Direktlänk till inlägg 21 december 2010

Årskrönika över blogginformation.-

Av tommy norum - 21 december 2010 12:45



  

Det började med en insändare i PD där jag ifrågasatte samhällsbyggnadsförvaltningens sätt att ta vara på medborgarnas intresse när det gäller ombyggnaden av Strandcafét. Där fanns det inga offerter eller preliminära hyreskontrakt för att garantera att  kommuninnevånarna skall gå skadeslösa ur affären genom att investeringskostnaden täcks upp av intäkterna. Ombyggnaden ges till en nära anhörig till en hög tjänsteman i samhällsbyggnadsförvaltningen på löpande

kostnad. Jag informerade också om alla konstiga investeringskostnader som var bokförda i den självfinansierade småbåtshamnen där båtplatsägarna står för kostnaderna i form av båtplatsavgifter.

  

Här fanns kostnader för både farledskostnader, segelsällskapets klubbhus, investeringar i gästhamnen mm. Det fanns driftkostnader som inte hörde dit. Jag ifrågasatte också varför investeringskostnader i  det nya

ridhuset var bokförda som stugor på Örnäs camping.


Svaret i PD: Synpunkt från Samhällsbyggnadsnämndens 2 ordföranden folkpartisten Thomas Ohlson och socialdemokraten Kjell Lindstedt kan man närmast karaktärisera som goddag yxskaft där man helt fräckt gör sken av att visst finns det ett hyresavtal, ett avtal som det sen visade sig skrevs 3 dagar efter min insändare och att man skall kontera om kostnaderna på rätt ställe när det gäller Ridhuset. Kan bara konstatera att en del av ridhusets kostnader fortfarande ligger kvar som en kapitalkostnad på campingen i denna dag, rubricerad som campingstuga. Ett förhållande som man klart visar en  otrolig nonchalans mot vad som borde gälla i en kommuns redovisning för att få ordning i bokföringen.  

Kan också konstatera att samhällsbyggnadsnämnden i sitt förslag till hyreskontrakt av strandcafét  lägger fram ett förslag till kommunstyrelsen som innehåller subventioner helt oberörda av den debatt som förekom. Efter påpekande av mig till Kurt Svensson så omförhandlas detta av Olle Andersson, tjänsteman på kommunkontoret till en nivå som garanterar skattebetalarnas kostnader. 


När jag tyckte mig ha avslöjat politikerna med byxorna nere där de i sitt svar försökte mörka omständigheterna runt hela affären skrev jag en frän insändare om de faktiska omständigheterna samt redogjorde också för hur illa skött upprättandet av hyreskontraktet i hamnterminalen där miljoner av skattemedel har använts till subventioner för att täcka hyresförlusterna, en subvention som i bokföringen blev ett underskott i handelshamnen utan att någon av politikerna reagerade.

Jag redovisade också om den hyresfria hyresavtalet i AXA-ladan där hyresgästen skulle stå för ombyggnaderna med eget arbete.

En byggnad som var klassad som kallföråd blev plötsligt en uppvärmd byggnad med isolering där kommunen både stod för material och arbetskostnad och uppvärmning.

Den informationen föll inte PD i smaken av någon anledning utan stoppade insändaren med motivering att de inte vill medverka till personförföljelse av Tommy Jingfors som är förvaltningschef och som har ansvaret.

Det var då jag tog beslut att på något sätt försöka få fram information och som inte kunde refuseras av utomstående när det börjar hetta till i debatten. 


Bloggen kom till, och där jag med inlägg ifrågasatte var våra valda revisorer höll hus och kunde lätt med hjälp av beräkningar redovisa vad stor subventionen var.

Revisorena och politikerna försökte lägga locket på och jag blev i brev från

samhällsbyggnadsnämnden ifrågasatt vad jag höll på med när jag informerade  om den låga hyresnivån som inte täckte investeringarna. Trots att det fanns ett tydligt fullmäktigebeslut om att alla investeringar skulle täcka investeringskostnaderna i ombyggnaden av Hamnterminalen så brydde sig varken politiker eller revisorerna om att ta upp frågan.


Enda möjligheten var en polisanmälan där faktaförhållandena redogjordes och där beräkningar på den rätta nivån på hyran bifogades, men som i många polisarbeten så fattas tyvärr den rätta kompetensen från utredare eller kanske inte viljan att göra en utredning värt namnet. Förhör hos åklagare av både Tommy Jingfors och Kurt Svensson företogs där de bedyrade att någon subvention det var det inte frågan om utan kommunen fick täckning för alla kostnader.Tommy Jingfors gör också en antydan i polisförhöret att han överväger rättsliga  åtgärder för att få tyst på mig, en utveckling som jag verkligen sett fram emot.

Det som sas i polisförhöret visade sig vara vara bluff när Åmålsbostäder fick ta hand om hyressättningen för att klara investeringskostnaderna för skattebetalarna och dessa hamnade  över en halv miljon i ökad hyreskostnad för den tänkta hyresgästen.

  

Ett förhållande som inte föll Dalbo båtar med Håkan Skogh på läppen, han ville fortsätta med samma hyra där skattebetalarna stod för en stor del av hans kostnader. Han klargjorde också i en tidningsartikel hans beundran hur Tommy Jingfors skött hela hans etablering av hans företag. En inställning som krönikörer i PD anammade och spyr galla över hur illa man behandlar våra entreprenörer och där till och med sjöröveri nämns i sammanhanget.

 

Att sen demokratin sätts ur spel när man totalt ignorerar fullmäktigebeslut och att man fräckt ljuger inför polisförhör för att klara sitt eget skinn, att inte revisorerna uppfyller sin uppgift inför sina väljare, att politiker väljer att lägga locket på för att slippa stå till svars för alla konstiga beslut som tagits, det berör inte PD i sin nyhetsrapportering. Där tas det mera hänsyn till person och relation än att värna om medborgarnas rättigheter där en grundsten är att kunna lita på sina valda ombud i politiken och våra tjänstemän. Ett förhållande som tyvärr inte Centern lyckades  uppnå och som de dyrt fick betala för i senaste valet.        


Efter att Örnäs camping kom på tapeten i och med ett försök att utarrendera densamma till f.d.Åmålsbon Fredrik Barthold och där kommunstyrelsen kom fram till att hela arrendet inte täcker de investeringar som enligt bokföringen tillhör campingen och där utredningen om det finansiella statuset som kommunstyrelsen beställt konstaterade att kommunen kommer i fortsättningen få ta ansvar för de bokförda investeringskostnaderna på miljontals kronor som gäller campingen.      


Med lite undersökning av vad som fanns för investeringar i Örnäs camping så konstaterades att samhällsbyggnadsförvaltningen under hela tvåtusentalet bokfört investeringskostnader under fejkade rubriker som campingstugor och utvecklingskostnader utan att varken politiker, chefstjänstemän eller våra revisorer reagerat.

Örnäs camping har använts som en mjölkkossa för investeringar i fritidssektorn där Tommy Jingfors har använt överskottet till att finansiera sina hjärtefrågor i fritidssatsningar där både Örnäsvallen, Högheden, Ridhuset, ishallen, badhuset mm finns som investeringar rubricerade som campingstugor och utvecklingskostnader utan att  revisorer och politiker reagerar. Om det är Tommy Jingfors som i sitt styrande i förvaltningen försöker gömma kostnader för att vilseleda politikerna i sina missbedömningar om kostnaderna i sina fritidsprojekt är ett svar som vi fortfarande går och väntar på att politikerna skall informera om. Eller är det politikerna som inte vill framstå som slösare inför medborgarna och gömmer kostnaderna i verksamheter som inte ifrågasätts eller kontrolleras.

Bedrövligt i en demokrati att sådana förhållanden skall fortgå och kunna utföras utan att det ger några spår i ansvarsförhållandet och där de ansvariga på något sätt beivras. Med kommunens sätt att agera så förhåller det sig närmast som om de tjänstemän som varit inblandade i hela soppan som plåster på såren för att inte träda fram och klargöra de verkliga förhållandena får ökade befogenheter och får fortsätta som om ingenting har hänt..

Är det verkligen sådana politiker och tjänstemän vi vill ha i kommunen ?

  


 
 
Ingen bild

Utropstecken

21 december 2010 19:42

I ämnet kostnadstäckning undrar man ju hur det förhåller sig vid "Nordverk".... Båt och bilgarage till vad jag förstått REA priser. Inkomster resp. utgifter på detta?? Ingen som ifrågasätter det? Känsligt område?

tommy norum

22 december 2010 12:44

Det är bara att gå in till Åmålsbostäder som i sin verksamhet har att förvalta våra gemensamma tillgångar så effektivt som möjligt och få de uppgifterna, sen kan utropstecken få tillgång till bloggen och informera medborgarna om förhållandena då kanske det visar sig att det inte är så känsligt som vissa tror. Utan det är nog mest de som snyltat på våra skattemedel en längre tid och som känner sig trampade på tårna när detta blev offentligt och som i debatten slår hej vilt på allt som rör sig i omgivningen för att ge igen. Jag undrar om inte signaturen utropstecken hör till dessa.

 
Ingen bild

Rätt är inte fel

22 december 2010 00:21

Jobba på Thommy N, vi skattebatalare står på din sida, som du ser så ansluter #insider# på din sida och bekräftar det du säger...... sanningen kommer fram till slut. Hoppas Mikael K kan stiga fram och bringa klarhet i det tidigare dunkla arbetssättet.

 
Ingen bild

Skattebetalare

22 december 2010 00:27

Thommy N, fortsätt att luska och kolla du ä nog inne på helt rätt väg, myglet måste värka ut. hoppas de nye kommunalrådet träder fram.

 
Ingen bild

insider

22 december 2010 15:06

Du skall veta att det förekommer diskussioner
i hur man skall komma undan med heder i behåll
på stadshuset.Hela kommunstaben försöker nu driva kommunen på rätt sätt med rädsla för bli avslöjade att det inte går rätt till.
Politiker i bägge läger försöker undkomma frågan om vilken som skall ta ansvar för det som varit.Problemet är bägge politikerblocken är insyltate genom att inte reagera inför situationen som har förekommit i åratal i en viss förvaltning. Folk har slutat sin anställning för att de inte vill delta i hur kostnader har disponerats om för att dölja kostnader som man inte har ordentliga politiska beslut på,en situation som politikerna har fått information om utan att reagera.Har själv varit närvarande när Kurt Svensson fått information om läget. Man har i omgångar redovisat för Kurt Svensson hur man tar till att göra om rena driftkostnader till att bli investeringar utan att han reagerat.Frågan är väl om han vet skillnaden mellan investering och driftkostnader i sitt uppdrag. Revisorerna har ingen kompetens för hur man skall granska hur förvaltningarna disponerar sina medel.Det har du så tydligt visat i din blogg. Lugn Thommy det kommer snart att förr eller senare får de berörda ta sitt ansvar av vad de ställt till med. Det börjar även i politikerkretsar gå upp ett ljus för att om skall ha en chans för att bryta kulturen så får man operera bort det som är orsaken till det hela. Även om det gör ont för en del som i det längsta försökt hålla skenet uppe med förhoppning att du skall sluta att informera i bloggen om vad som förekommit och fortfarande förekommer i kommunen. Ta en koll på Östby sopstation så lovar jag att du kommer att bli förvånad vad som döljer sig där.Troligtvis saker som kan sätta sina spår i samarbetet med Säffle på prov.

 
Ingen bild

Bloggföljare

22 december 2010 16:11

Tack Tommy för att jobb du lagt. Jättebra att någon har civilkurrage nog att lägga ner sådant här arbete som du gjort och jag vet att du har fått många ovänner, men vi är många som står bakom dig även om vi är fega och gömmer oss under en sign. (även jag).
Låt oss nu skapa en bättre kommun där alla som vill driva företag har samma villkor
God Jul och Gott Nytt År alla bloggläsare och låt oss stötta Tommy med tex en klapp på axeln när vi möter honom på stan

 
Ingen bild

Tommy Norum

22 december 2010 16:28

Intressant om Östby som sign insider vill att jag skall granska.Fått en hel del information från anställda och före detta som vill att jag skall ta tag i hur kostnaderna är fördelade på Östby sopstation. Enligt samstämmiga källor så finns det mycket att hämta där som borde
informeras om,både till politiker och medborgare. Det får väl bli ett projekt 2011 att ta tag i.

 
Ingen bild

kommunanställd

22 december 2010 16:52

Tack t-norum för en bra blogg, ett forum för all frustration som måste komma fram för att få ordning och reda i hur kommunen sköts. Läser den varge dag och ger mig sinnestämning
som kretsar mellan förbannad och mindre förbannad när man läser hur politikerna och tjänstemän sköter sig. God jul, och snälla fortsätt granska, jag ser ingen annan som har kurrage att ta tag i saken på ett bra sätt.

 
Ingen bild

Bloggläsare

22 december 2010 22:13

God jul Tommy Norum, fortsätt att informera oss gräsrötter vad som försegår bakom våra ryggar.

 
Ingen bild

Daglig bloggläsare

23 december 2010 16:45

Bra T.Norum att vi änteligen fått ett forum för hur illa kommunen har sköts. Något som vi kommunalanställda varit medvetna om i åratal utan
att få vår röst hörd. God Jul,det finns massor att ha åsikter om fortfarande.

 
Ingen bild

Säfflebo

25 december 2010 10:11

Hej!
Ett hett tips är att granska samarbetet mellan Säffle och Åmål där inkompetens och okunskap, eller om det är mygel på högsta nivå som är gällande.
Åter Tommy Jingfors som härjar med skattepengar utan att ha kunskap om de områden han har ansvar för.

 
Ingen bild

f.d Sosse

28 december 2010 18:40

Klarar inte sossarna att tvätta byken ordentligt då är valresultatet bara en parantes i regerandet
av Åmål. De kommer då att råka ut för samma sak som moderpartiet nu upplever. Flykt från ett parti som inte vill ta till sig verkligheten som den uppfattas i medborgarnas ögon utan vill forma verkligheten ur en sosse idiologi, en verklighet som inte väljarna ställer upp på i fortsättningen
har det visat sig.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards