Direktlänk till inlägg 13 januari 2011

Räcker det med vindkraft i kommunen ?

Av tommy norum - 13 januari 2011 13:02

Tänk att  man tar till vilka argument som helst i  debatten om vindkraftens etableringar i kommunen. Jag undrar om inte signaturen observer slår alla rekord när han i PD:s Synpunkt delger sina naturupplevelser från Baljåsen, en av de finaste utsiktsplatserna i kommunen. Hans lyriska skildring av den känsla av positivitet han känner när han skådar över landskapet och ser dessa vindsnurror som breder ut sig i alla väderstreck. En syn som han inte alls störs av, istället så upplever han en positiv känsla av miljövänlig el istället för undangömda kablar under Östersjön med importerad el från kolkraftverk i Polen.


Man har inte mycket att komma med i sitt försök att få respons för markägarnas och vindkraftsindustrins framfart i lanskapet när man tar till naturupplevelser från Baljåsen som inte kan uppfattas för något annat än ett skämt eller möjligtvis  ironi eller idioti .  


Åmåls Kommun har redan uppfyllt de nationella målen för vindkraft. Vi har ingen anledning att ta hänsyn till markägarnas ekonomiska argument för sina vindkraftsetableringar där de utan en tanke på varken natur eller framtida arbetstillfällen förstör hela landskapet med vindsnurror.

 

Vi kan  knappast räkna med en framtida invasion av turister som har som hobby att räkna vindsnurror från Baljåsen eller mäta ljudet från snurrorna.


Kanske på tiden att politikerna tar tag i situationen och lyssnar på de boende runt de etableringar som är på tapeten i kommunen. Nu får politikerna göra klart  vad som gäller i framtiden.

Ni har ju fått ett tydligt mandat i det senaste valet när dessa vinkraftsanhängare fick ordentligt på nöten och var en av de faktorer som sparkade ut Centern från den politiska arenan  när de inte ville lyssna på landsbygdsbornas farhågor om miljön runt vindkraftverken.


Vi kan inte ha denna situation där Vindkraftsindustrin påhejade av en handfull markägare går på utan den minsta respekt för de boende som hela tiden med rätta för fram både ljud och synintryck som argument i sin frustration över vindkraftsanhängarnas framfart utan att det ger någon respons.


En kommun som redan uppfyller det nationella målet för vindkraft kanske skall stoppa alla pågående processer av nya etableringar i kommunen och börja tänka efter innan vi fortsätter. Skall  vi ha  en kommun med vindsnurror så långt ögat når eller skall vi försöka behålla en natur som lockar till besök av turister från hela Europa och framtida arbetstillfällen i en industri som bara växer ? Det är bara att välja !  Jag trodde att valutgången var den signal som klart avgjorde vägvalet för 

hur våra politiker skall handla i framtiden.


 
 
Ingen bild

Intresserad

14 januari 2011 16:47

Vindkraft är väl kanske bra om den inte stör djur, natur och människor.
Kan den dessutom visa sig lönsam och skapa oberoende så må den väl vara motiverad. Det viktigaste är som vanligt att det gäller att tänka efter före och inte låta sig imponeras av det som för tillfället är oportunt.

 
Ingen bild

f.d borglig

14 januari 2011 17:41

jag röstade på socialdemokraterna för deras ställning i vindkraftsdebatten. För övrigt sä är det upp till bevis om ni klarar att driva kommunen för oss bästa sätt.Jag röstade bort egotrippade markägare som försökte använda politiken för sina egna syften.Svik nu inte det förtroende jag och en massa andra väljare gav er för er ställning i vindkraftsdebatten genom att inte ta hänsyn till de boendes åsikter runt dessa
monster till kraftverk som markägarna vill placera runt om i kommunen.

 
Ingen bild

Vindkraftens vara eller inte vara

17 januari 2011 17:26

Sossar ta nu tag i problematiken runt vindkraften
sätt ner foten så vi boende på landet kan ägna åt något annat än försvara vårt revir runt våra bostäder. Markägare och vindkraftsindustrin tar inga hänsyn när de tar in område efter område i sin planering där de kör över de boende. Åmål har visat genom befintlig satsningen att vi tar vår del av ansvaret för förnyelsebar el i Sverige. Nu är det upp till övriga kommuner i Sverige att visa samma resultat som Åmål då är problemet löst och alla parter är nöjda utom markägarna för de har andra referenser i sitt intresse där intjänandet av arbetsfria inkomster är det som styr deras handlande inte att på smidigaste sättet uppnå resultat.

 
Björn Carlén

Björn Carlén

30 januari 2011 11:28

Eftersom jag inte har möjlighet att placera någon bild här bland kommentarerna, vill jag att du först tar en titt på bilderna vid http://www.bjorn-carlen.se/aktuellt.htm därefter kan du läsa nedanstående kommentar.
Man tror inte det är sant men proportionerna är riktiga. Om man placerar ett vindkraftverk på Södra Hamnplan i Åmål och betraktar det hela från Kyrkberget kommer det att se ut så här. HC, Hembygdsmuseet, Marinan och Gamla kyrkan försvinner nästan. Ca 2 km ut i Vänern ser man ett lika dant verk. Avståndet gör ju att det förminskas men ändå känns det enormt stort. På många platser i Dalsland planerar man att etablera mer än 200 sådana här bjässar och på många ställen endast några hundra meter från bebyggelse och turistleder.
Till höger, på bilden ser man Kaknästornet, ett av Nordens högsta byggnader som alltså är mindre än de planerade vindkraftverken. Framför Kaknästornet är som jämförelse Bloms vindkraftverk i Mellerud placerad. Det är sådana verk som de flesta tror det handlar om. Enligt expertisen bör det inte byggas fler än 100-200 verk i hela Västra Götaland vilket då innebär att Dalsland inte bör etablera fler än 25-35 verk Minst 27 finns redan på plats. Kom ihåg att vi har överflöd av el - utan vindkraft - och Sveriges elproduktion ger inga koldioxidutsläpp. Den el som vindkraften kan ge är mycket marginell och kan aldrig ersätta elen från kärnkraftverken.
Det vi får är: Sämre miljö, ras på huspriser, ett förstört och förfulat landskap, minskad turism, begränsad rörelsefrihet i skog och mark, störande ljud, skuggor och ljusreflexer dygnet runt, stort lidande för människor och djur samt betydligt högre el-fakturor på grund av av el-certifikaten. I Sverige betalade vi 2009 på grund av dessa certifikat nästan 4 miljarder i extra el-skatt och ju fler vindkraftverk desto dyrare blir det.

http://www.bjorn-carlen.se/aktuellt.htm

 
Ingen bild

Nej till vindkraft!

12 februari 2011 15:50

Giriga markägare som säljer sina barns arv för pengar. Vem vet vad pengar är värda om 20 år? Ni säljer er för billigt och ni kommer att ångra er när ni står där med 5 förbrukade vindsnurror ala 200 meter som ni har ansvaret för. Föresten så förbrukar ett vindkraftverk enormt mycket CO2 om man ser till hela livscykelannalysen. Sv har idag ett överskott på CO2 rättigheter. Så Åmålsinvånare tro inte att ni gör miljön en tjänst genom vindkraftverken....

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards