Direktlänk till inlägg 20 augusti 2011

Konflikträdsla i den rödgröna majoriteten.

Av tommy norum - 20 augusti 2011 18:31

Det är tydligt att det råder nyhetstorka på PD:s redaktion när man nu för tredje gången med stora rubriker tar upp möglet i hamnterminalen på första sidan.

Fick man inte den informationen på ett tidigt stadium att mögelproblemet berodde på att hyresgästerna i samband med bluesfesten inte var kapabla att städa efter sig på ett ordentligt sätt när man grisade ner hallen med öl ?

Vi får hoppas att inte skattebetalarna får stå för notan av saneringen efter bluesfesten utan att hyresgästerna tar sitt ansvar för den kostnaden.


För övrigt så lovar den rödgröna majoriteten att rädda Huset, rubrik i PD.

Måste säga att det är en aning pinsamt att Michael Karlsson med följe inte

har förmågan att stå emot när oppositionen i PD.s Synpunkt tar avstånd från

de ursprungliga besparingsåtgärderna på ca 2 miljoner med en avveckling av Husets verksamhet, utan faller undan och låter den verksamheten vara intakt.


De besparingar på 10 miljoner som nu den rödgröna majoriteten föreslår där man låter som exempel utbildningsnämndens ökade lönekostnader på 3,5 miljoner nästa år finansieras med en ram som utökas med 465 000 kr.

 Risken är att hela budgeten kommar att fallera som ett korthus  när verkligheten visar sig ha helt andra förutsättningar i sitt sköte.


Förstår inte den rödgröna majoriteten att för att uppnå målet för genomsnittskommunerna med en besparing på närmare 80 miljoner så behövs betydligt tuffare besparingsåtgärder. 


Är man så konflikträdd när man försöker uppnå sina politiska mål då har man nog inga förutsättningar för att lyckas i sin gärning.       

 
 
Ingen bild

Åmålit-inte

21 augusti 2011 22:15

Varför tar inte Du bara o drar från sta'n?
Du har ju inget positivt om något! Har Du inga egna förslag på förbättringar/ annat som kan förändra mentaliteten i denna kommun? Är alla bara gnällspikar här??? Mot allt och alla?

tommy norum

22 augusti 2011 19:24

Det är nog inte förbättringar det handlar om utan försämringar i den kommunala servicen om vi inte skall låta våra barn och barnbarn stå för det vi spenderar nu. Åmålit-inte har nog inte susning vad som väntar oss kommuninnevånare i framtiden om man inte nu tar tag i våra kostnader. Solidaritet mellan generationerna är också något man bör tänka på. Här spenderar våran generation med lånade pengar, låter bli att betala både pension-
avgifter för vår generation, bryr oss inte om att förvalta vår infrastruktur med behövligt underhåll och investeringar, vi lånar till och med till underhåll och skickar räkningen till våra barn. Och du Åmållit-inte frågar efter förbättringar.Kanske borde du vakna upp och ta till dig verkligheten. Vi har ett kostnadsläge på 80 miljoner över genomsnittet i Sveriges kommuner, vi har en av Sveriges högsta kommunalskatter, vi har högre kostnader för våra politiker,vår fritid och kultur, vi ligger högt i vård och omsorg. Vilka förbättringar i den kommunala servicen går Åmålit-inte och väntar på ?

 
Ingen bild

Anders.Johansson

22 augusti 2011 19:40

Tommy du har trampat någon på tårna i ditt senast inlägg. Kan det vara de ansvariga för bluesfesten som inte klarar av att städa efter sig utan Åkab för rycka in och sannera efter griseriet i hallen. Med den formuleringen i kommentaren så förstår man att det inte finns speciellt mycket bakom pannbenet i signaturen Åmålit-inte.

 
Ingen bild

Observatören

22 augusti 2011 19:49

Det ligger helt enkelt inte i åmåliternas natur att vara kreativa. Det är bara gnäll och att stå vid Cafe Rio och klaga som gäller. Så fort någon är kreativ eller har lite driv så ska denne motarbetas. Nu har Åmål lyckats med bedriften att sabba samverkansavtalet med Säffle när det gäller gymnasieskolan så det kommer att vankas tuffare tider nu när kommunen ska dra runt en överdimensionerad gymnasieskola med ett kraftigt minskat elevunderlag. Så nog kommer det att fortsättas med nedskärningar och försämringar framöver. Men så länge Cafe Rio är öppet så är i alla fall den dagliga sysselsättningen tryggad.

 
Ingen bild

Borglig

22 augusti 2011 22:53

Fega politiker är inte Åmål bekänta av.Skall vi få en lösning på ekonomin så fodras det nog hårdare nypor i framtiden än den budget Socialdemokratrena lägger fram.

 
Ingen bild

Arnold

23 augusti 2011 07:43

Om alla siffror och fakta presenteras riktigt och ordentligt utan omskrivningar fattar så klart innevånaren att kraftiga besparingar och höjda skatter måste till för att få Åmål i balans. Ju tidigare desto bättre.

 
Ingen bild

Tommy Norum

23 augusti 2011 22:34

Snälla Arnold höjda skatter är nog det minsta Åmåls invånare behöver,vi ligger i topp i den ligan.Ta bort verksamheter som mer är till för de som arbetar där än vad som efterfrågas av kommuninnevånarna. Tyvärr finns en vänskapskoruption där personliga relationer betyder mer än vad som uträttas i respektive verksamheter och där konflikträdda politiker inte törs ta tag situationen.

 
Ingen bild

Arnold

24 augusti 2011 18:50

Jag håller med i sak och inte minst efter att sett sossarnas "sparpaket". Höjda skatter och ett riktigt sparande skulle påskynda ett Åmål i balans. Bara höjda skatter eller bara sparande fördröjer bara processen. Ska det hända något är det lika bra att gasa för fullt. Jag förstår inte varför självklara saker (Åmål i balans) alltid ska vara "så lagom". Vad Åmål behöver är riktiga politiker som törs ta riktiga beslut. Dom som sitter nu har ju världens chans att vända det föregångarna förstört. Hur svårt kan det vara? Ta i ordentligt och få ett resultat eller kör fegislinjen och förbli som föregångarna.

 
Ingen bild

undrande

25 augusti 2011 18:03

Tyvärr så räcker nog inte Michael Karlsson med följe riktigt till för att sanera Åmåls ekonomi.Osthyvelsprincipen går inte hem längre nu får det tas ordentliga tag för att få kommunens ekonomi på fötter.Hur skall man kunna locka hit folk att bo med de förutsättningar för både skatter och service som väntar oss ?

 
Ingen bild

arnold

25 augusti 2011 18:25

Dagens så kallade sparpaket ser ju alla att de inte kan hålla och kommer inte att räcka.
Det måste ju vara bäst att ta tag i ekonomin och göra det ordentligt och med full kraft utan omskrivningar. De politiker som gör detta kommer också att mötas med respekt inför nästa val. Åmål måste i balans med riktiga besparingar och skatter.
Om Åmål lovar och garanterar besparingar på typ 25 miljoner då kommer också innevånarna att lättare ta en skattehöjning på samma belopp. Vips - så har kommunen "tjänat" det dubbla. De som bor i kommunen och de som eventuellt vill flytta hit ser att här finns det en vilja att vända Åmåls negativa trend och ett positivare klimat har föds mellan innevånare och politiker.
Det är på tiden att alla som gnäller på alla låter "skitsnack" övergå till handling

tommy norum

26 augusti 2011 00:05

Inga mer skattehöjningar tack. Ett enkelt sätt att springa bort från sitt ansvar i den ekonomiska politiken.
Det har alltid varit Socialdemokraternas signum när man inte vågar ta tag problemen.
Det var också ofta lösningen i rikspolitiken under många år där både skattehöjningar och devalveringar duggade tätt en tid när man inte lyckades hålla kostnaderna på rimliga nivåer.

 
Ingen bild

Observatören

25 augusti 2011 19:01

Som jag ser det så måste Åmål som kommun hitta sina fördelar och vilka befolkningsgrupper man kan attrahera. De man ska satsa på är enligt mitt förmenande följande 3 områden:
1. Barnfamiljer. Man kommer aldrig att kunna erbjuda ungdomar något som kan konkurrera med storstadens uteliv och arbetsmarknad. Därför bör man satsa på att få utflyttade ungdomar att flytta tillbaka när de har skaffat familj och barn. Ofta vill barnfamiljer låta sina barn växa upp i en trygg miljö och där kommer småstadens alla fördelar in i bilden. För att få dessa välutbildade barnfamiljer att flytta till Åmål bör man satsa på att få fler, små kompetensintesiva företag till kommunen. Att satsa på stora företag som kan erbjuda enklare industrijobb är helt enkelt alldeles för riskfyllt.
2. Pensionärer. Allt fler pensionärer vill flytta till små, pittoreska orter. Åmål med sitt fina läge och närhet till centrum borde vara mycket attraktivt. För att få denna numera mycket köpstarka grupp till Åmål bör man bygga moderna boenden i centrum, gärna på Måkebergsplan med dess närhet till gästhamnen och centrum. Man bör då även ha kommunal service i en omedelbar närhet. Dessutom efterfrågar denna grupp ofta ett rikt kulturliv och där ligger Åmål väl framme.
3. Turister. Slutligen bör Åmål ha stora möjligheter att attrahera ännu fler turister i framtiden. Man blir lätt hemmablind och glömmer bort vilken fantastiskt fin och unik stadskärna Åmål faktiskt har. Fortsatt satsning på handeln i centrum och att jobba ännu mer mot båtfolket skulle vara en bra investering, kanske något slags båtpass i samarbete med fler Vänerkommuner för att få fler båtturister att upptäcka Vänern?

Fokuserar man på dessa centrala delar så finns det en framtid om man samtidigt skär stenhårt i övrig verksamhet. Att driva runt en kraftig överdimensionerad gymnasieskola är inte försvarbart. Att bygga gigantiska, specialanpassade industrifastigheter borde också tillhöra dåtiden. Framtiden ligger i att ha en bra barnomsorg, äldreomsorg, ett näringslivsarbete som riktar sig mot småföretagande och slutligen; fortsätt satsa på turismen.

tommy norum

25 augusti 2011 23:54

Det du skriver om är tänkvärt men kanske inte så realistiskt med tanke på att ca 80% av våra kommuner brottas med samma arbetsmarknadsproblem där kreaviteten på förslag och åtgärder för att locka till sig invånare är lika många som det finns kommuner. Tyvärr finns det nästan inga politiker som lyckas i sin strävan att få en positiv utveckling i sin kommun,utan det är mer tillfälligheter som expansion av befintliga företag som finns i kommunen som står för den positiva utvecklingen. Att locka hit boende med en av Sveriges högsta kommunalskatter och kommer att så förbli en lång tid framöver kanske inte är så lätt.

Alla glebyggdskommuner satsar på turism där man framhåller sin egen byggd som unik, men tyvärr i de flesta fall utan att det ger några arbetstillfällen att prata om.

Och Observatören jag är ingen pessimist utan vill heller kalla mig realist, det är bara att ta till sig befolkningsutvecklingen de senaste 10 åren bland våra småkommuner runt om i Sverige för att förstå den inställningen.

 
Ingen bild

Tommy Norum

26 augusti 2011 07:58

Observatör jag vill bara tillägga att jag uppskattar din kommentar.Det är mer av den varan vi behöver i bloggen. Tänk om också våra politiker tog till sig tillfället att göra sin röst hörd i detta forum istället för att gömma sig bakom skrivborden och skriva insändare i PD.

 
Ingen bild

Observatören

26 augusti 2011 10:19

Jag tror faktiskt inte att man tittar så mycket på den kummunala skattesatsen när man funderar på att flytta till en ny kommun. För de allra flesta är det kvaliteten på den kommunala servicen som är avgörande. Jag kan förstås ha fel men för en barnfamilj är det viktigare att få en plats i en barnomsorg med bra kvalitet än om man tjänar 25 öre per hundring på skatten. Samma sak med pensionärerna.

 
Ingen bild

Observatören

26 augusti 2011 10:28

Vill bara tillägga att turismen kanske inte skapar så otroligt många jobb, däremot har det den fördelen att det drar in grymt mycket pengar till den lokala handeln. Och Åmål har till skillnad från många andra glesbygdskommuner ett fantastiskt läge och en otroligt fin stadskärna. Åk till Säffle en sväng och titta så lär du uppskatta Åmål lite mer.

tommy norum

26 augusti 2011 19:10

Jag har i trettio år seglat runt våra kuster och besökt de flesta städer både i Vänern, Vättern, Mälaren, Stockholms skärgård,hela kustlinjen mellan Stockholm och Strömstad med Öland och Gotland. Jag har gått Göta kanal flera gånger.Vi har haft cyklar med oss och utforskat de mesta kustkommunerna. Och tro mig det finns hur många kommuner som helst som har bättre förutsättningar både lägesmässigt och en kulturell bakgrund som sträcker sig hundratals år bakåt i tiden och som har satt sina spår i stadsbilden och som som vida överstiger den lilla stadskärna som Åmål har att erbjuda. De flesta av dessa kommuner ingår också i den skara där arbetslösheten sprider ut sig med minskad befolkning och där marknadföringen av kommunen
mest består i det unika läget och den miljö i
boendet nära vatten men i de flesta fall utan någon som helst reaktion från någon utan spiralen av utflyttning fortsätter.
Det hela handlar om arbetstillfällen,finns inga arbeten att erbjuda i en kommun finns det heller inga förutsättningar för en inflyttning sen spelar miljö och boende ingen som helst roll i sammanhanget har det visat sig.

 
Ingen bild

Arnold

26 augusti 2011 16:07

Tommy: Jag vill heller inte ha skattehöjning men mitt förslag är fortfarande att höja skatten lika mycket som kommunen sparar på utgifterna och allt för att skynda på processen att få Åmål i balans snabbt och slippa stå med skammen att testamentera en gigantisk skuld till våra barn. Att gå från "skitsnack" till verklig handling verkar inte vara det första våra politiker och s.k experter i olika forum och typ PD kan tänka sig. "Experter" på att lösa Åmåls bl.a skuldproblem verkar det finnas tretton på dussinet - men att lösa problemen via handling finns det tydligen ingen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Augusti 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards