Alla inlägg under september 2010

Av tommy norum - 13 september 2010 13:29

  

Är det så här vi vill se Åmål i framtiden ? Marinans café rivet, dominerande huskroppar på 3 våningar (man kan förstå att man aktar sig att visa skissidén från g.kyrkan där höjden på hotellbyggnaden torde avskräcka de flesta Åmålsbor om förslaget).


Parkeringar på grönytorna. Vad jag förstår så har många politikerna i Åmål dålig

information om hela projektet. Ny sträckning av biltrafiken när konceptet tar hela udden i besittning. Ta Årjäng som ett varnande exempel när vi ser resultatet av riskkapitalägarnas härjningar i Centrum.

 

Förstör nu inte Åmåls pärla småbåtshamnen  med café och den verksamhet som sker på båtägarnas villkor. Det är det som gör miljön runt småbåtshamnen så attraktiv och charmig för våra turister, inte stora hotellkomplex .  


Moderaterna är nu de första som klart deklarerar att  Marinans café inte skall rivas.

Vad säger övriga partier om förslaget ?

Av tommy norum - 12 september 2010 14:55

 

Har kommunen råd att hyra in sig i det nya hotellet som skall byggas vid Hamnplan?

Här har vi en av de finaste miljöer i kommunen där Marinans café är pärlan. Enligt den nya planen för hotellbygget skall Marinans café rivas. Turistbyrån och hamnkontoret skall inrymmas i den nya hotellbyggnad som skall gå från Hamncompaniet till nuvarande Marinan. Hotellet skall byggas i 3 våningar. Är det för att få bort en konkurrent till Hamncompaniet som man tar bort Marinans café, en naturlig träffpunkt för Åmålsbor i en härlig hamnmiljö utan skränande öldrickare. Tänk till före nu ni politiker som är representanter för Åmålsborna så att ni inte förstör en miljö som jag tror att de flesta Åmålsbor vill ha kvar.     


Här stänger man till en miljö som varit Åmålsbornas rekreationsområde där båtlivets intresseområden åter naggas i kanten när riskkapitalister försöker få billig attraktiv mark där ökade arbetstillfällen är den pott som politikerna lockas med.


Skall inte det här kunna bli en valfråga för våra väljare där partierna får klargöra sin ståndpunkt. En fråga nog så intressant som vindkraftsfrågan har varit. Här pratas det om tillgänglighet för allmänhet i glesbyggd där byggnation från vatten är hundratals meter, medan man i tätbebyggelse tar mark i besittning några meter från vattnet.      

Av tommy norum - 12 september 2010 12:59

 Tyskland håller på att avskaffa sig själv säger den före detta finanssenatorn i Berlin, Thilo Sarrazin Socialdemokrat som hävdar att landets kollektiva intelligens sjunker i takt med invandringen

- främst från muslimska länder. Detta skriver Tomas Lundin om i SvD


Sarrazins  nya  bok  "Tyskland avskaffar sig själv" - enligt författaren på grund av den misslyckade integrationen och invandrarnas höga födelsetal.


I bokaffärerna är redan boken slutsåld och toppar försäljnings -

listan i Tyskland.


Hans föreläsningar går för fulla hus trots att arrangörerna byter till större och större lokaler. Kanske är det som Matthias Matussek skriver i Der Spiegel att folk inte vill se medeltiden komma tillbaka. Som har tröttnat på att läsa om hedersmord och mordhot mot karikatyrtecknare eller inte vill att det på skolgårdarna ropas "Du kristen" som ett skällsord.


De teser som Sarrazin drar slutsatser från medger även kritiker att han har gått igenom en stor mängd aktuell forskning som han tolkar någorlunda rätt, men anklagas för att hårddra resultatet.

 

I en mätning så uppger 70% att de delar Sarrazins teser delvis eller fullt ut. Störst är missnöjet bland löntagare och sämre ställda delar av samhället, grupper som dagligen konfronteras med migrationens avigsidor. I Tyskland lever 15 miljoner med migrationsbakgrund, en femtedel av befolkningen. 10-15 % av de "integrationsovilliga". majoriteten vill integrera sig men inte assimilera sig.


Sarrazin framstår som en obekväm sanningssägare som den politiska eliten försöker sätta munkavle på. Ord som "inte vi som skall anpassa oss till utlänningar utan tvärtom"  "Alltför många utlänska ungdomar är kriminella"


Andelen ungdomar med migrationsbakgrund som har lämnat skolan utan betyg är dubbel så hög som bland dem med tysk bakgrund. Vad sätter det för spår i det framtida samhället när gapet bara ökar mellan Tyskar och de med invandrarbakgrund ?

 

Redan ser vi spår av den invandrarpolitik som härskat alldeles för länge där kvantitet gått före kvalité, ett faktum som man inte bara i Tyskland upplever med hög kriminalitet, oro i förorter med stenkastning, bränder

 bidragsberoendet ökar och där frustrationen över sin situation tar sig till uttryck  som inte borde finnas i ett civiliserat samhälle.

 

Ett faktum som våra etablerade politiker har svårt att ta till sig och göra någonting åt. Och kommer det fram någon som påpekar bristerna så försöker den etablerade politikereliten sätta munkavle på och där beskyllningar för främlingsfientlighet, invandrarhatare, ekar från tyckareliten.



Av tommy norum - 11 september 2010 13:52

Enl Snackometern i SvD: 

Sahlin enligt Expressen : " Sverige skall inte bli ett skatteparadis ".

Känns det som om risken är överhängande ? 

                                           - o -

 Gårdagens Bill och Bull.

- Det återstår en hel del sa Maud Olofsson

- Det återstår väldigt mycket sa Mona Sahlin

                                            - o -

Kommunerna går mot ett  rekordresultat i år. Väntas få ett överskott på  20-25 miljarder.

I viket land ?  Sverige. 

I vilket land ligger Åmål  ?  Sverige. 

Pratas det inte om skattehöjningar I Åmål  ? 

                                           - o -   

 

Det mest konstiga politiska förslag som presenterats i ett Valmanifest,  det står nog de rödgrönas förslag om att ålägga enmansföretag att göra jämställighetsplaner.

Det konstigaste av allt är att det finns folk som tex Veronica Palm (s) som försvarar idén.

                                            - o -

 

Mona Sahlin tar hjälp av sina gamla kompisar .

Dokumentet är undertecknat med 23 "före detta" toppnamn inom Socialdemokratin

" Vi tar strid för vår partiordförande "

Göran Persson som nyss mästrade Mona med att föreslå  "de får skärpa sig och jobba hårdare" har undertecknat listan.

Stackars Mona som måste ta in dessa "före detta" som

Laila Freivalds, Bosse Ringholm, Sven Hultenström.

och vem fasen är Bertil Jonsson. Det är nästan så man tycker synd om henne säger Göran Skytte SvD.

                                             - o -

De kommunalråd som gick med underskott 2008 borde ha en del att förklara i årets valrörelse säger Wettergren i en kolumn på Expressen.

Ett citat som återkommer i PD:s utfrågning med våra partiledare där Kurt Svensson Centern står till svars "rösta bort slarvpellarna" är hans recept på problemet. Onekligen något som kommuninnevånarna i Åmål borde ta  till sig.

                                              - o -

Var det ett felcitat när Michael Karlsson Socialdemokrat i PD klart deklarerade att nu kommer jag i första hand vara Socialdemokrat inte kommuninnevånare när Centern tog bort hans kommunalrådsplats.

Nu är det samförstånd som gäller igen där han nu har återgått att i första hand vara  kommuninnevånare istället för Socialdemokrat enligt PD:s utfrågning.

Det kanske är så att Kurt Svensson har fått kalla fötter och garderar sig för att få

sitta kvar som kommunalråd efter en eventuell valförlust genom att låta Michael få fortsätta med posten som oppositionsråd. Vi får väl se. 

 

Det är väl inte första gången i sin korta karriär som Michael gör konstiga uttalanden i politiken.

Man fick faktiskt höja ögonbrynen en aning när Michael för inte så länge sedan tyckte att fri barnomsorg skulle införas i kommunen. Det där med kostnader är väl kanske inte Socialdemokraternas bästa sida. Att den reformen skulle öka inflyttningen av barnfamiljer som skulle betala kalaset med mer skattepengar som följd, kanske inte var så smart. Men de har ju alltid en dörr öppen för skattehöjningar när inte deras politiska prognoser stämmer med verkligheten. 

                                                  - o -

Av tommy norum - 10 september 2010 11:58

Halva Sveriges befolkning styrs av moderatpolitiker, dessutom växer befolkningen bäst i de kommunerna.

Kanske något att tänka  på när vi väljer vilka kommunpolitiker vi vill skall styra Åmål i framtiden.


Socialdemokrater styr  i regel småkommuner  där befolkningsminskningen är som störst. Kanske är det dags att få en ny borglig konstellation där andra partier får mer att säga till om.


Den borgliga alliansen där Center varit den dominerande i kraft av mer mandat, och där Moderater hållits utanför, har varit en katastrof för ekonomin i kommunen.


Kanske är det dags att ta tag i våra skyldigheter i skola, vård , omsorg  och inte låta detta  stå tillbaka för andra projekt långt ifrån det vi kallar kärnveksamhet.

 

En prioritering som Centerpartiet med sina alliansbröder, folkpartiet och kristdemokrater ibland har haft svårt att urskilja i sina politiska beslut har det visat sig med facit i hand.

Av tommy norum - 9 september 2010 11:02

Det finns 2 st skiljelinjer i det kommunala valet där blockpolitiken mer går ut på att i det ena blocket där S, SD, MP löser den ekonomiska krisen med skattehöjningar, ett block som tydligen har svårare till besparingar i den offentliga verksamheten, en metod som framförallt Socialdemokrater alltid tagit till när man har levt över sina tillgångar. En politisk svaghet i sin roll som beslutsfattare att inte ta tag i det som man måste förr eller senare, anpassa kostymen efter det innehåll som 

har en tendens att växa ut.


Det som förundrar mig är att socialdemokrater, Miljöpartister och vänstern har i sin ideologi att personliga inkomster, där är det politikerna som bestämmer över genom ta ut mer och mer skatter.  

 

Löntagarna får nöja sig med resterna när politikerna tagit sitt. En politisk skiljelinje mellan blocken där då alliansens politik mer går ut på mer personlig frihet, mindre styrning och mer ansvar till kommuninnevånarna att själva bestämma i större utsträckning över sina liv.

Det socialdemokraterna främst inriktar sig på är att ge större resurser till vård och omsorg i och med en skattehöjning i kommunen.


Men i själva verket betalar vi kommuninnevånare redan en skatt som mycket väl kan ge ökade resurser till skola vård och omsorg.

Kanske är det behovet att ha kvar ca 5-6 miljoner till föreningars personal-

kostnader. Kanske är det behovet att Ishallen spolas upp på sommarmånaderna med stora energikostnader som gör att vi får släcka gatubelysningen, kanske är det underhållet och driftkostnaderna på Högheden eller konstsnöanläggningen på Hannebol som föranleder skattehöjningen. Eller kanske underskottet på campingen, eller hyressubventioner till företagare, eller drift och kapitalkostnader i hallar, ridhus, badhus och konstgräsplaner. Kanske är det för att behålla evenemangservice med stora av kommunen betalda hyreskostnader, eller stödet till Bluesen i hyressubventioner och föreningsstöd, kanske är det för att betala alla investeringar i fritidssektorn, kanske är det för att hålla fd kommunalråd med pensioner i tiotal år efter de har slutat, kanske är det för att fortsätta med utlandskontakter både i Europa och Afrika. Kanske är det för att hålla 2 kommunalråd en dyr affär för kommunen med avgångsvederlag som ingen på arbetsmarknaden kommer i närheten av, kanske är det för att tiden har sprungit ikapp er och ni hör flåsandet i nacken av den stora pensionskulden ni inte brytt er om tidigare mm. mm.

 

Att komma dragande med att skattehöjningar skall gå till vård skola och omsorg är bullshit när det hela handlar om att ni vill behålla stora delar av den verksamhet som inte på något sätt ingår i vår kärnverksamhet.


Säg som det är, ni vill inte ta tag i den verkliga orsaken till den dåliga ekonomin på grund av er konflikträdsla för era väljargrupper som kan komma att ge utslag i valet. Då tar ni hellre till skattehöjningar med satsning på vår kärnverksamhet som det heter när det i själva verket är en skattehöjning för att bibehålla alla fritidssatsningar och verksamheter som ligger långt i från det som våra skatter i huvudsak skall gå till. 

Av tommy norum - 7 september 2010 16:41

Det börjar uppenbart röra sig i Hamnterminalfrågan.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har haft frågan uppe i dag där Magnus Dalsbo vd i ÅKAB  och Håkan skoogh - Dalbo-båtar, informerat om möjligheterna att påbörja byggnationen med den nya hyressättningen som skall täcka kommunens kostnader och som ligger till grund för ett beslut av igångsättandet.


Samhällsbyggnadsförvaltningen har fått order på att städa upp och stor aktivitet

råder på brandplatsen.

En Mellerudsfirma börjar redan nästa vecka  med grävarbeten

 

Skall bli intressant och se det nya hyreskontraktet,  skall vi gissa att det nya kontraktet ligger ca  70% högre  med samma ekonomiska underlag för investeringen, ca 11 miljoner.    

Av tommy norum - 7 september 2010 16:21

Centern tog tillbaka sin ståndpunkt om den utökade vindkraftsparken.

Ett klokt politiskt beslut, lika klokt var inte den kuppartade utökningen av vindkraftsplanen som gick  emot både expertis och en kraftig opinion och som gick tvärt i mot allt sunt politiskt bondförnuft där risken att  tappa väljare var uppenbar och som också till slut Centern förstod. Frågan är om väljarna tar till sig det sena beslutet att följa de övriga partierna, förutom då Vänsterpartiet som nu står ensamna att försvara utökningen av vindkraftsplanen.

Kanske är det så att Centerpartiet har blottat sig alldeles för mycket för att få nytt förtroende i väljarkåren.  

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6 7
8
9 10 11 12
13 14
15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards