Direktlänk till inlägg 26 mars 2011

Ju mer debattörer ju mer frågor. Bosse Larssons inlägg i Synpunkt i dag

Av tommy norum - 26 mars 2011 09:16

Nu har även Sune Tholin värvat Bosse Larsson vår gamla kommunchef och respekterad bankman att försöka räta ut frågetecknen runt uthyrningen av Hamnterminalen eller är det så att  Handelsbanken som fått kalla fötter när de ser risken av att förlora det utlånade  kapitalet  som kallar.

Ju  mer debattörer det dyker upp och  har sin syn på verklighetsförloppet ju mer frågor kommer fram  och  Bosse Larssons inlägg är då inget undantag.

Frågorna som dyker upp angående Bosse Larssons inlägg i Synpunkt är följande.


Vad i består den investering som Bosse Larsson antyder, utöver inredning och andra byggnationer som inte hör till fastigheten, och som då Dalbo-Båtar med eget kapital har investerat i byggnaden och som han nu anser sig gått förlorat i branden och som han  sen inte fått kompensation för genom sitt eget försäkringsbolag.


Av de totalt 11000 timmar (motsvarar 5,2 år med 40 timmars vecka) som Dalbo-båtar lagt ner enligt Bosse Larsson i byggnaden, motsvarar ca 4,4 miljoner kr med en antagen timtid på 400 kr/tim.  Ligger den kostnaden med i de ca 12 miljoner som är redovisade i kommunens investering för bygget ?  Eller menar Bosse Larsson att den kostnaden ligger utanför den redovisade,eller i klartext har Håkan Skogh fått betalt för sin insats i bygget ? 


Om det är så att han har fått betalt för sin insats vari består då den kompensation  som skulle föranleda en subvention på minst  en halv miljon om året som motsvarar  minst 10 miljoners subventioner under de tjugo åren hyresavtalet löper ? 


Underhållet på snöröjningen på 120000 kr ses också av Bosse Larsson som en kostnad  som belastar Dalbo-Båtar och som ses i perspektivet en hyra för lokalen.

Antingen står fastighetsägaren genom en hyra anpassad efter driftkostnaderna eller så står hyresgästen för driftkostnaden  konstigare är det inte och i bägge fallen är det hyresgästen som får stå för kalaset.


800 000 kr/ år  anser Dalbo-Båtar sig ha i fastighetsrelaterade kostnader där då snöröjning och besväret med flyttningen av båtar ut och in med  städning för bluesen skall ingå i beräkningen av vad som är hyreskostnader. Kostnader som är rena företagskostnader och har ingenting med hyressättningen med utgångspunkt från de kapitalkostnaderna kommunen har för investeringen och som skall ligga till grund för en hyra som täcker kommunens kostnader.


Här försöker Bosse Larsson göra sken av att Dalbobåtars insats i byggnationen ligger på ca 4 miljoner ( 400 kr/tim) i och med egen insats och det skall han ha kompensation för, han försöker också ge sken av att utöver kapitalkostnaden så ligger driftkostnaden på snöröjning och städning av lokalerna efter vinterförvaringen som en kostnad som bör redovisas som en del av fastighetshyran.


Om det är så att Håkan Skogh genom Dalbobåtar lagt ner 11000  dokumenterade timmar på fastighetens byggnation  utan att få betalt så skall han givetvis ha kompensation för detta efter branden genom att skicka en faktura på motsvarande belopp, inte genom en hyresnedsättning, utan den skall bokföras som  kostnad för kommunen i  Hamnterminalen och som  Dalbo-båtar skall redovisa som en intäkt vilket i sin tur då ökar kommunens beräknade kapitalkostnader för investering från 12 till 16 miljoner (400 kr/tim.)

Detta bör då vara ingångsvärdet för det bokförda värdet i fastigheten som förstördes genom branden. 

Därmed skulle  också ingångsvärdet för att täcka kapitalkostnaderna för byggnaden öka hyran från ca 1,2 miljoner till ca 1.6 miljoner/år för att få täckning av kapitalkostnaderna.

Kanske är det så att Dalbo-Båtar vill ha betalt 2 gånger för samma arbete

Frågor som jag tycker Bosse Larsson borde räta ut . Gärna i denna blogg.

Och lämna detta otyg i debatten när man tar in Håkan Skoghs familjesituation. . Tycker verkligen Sune Tholin och nu Bosse Larsson att i en hyresförhandling skall man ta hänsyn till familjesituationen. 

Det där med att lobba för sänkta hyreskostnader som Handelsbanken genom Bosse Larsson gjorde under sin tid enligt insändaren för att skydda bankens  egna investeringar från förlust och i stället föra över kostnaderna på skattebetalarna kanske inte är det som vi medborgare tycker våra skatter skall gå till i första hand. 

   


 
ANNONS
 
Ingen bild

Skattebetalare

26 mars 2011 16:21

Nu när det har gått ca 14 månader och bygget står klart för att ta i bruk först då reagerar vissa företagare på kommunens beslut. är nog på tiden att ni vaknar upp och tar del av vad som gäller,
eller är även ni ute efter att förhandla ned hyran?ska bli intressant när det är klart.Ni kanske även vill slippa betala hyra under semestern, ring och fråga det skadar inte.Är det kanske så att vissa av er företagare har er båt förvarad på dalbobåtar och vill slippa högre hyra och moms! räknar man på det 575 000 året och på kvadratmeter 6000 som troligen är lågt räknat=detta ca 95 kronor m2 bra läge vid ramp som kommunen betalat dyrt för. och där du slpper betala hyra under tre månader.den som inte klarar driva detta? ...... ta en titt på allabolag.se då förstår ni nog hur det ligger till. Lönekostnader mm.

 
Ingen bild

bloggläsare

26 mars 2011 20:32

Det verkar ren desperation när man plockar i Bosse Larsson lika dåligt påläst han som de flesta andra som har synpunkter i frågan.
Varför kan man inte en gång för alla göra en revision och lägga alla korten på bordet så slipper vi alla spekulationer i fortsättningen.

 
Ingen bild

Företagare

27 mars 2011 09:38

Tänk om det vore så att man får hyran reglerad efter familjeförhållanden och förtagskostnader och den ekonomiska statusen i företaget. Att ge sig in i en debatt med sådana skäl visar väl på
den panik som råder i Dalbo-Båtar gänget.Man tar till vilka medel som helst för att få förståelse för sin sak.

 
Ingen bild

Tommy Norum

27 mars 2011 17:08

Blandar inte Bosse Larsson ihop päron och äpplen nu när han försöker få förståelse för att driftkostnader på 800000 kr som Dalbo-båtar redovisar i drift,underhåll för byggnaden skall ses som en kostnad och som skall inberäknas i den kostnadskalkyl som enbart har beräknas med utgångspunkt från kapitalkostnaderna som i det här fallet hamnar runt 1.2 miljoner för den yta och tid som Dalbo-Båtar disponerar. Om inte Håkan Skogh tagit på sig ansvaret för drift och underhåll för byggnaden så hoppas jag inte Bosse Larsson är så dum att han tror att de kostnaderna skulle trollas bort eller ve och fasa skickas till skattebetalarna. Håkan Skogh får nog snäll vara med och betala hela kostnaden antingen via en hyreslapp eller genom eget arbete som i det här fallet. Man blir lite konfunderad när en bankman ger sig in i debatten med så lite på fötterna att han inte ens förstår de enklaste
reglerna hur en fastighetshyra är konstruerad för att täcka kosnaderna för ägarna.

 
Ingen bild

Anders.K

28 mars 2011 22:35

Förvånar att Bosse Larsson tar ställning för en så sjuk sak att driva företag men våra skatter.
Sätta hyresnivån efter familjeförhållande eller
ekonomin i företaget det verkar rena snurren.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - Onsdag 8 april 10:11

    Problemet Dan Eliasson som med sin meritlista från  Migrationsverket, Arbetsförmedlingen , polischef och nu myndighetschef för samhällsskydd och beredskap har ställ till oreda i samhället. Bara att konstatera att hans myndighetsutövni...

Av tommy norum - Söndag 5 april 10:23

Statsepidemiolog Anders Tegnell hymlar inte med att statistiken släpar efter, och att även de senaste totalsiffrorna kommer att stiga. På lördagen rapporterades att 373 hittills har dött. Om eftersläpningen blir lika stor för den noteringe...

Av tommy norum - Fredag 3 april 20:15

  Mediejättarna  har det svårt att få debet och kredit gå ihop när marknadskrafterna säger sitt.  Både läsare och annonsörer har hittat betydligt bättre och mer trovärdiga plattformar att ta in sina nyheterna på sedan länge . Sociala medier hå...

Av tommy norum - Fredag 3 april 10:55

        Statsminister Stefan Löfven säger i en tv intervju att det är regeringen och han som regeringschef som alltid har det slutliga ansvaret i vad som beslutas runt Corona. Även om nu Anders Tegnell ångrar att Folkhälsomyndigheten i...

Av tommy norum - Torsdag 2 april 11:04

Statsepidemiolog Anders Tegnell medger nu att regeringens strategi att skydda de äldre har misslyckats.         Bara att konstatera att den svenska strategin som gick ut mot att skydda äldre för Corona smitta har totalt misslyckats i vå...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ t-norum med Blogkeen
Följ t-norum med Bloglovin'

Frågerutan

36 besvarade frågor

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se