ändras med expansion i något företag som är etablerad på orten får kommunerna att växa utan politikernas medverkan.

Kanske något att tänka på för våra politiker innan ni riskerar våra skattepengar på projekt där man gapar för mycket med risken att förlora hela stycket.  

Av tommy norum - 7 augusti 2011 17:45

Arvikafestival,Veteranbils rally,modellfyguppvisning , Isockey Färgestad-Leksand.

Ingen dålig helg Arvikaborna och hitresta har bjudits på. En helg som vår egen Dan Magnusson ser till att den blir lyckad genom sitt deltagande i packmopedsgänget.


Hela dagarna har det dykt upp veteranbilar som deltar i rallyt för årsmodell äldre än  1925. Vädrets makter var väl inte på bästa humör stundvis. 


 En och annan fick problem, hela familjen är med och felsöker.


 Flyguppvisningen av modellplan på Westlanda flygplats lockade många besökare.

en sport för gentlemän i medelåldern.Här får man både ha ekonomiska muskler och ett tekniskt kunnande med händer där inte tummen sitter mitt i. Skulle inte förvåna mig om en del av modellerna betingar värden betydligt över en kvarts miljon. Flyguppvisningen blev en imponerande show med modeller som i luften betedde sig som sina förebilder både i ljud, flygning och utseende.

Fortsätter expansionen på storleken av modellerna kan snart föraren krypa in i modellen och flyga därifrån. 

Verklighet eller fiktion svårt att avgöra från ett fotografi.

Isockeymatchen mellan Färjestad och Leksand blev för småttingarna i Arvika höjdpunkten när de före matchen fick vara med och träna med  Färjestadspelarna.. Träninspasset slutade med  autografskrivning. Hur matchen gick ,Färjestad vann med 2-1 efter straffläggning    











     

Av tommy norum - 4 augusti 2011 21:15



Läser Tisdagens krönika där Sune Tholin tar till orda och har synpunkter på Åmål som företagskommun. Det verkar som om Sune Tholin har släppt allt sunt förnuft i frågan när han med en dåres envishet fortsätter att hävda att subventioner till enskilda företagare där man sätter marknadskrafterna ur spel  är en förutsättning för ett bra företagarklimat i en kommunen.


Det skadar nog inte om herr Tholin tar ett större grepp om situationen och lägger ett konkurrensperspektiv i sina värderingar så kanske även han börjar förstå innebörden vad som är ett bra företagarklimat i en kommun.


Att inte Centern med Kurt Svensson med följe där också den av Sune Tholin omhuldade Tommy Jingfors som lade fram hyreskontraktet inte har förmåga att ta till sig varken sunt förnuft eller hur kommunallag skall tolkas har man nu rättat till genom att i vi i val kastat ut dem ur maktens boningar, för gott får man hoppas med det manskapet som har företrätt Centern i åratal.

När sedan den sista av bastiljonens företrädare Tommy Jingfors lämnar in och försvinner från kommunen så kanske vi kommuninnevånare äntligen kan andas ut och förhoppningsvis i fortsättningen lita på att man får tjänstemän och politiker som tar sin roll att företräda alla kommuninnevånare enligt de regler som skall skydda oss från övergrepp och inte förlita sig på  personliga tolkningar vad som är bäst för oss.


Ser i samma krönika den nya farleden tas upp. En farled som för båtfolket som besöker Dalslands kanal gör att de lättare kan ta sig upp till Åmål. Här har man ytterligare ett exempel på hur kommunens verksamhet har bedrivits under Centerns tid.

Här investerar man i en farled som i och för sig har sina fördelar för båtturism men var finns pengarna för underhållet som kommer att kosta miljoner under åren som då inskränker på övrig verksamhet. 

Kanske är det Sune Tholin som skall ta över ansvaret för leden.

Här har man beslutat om investeringar  utan den minsta tanke på följdkostnaderna, som vanligt får man väl tillägga med facit i hand om Centerns härjningar i den kommunala ekonomin.


Den sista dödsryckningen i investeringsivern som centern planerade var kulturmagasinet där man förstår av tidningsrubrikerna att Centern med Kurt Svensson var beredd att satsa skattepengar i, utan den minsta koll på framtida underhåll och driftkostnader.


Vi kan ju hoppas att även Sune Tholin inser till slut att han är ute i ogjort väder

och drar sig tillbaka medan det finns någon heder kvar i han agerande.

Av tommy norum - 3 augusti 2011 20:34


Det är bara att konstatera att när jag informerar om kommunens affärer i stort och smått om alla oklarheter som flyter upp till ytan. Där man struntar i kommunallagen när man förvaltar våra gemensamma tillgångar. Då blir det en sparsam reaktion i sakförhållandena men där man istället försöker komma åt mig som person med kommentarer som bluffare, oseriös, patetisk där man till och med lägger ut en fejkad Facebook profil med innehåll långt ifrån mina intressen.


Att sedan vår lokalpress faller in i samma mönster där Sune Tholin i sin egenskap av ägare och ansvarig utgivare inte vill ta till sig sakförhållandena utan i stället ger uttryck av sitt gillande hur kommunen har skötts under åren.


Att han sedan försöker styra tjänstemän och politiker när han i sina krönikor med utfall mot de styrande  försöker lägga ut inriktningen på kommunens politik.

När han sedan inte får gehör för sina synpunkter så vill han inte vara med och leka med sina politikerkollegor längre utan säger upp sina uppdrag med omedelbar verkan.


Att de inlägg som ligger långt ifrån kommunalpolitiken skulle ge sådana reaktioner där cykelproblemet i tätorten fick känslorna att svalla med kommentar efter kommentar. Inte på problemet utan där man passade på att ge mig en känga för att jag tar upp frågan med allehanda påståenden där jag helt plötsligt blev boven i dramat.


 Arvika inlägget  där mitt inlägg på träslaget i stubben och Åmåls ålder samt stavfel som förekommer i bloggen då och blev tydligen för mycket för en del läsare. Där tar man nu  tillfället i akt och ger mig på nöten på som jag uppfattar oväsentlighter och där man på grund av detta blir både patetisk,inte går att lita på i mitt skrivande mm mm.


Kanske borde de läsare som inte har några synpunkter med vettiga kommentarer på de problem i sakfrågan jag tar upp i bloggen istället söka andra forum att skriva av sig sin ilska i.

 Sluta med bloggen skriver någon, sluta läs bloggen säger jag då behöver ni inte reta er på innehållet . Det som talar sitt tydliga språk under åren är att de med de mesta utfallen mot mitt skrivande och person där finner man också samma ip-adresser som man lämnar i sina kommentarer men med olika signaturer.    

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Augusti 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards