Alla inlägg under maj 2011

Av tommy norum - 15 maj 2011 18:48

  


Här har vi en samling världsproblem som  ungdomar med hjälp av forskare

försöker komma med ideér till lösningar med utgångspunkt från ett ungdomsperspektiv. Där figurerar korruption, befolkningsförflyttningar, rovdriften på våra naturresurser, ekonomi system, svält, överbefolkning där visioner om tänkta lösningar presenteras för publiken.

De samlade visionerna på lösningar har en gemensam nämnare där en rättvis fördelning av både kapital, naturresurser och där också fri rörelse över gränserna för hela världens befolkning ingår i visionerna i en  grundtanke att det skall bli lättare att leva på moder jord för fler.

Menyn på en del av lösningarna finns vid varje kuvärt på det matbord som dominerar visningsrummet.

   

   Det finns både tänkvärda visioner men också kanske en del naiva där man inte tar hänsyn till svårigheterna att förändra människor som i grunden både är egoistisk, maktbenägen, och där det i ryggraden fortfarande finns gener som i grunden är inställd på att överleva många gånger på bekostnad av andra. Historien har ju visat att i tusentals år har människan krigat, dödat och visat sin grymhet gentemot sina medmänniskor utan att visa det minsta spår att vilja förändra sig , Tyvärr.  

 Vill du läsa mer kan du gå in på www.presentchange.se               


  













          

Av tommy norum - 14 maj 2011 07:08

 

Håkan Skogh fortsätter driva sin ståndpunkt att han fått en negativ särbehandling gentemot en icke kommunmedlem i sitt svar till förvaltningsdomstolen, vad det nu skulle ha med saken att göra om hyresgästen kommer från någon annan ort än Åmål.


Skulle vara intressant och läsa om hur Håkan Skogh formulerar sitt förslag till att få hyra Hamnterminalen. Är det som entreprenör till en verksamhet som inte kommunen äger, som han försöker göra gällande, eller är det hyreskostnaden för lokalen som Håkan i sin intresseanmälan avser i sitt förslag till kommunstyrelsen. Har han i sin intresseanmälan eller vad man nu kallar det ( anbud, offert eller intresseanmälan) klart formulerat sig med utgångspunkt från sin  tolkning att det är entreprenörskapet med marin verksamhet han åsyftar i sin intresseanmälan då har han tydligen missuppfattat hela affärsuppgörelsen, eller är det en efterkonstruktion ? Vad jag förstår så har övriga intressenter förstått att det är lokalernas  hyressättning som kommunen försöker få till för att  i möjligaste mån få täckning för sina investeringar i bygget. 


I och med att han gick in med ett nytt intresseförslag efter slutdatumet med ett betydligt högre bud än ursprungsförslaget har han ju redan där accepterat beslutsgången.

Att sen det förslaget blev upphov till en sänkning av nuvarande hyresgästs förslag till hyra där han, genom att budet läckte, ändrade sitt förslag till att lägga sig strax över Dalbo-Båtars bud . 


En åtgärd som kostade Åmåls kommun några miljoner i tappade hyresintäkter under en tio års period.

Håkan Skoghs företagsetablering i kommunen har varit en synnerligen dyr affär för skattebetalarna. En verksamhet där han med näbbar och klor försöker få till en fortsättning på, att skattebetalarna skall vara med och betala för hans överlevnad.


Att inte den mannen  skäms, gå ut och försöka få respons för fortsatta subventioner för att driva sitt företag och att han sen i sin överklagan till förvaltningsrätten hänvisar till kommunallag och likställighetsprincipen.

Den mannen  har snyltat på skattebetalarna under flera års tid  utan att ta vid sig. Sådan företag med sådana ägare har vi ingen användning för i kommunen, de kostar mer än det smakar.    

Av tommy norum - 13 maj 2011 10:45


  

Vi har en sammankomst av olika personer med olika bakgrunder och yrken som sen 1967 dagligen samlats runt ett frukostbord i Åmål. Själv kom jag med  år 1979 . Vid detta frukostbord  har personer kommit och gått i en strid ström. En del har fallit bort genom att försvinna från detta jordeliv, en del har flyttat till andra kommunen, en del har tröttnat. En del har fösvunnit under några år för att sedan återkomma. Vi har under mitt, över 30 åriga deltagande, frukosterat i 3 olika lokaler. Den första lokalen var Domus restaurangen ett antal år för att sedan gå över till Ullas bar vid torget som vi senare följde med när de flyttade till Sem fastigheten där vi nu befunnit oss  ett antal år och där vi  servas  av 3:e generationen  i nedstigande led från Ulla själv. Här är det dotter dotter Milena alltid lika glad som tar emot medan mamma  Inga-Lill håller sig till stekbordet och lagar till frukosten.



 

Många har kommit och gått men en som varit med längst för närvarande är Alf Larsson, en globetrotter som i åratal tillbringat sitt yrkesliv både i Amerika och Afrika.

Här sittande till vänster i bild bredvid Hans Olsson också en stamgäst sen många år.

Alf Larsson har varit boende i Spanien det senaste årtiondet men har alltid haft  kontakt med frukostbordet antingen via vykort eller vid sina årliga sommarbesök i Åmål.

Har outtömliga historier om sina äventyr i Afrika  som vi då och då  fått ta del av genom åren. För övrigt har han en egenhet att alltid gå omkring i träskor, vinter som sommar. Han har nyligen flyttat tillbaka till Åmål för gott. 


Den andra personen är Hans Karlsson som i sin yrkeskarriär varit chef för arbetsförmedlingen i Åmål. En befattning som han sällan befann sig  på eftersom  han i årtionden befunnit  sig i den politiska hetluften som representant för Socialdemokraterna där väl kommunstyrelsen var det tidsfördriv som gjorde att personalen på Arbetsförmedlingen mer sällan såg sin chef på jobbet. Hans Karlsson har fått ta emot mycket spott och spe i en stämning med glimten i ögat i samtalen runt bordet för sin politiska åsikter. Ett förhållande som han med sin politiska erfarenhet elegant klarar sig ur och likt en kameleont byter kulör när debatten hettar till. Ibland för man tanken till Hasse Alfredssons dialog om prästen Lindeman, Inga bestämda åsikter om någonting - 


Dagens ämne var hur bankerna beter sig mot småsparare och där bristen på konkurres gör att sparräntan inte ens täcker inflationen. En slutsummering av hela diskussionen var väl att vi sparare får gå över till nischbankerna som just nu är väldigt aktiva där man dagligen pumpas med TV-reklam om erbjudande om sparräntor som affärsbankerna har svårt att konkurrera med. En konkurrens värd namnet kan vi bara skapa själva genom att byta bank lite oftare.   

Detta är en del av de personer ni  kommer att träffa i min blogg någon gång då och då  där jag i bästa förmåga kommer att delge er funderingar, debatter, påståenden som tas upp runt frukostbordet och där besökarna runt bordet kommer att presenteras efter hand.   


   

Av tommy norum - 12 maj 2011 08:45

   Åmåls fotofest blev ett intressant helgdagsnöje, där både amatörer och proffs visade sina fotoalster. Fotografier har mer och mer övergått att bli konst som börjar uppskattas på konstauktioner med priser på hundratusentals kronor för en del alster.

I helgens utställning fanns det två namn som med sina konstfotografier upphöjde sig över övriga i samlingen av utställare.

 Vi har Olof Wahlund som då och då i Åmål visat sin fotokonst under åren.  

vi har Jens Assur som med sina fotoprojekt Hunger som blandar bilder från hela världen med focus på konsumentsamhället.

     

 En av våra amatörfotografer som ställde ut i gamla kyrka var Göran Karlsson. 

Här står Göran framför sin egen kollektion av bilder, samtliga av mycket hög kvalitet.

 

Alla var välkomna att ställa ut i G-Kyrkan

 

 

 

Samma dag efter att besökt fotoutställningen på väg mot Håverud passerade jag en gammal klenod, en skärgårdskryssare som inte varit i vattnet på många många år,

kanske ingen konst, men en dokumentation av flydda tider där form och storlek skvallrar om  en utvecklingen som gått mot helt andra former och dimensioner på båtskroven. Båttypen är mäkta populära på kontinenten där det betalas fantasipriser på båtar i bra skick.  





  

Av tommy norum - 10 maj 2011 06:59


Eländets elände  håller på att drabba ekonomin i kommunen när man läser PD idag.

Inte nog med att vattenskador efter översvämningen 2009-2010 från drabbade husägare kräver kommunen via sina försäkringsbolag på totalt 10 miljoner.


Pengar som i en redan ansträngd budget inte finns. Frågan man ställer sig, vad säger den utredning som förhoppningsvis är slutförd och åtgärderna påbörjade för att förhindra en upprepning vid nästa skyfall som kommer förr eller senare.

Dessutom  så flaggar som vanligt en  del förvaltningar för ytligare ca 4-5 miljoners underskott i veksamheterna. Detta är bara början av året så det är med en viss bävan formodar man Mikael Karlsson ser fram mot års- slutets resultat. Ingen bra början han fått  på  sin mandatperiod.


Kanske skulle man lägga budgetar efter mer realistiska förhållanden och  anpassa sig till den verklighet som förr eller senare dyker upp som gubben i lådan med krav på mer pengar för att uppfylla sina skyldigheter i förvaltningarna.


I bland får man kännslan av att det är budgetsförhandlingarnas resultat i slutet på året som är det viktiga, som man då passar på att ta politiska poäng på speciellt i valtider, men där slutresultatet sällan eller aldrig lever upp till verklighetens förhållande.


Vår erkänt duktiga ekonomichef Fredrik Nilsson som tyvärr tar sin mats ur skolan och kommer i fortsättningen ägna sig åt  den privata sektorn.


Jag förstår hans val. Det kan inte vara roligt att i år efter år flagga för varningar i prioriteringsvalen inför döva politikeröron som går sina egna vägar med helt andra prioriteringar än långsiktighet i den kommunala ekonomin och där de skapat  en organisation som i åratal varit helt befriad i många stycken av ordning och reda.


Fredrik sätter fingret på ytligare en omständighet som har med ordning och reda att göra när han i PD i dag klargör för de i många stycken obefintliga inköps och leverantörsavtal där också olagligheter florerar som i slutfasen betyder att det där med att i första hand ta vara skattekolektivets intresse, där bästa pris och service borde stå i centrum, blir åsidosatt.


Skrämmande resultat man får om man skrapar på ytan i den kommunala organisationen och i verksamheterna där det många gånger saknas både rutiner, kompetens, ordning och reda  för att på bästa sätt ta  hand om våra gemensamma tillgångar.


Det mest skrämmande är väl att vi har 30 st valda politiker som i år efter år suttit i smeten utan att reagera på eländet.


Att sitta år efter år i politiken utan att förstå innebörden av det mandat man har fått av väljarna tyder på en oförmåga att ta till sig att i politiken  är väljarnas intresse man är satt att representera där förvaltningen av våra tillgångar på bästa sätt är en central del i hela politiken.


Det vore på tiden att en del politiker borde  begrunda sin egen roll i eländet och ta konsekvenserna av det och avgå.                 

Av tommy norum - 7 maj 2011 09:31

Christer Sävblom du kan sluta att försöka få politiker och tjänstemän att redogöra för en konsekvensbeskrivning och en utredning värd namnet i Måkebergsaffären.

Kommunen med Centerledningen har under det senaste årtiondet tydligen ingen vetskap att den möjligheten finns för att få in ordentliga beslutsunderlag.


Vi har åtskilliga exempel på hur illa man tar hand om skattekollektivets intresse i sina politiska beslut.


Bollhallens investering togs ett principbeslut för en fortsatt undersökning för investering på ca halva det belopp som sedan blev slutsumman av bygget. Där fanns inte en ordentlig konsekvensanalys om framtida kostnader som fastighetskötartjänster eller ordentliga drift och underhållskostnader med i underlaget som sen presenterades för fullmäktige före beslut.

Där fanns också amatörmässiga förhoppningar som en del i underlaget att elevantalet på Gymnasieskola skulle öka med hjälp av investeringen. 


Vi har ridhuset , badhuset. Vi har Högheden där beslutet togs utan konsekvensbeskrivning och där Kurt Svensson bedyrade i fullmäktige att inga andra kostnader utöver köpet på ca 1 miljon kr skulle drabba skattebetalarna. Bläcket hann inte ens torka förrän en pistmaskin på 700000 kr inköptes och där drift och investeringskostnader flera hundratusentals kronor under åren blev resultatet. En del kostnader gömdes i andra verksamheter. 


Grädde på moset var väl investeringen i Hamnteminalen för Dalbo-Båtar och bluesen där man utan en tillstymmelse till eftertänksamhet och en ordentlig konsekvensanalys påbörjade en ombyggnad, där förutsättningarna från fullmäktige klart deklarerade att investeringen inte skulle drabba skattebetalarna.


Där lämnade man över ett hyresavtal till fullmäktige som sen i efterhand kommunalrådet Kurt Svensson och förvaltningschef Tommy Jingfors bedyrade att det fanns full kostnadstäckning enligt fullmäktigebeslut. Ett kontrakt som sen efter branden visade sig att det fattades ca en halv miljon om året för att uppfylla fullmäktigebeslutet.


Underskottet lades i handelshamnen utan att varken fullmäktige eller våra revisorer reagerade.


Centerledningen med Kurt Svensson i spetsen har under alla dessa år visat en otrolig nonchalans med våra skatter både i sin ledning av kommunstyrelsen och fullmäktige. Där har man saknat både utredningar, konsekvensanalyser värt namnet före beslut, men där också fullmäktige har visat sitt ointresse för investeringarna de har beslutat om  genom att inte ta in ordentliga redovisningar om utfallet av sina beslut.

Christer Sävblom skall inte ha för stora förväntningar på att det finns varken konsekvensanalyser eller ordentliga utredningar värt namnet med utgångspunkt från skattekolektivets intresse.


Det är först nu under den nya politiska ledningen och med tjänstemän som förstår sitt uppdrag som nya rutiner har skapats som förhoppningsvis gör att vi får politiska beslut i fortsättningen som utgår från  utredningar värd namnet.

Av tommy norum - 5 maj 2011 14:33

Stora rubriker i PD i dag, företagarnas enkät kritiserar kommunen. Kunde det inte lika gärna stå företagarna  kritiserar centerpartiet attetyd till företagandet.

Det var nämligen om  2010 som enkäten handlade om. Där var det Centerpartiet med Kurt Svensson i spetsen  som hade den politiska makten i Åmål.

Det var inget bra sista år för Kurt Svensson där än det ena än det andra av ogehäntligheter kom upp till ytan och som Kurt Svensson fick svårt  att förklara.


Det mest anmärkningsvärda mot enskild företagare var väl hur man betedde sig mot Stenbergs bil AB.  Peter Stenberg fick gå till domstol för att få en vettig dialog i en tvist om ett biluthyningsavtal. Trots påstötningar på påstötningar vägrade Kommunen föra en vettiga samtal om ärendet. Det hela avgjordes till slut i en skiljenämnd där parterna kom överens om en förlikning som bestod i att kommunen fick  betala 1 miljon kronor till Stenbergs bil.

Sådan behandling av våra företagare  sätter sina spår i synen på hur företagarnas uppfattar företagarklimatet och på hur man ser på företrädarna för den den politiska makten.

Att sen Kurt Svensson inte ville erkänna betydande subventioner till enskilda företagare som snedvrider konkurensförhållanden trots en övertygande bevisföring, stärker väl heller inte förtroendet för företagarklimatet i Åmål. 

Vi får väl hoppas att den nya politiska ledningen förhåller sig till våra företagare på ett sätt som gör att det skapas förtroende och att företagarna i fortsättningen behandlas lika och där också avtal av alla de slag utgår från de lagar och förordningar som finns så att vi slipper dessa politiska beslut långt i från sunt förnuft och som sen i efterhand ingen vill stå för.

Sånt beteende skapar då garanterat inget bra  företagsklimat i en kommun.








Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15
16 17 18 19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards