Direktlänk till inlägg 12 juli 2011

Centerpartiet har fortfarande svårt att ta till sig den ekonomiska verkligheten.

Av tommy norum - 12 juli 2011 18:53


I PD:s synpunkt försöker nu Centerpartiet ta politiska poäng genom Emil Radanov där han försöker se Husets existens som en politisk fråga som han anser vara så viktig att det överskuggar alla problem som politikerna måste ta tag i för att få ordning på kommunens ekonomi.


Hur vore det om Emil Radanov Centerpartiet och alla andra som klagar på inskränkningar i Husets verksamhet ställde upp på samma sätt som våra tränare, kassörer, materialförvaltare mm i våra idrottsföreningar, där det med det personliga engagemanget helt gratis ställer upp för våra ungdomar i kommunen.

Varför i herrans namn skall de ungdomar som inte är involverad i idrottsrörelsen ha andra förmåner för att sysselsätta sig på sin lediga tid ?


 IFK, VIKEN, Tenisklubben, Åmåls OK, ÅSK mm mm har alla enskilt betydligt mer ungdomar än vad som skall sysselsättas på Huset utan för den stund kräva kommunalanställda fritidsledare för att få verksamheten att gå runt.

Det verkar som om Emil Radanov totalt har glömt bort vad Centerpartiet lämnade efter sig efter sin långa maktperiod i den kommunala verksamheten,


En gigantisk pensionskuld, en låneskuld som närmar sig 100 miljoner , eftersatt infrastruktur, en av de dyraste kultur och fritidssatsningar per skattekrona i Sverige , en av de högsta kommunalskatterna i Sverige.

Vi kan ju skatta oss lyckliga att Centerpartiet försvann från den politiska arenan när man förstår att Emil Radanov med  Centerpartiet fortfarande inte tagit åt sig allvaret i det kärva ekonomiska läget i Åmål där ekonomiska inskränkningar utanför kärnverksamheten är ett måste för Åmåls kommuns överlevnad.


Sluta och kräva pengar som inte finns utan ställ upp på samma sätt som våra idrottsledare gör, det gäller både i kultur, musik och Huset . Då först förstår vi att det är ungdomarna ni i första hand tänker på, inte ta politiska poäng på de inskränkningar i verksamheten som behövs för kommunens överlevnad.     

 
 
Ingen bild

Observatören

12 juli 2011 22:16

För det första, även ungdomar som inte har ett idrottsintresse måste väl få stöd för sina fritidssysselsättningar?
För det andra så får ju föreningar väldigt mycket skattepengar, dels via vaktmästartjänster, att kommunen bygger och driver anläggningarna och dessutom får de föreningstöd baserat på hur många ungdomar som deltar i deras aktiviteter. Det är mycket bra att stödja föreningslivet och förutom alla skattepengar de får så bidrar även många med ideella insatser.
Och på samma sätt är det på Huset, där finns det fritidsledare som är avlönade och det drar även till sig en hel del ideella krafter när det ska arrangeras något speciellt. Så jag tycker nog att båda verksamheterna behövs och de får nog likvärdigt med stöd från kommunen. Och kom ihåg att pengar som satsas på ungdomen får man igen tusenfalt senare. Många av de problem med våld och ungdomsgäng som vi har i samhället idag är en direkt följd av neddragningarna inom ungdomsverksamheterna de senaste decennierna.

 
Ingen bild

Daniel

12 juli 2011 23:05

Föreningar som Viken, IFK, ÅTK mm är helt beroende av medlemsavgifter och i vissa fall stöd från kommunen. Ideelt arbete i all ära, men hade inte avgifter betalats så hade vi inte haft idrottföreningar heller. Pengar styr och om det så är i rollen som stöd, avgifter eller lön till personal spelar ingen roll. Varför ska man inte satsa på våra unga? Vilka är framtiden?

 
Ingen bild

Tommy Norum

13 juli 2011 16:54

Till Daniel och observatören


Kanske skall man inte ta för givet att kommunen i fortsättningen kan ställa upp allt utanför kärnverksamheten. Föreningar i Åmål driver en bra ungdomsverksamhet där kommunen är med och bidrar till aktivitetstöd,lokaler mm. Men det man inte tänker på är föräldrarnas engagemang både fysiskt och framförallt ekonomiskt.I de flesta sporter så får föräldrarna lägga ut tusentals kronor både i medlemsavgifter,utrustning och i vissa fall tränararvoden utan att för den skull kräva att kommunen skall vara med och betala. Varför inte göra om huset till en förening där föräldrarna betalar medlemsavgift för sina barn,där de också
ställer upp gratis vissa dagar i veckan för att verksamheten skall kunna drivas för barnens bästa.Fastigheten kan kommunen stå för där man också efter antal medlemmar i föreningen får ett aktivitetstöd. Då får verksamheten i huset samma förutsättningar som övriga föreningar i kommunen. Att betala ca 1 miljon i löner för kommunala lekledare när man lika gärna kan driva det med idiella krafter som våra idrottsföreningar gör det låter för mig som en lösning på problemet för att inte våra ungdomar skall komma i klämm.
Man kan ju misstänka att våra fritidsledare, med all rätt, som är på väg att förlora jobbet ligger bakom den massiva propagandan i massmedia där som vanligt får man väl säga i liknande fall risken för att våra ungdomar skall gå över att bli kriminella om de inte får tillgång till husets verksamhet är ett stående argument i liknande fall.

 
Ingen bild

Observatören

13 juli 2011 17:29

Jag tycker dina tankar kring att få föräldrarna mer delaktiga i Husets verksamhet låter jättebra. Men man behöver nog en ledare/koordinator som är avlönad av kommunen för att få en bra organisation på det hela. Men ju fler föräldrar som är delaktiga desto bättre.

 
Ingen bild

Observatören

13 juli 2011 17:32

För övrigt tycker jag att kommunens kärnverksamhet är vård, skola, omsorg, infrastruktur och även föreningsliv/ungdomsverksamhet. Sen får man väl även unna sig lite turistverksamhet och att jobba för näringslivet också. Men oj vad mycket konstiga utgifter man skulle kunna ta bort, t.ex i Säffle där man helt plötsligt köpte på sig en herrgård för 20 miljoner.

 
Ingen bild

Fd Åmålsbo

13 juli 2011 18:45

Grejen med Huset är väl att det tar emot många ungdomar som har föräldrar som varken har möjlighet att betala för sina barns intressen eller kan eller vill engagera sig på sin fritid.

Jag tycker att det är bra att det finns en verksamhet som kan ta emot unga som är i en mer utsatt situation, socialt och/eller ekonomiskt, så att även de har någonstans att ta vägen och kan träffa vuxna att prata med och få förtroende för. Jag är övertygad om att de pengar som Huset kostar att driva betalar sig i långa loppet. Hellre ger jag skattepengar till sådan verksamhet än en massa idrottsföreningar som borde kunna dra in pengar genom sponsring.
Om Huset behöver extrainkomster borde det gå att hyra ut det vissa dagar till mässor eller konferenser för att dra in extrapengar.

tommy norum

14 juli 2011 09:52

Om det är så som du tror att det är ungdomar vars föräldrar varken vill eller har råd att engagera sin barn på fritiden utan lämnar ut dessa utan att ta sitt föräldraransvar.Det skulle betyda att dessa barn utestängs från idrottsföreningar på grund av sin sociala status där föräldrarna inte har råd att låta sina barn deltaga. Hur tycker fd Åmålsbo vi skall lösa det problemet ?

 
Ingen bild

Fd Åmålsbo

14 juli 2011 14:50

Tommy, jag förstår inte din fråga. Kan du omformulera dig?

 
Ingen bild

Tommy Norum

14 juli 2011 19:46

Till fd Åmålsbo


Frågan ställer det uppenbara på spets när du påstår att barn på grund av sin sociala status vars föräldrar inte har ekonomiska möjligheter att bidra til husets fortsatta existens med medlemsavgifter och ett föräldraengagemang som jag föreslår. Det betyder ju också att dessa ungdomar är utestängda från det idrottsliga föreningslivet av samma orsak eller hur ?
Frågan är då skall kommunen också där med skattepengar betala medlemsavgifter,sportutrustning mm för att dessa ungdomar skall få tillgång till det idrottsliga föreningslivet som de utestängs för enlig din teori om att det är den sociala statuset som avgör. Med andra ord skall också kommunen stå för kostnaderna via skatten för undommar vars föräldrar inte har ekonomiska möjligheter att låta sina barn delta i idottsliga övningar.Eller är det bara husets verksamhet som skall prioriteras ? Kanske den frågan också allmänt belyser vad politikerna har att ta ställning till i sina prioriteringar om var våra skatter behövs mest. Jag hävdar fortfarande att vill man att husets verksamhet skall fortgå för ungdomarnas bästa då får man sluta att bara kräva, då får man också vara med och leverera det är en förutsättning för att ett demokratiskt samhälle skall fungera på ett bra sätt.

 
Ingen bild

Fd Åmålsbo

14 juli 2011 21:10

Jag tycker att det är samhällets uppgift att stötta människor som av någon anledning inte klarar av att fixa allt själv. Det är därför vi har socialbidrag, boendestöd, gode män, skattesubventionerad hemtjänst och så vidare.

Jag tycker att även barn som riskerar att hamna utanför på grund av föräldrarnas ekonomi, engagemang eller eventuella problem ska ha någonstans att ta vägen. Gratis. Ett ställe de kan gå till för att komma hemifrån ett tag, träffa stabila vuxna som de kan få förtroende för och få tillgång till gratisaktiviteter. För mig är det helt självklart att vara med och stötta en sådan verksamhet med mina skattepengar.
Alternativet för många barn och unga kan ju vara att driva omkring på stan, hamna i dåligt sällskap och ägna sig åt skadegörelse, till exempel.
Jag föredrar att det finns ett vettigt ställe för dom att gå till. Och de ungdomar som behöver stället mest har nog antagligen inte föräldrar som kommer att ställa upp och arbeta gratis i Huset.

Föreningarna i Åmål stöds väl också med skattepengar i ganska stor omfattning?
Ungarnas avgifter till föreningarna lär ju knappast täcka kostnaderna för byggnader, underhåll, drift och personal. Jag tycker inte att det är mer än rättvist att det finns ungdomsverksamhet även för de som inte är sportfånar.

tommy norum

14 juli 2011 22:24

Jag håller i princip med dig men du svarade inte på min fråga om man även skall bidraga med skattemedel för de ungdomar som vill bli sportfånar som du utrycker det, men inte har huset som alternativ till sin fritid ,med de kostnader som föreningarna kräver för att verksamheten skall gå runt.Skall kommunen stå
för kostnaderna för de som inte har ekonomiska förutsättningar ,för att rida,spela golf,tennis,spela ishockey mm eller gäller det bara husets verksamhet som man skall värna om med skattemedel och därigenom utestänga alla utan de ekonomiska
förutsättningarna att delta som sportfånar.
Det finns 2 sidor på ett mynt och det finns då också i regel flera svar som politiker efter sin egen bedömmning prioriterar var våra skatter skall användas till.Att undomsverksamhet skall finnas för de som inte är sportfånar håller jag med om, men borde det inte drivas med samma förutsättningar som våra idrottsföreningar får leva under där det egna egagemanget är en förutsättning för att det skall fungera ? Vi kan inte bara ta för självklart att våra skatter skall användas till fritid i alla lägen när hela den kommunala ekonomin går på knä och har fullt schå att klara den lagstadgade kärnverksamheten.Det är lätt för var och en att på läktaren sitta och dela ut skatter på än det ena än det andra utan att ha en susning om förutsättningarna för sina önskemål.

 
Ingen bild

Fd Åmålsbo

15 juli 2011 08:12

Nej, jag tycker inte att det är rimligt att kommunen ska betala ridutrustning för de som inte har föräldrar som har råd att göra det.
Men jag tycker att även de ungdomarna ska ha något att göra.

Alternativet är ju att vi rycker på axlarna åt det och accepterar att vi lämnar utsatta människor utanför i vårt samhälle och låter Sverige bli ett 2/3-samhälle med stora klassklyftor. Jag är inte bekväm med den utvecklingen.

Det borde som sagt gå att få in pengar från Huset vilket jag skrivit om förut.
Vad gäller sport kanske det inte är rimligt att det finns ishall, ridhus och simhall i både Åmål och Säffle. Nu när kommunerna ska samarbeta så borde man kunna samarbeta även vad gäller de bitarna. Att behöva köra 16 kilometer till grannkommunen för att få tillgång till sin hobby känns inte alls orimligt. Det är vardagen för oss som bor i större orter.

 
Ingen bild

Lennart

16 juli 2011 20:31

Läste om husets anställdas insändare i Synpunkt.
En reaktion som är förstålig när man är på väg att mista sina arbeten. Det som jag reagerer på när man i debatter hänvisar till Rädda Barnens årsrapport om den ökade fattigdommen bland barn i Sverige.Till och med Juholt pratar om barnfattigdom.Det är inte verklig fattigdom man mätt utan så kallad relaterad-man har alltså kommit fram till att vissa barn har det sämre än genomsnittet utan att ha det minsta koll på det vad som menas med fattigdom i verkligheten.

 
Ingen bild

Ungdomsledaren

17 juli 2011 19:15

Nu har vi en ishall i Åmål och en i Säffle, vilken skall vi riva?
16km ingen lång sträcka för sin hobby för er i en storstad, men hur har vi det på landsbygden med kollektivtrafiken.

 
Ingen bild

Fd Åmålsbo

19 juli 2011 10:20

Kollektivtrafiken brukar inte direkt vara ett alternativ för att ta sig till större sporthallar i större städer, särskilt inte med hockeyutrustning i nypan. Det är skjutsning som gäller för att ta sig dit.
Vilket var det vi gjorde med våra barn när vi bodde i Åmål också, både till ishall, fotbollsplaner och ridhus.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards