Alla inlägg under februari 2011

Av tommy norum - 9 februari 2011 16:22



 

Var uppe på byggnadskontoret och fick en genomgång  runt turerna i vindkraftsfrågan. Efter att tagit del av den gedigna utredningen kan man vara säker på att det  underlag som politikerna har att ta beslut i vindparksetableringar ( park = min 7 st )  är utarbetat på ett professionellt sätt och uppfyller med råge det uppdrag  man fått av politikerna.

Ifrån att i stort sett hela Åmåls kommun varit ett upptagningsområde i sitt ursprung har område på område plockats bort med hänsyn till befolkningsstruktur, naturintressen. I stort sett finns det bara 2 områden som rekommenderas för vindkraftsparker och som i sin fulla utbyggnad gott och väl fyller de nationella målen .Man har  som samhällsmedborgare också en skyldighet att ta till sig den informationen som finns utan att ta till skällsord och att man undanhåller information, man mörkar ,bekyllningar som förekommer i  debatten.

Jag vill nog påstå att all information finns i den utredning som  finns tillgänglig om Åmål , det är bara för var och en att göra sig besväret att läsa den. En  skyldighet man har som medborgare om man vill vara med och påverka i någon riktning.


Det finns ett  område som i sin färgsättning i utredningen är vit och som omfattar större delen av kommunen och som är öppen för enstaka  vindkraftsverk på 200 m höjd, det är nog  där den stora striden kommer att stå

och som fordrar ett  politisk ställningstagande som klart deklarerar hur man vill att Dalsland skall se ut i framtiden.


Av tommy norum - 8 februari 2011 15:55


Michael Karlsson ( S ) med den nya alliansen fortsätter att ge tydliga tecken på att vilja få ordning och reda i kommunens affärer.

 Michael vill att samhällsbyggnadsförvaltningen skall få en extern granskning för att få upp alla oklarheter till ytan  genom att lyfta på de stenar som har visat sig dölja  både det ena och andra som som inte stämmer överens med det som finns dokumenterat i bokföringen.

Trots information i flera år så har inte den gamla ledningen velat ta tag i saken utan i stället velat  lägga locket på troligtvis med  kännedom att de kanske har större ansvar i hela härvan än de vill erkänna. Att det har ändrats i rutinerna nu för att slippa denna slapphet i sitt sätt att ta vara på skattebetalarnas intresse är bra . Där trixande mellan konton, inga uppföljningar, inga offerter  mm tydde på en otrolig nonchalans mot den uppgift de var satta att sköta. Men fortfarande finns det eftersläpningar i redovisningen som ger fel signaler till beslutsfattarna.


Vi kan hoppas på att den externa revisionen verkligen tar tag i dessa självklara saker som mer handlar om sunt förnuft som jag med en position utanför verksamheten påpekat i åratal utan att någon reagerat.

Man har inte dragit sig för att ljuga om förhållanden som berör verksamheten både till revisorer, åklagare och mig som kommunmedborgare. 


Ett exempel är nu den nya organisationen med Säffle där  fritidssektorn budgeteras med utgångspunkt från förra årets kostnader. Helt plötsligt så får andra verksamheter ta ansvar för det som egentligen hör till fritid. Vi får hoppas att revisorerna ger politikerna underlag för att rätta till alla misstag i redovisningen och där också medborgarna kan lita på att våra skatter går till det som redovisats för politikerna och oss Åmålsbor.

Av tommy norum - 5 februari 2011 11:06

Michael Karlsson (s) nu får du börja informera om var den nya ledningen står i vindkraftsfrågan, det som avgjorde den totala svängningen i var våra röster hamnade i senaste kommunvalet.


Till mig ringer det personer som  är förtvivlade över hur vindkraftsindustrin och markägare kör på utan den minsta hänsyn till boende runt dessa 200 meters höga kolosser som både alstrar ljud och ljus och som kommer att irriterar de boende runt om.

Här ringer man till mig och är gråtfärdiga  när man befarar sjunkande fastighetspriser och begynnande grannosämja.  Micael ta nu bladet från munnen och informera dina nya väljarskaror som förlitade sig på dig när du tog avstånd för den okritiska etableringshysterin där markägarna med sin politiska makt försökte köra över de boende på landsbygden.

Centern som i sin politik i alla tider varit ett intresseparti för markägare och bönder och där de i alla politiska skiljelinjer sett till att gynna sina väljares intresse. Ett parti som hoppat mellan blocken och där de gått in i ett sammarbete bara för att gynna sina egna väljargrupper.


Den enda andledningen till att Centern släppte sitt hårdnackade motstånd i kärnkraftsfrågan var att de fick sina alliansbröder gå med på denna hysteriska vindkraftsatsning där medborgarna står för större del av investeringens lönsamhet genom högre elpriser. Bönderna och markägarna  tar vinsten. 


När man nu ser att fler och fler kommuner tar avstånd från  dessa okritiska etableringsförslag och mer tar hänsyn till oroliga fastighetsägare  synpunkter går vår miljöminister Calgren (c) ut, och hör och häpna, kommer med förslag att ta bort vetorätten för kommunerna i frågan. Tala om att avslöja i vilket ärende man går i politiken. 


Maud Olofsson går ut i massmedia och klargör för allmänheten att det går inte att ta hänsyn till alla farhågorna om vi skall kunna bygga ut vindkraften.  Behöver vi verkligen politiska partier som så tydligt i sekler visat att det politiska arbetet  inriktas på att gynna sina egna intressen, ett förhållande som Centern i Åmål klart visade före valet och som de dyrt fick betala genom att sparkas ut från maktens boningar med besked.


Snälla Micael sluta göm dig i debatten utan  gå nu ut i massmedia och klargör er ställning på vilka premisser fortsatt expansion av vinkraftkraftverk skall ske i kommunen. Är det på markägarnas villkor eller är det på de boende på landsbyggden ?

Av tommy norum - 3 februari 2011 18:51

Nu börjar skattepengarna rinna till i Måkebergsprojektet med ett avtal som den gamla politiska ledningen  nästan skänker bort marken i Måkeberg och Norra hamnplan och där man också gått med på att bidra med finansiella bidrag med både kontanter och eget arbete för  två miljoner kr till att börja med.

Att ett så intressant projekt som i sin presentation sägs vara  en del av en framtida expansion av  kommunen inte kan stå på egna ben med en egen totalinvestering  gör ju att man bör dra öronen åt sig och frågasätta det hela.


Ingen kan väl tro att de tänkta investerarna har en tanke på kommunens  framtid utan ser detta som vilket affärsprojekt som helst och där den kommunala investeringen i projektet ökar vinstchanserna för  de privata investerarna. 

Projekt som inte kan stå på egna ben i sin finansiering och inte kan betala marknadsmässiga markpriser skall man nog se upp med. Det finns en tendens till att i kommuner med en längre tids negativ utveckling blir uppvaktade av investerare som ser sin chans att komma över billig mark genom att påverka osäkra politiker som saknar egna visioner.

Då kommer de  med förslag där de lockas om en framtid  där en kommunal expansion  blir resultatet.

Tyvärr så sväljer många gånger politikerna förslagen med hull och hår där en medverkan med kommunala medel är en förutsättning för att ro visionerna i hamn.

 

Varför skall inte också företag som har bostäder som sin verksamhet arbeta under samma förutsättningar som andra företagare, utan kommunala bidrag ?   

Av tommy norum - 1 februari 2011 15:51

  


Säffle vill ta över slussen och kanalen som är hjärtat mellan Vänern och Glafsfjorden upp till Arvika. Jag undrar om Kommunen har en ordentlig konsekvensanalys över framtida kostnader där utprickning  och driftkostnader samt framtida investeringar som kommer att komma som ett brev på posten efter en tid.

Ett stort ansvar Säffle tar på sig för att inte Arvika i förlängningen  båtledes skall isoleras. Att det ur turistsynpunkt skulle skapa större förutsättningar med en annan  ägare till kanalen är nog bara i kommunalrådet Daniel Bäckströms (C) fantasi. 

Jag kan tänka mig att Ingvar Dyberg på Sjöfartsverket drar en lättnadens suck när han i framtiden slipper ta ansvar för framtida kostnader i en kanal som helt saknar kommersiell sjöfart och som Sjöfartsverket varken vill eller har råd att driva vidare.

De 3,5 miljonerna som verket skickar med till kommunen vid ett ägarbyte som plåster på såren kommer nog att visa sig är en spottstyver när det gäller framtida drift och investeringskostnader för säffleborna.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards